Eindtoets groep 8 oefenen – tips en alle informatie 2023!

Eindtoets groep 8 oefenen

De meest spannende tijd voor leerlingen in groep 8 is aangebroken. In november worden er toetsen afgenomen, waar later in het schooljaar nog een eindtoets op volgt. Wil je samen met jouw kind zijn of haar schoolprestaties verbeteren voor dat eindtoets in groep 8? Lees nu meer over de eindtoets groep 8 oefenen!

Eindtoets groep 8 oefenen voor april 2023

Het lijkt nog ver weg, maar voordat je het weet is het zover. In april 2023 vindt de eindtoets groep 8 plaats en dat vinden heel veel ouders erg spannend. De eerste toetsen in november vormen doorgaans een schooladvies, welke nog naar boven bijgesteld kan worden na het maken van een goede eindtoets. Het is dus zeker verstandig om extra te oefenen voor de eindtoets in april!

Lees ook: IEP Toets groep 8 oefenen 2023

Tip! Eindtoets groep 8 oefenen 2023

April lijkt nog ver weg, maar de maanden vliegen voorbij. De eindtoets in groep 8 lijkt misschien niet erg belangrijk, omdat er al een schooladvies wordt gegeven na de toetsen in november. Toch is het een gemiste kans wanneer je jouw kind niet laten oefenen voor deze toets.

Heeft je kind bepaalde toetsen niet goed gemaakt in oktober/november? Dan weet je precies met welke vakken je aan de slag kunt! Door deze onderwerpen extra aandacht te geven, kunnen kinderen op de eindtoets hoger scoren. Wanneer deze eindtoets beter wordt gemaakt, kan het schooladvies nog naar boven worden bijgesteld.

Bekijk deze pagina met oefenmaterialen voor de eindtoets groep 8 op BOL.com!

VMBO, HAVO, VWO?

Het worden spannende maanden voor achtstegroepers, want de eindtoets komt eraan. Na groep 8 gaan basisschoolkinderen naar het voortgezet onderwijs (de middelbare school) en daar is een schooladvies voor nodig. Dit schooladvies vloeit voort uit de resultaten van de toetsen in november én het advies van de meester of juf.

Het is belangrijk om te weten dat het schooladvies altijd leidend is. De eindtoets telt uiteraard mee en het advies zou kunnen worden bijgesteld na een goede score op de eindtoets. Iedere toets is een momentopname en dat is ook de reden dat het schooladvies gebaseerd is op de prestaties van een kind tijdens zijn hele schoolcarrière.

Lager schooladvies dan verwacht

Soms krijgt een kind een lager schooladvies dan van tevoren werd verwacht. Let wel op: er wordt nooit een schooladvies gegeven op basis van één toets. Maakt je kind de toetsen in oktober/november slecht? Dan kun je samen extra veel oefenen om de eindtoets beter te maken. Uiteindelijk besluit de school welk schooladvies jouw kind krijgt.

Het is ook nog mogelijk om op de middelbare school een tandje bij te zetten. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat kinderen op de MAVO starten en uiteindelijk doorstromen naar HAVO.

Onderstaand pakket van Junior Einstein helpt bij het verbeteren van de schoolprestaties!

Verschillende eindtoetsen

Niet alle scholen maken gebruik van dezelfde eindtoetsen. De Cito eindtoets is de meest bekende toets, maar in totaal zijn er wel vijf goedgekeurde eindtoetsen waar scholen gebruik van mogen/moeten maken. De eindtoets is sinds 2014/2015 verplicht op basisscholen, zodat er een passend schooladvies kan worden gegeven.

Route 8-toets | A-VISION

De Route 8-toets is een digitale eindtoets. Deze toets past zich aan het niveau van een leerling aan. De afname duurt meestal één dagdeel en het kind krijgt hiervoor een speciale inlogcode. De toets moet afgenomen worden in een bepaalde periode (tussen april en mei). Er zijn speciale mogelijkheden voor kinderen met dyslexie.

Dia-eindtoets

Ook deze toets is digitaal en adaptief. Adaptief wilt zeggen dat een leerling getoetst wordt op zijn eigen niveau. Ieder toetsonderdeel begint met een voorbeeldvraag en er wordt maar één vraag per keer op het beeldscherm getoond. Er kan extra tijd worden geboden aan kinderen en er is een voorleesfunctie voor kinderen met dyslexie.

IEP Eindtoets | Bureau ICE

Ongeveer 35% van de scholen in Nederland maken gebruik van de IEP Eindtoets. Toen in 2014 de eindtoetsen voor scholen verplicht werden, ontstond de IEP toets. De IEP toets is een papieren toets, met leuke teksten en heldere vragen. De volgende IEP toets staat gepland voor april 2022. Er worden dan twee momenten van twee uur ingepland, waarop alle antwoorden in het boekje beantwoord moeten worden.

Centrale Eindtoets van het College voor Toetsen en Examens | CvTE

De meest bekende toets is de Citotoets. Sinds 2014 heet de toets officieel niet meer zo, maar vaak wordt deze nog wel zo genoemd. De toets is in samenwerking met Cito gemaakt en kinderen kunnen met deze toets laten zien wat zij in de afgelopen acht jaar hebben geleerd.

AMN Eindtoets

De AMN Eindtoets is digitaal en adaptief. Dankzij de speciale bladerfunctie kunnen leerlingen terugbladeren in de toets, wat veel kinderen fijn vinden. Deze toets kan worden afgenomen op allerlei devices, zoals iPads, tablets, computers en Chromebooks. De toets duurt ongeveer 1,5 uur en de mogelijkheid bestaat om tussentijds te stoppen. Onnodig moeilijke vragen worden vermeden en er wordt alleen getoetst op wat nodig is.

Niet goedgekeurde toetsen

Soms worden er in (eind) groep 7 of het begin van groep 8 nog andere toetsen afgenomen. Denk aan de NIO-toets, de Entreetoets (groep 7), de Drempeltest en het Drempelonderzoek. Het Drempelonderzoek wordt ook bij ons op school ieder jaar afgenomen in de maand november.

Het drempelonderzoek

In de maand november wordt doorgaans het drempezlonderzoek gemaakt op school door kinderen uit groep acht. Deze toets laat precies zien waar kinderen op dat moment staan en hieruit vloeit een schooladvies voort. Let goed op: ook onderwerpen als Woordenschat tellen zwaar mee in dit onderzoek. Het is dan ook zeker raadzaam hier aandacht aan te besteden.

De uitslag van het drempelonderzoek is zeer uit uitgebreid en je kunt dan ook precies zien waar je kind nog aan zou kunnen werken. Het schooladvies dat hieruit komt is leidend en zal niet meer naar beneden worden bijgesteld.

Thuis eindtoets groep 8 oefenen

Wanneer je online op zoek gaat naar lesmateriaal voor thuis, kom je van alles tegen. Je kunt zelf (werk)boeken bestellen, maar je kunt er ook voor kiezen om online te oefenen. Ik maak een overzicht met gratis én betaalde mogelijkheden om thuis de eindtoets voor groep 8 te oefenen en tips om de schoolprestaties in het algemeen te verbeteren.

Leestrainer (gratis) | Eindtoets groep 8 oefenen

Op deze website kun je ontzettend veel lesmateriaal vinden voor kinderen in allerlei groepen. Voor groep 7 en groep 8 zijn deze onderdelen beschikbaar: Begrijpend Lezen, Engels, Geschiedenis, Lekker in Je Vel, Rekenen, Spelling, Spreekwoorden, Studievaardigheden, Technisch Lezen, Verkeer, Werkwoorden, Woordsoorten, Woordenschat, Zinsontleding.

Verder bieden zij een aantal mogelijkheden om te oefenen voor de volgende eindtoetsen: Citotoets rekenen, Citotoets Taal, Citotoets Studievaardigheden, Eindtoets AMN, Eindtoets DIA, Eindtoets IEP, Eindtoets Route 8 en ADIT. Ook is het mogelijk om te oefenen voor de NIO-toets.

Iedere ouder zou deze website moeten voorschotelen aan zijn/haar kind. Klik hier en je komt op de homepagina van de gratis trainer.

Heutink voor thuis (betaald)

Wilt je kind de Eindtoets groep 8 oefenen? Dat kan ook met de producten van Heutink voor thuis. Heutink biedt meerdere werkboeken aan, waar je kind in kan werken. Rekenen, taal of andere onderdelen oefenen? Neem dan zeker een kijkje in de webshop van Heutink voor thuis.

Lees de Heutink voor thuis Review over de rekenkoffer en het leeswerkboek
Via deze link ga je direct naar de Heutink voor thuis “groep 8” pagina

Junior Einstein – Eindtoets groep 8 oefenen

Met Junior Einstein de eindtoets groep 8 oefenen? Dat kan! Op onze school maken ze ook gebruik van Junior Einstein, dus dat is handig. Ze hebben een speciale pagina, met allerlei opdrachten om te oefenen. Ook kun je werkboeken bestellen voor thuis. De volgende onderdelen zijn te vinden: Rekenen (getallen, verhoudingen, bewerkingen, schatten, meten), Taal (begrijpend lezen, grammatica, spelling, woordenschat en werkwoorden) en Studievaardigheden.

Klik hier om de opdrachten online te oefenen

Zwijsen – gratis & betaald

Op deze pagina van Zwijsen staan een aantal cito-opgaven met antwoorden. Op dit moment kun je (tijdelijk) de werkboekjes van RekenTijger aanschaffen in de webshop. Deze boekjes zijn overigens voor meerdere groepen beschikbaar. Bekijk de boekjes hier. Ook op deze pagina kun je wat gratis lesmateriaal vinden.

Oefenwerkboeken kopen

Hoe kun je het beste de eindtoets groep 8 oefenen? Door zoveel mogelijk vragen te maken en te lezen. Vaak bieden boekhandels speciale werkboeken aan, maar ook online zijn deze verkrijgbaar. Op deze pagina van BOL.com kun je tal van werkboekjes vinden voor groep 8. Op die manier kan je kind zich goed voorbereiden op de eindtoets.

Onderstaande set is misschien prijzig, maar wel precies wat kinderen nodig hebben. De set krijgt ook goede recensies. Je kunt tijdelijk gratis online oefenen wanneer je deze boekenset aanschaft.

De set bestaat uit een erg uitgebreid opgavenboek van 329 pagina’s. Ook hoort hier een antwoorden/uitlegboek bij, dat 303 pagina’s telt. Er wordt geoefend, maar ook geleerd. De boeken bevatten veel lesstof.

Liever een goedkoper alternatief? Gebruik dan de online gratis trainers of kijk op deze pagina van BOL.com voor andere opties.

Eindtoets groep 8 oefenen met juf of meester

De juf of meester van je kind is degene die je kind het best kent. Je kunt de meester of juf vragen op welke punten je zoon of dochter zich nog kan verbeteren! Vaak hebben zij nog waardevolle tips die je kunt gebruiken om een zo hoog mogelijk niveau te behalen. Vergeet niet dat de juf/meester dé persoon is die het uiteindelijke schooladvies heeft. Hij/zij baseert het schooladvies op de schoolprestaties van de laatste jaren. Na de eindtoets kan het advies nog naar boven worden bijgesteld.

Dit vind je misschien ook leuk

Schoolprestaties verbeteren : goed op weg met deze tips!
HEMA Back 2 School : de leukste schoolspullen
Beste plaswekker tegen bedplassen : dit zijn de beste
Heutink voor thuis : review
Inventum elektrische deken: bespaar en kies voor een warmtedeken!
Carnavalskleding peuter kopen? Dit is de leukste verkleedkleding!
DEPLAY kids tablet reviews: 7 inch vs. 10 inch
Kinderhelm scooter of snorfiets in 2023: bekijk de beste helmen!
Fietskussentje kopen? Dit zijn de beste bagagedragerkussens!

Scroll naar boven