Verloopt de borstvoeding niet helemaal goed? Heb je last van stuwing of heb je last van vlakke- of ingetrokken tepels? Dan kan een tepelhoedje tijdelijk de uitkomst bieden. Let wel op: een tepelhoedje is geen permanente oplossing! In dit artikel vind je de beste tepelhoedjes en lees je meer uitgebreide informatie over de voor- en nadelen van een tepelhoedje.
Wat is een tepelhoedje?
Wanneer je een tijdelijke oplossing zoekt als de borstvoeding even moeizaam verloopt kun je kiezen voor een tepelhoedje. Dit is een hulpmiddel, veelal gemaakt van siliconen, welke lijkt op een tepel. Je legt een tepelhoedje over het tepelhof en de tepel heen wanneer je je kindje gaat voeden. Baby’s kunnen op die manier makkelijker leren drinken uit borst.
In de tepelhoedjes zitten gaatjes waar de melk doorheen kan stromen en de beste tepelhoedjes hebben een uitsparing, waardoor je kindje je huid kan blijven ruiken en aanraken met zijn neusje. Fijn, want hierdoor wordt de aanmaak van melk gestimuleerd. Hieronder kun je de beste tepelhoedjes bekijken, waarna je nog meer uitgebreide informatie kunt lezen.
Beste tepelhoedje of tepelbeschermer
Sommige vrouwen verwarren tepelhoedjes met tepelbeschermers of andersom. Een tepelbeschermer gebruik je wanneer je gevoelige of zelfs kapotte tepels hebt en deze wilt beschermen. De tepelbeschermers stop je in je(voedings)beha, zodat de tepels niet beschadigen door je kleding of zoogcompressen. In deze lijst kom je naast tepelhoedjes ook enkele tepelbeschermers tegen. Sommige vrouwen denken dat een tepelhoedje helpt bij borstkloven, maar dit is niet het geval. Onder de beste tepelhoedjes vind je hier meer informatie over.
1. Medela tepelhoedje
Het merk Medela is een grote naam in de wereld van borstvoedingsproducten. Denk aan de populaire borstkolven van het merk, maar ook alle andere handige accessoires zoals kolftasjes, moedermelk bewaarzakjes en een kolf bustier. Deze tepelhoedjes bieden bescherming tegen tepelkloven en zorgen ervoor dat baby’s gemakkelijker kunnen aanhappen. Voor vrouwen met de volgende problemen zijn deze tepelhoedjes geschikt:
Door de speciale vormgeving van de Medela tepelhoedjes blijft het intieme contact met je kindje behouden tijdens de borstvoeding. Wil je door de pijn bijna opgeven? Dan is dit misschien wel de oplossing! Let wel op: tepelhoedjes zijn een hulpmiddel en het liefst voor zo kort mogelijk. Bespreek problemen met de borstvoeding altijd met een lactatiekundige.
Tepelhoedjes van Medela materiaal en maten
Voor het maken van de tepelhoedjes heeft Medela gebruikgemaakt van ultradun, transparant en zacht siliconen materiaal. Hierdoor voelt het tepelhoedje comfortabel aan op de gevoelige huid. De tepelhoedjes zijn vrij van BPA en verkrijgbaar in de maten S (16mm), M (20mm) en L (24mm). Handig om te weten: je ontvangt bij de bestelling ook een speciaal bewaardoosje om de tepelhoedjes hygiënisch te bewaren!
2. Ardo Tulips tepelhoedjes
De tepelhoedjes van Medela worden veruit beoordeeld als de beste tepelhoedjes, maar dat is natuurlijk niet voor iedereen het geval. Heb jij Medela geprobeerd en vind je het niks? Of wil je simpelweg voor een ander merk kiezen? Dan is Ardo Tulips ook een aanrader. Dit merk biedt tepelhoedjes voor beschadigde en/of geïrriteerde tepels, om ze te beschermen tijdens het voeden.
Je kunt deze tepelhoedjes ook tijdelijk gebruiken wanneer je baby zuigproblemen heeft. Deze tepelhoedjes zijn zeer dun en dat zorgt ervoor dat de borstvoeding toch natuurlijk aanvoelt. Zowel voor je kindje als voor jou! Je kunt de tepelhoedjes van Ardo Tulips in twee maten bestellen: M (20mm) en L (24mm). Bij je aankoop krijg je ook een fijn bewaardoosje voor de tepelhoedjes.
3. HEVEA tepelhoedje
Heb je last van ingetrokken- of pijnlijke tepels? Dan kun je kiezen voor de tepelhoedjes van HEVEA. Deze tepelbeschermers zijn gemaakt van natuurlijk rubber en bevatten uiteraard geen giftige stoffen als BPA en PVC. De meeste tepelhoedjes hebben ongeveer dezelfde prijs en het is dus een kwestie van uitproberen en op je gevoel af gaan.
Heeft je kindje moeite met de borstvoeding en loopt het allemaal niet lekker? Dan zouden de HEVEA hoedjes weleens het verschil kunnen maken. Uiteraard is dit een tijdelijke oplossing! Het is verstandig om je kindje ook te leren dat hij zonder tepelhoedje uit de borst moet kunnen drinken. Vaak kan een lactatiekundige hier goed bij helpen en advies op maat geven.
4. Philips Avent tepelhoedje – tepelbeschermer
Het merk Philips Avent ken je misschien van de populaire babyflesjes en andere babyproducten, zoals bewaarbakjes voor de babyvoeding. Deze hoedjes hebben een ultradunne vlindervorm en zijn speciaal gevormd om optimaal huidcontact met je baby te hebben. De kin en de neus van je kindje maken contact met de borst, zodat je baby mama kan ruiken en haar kan voelen.
Je dient de beschermer over het midden van de tepel te bevestigen, zodat je kindje de tepelhof goed aanzuigt. Philips Avent raadt deze tepelhoedjes aan wanneer je last hebt van platte- of ingetrokken tepels, maar ook voor baby’s met mondafwijkingen of een zwakke zuigtechniek.
5. Brinkie tepelhoedje
Zoals bij de meeste exemplaren het geval is, krijg je bij de tepelhoedjes van Brinkie ook een handig bewaardoosje. Na het schoonmaken van de hoedjes kun je deze bewaren in het doosje en op een hygiënische manier meenemen onderweg. Deze tepelhoedjes hebben hetzelfde doel als alle andere exemplaren: de borstvoeding fijner maken, ondanks dat je last hebt van pijnlijke-, ingetrokken of platte tepels.
Heb je een te sterke toeschietreflex? Deze tepelhoedjes stimuleren door hun vorm een snellere melkafvoering. Dit is een groot voordeel van tepelhoedjes! De hoedjes zijn vrij van BPA en andere giftige stoffen. Koop je twee verpakkingen? Dan krijg je in totaal €2,00 korting.
6. Lansinoh tepelhoedje
Het merk Lansinoh biedt onder andere handige moedermelk bewaarzakjes, flesjes, tepelcreme en allerlei andere voedingsgerelateerde producten. Wanneer je volop in de babytijd zit, raden we je dan ook aan om het aanbod te bekijken! Deze tepelbeschermers pakken de problemen aan op het gebied van borstvoeding, zoals wanneer je last hebt van pijnlijke- of ingetrokken tepels.
In de verpakking zitten 2 tepelbeschermers, welke samen met een opbergdoosje geleverd worden. De hoedjes zijn smaak- en geurloos én BPA-vrij. Daarnaast kun je kiezen uit 2 maten: 20mm en 24mm.
7. Dr. Brown’s tepelhoedjes met steriliseerbakje
Het merk Dr. Brown’s staat vooral bekend om zijn anti-colic fles, welke goed helpt tegen krampjes. De tepelhoedjes zijn van ultradun en zacht siliconen gemaakt en bewegen licht mee. Hierdoor volgen ze de vorm van de borst en voelt het geven van borstvoeding natuurlijk aan. Het voeden van je kindje wordt een stuk minder pijnlijk wanneer je last hebt van gebarsten of pijnlijke tepels.
Veel vrouwen maken zich zorgen of zij wel geschikt zijn voor borstvoeding met ingetrokken of vlakke tepels. Wil je graag borstvoeding geven? Dan kun je een tepelhoedje overwegen en je kindje het allerbeste geven! Met de juiste begeleiding zal de borstvoeding een succes worden. Bij deze hoedjes wordt ook een steriliseerbakje geleverd.
8. MAM tepelhoedje – borstvoedingshoedje
Het borstvoedingshoedje van het merk MAM is verkrijgbaar in twee maten en vrij van BPA. De natuurlijke vorm van de tepelhoedjes zorgt ervoor dat de borstvoeding zo natuurlijk mogelijk aanvoelt, wat ook de melkproductie bevordert. Bij de tepelhoedjes van MAM krijg je een opbergdoosje, welke je ook mag steriliseren. MAM adviseert om de hoedjes na ieder gebruik 5 minuten uit te koken of te steriliseren in een sterilisator.
Om ervoor te zorgen dat de tepelhoedjes beter hechten aan de huid, is het aan te raden om de achterkant van de vleugels te bevochtigen met moedermelk. Het is daarnaast erg belangrijk dat je de juiste maat kiest, zodat hij perfect het.
9. Zilverkapjes – Silvercaps
Zilverkapjes zijn anno 2024 nog steeds hartstikke populair en bieden veel vrouwen heel veel verlichting! Er zijn jammer genoeg veel vrouwen die tijdens de lactatieperiode zeer gevoelige tepels hebben en hierdoor veel pijn hebben tijdens voeden. Het merk Silverette is het meest populair, maar er zijn nog andere aanbieders. Hierboven zie je de tepelbeschermers van Silverette.
De tepelbeschermers van Silverette worden gezien als een medisch hulpmiddel en zijn de oplossing voor moeders met borstkloven. De zilverkapjes van dit merk zijn gemaakt van 925 zilver en het merk heeft een patent op de vorm met afgeronde top. Veel moeders geven aan dat kapotte tepels en borstkloven snel genazen wanneer zij gebruik maakten van deze zilverkapjes. Let goed op de maat, want er zijn verschillende maten beschikbaar
Waarom tepelhoedje gebruiken?
Wanneer je op zoek bent naar een tepelhoedje, is de kans groot dat de borstvoeding wat moeizaam verloopt. Misschien hapt je baby niet goed aan of heeft hij een mondafwijking. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je zelf vlakke- of ingetrokken tepels hebt, waardoor de borstvoeding niet lijkt te gaan slagen. Wil je het toch graag een kans geven? Dan is een tepelhoedje dé (tijdelijke) oplossing!
Let op: bij problemen met de borstvoeding is het altijd verstandig om advies in te winnen van een lactatiekundige. Deze zorgprofessional kan je de beste tips en adviezen geven, zodat de kans van slagen een stuk groter wordt! Wil je een tepelhoedje gebruik omdat je last hebt van tepelkloven? Dan kunnen we zeggen dat dit niet de oplossing is voor jou. Verderop in het artikel lees je hier meer over.
Hoe lang mag je een tepelhoedje gebruiken?
Het korte antwoord: het liefst zo kort mogelijk. Sommige baby’s leren al snel goed te drinken aan de borst met een tepelhoedje, zodat je het gebruik hiervan kunt afbouwen. Andere baby’s hebben wel een paar weken nodig om het drinken goed onder de knie te krijgen. We raden aan te overleggen met een lactatiekundige, zodat het beste advies krijgt voor jullie situatie.
Voordelen tepelhoedje
✅ Tijdelijk meer comfort en minder pijn tijdens het geven van borstvoeding.
Nadelen tepelhoedje
Ondanks dat het gebruik van een tepelhoedje de borstvoeding (tijdelijk) kan bevorderen, zijn er ook een aantal nadelen. Door deze nadelen worden deze tepelhoedjes dan ook niet geadviseerd door lactatiekundigen en er wordt verteld dat dit echt een tijdelijke oplossing is. Lange tijd waren tepelhoedjes een taboe, vanwege een verminderde melkproductie. De siliconen tepelhoedjes van nu lijken geen nadelig effect te hebben op de melkproductie. Wat zijn de nadelen?
Welke maat tepelhoedje?
Ben je klaar om het beste tepelhoedje te gaan bestellen? Dan wil je natuurlijk wel weten welke maat je nodig hebt. Het is ontzettend belangrijk dat dit hulpmiddel goed aansluit op de tepels en dus goed past om problemen te voorkomen. Je kunt hiervoor het beste advies vragen aan een lactatiekundige, maar je kunt natuurlijk ook zelf de tepel opmeten.
Je meet de doorsnede van de tepel en telt bij het meten zo’n 2 tot 3mm erbij op. Waarom? Tijdens het geven van borstvoeding en tijdens het kolven zwelt de tepel op. De tepel moet goed in de tunnel van het hoedje passen, omdat je anders meer last van de tepel krijgt.
Voeden met tepelhoedje
Voeden met een tepelhoedje kan ervoor zorgen dat sommige baby’s beter uit de borst leren drinken. Het is echter belangrijk dat je dit niet te lang doet, omdat je baby hier snel aan zal wennen. De kans is dan aanwezig dat hij niet meer zonder tepelhoedje zal willen drinken. Soms willen baby’s vaker drinken, omdat ze net iets minder melk binnen (kunnen) krijgen door het voeden met een tepelhoedje. Ook kan het voor komen dat je borsten nog niet helemaal leeg zijn na het voeden.
Tepelhoedje en tepelkloven
Jammer genoeg zijn er veel vrouwen die onterecht denken dat een tepelhoedje de uitkomst is wanneer ze last hebben van tepelkloven. Een tepelhoedje staat het herstel van tepelkloven in de weg én neemt de oorzaak van het probleem natuurlijk niet weg. Vaak is het verkeerd aanleggen of aanhappen van je baby de oorzaak van tepelkloven. Zorg ervoor dat je dit goed onder de knie krijgt, zodat je tepels kunnen herstellen en niet verder beschadigen.
Materiaal van tepelhoedjes
Vroeger waren tepelhoedjes uit den boze en waren ze van dik materiaal gemaakt. Tegenwoordig zijn de meeste tepelhoedjes gemaakt van ultradun, siliconen materiaal, zodat de borstvoeding heel natuurlijk aanvoelt. Er zijn echter ook hoedjes verkrijgbaar van natuurlijk rubber, zoals de HEVEA tepelhoedjes. De tepelbeschermers (die je gebruikt voor- en na het voeden) zijn soms van zilver gemaakt, wat een antibacteriële, helende werking heeft.
Tepelhoedjes schoonmaken en bewaren
Normaal gesproken is hygiene al belangrijk, maar met een baby’tje zonder optimale weerstand is dit nog belangrijker. Voorkom problemen als spruw en zorg ervoor dat de tepelhoedjes (en het bewaardoosje) altijd schoon zijn. Doorgaans wordt geadviseerd om de tepelhoedjes na ieder gebruik te steriliseren, wat tegenwoordig heel gemakkelijk in de vaatwasser of magnetron kan.
Heb je een prematuur kindje? Dan is het nog belangrijker om te zorgen dat alles heel schoon blijft. Vergeet ook zeker niet het bewaardoosje te steriliseren, zodat hier geen bacteriën meer in blijven zitten.
RELEVANTE ONDERWERPEN