Dit zijn de beste zwembandjes voor je kind!

De zomer staat voor de deur en veel ouders kijken vol verlangen uit naar hun welverdiende vakantie! Staan er zwemtripjes op de planning? Dan zijn zwembandjes, ook wel zwemvleugeltjes genoemd, geen overbodige luxe. Zwembandjes zijn verkrijgbaar in allerlei maten en zijn zelfs te bestellen voor baby’s! Breng de dag bij het water zo veilig mogelijk door en bekijk hier de beste zwembandjes!

Waarom zwembandjes gebruiken?

Zwembandjes zijn onmisbaar wanneer je jonge kinderen hebt zonder zwemdiploma en toch graag gaat zwemmen. Kan je kindje nog niet zwemmen? Dan zorgt een zwembandje ervoor dat je kindje makkelijker kan blijven drijven en dat zijn hoofd boven water blijft. Deze handige, opblaasbare bandjes worden om de bovenarmen van je kindje geschoven en horen niet makkelijk af te glijden.

Let wel op! Zwembandjes zijn geen vervanging voor ouderlijk toezicht! Is er water in de buurt? Zorg dan altijd dat je toezicht op je kindje houdt. Een klein laagje water is voor een kind al genoeg om in te verdrinken en voorzichtigheid is dus geboden. Verder is het belangrijk dat zwembandjes voldoen aan de EN13138 norm, zodat je zeker weet dat je veilige bandjes in huis haalt.

Beste zwembandjes voor baby’s, peuters en oudere kinderen

Zwembandjes zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, voor kinderen in alle leeftijden. Het is belangrijk dat je altijd bandjes aanschaft die goed passen bij je kindje. Ze mogen bijvoorbeeld niet te gemakkelijk afglijden of teveel knellen. Veel aanbieders geven precies aan voor welke leeftijd (of gewicht) de bandjes geschikt zijn. Hieronder kun je de 10x de beste zwembandjes voor kinderen in alle leeftijden bekijken.

1. Beco zwembandjes in verschillende maten

Beco zwembandjes zijn veruit de meest populaire zwembandjes op dit moment! Het merk biedt zwembandjes aan voor baby’s tot 2 jaar (15kg), welke je hierboven kunt zien, maar ook bandjes voor oudere kinderen. De volgende maat is geschikt voor kinderen van 30-60kg en kunnen dus ook gedragen worden door kinderen van bijvoorbeeld 5 jaar oud. Beco biedt naast zwemvleugels ook nog zwemschijven, puddle jumpers (zwemgordels) en andere zwemproducten aan.

Ga je voor veiligheid en duurzaamheid? En wil je ook zeker weten dat je zwembandjes van hoge kwaliteit in huis haalt? Dan kies je voor de opblaasbare bandjes van Beco! Ze zijn gemaakt van gelamineerd folie en hebben een dikte van 33mu/0,3mm. Daarnaast hebben ze twee luchtkamers, wat extra veilig is! Gaat er eentje lek? Dan biedt de ander nog steeds veiligheid. Ook de veiligheidsventielen zijn stevig en extra groot. Uiteraard voldoen deze Beco zwembandjes aan de veiligheidsnormen en hebben ze een EN13138 certificering.

Beco sealife zwemvleugels

Ben je niet zo gek op de oranje kleur? Dan kun je ook Beco Sealife zwembandjes aanschaffen. Deze bandjes hebben een vrolijke print en zijn net zo veilig als de oranje bandjes. Ze zijn net iets minder dik dan de oranje variant, maar hebben uiteraard ook de EN13138 certificering, zodat je veilig kunt gaan zwemmen. Op deze bandjes krijg je 3 jaar garantie! Naast de Sealife bandjes kun je ook kiezen voor het Sealife zwemvest!

2. Sevylor Puddle Jumper – verstelbare zwemvleugels

De Puddle Jumper, ook wel zwemgordel genoemd, is ontzettend populair onder ouders! Deze zwembandjes hebben een buikband, wat ervoor zorgt dat kinderen extra goed blijven drijven. Deze zwemvesten zijn stevig en gemaakt van materiaal dat niet snel slijt. Daarnaast bestaat het vest uit twee zwembandjes en een gordelset, die gemakkelijk aan- en uit te trekken zijn. Hierdoor kunnen iets grotere kinderen ook zelf hun vestje aantrekken.

Een groot voordeel van de Puddle Jumper van Sevylor is dat hij in grootte verstelbaar is, zodat hij bij kinderen tussen de 15 en 30 kg past. Hierdoor hoef je niet steeds nieuwe zwembandjes aan te schaffen en heb je jarenlang plezier van deze aankoop. Hierboven zie je een voorbeeld, maar er zijn nog veel meer andere kleuren en designs verkrijgbaar: zelfs in een panterprint!. Met een Puddle Jumper leert je kind zelf balanceren en krijgen de armen en borst ondersteuning.

3. Intex zwembandjes – in verschillende maten

Net als de Beco bandjes zijn ook de zwemvleugeltjes van het merk Intex zeer geliefd! Intex kennen we vooral van de populaire zwembaden voor in de tuin, welke jaarlijks door vele huishoudens aangeschaft worden. Heb je ook een mooi zwembad in de tuin deze zomer? Zorg er dan voor dat je fijne zwembandjes voor je kind(eren) in huis haalt! De bandjes van Intex zijn verkrijgbaar in verschillende maten, zodat je bandjes voor alle kinderen kunt bestellen.

Een fijn voordeel van de Intex zwembandjes is de prijs, want voor nog geen €4,00 heb je al een setje in huis. Wil je geen online bestelling doen? Kijk dan eens in winkels als Big Bazar of Kruidvat, want deze winkels bieden de vleugeltjes ook vaak aan.

4. Swimsafe zwembandjes met schuimkern- ronde zwembandjes

Door de jaren heen zijn er heel veel verschillende, nieuwe producten bijgekomen op het gebied van veiligheid tijdens het zwemmen. De ronde zwembandjes die je hierboven kunt zien zijn hier een mooi voorbeeld van! Deze zwemmouwtjes van Flipper SwimSafe voorkomen dat je kind zomaar onder water geraakt en hebben een stevige schuimkern. Is er sprake van een lek? Dan houden de mouwtjes je kindje nog steeds boven water door de drijfkracht.

De Flipper SwimSafe zwembandjes van hierboven zijn geschikt voor kinderen van 1 tot 6 jaar (11 tot 30kg) en gaan dus een hele tijd mee! Meet van tevoren even de armomtrek van je kindje op, want ze passen bij een omtrek van 13,5 centimeter. Veel ouders zijn helemaal weg van deze veilige zwemmouwtjes en vinden dit één van de beste zwembandjes op de markt!

5. Nabaiji zwembandjes

Nabaiji zwembandjes

We kunnen je geen ongelijk geven als je de klassieke, oranje kleur van zwembandjes een beetje beu bent. Wil je graag vrolijke, stijlvolle zwemvleugeltjes voor je kindje aanschaffen? Dan kun je ook kiezen voor Nabaiji bandjes! Deze bandjes zijn speciaal ontworpen voor kinderen van 15 tot 30 kg die nog niet kunnen zwemmen en die wel graag van een verkoelende duik houden in de zomer.

De opblaasbare zwembandjes van Nabaiji hebben terugslagventielen en voldoen aan de veiligheidsnormen (EN 13138). Je trekt de bandjes gemakkelijk aan, nadat je 1 kamer hebt opgeblazen. Zodra je de band om de arm hebt geschoven, kun je de andere kamer opladen. Na het zwemmen kun je de lucht laten ontsnappen, afdrogen en gemakkelijk meenemen naar huis. Naast de print van hierboven kun je ook nog kiezen uit andere prints!

6. Swim Essentials zwembandjes – verschillende designs

Het merk Swim Essentials biedt onder andere zwemvleugeltjes, zwemvesten en puddle jumpers aan in verschillende stijlen. De kans is dan ook klein dat je niet zult slagen bij dit merk met hippe, stijlvolle producten! Hierboven zie je setje zwembandjes uit de collectie, maar er zijn nog veel meer andere kleuren en prints verkrijgbaar. Vind jij ook dat veiligheid tijdens het zwemmen er best een beetje trendy uit mag zien? Wij ook!

De zachte kleuren van de zwembandjes geven het geheel een chique uitstraling, maar toch ook lekker speels. Heb je een kindje van tussen de 2 en 6 jaar oud? Dan zijn deze zwemvleugeltjes perfect geschikt voor jullie! Je kunt ook voor ronde zwembandjes kiezen, welke geschikt zijn vanaf 0 jaar. De bandjes zijn van 0,25mm duurzaam PVC en worden geleverd met een reparatie patch, voor het geval er een lekje ontstaat.

7. HEMA zwembandjes en andere zwemproducten

Beste zwembandjes

Bij HEMA kun je niet alleen terecht voor goedkope, goede zwembandjes, maar ook voor andere zwemproducten. Denk aan opblaasbare badjes voor kleinere kinderen, een duikbril, een waterhangmat en zelfs een snorkelen! Dit is maar een kleine greep uit het assortiment en we raden je zeker aan om een kijkje te nemen in de webshop voor meer leuke zomerartikelen!

HEMA zwemvleugels zijn momenteel verkrijgbaar in één kleur, welke geschikt zijn voor kinderen tussen de 11 en 30kg. De feloranje drijfhulpjes hebben blauwe strepen en kunnen ongeveer gedragen worden tot de leeftijd van 6 jaar. Om de zwembandjes te gebruiken dien je beide luchtkamers van de bandjes op te blazen en daarna om de arm van je kindje heen te plaatsen. Met een prijs van €6,25 zijn deze bandjes redelijk goedkoop te noemen!

8. Zwembandjes met schuimkern – Aqua Sphere

Ben je op zoek naar de beste zwembandjes met schuimkern? Dan zijn de bandjes van Aqua Sphere Floats zeker een aanrader! Deze bandjes zijn gemaakt van foam en blijven uit zichzelf al drijven. Wanneer het nodig is, kun je extra lucht in de zwemvleugels blazen. Dit is echter alleen nodig wanneer je kindje de bandjes (nog) niet past en dus voor een optimale pasvorm.

Ga je voor veiligheid en comfort? En ben je het zat om steeds bandjes op te blazen of te plakken wanneer ze weer eens lek zijn? Dan raden we de bandjes met schuimkern zeker aan! Hierboven zie je bandjes geschikt voor kinderen tussen de 2 en 3 jaar, maar op Amazon.nl kun je ze ook bestellen voor kinderen tussen de 3 en 6 jaar! De bandjes worden geleverd in een mesh draagtas!

9. Bema zwemvleugels – verschillende maten

Net als Beco en Inter biedt het merk Bema klassieke, oranje zwembandjes aan voor meer veiligheid tijdens het zwemmen. Wist je dat zwemvleugeltjes ook fijn zijn wanneer je kind gaat leren zwemmen? Hierboven zie je een voorbeeld van bandjes welke geschikt zijn voor kinderen van 30 tot 60 kilo, wat neerkomt op kids tot en met ongeveer 12 jaar. Uiteraard kun je bij het merk ook terecht voor andere maten.

10. Blokker zwembandjes – o.a. Schlori duurzame zwembandjes

Duurzame zwembandjes

Nee, Blokker biedt geen eigen merk zwembandjes aan, maar heeft wel een enorm aanbod in de webshop van andere merken. Denk aan Swim Essentials, Intex, Bema, Flipper Safe, Paw Patrol en Cars. Daarnaast biedt Blokker ook duurzame zwembandjes van het merk Schlori aan, welke je hierboven kunt zien. Dit merk biedt zwembandjes van katoen in plaats van plastic, wat veel ouders erg fijn vinden. Deze wasbare zwemvleugels zijn inmiddels een groot succes!

Wat zijn de veiligste zwembandjes?

Alle zwembandjes in Nederland moeten voldoen aan strenge veiligheidsnormen (EN13138). Over het algemeen zijn de meeste zwembandjes veilig, maar je dient altijd toezicht te houden op je kindje. Veel winkels bieden vaak heel goedkope zwembandjes aan, zoals bijvoorbeeld de winkel Action. Deze bandjes hebben wel een veiligheidscertificering, maar zijn doorgaans een stuk dunner en van mindere kwaliteit.

Tegenwoordig kiezen veel ouders ook voor een compleet zwemvest of zwembandjes met een schuimkern. De schuimkern zorgt ervoor dat je kindje blijft drijven, ook al is er een bandje leuk. Daarnaast is ook de Puddle Jumper erg populair en zeer veilig te noemen. Conclusie: kijk altijd naar de veiligheidscertificering van zwembandjes voordat je een bestelling plaatst.

Hoe gebruik je zwembandjes? 

Doorgaans bevatten zwembandjes twee luchtkamers, welke apart opgeblazen dienen te worden. Is er eentje lek? Dan blijft je kindje nog steeds drijven op de andere luchtkamer. Je blaast eerst 1 kamer op, schuift het bandje om de arm van je kindje en blaast daarna het andere kamertje vol lucht. Let op: niet alle bandjes moeten op dezelfde manier omgedaan worden en het is altijd verstandig om de gebruiksaanwijzing door te nemen.

Zijn zwembandjes beter of een zwemvest?

Dit ligt een beetje aan je kind en aan de leeftijd van je kindje. Voor baby’s raden wij aan zwemring of babyfloat aan, zeker tijdens de eerste paar maanden van zijn leven. Is je baby al wat ouder? Dan zijn zwembandjes een prima hulpmiddel! Zwemvesten worden over het algemeen gebruikt voor tijdens het leren zwemmen (zwemles) en niet voor recreatief zwemmen. Ook voor oudere kinderen zijn zwembandjes (of een Puddle Jumper) een fijn hulpmiddel!

Sommige ouders geven aan dat een zwemvest niet altijd een succes is, zeker niet bij jongere kinderen. Ook denken ouders onterecht dat een zwemvest het hoofd van je kindje boven water houdt, maar dit is niet het geval! Een zwemvest wordt soms dus verward met een reddingsvest (met kraag), welke er wel voor zorgt dat je automatisch op je rug draait in het water. Conclusie: voor recreatief zwemmen kun je beter gebruikmaken van zwembandjes of een puddle jumper.

Vanaf welke leeftijd zwembandjes?

Zwembandjes zijn al verkrijgbaar voor baby’s vanaf zo’n 6 maanden. Officieel kun je de bandjes zelfs al eerder omdoen, maar dit is niet erg comfortabel voor een pasgeboren baby. Doorgaans worden zwembandjes aangeraden vanaf de leeftijd van 2 jaar, maar je kunt de bandjes ook al eerder gebruiken. Let er wel op dat toezicht van ouders altijd heel belangrijk is om te voorkomen dat je kindje verdrinkt.

Waarop letten bij aanschaf zwembandjes

Het is belangrijk om zwembandjes aan te schaffen die goed passen en dus zeker niet te groot zijn. De meeste bandjes kunnen jarenlang gedragen worden, omdat zij geschikt zijn voor kinderen van 2 tot 6 jaar. Daarnaast is het erg belangrijk dat de bandjes twee kamers hebben en een goede ventielsluiting. Raakt er per ongeluk een kamer lek? Dan blijft je kindje nog drijven op de andere kamer.

Wanneer geen zwembandjes gebruiken? 

Ja, er zijn ook situaties waarin je beter geen zwembandjes kunt gebruiken. Zie je weleens ouders op het strand lopen, inclusief kind met zwemvleugels? Dat is eigenlijk helemaal niet verstandig in verband met de stroming van de zee. Door de zwemvleugels kan je kind namelijk sneller en verder de zee in drijven! Wilt je kindje graag lekker spetteren en ben je constant binnen handbereik? Dan kun je de bandjes wel gebruiken.

Wat voor zwembandjes kind 2 jaar?

Voor kinderen van 2 jaar zijn er verschillende zwembandjes verkrijgbaar, zoals je in het overzicht hierboven hebt kunnen zien. Ieder merk geeft duidelijk aan voor welke leeftijd de bandjes geschikt zijn en ons advies is om ook echt deze maten aan te houden. Je kunt natuurlijk ook voor een Puddle Jumper kiezen, welke tegelijkertijd ondersteuning biedt aan de borst.

Nicole
Scroll naar boven