Dit zijn de Beste Zwembandjes voor je Kind!

Beste Zwembandjes

De zomer staat voor de deur en veel ouders kijken vol verlangen uit naar hun welverdiende vakantie. Als er zwemtripjes op de planning staan, zijn zwembandjes geen overbodige luxe. Zwemvleugeltjes zijn verkrijgbaar in allerlei maten en zijn zelfs te bestellen voor baby’s. Breng de dag aan het water zo veilig mogelijk door en ontdek in dit artikel de allerbeste zwembandjes voor je kind(eren).

Beste zwembandjes voor baby’s, peuters en oudere kinderen

Zwembandjes zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, voor kinderen in alle leeftijden. Het is belangrijk dat je altijd bandjes aanschaft die goed passen bij je kindje. Ze mogen bijvoorbeeld niet te gemakkelijk afglijden of teveel knellen. Veel aanbieders geven precies aan voor welke leeftijd (of gewicht) de bandjes geschikt zijn. Hieronder kun je de 10x de beste zwembandjes voor kinderen in alle leeftijden bekijken.

Beco Zwembandjes

1. Beco Zwembandjes in Verschillende Maten

Beco zwembandjes zijn veruit de meest populaire zwembandjes. Het merk biedt zwembandjes aan voor baby’s tot 2 jaar (15kg), welke je hierboven kunt zien, maar ook bandjes voor oudere kinderen. De volgende maat is geschikt voor kinderen van 30-60kg en kunnen dus ook gedragen worden door kinderen van bijvoorbeeld 5 jaar oud. Beco biedt naast zwemvleugels ook nog zwemschijven, puddle jumpers (zwemgordels) en andere zwemproducten aan.

Als je voor veiligheid-, duurzaamheid- én hoge kwaliteit gaat, kies je voor de opblaasbare bandjes van Beco. De bandjes zijn gemaakt van gelamineerd folie en hebben een dikte van 33mu/0,3mm. Daarnaast bevatten ze twee luchtkamers, wat ervoor zorgt dat ze extra veilig zijn. Als er eentje lek gaat, biedt de ander nog steeds veiligheid. De veiligheidsventielen zijn stevig en extra groot, zodat ze tegen een stootje kunnen. Uiteraard voldoen deze Beco zwembandjes aan de veiligheidsnormen en hebben ze een EN13138 certificering. Met een prijs van ongeveer €9,00 zijn dit zeer betaalbare bandjes.

Bekijk bij bol

Beco Sealife Zwemvleugels
Als je de kleur oranje niet mooi vindt, kun je ook voor Beco Sealife zwembandjes kiezen. Deze bandjes hebben een vrolijke print en zijn net zo veilig als de oranje bandjes. Ze zijn net iets minder dik, maar hebben dezelfde certificering als de andere variant. Ga met een gerust hart zwemmen en kies voor Beco.

Bekijk bij bol

Puddle Jumper

2. Sevylor Puddle Jumper – Verstelbare Zwemvleugels

De Puddle Jumper, ook wel zwemgordel genoemd, is ontzettend populair onder ouders. Deze zwembandjes hebben een buikband, wat ervoor zorgt dat kinderen extra goed blijven drijven. Deze zwemvesten zijn stevig en gemaakt van materiaal dat niet snel slijt. Daarnaast bestaat het vest uit twee zwembandjes en een gordelset, die gemakkelijk aan- en uit te trekken zijn. Hierdoor kunnen iets grotere kinderen ook zelf hun vestje aantrekken.

Een groot voordeel van de Puddle Jumper van Sevylor is dat hij in grootte verstelbaar is, zodat hij bij kinderen tussen de 15 en 30 kg past. Hierdoor hoef je niet steeds nieuwe zwembandjes aan te schaffen en heb je jarenlang plezier van deze aankoop. Hierboven zie je een voorbeeld, maar er zijn nog veel meer andere kleuren en designs verkrijgbaar: zelfs in een panterprint!. Met een Puddle Jumper leert je kind zelf balanceren en krijgen de armen en borst ondersteuning.

Bekijk bij bol

Intex zwembandjes

3. Intex Zwembandjes – Verschillende Maten

Net als de Beco bandjes zijn ook de zwemvleugeltjes van het merk Intex zeer geliefd. Intex kennen we vooral van de populaire zwembaden voor in de tuin, welke jaarlijks door vele huishoudens aangeschaft worden. Heb je ook een mooi zwembad in de tuin deze zomer? Zorg er dan voor dat je fijne zwembandjes voor je kind(eren) in huis haalt! De bandjes van Intex zijn verkrijgbaar in verschillende maten, zodat je bandjes voor alle kinderen kunt bestellen.

Een fijn voordeel van de Intex zwembandjes is de prijs, want voor nog geen €5,00 heb je al een setje in huis. Als je liever niet online wilt bestellen, is het verstandig om in de winkels van Action of Kruidvat te kijken. In deze winkels worden de vleugeltjes tijdens de zomermaanden vaak aangeboden.

Bekijk bij bol

Flipper Ronde zwembandjes

4. Swimsafe Ronde Zwembandjes met Schuimkern

Door de jaren heen zijn er heel veel verschillende, nieuwe producten bijgekomen op het gebied van veiligheid tijdens het zwemmen. De ronde zwembandjes die je hierboven kunt zien zijn hier een mooi voorbeeld van! Deze zwemmouwtjes van Flipper SwimSafe voorkomen dat je kind zomaar onder water geraakt en hebben een stevige schuimkern. Is er sprake van een lek? Dan houden de mouwtjes je kindje nog steeds boven water door de drijfkracht.

De Flipper SwimSafe zwembandjes van hierboven zijn geschikt voor kinderen van 1 tot 6 jaar (11 tot 30kg) en gaan dus een hele tijd mee! Meet van tevoren even de armomtrek van je kindje op, want ze passen bij een omtrek van 13,5 centimeter. Veel ouders zijn helemaal weg van deze veilige zwemmouwtjes en vinden dit één van de beste zwembandjes op de markt!

Bekijk bij bol

Swim Essentials Zwemvleugels

5. Swim Essentials Zwembandjes

Het merk Swim Essentials biedt onder andere zwemvleugeltjes, zwemvesten en puddle jumpers aan in verschillende stijlen. De kans is dan ook klein dat je niet zult slagen bij dit merk met hippe, stijlvolle producten! Hierboven zie je setje zwembandjes uit de collectie, maar er zijn nog veel meer andere kleuren en prints verkrijgbaar. Vind jij ook dat veiligheid tijdens het zwemmen er best een beetje trendy uit mag zien? Wij ook!

De zachte kleuren van de zwembandjes geven het geheel een chique uitstraling, maar toch ook lekker speels. Heb je een kindje van tussen de 2 en 6 jaar oud? Dan zijn deze zwemvleugeltjes perfect geschikt voor jullie! Je kunt ook voor ronde zwembandjes kiezen, welke geschikt zijn vanaf 0 jaar. De bandjes zijn van 0,25mm duurzaam PVC en worden geleverd met een reparatie patch, voor het geval er een lekje ontstaat.

Bekijk bij bol

HEMA zwembandjes

6. HEMA Zwembandjes

Bij HEMA kun je niet alleen terecht voor goedkope, goede zwembandjes, maar ook voor andere zwemproducten. Denk aan opblaasbare badjes voor kleinere kinderen, een duikbril, een waterhangmat en zelfs een snorkelen! Dit is maar een kleine greep uit het assortiment en we raden je zeker aan om een kijkje te nemen in de webshop voor meer leuke zomerartikelen!

HEMA zwemvleugels zijn momenteel verkrijgbaar in één kleur, welke geschikt zijn voor kinderen tussen de 11 en 30kg. De felgele drijfhulpjes hebben witte strepen en kunnen ongeveer gedragen worden tot de leeftijd van 6 jaar. Om de zwembandjes te gebruiken dien je beide luchtkamers van de bandjes op te blazen en daarna om de arm van je kindje heen te plaatsen. Met een prijs van €5,99 zijn deze bandjes redelijk goedkoop te noemen!

Bekijk bij HEMA

Aqua Sphere Schuimkern

7. Zwembandjes met Schuimkern – Aqua Sphere

Ben je op zoek naar de beste zwembandjes met schuimkern? Dan zijn de bandjes van Aqua Sphere Floats zeker een aanrader! Deze bandjes zijn gemaakt van foam en blijven uit zichzelf al drijven. Wanneer het nodig is, kun je extra lucht in de zwemvleugels blazen. Dit is echter alleen nodig wanneer je kindje de bandjes (nog) niet past en dus voor een optimale pasvorm.

Ga je voor veiligheid en comfort? En ben je het zat om steeds bandjes op te blazen of te plakken wanneer ze weer eens lek zijn? Dan raden we de bandjes met schuimkern zeker aan! Hierboven zie je bandjes geschikt voor kinderen tussen de 2 en 3 jaar, maar op Amazon.nl kun je ze ook bestellen voor kinderen tussen de 3 en 6 jaar! De bandjes worden geleverd in een mesh draagtas!

Bekijk bij bol

BEMA Zwemvleugels

8. Bema Zwemvleugels

Net als Beco en Inter biedt het merk Bema klassieke, oranje zwembandjes aan voor meer veiligheid tijdens het zwemmen. Wist je dat zwemvleugeltjes ook fijn zijn wanneer je kind gaat leren zwemmen? Hierboven zie je een voorbeeld van bandjes welke geschikt zijn voor kinderen van 30 tot 60 kilo, wat neerkomt op kids tot en met ongeveer 12 jaar. Uiteraard kun je bij het merk ook terecht voor andere maten.

Bekijk bij bol

Blokker duurzame zwembandjes

9. Duurzame Zwembandjes bij Blokker

Nee, Blokker biedt geen eigen merk zwembandjes aan, maar heeft wel een enorm aanbod in de webshop van andere merken. Denk aan Swim Essentials, Intex, Bema, Flipper Safe, Paw Patrol en Cars. Daarnaast biedt Blokker ook duurzame zwembandjes van het merk Schlori aan, welke je hierboven kunt zien. Dit merk biedt zwembandjes van katoen in plaats van plastic, wat veel ouders erg fijn vinden. Deze wasbare zwemvleugels zijn inmiddels een groot succes!

Bekijk bij Blokker

Konges Slojd Zwemvleugels

10. Konges Sløjd Zwemvleugels

Als je van stijlvolle baby- en kinderproducten houdt, ben je het merk Konges Sløjd waarschijnlijk al eerder tegengekomen. Het merk biedt veel producten aan in hippe kleurtjes, zodat de zwemvleugeltjes die je hierboven ziet. Een klein nadeel is dat de producten van dit merk vaak wat prijziger zijn, maar daar krijg je wel hoge kwaliteit voor terug. Bovenstaande zwemvleugels zijn geschikt voor kinderen van 3 tot 6 jaar en gemaakt van PVC.

Bekijk bij bol

Waarom zwembandjes gebruiken?

Zwembandjes zijn onmisbaar wanneer je jonge kinderen hebt zonder zwemdiploma en toch graag gaat zwemmen. Kan je kindje nog niet zwemmen? Dan zorgt een zwembandje ervoor dat je kindje makkelijker kan blijven drijven en dat zijn hoofd boven water blijft. Deze handige, opblaasbare bandjes worden om de bovenarmen van je kindje geschoven en horen niet makkelijk af te glijden.

Let wel op! Zwembandjes zijn geen vervanging voor ouderlijk toezicht! Is er water in de buurt? Zorg dan altijd dat je toezicht op je kindje houdt. Een klein laagje water is voor een kind al genoeg om in te verdrinken en voorzichtigheid is dus geboden. Verder is het belangrijk dat zwembandjes voldoen aan de EN13138 norm, zodat je zeker weet dat je veilige bandjes in huis haalt.

Wat zijn de veiligste zwembandjes?

Alle zwembandjes in Nederland moeten voldoen aan strenge veiligheidsnormen (EN13138). Over het algemeen zijn de meeste zwembandjes veilig, maar je dient altijd toezicht te houden op je kindje. Veel winkels bieden vaak heel goedkope zwembandjes aan, zoals bijvoorbeeld de winkel Action. Deze bandjes hebben wel een veiligheidscertificering, maar zijn doorgaans een stuk dunner en van mindere kwaliteit.

Tegenwoordig kiezen veel ouders ook voor een compleet zwemvest of zwembandjes met een schuimkern. De schuimkern zorgt ervoor dat je kindje blijft drijven, ook al is er een bandje leuk. Daarnaast is ook de Puddle Jumper erg populair en zeer veilig te noemen. Conclusie: kijk altijd naar de veiligheidscertificering van zwembandjes voordat je een bestelling plaatst.

Hoe gebruik je zwembandjes? 

Doorgaans bevatten zwembandjes twee luchtkamers, welke apart opgeblazen dienen te worden. Is er eentje lek? Dan blijft je kindje nog steeds drijven op de andere luchtkamer. Je blaast eerst 1 kamer op, schuift het bandje om de arm van je kindje en blaast daarna het andere kamertje vol lucht. Let op: niet alle bandjes moeten op dezelfde manier omgedaan worden en het is altijd verstandig om de gebruiksaanwijzing door te nemen.

Zijn zwembandjes beter of een zwemvest?

Dit ligt een beetje aan je kind en aan de leeftijd van je kindje. Voor baby’s raden wij aan zwemring of babyfloat aan, zeker tijdens de eerste paar maanden van zijn leven. Is je baby al wat ouder? Dan zijn zwembandjes een prima hulpmiddel! Zwemvesten worden over het algemeen gebruikt voor tijdens het leren zwemmen (zwemles) en niet voor recreatief zwemmen. Ook voor oudere kinderen zijn zwembandjes (of een Puddle Jumper) een fijn hulpmiddel!

Sommige ouders geven aan dat een zwemvest niet altijd een succes is, zeker niet bij jongere kinderen. Ook denken ouders onterecht dat een zwemvest het hoofd van je kindje boven water houdt, maar dit is niet het geval! Een zwemvest wordt soms dus verward met een reddingsvest (met kraag), welke er wel voor zorgt dat je automatisch op je rug draait in het water. Conclusie: voor recreatief zwemmen kun je beter gebruikmaken van zwembandjes of een puddle jumper.

Vanaf welke leeftijd zwembandjes?

Zwembandjes zijn al verkrijgbaar voor baby’s vanaf zo’n zes maanden. Officieel kun je de bandjes zelfs al eerder omdoen, maar dit is niet erg comfortabel voor een pasgeboren baby. Doorgaans worden zwembandjes aangeraden vanaf de leeftijd van twee jaar, maar je kunt de bandjes ook al eerder gebruiken. Let er wel op dat toezicht van ouders altijd heel belangrijk is om te voorkomen dat je kindje verdrinkt.

Waarop letten bij aanschaf zwembandjes?

Het is belangrijk om zwembandjes aan te schaffen die goed passen en dus zeker niet te groot zijn. De meeste bandjes kunnen jarenlang gedragen worden, omdat zij geschikt zijn voor kinderen van 2 tot 6 jaar. Daarnaast is het erg belangrijk dat de bandjes twee kamers hebben en een goede ventielsluiting. Raakt er per ongeluk een kamer lek? Dan blijft je kindje nog drijven op de andere kamer.

Wanneer geen zwembandjes gebruiken? 

Er zijn ook situaties waarin je beter geen zwembandjes kunt gebruiken. Zie je weleens ouders op het strand lopen, inclusief kind met zwemvleugels? Dat is eigenlijk helemaal niet verstandig in verband met de stroming van de zee. Door de zwemvleugels kan je kind namelijk sneller en verder de zee in drijven! Wilt je kindje graag lekker spetteren en ben je constant binnen handbereik? Dan kun je de bandjes wel gebruiken.

Wat voor zwembandjes kind 2 jaar?

Voor kinderen van 2 jaar zijn er verschillende zwembandjes verkrijgbaar, zoals je in het overzicht hierboven hebt kunnen zien. Ieder merk geeft duidelijk aan voor welke leeftijd de bandjes geschikt zijn en ons advies is om ook echt deze maten aan te houden. Je kunt natuurlijk ook voor een Puddle Jumper kiezen, welke tegelijkertijd ondersteuning biedt aan de borst.

Andere relevante onderwerpen

Als de zomer voor de deur staat, willen veel mensen weer lekker naar het strand of een zwembad in de tuin plaatsen. Op MamaGroeit.nl kun je veel relevante koopgidsen vinden, zodat je de leukste- en beste artikelen kunt ontdekken.

Geraadpleegde bronnen: Wikipedia, Kinderveiligheid

Nicole
Scroll naar boven