Dit zijn de beste kindertuigjes

Rugzak met looplijn

Heb je een kleine doerak die graag de hele omgeving op eigen houtje verkent? Dan is een kindertuigje geen overbodige luxe. Kindertuigjes worden steeds vaker ingezet als hulpmiddel bij weglopende kinderen. Wanneer het om de veiligheid van je kind gaat, is bijna niets te gek. In dit artikel lees je meer over kindertuigjes en de voordelen hiervan. Bekijk ook direct de beste kindertuigjes van dit moment!

Wat is een kindertuigje?

Een kindertuigje is een handig hulpmiddel om je kind dichtbij je te houden op bijvoorbeeld drukke locaties. Je maakt je kind door middel van zo’n loopkoord vast aan jezelf, zodat hij niet ver bij je vandaan kan gaan. Kindertuigjes worden ook wel loopkoordjes of babytuigjes genoemd. Deze tuigjes zijn tegenwoordig verkrijgbaar in verschillende soorten, waarover we later in het artikel meer over vertellen. 

Welke soorten kindertuigjes zijn er?

Waar je vroeger alleen kon kiezen uit een traditioneel kindertuigje, zijn er tegenwoordig verschillende soorten loopkoordjes verkrijgbaar. Uiteraard kun je nog steeds kiezen voor een klassiek tuigje, maar de andere tuigjes zijn ook zeker aan te raden. Denk aan knuffeltuigjes of een kindertuigje met een rugzakje. Hierdoor vinden veel kinderen het niet erg (en zelfs leuk!) om vastgemaakt te worden aan mama of papa.

  • Kindertuigje
  • Polstuigje
  • Knuffeltuigje
  • Rugzak tuigje
  • Harnas tuigje

Het traditionele kindertuigje wordt nog steeds vaak verkocht, maar het rugzak-, pols- en harnastuigje zijn op dit moment het meest populair. De knuffeltuigjes zijn jammer genoeg maar beperkt verkrijgbaar en snel uitverkocht. Als alternatief kun je kiezen voor de rugzakjes, die hier veel op lijken. In de lijst hieronder kun je de leukste tuigjes voor je kind bekijken en meer informatie lezen over ieder tuigje. Op die manier hopen we je te kunnen begeleiden naar de aankoop van het beste kindertuigje voor jou en je kind! Na deze lijst kun je meer informatie lezen over de kindertuigjes.

1. MijnNami tuigje – polstuigje

De polstuigjes van het merk MijnNami zijn momenteel de meest populaire kindertuigjes! Deze tuigjes zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en je kunt zelfs een 2-in-1 pakket aanschaffen van dit merk. Dit pakket bevat een harnas én een polstuigje, waardoor je in verhouding iets goedkoper uit bent. Het bovenstaande polstuigje is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 1,5 jaar tot een jaar of 7 en bevat een elastisch koord van 2 meter.

Ga je graag voor optimale veiligheid? Dan zit je met dit exemplaar helemaal goed. Het slotje op het tuigje zorgt voor extra veiligheid en zorgt ervoor dat je kindje het tuigje niet zomaar los krijgt. Deze polstuigjes zijn daarnaast gecertificeerd (EN71 certificering), zodat je zeker weet dat je het product veilig kunt gebruiken. De onbreekbare polskoppeling en wandellijn zorgen ervoor dat je meteen klaar bent voor een heerlijke wandeling!

2. Harness Buddy kindertuigjes met looplijn

Dit kindertuigje wordt ook aangeboden door het merk MijnNami en is razend populair. Hierboven zie je het vlindertuigje, maar je kunt ook kiezen uit andere kleuren en designs, zoals een engeltje of een kikker. De Harness Buddy is gemaakt van lekker luchtig materiaal, zodat de rug van je kindje lekker koel blijft. De katoenen draagbanden kunnen versteld worden en passen bij kinderen vanaf 1 tot en met 3 jaar oud.

Er zijn een aantal voordelen aan dit kindertuigje, zoals het gewicht (minder dan 100 gram) en het feit dat hij over een winterjas gedragen kan worden. Heb je het tuigje even niet nodig? Dan kun je hem heel compact opvouwen en in je tas stoppen. De extra lange looplijn van 1,5 meter zorgt ervoor dat je kindje genoeg bewegingsvrijheid heeft, wat door veel kids als prettig wordt ervaren. Het harnas kan in de wasmachine gewassen worden en bevat een onbreekbare gesp.

3. Skip Hop rugzak met looplijn

Let op: het gaat hier om een minirugzak voor kinderen tot maximaal 4 jaar! De Zoo Harness is een vrolijke rugzak met een looplijn, zodat je op een veilige manier op pad kunt met je kindje. De looplijn is gemakkelijk te bevestigen en los te halen, zodat je hem op ieder gewenst moment kunt gebruiken. De rugzak bestaat uit 1 compartiment, welke afgesloten wordt door middel van een ritssluiting. In het zijvakje kun je een flesje of pakje drinken kwijt en aan de binnenkant vind je nog een naamlabel.

Het merk Skip Hop biedt heel veel leuke kinderproducten aan, zoals rugzakjes, drinkbekers, snackboxen, speelgoed en nog veel meer! Al deze producten komen in vrolijke kleurtjes, waardoor kinderen gék zijn op deze producten! Naast de Vos-rugzak kun je op deze pagina van Amazon.nl de Vlinder-rugzak vinden!

4. Rugzak met looplijn

Deze schattige rugzak met looplijn was in heel veel verschillende soorten verkrijgbaar, maar momenteel kun je alleen de beren-variant nog bestellen. Gaan jullie er vaak lekker op uit en wilt je kindje dan wat spulletjes meenemen? Combineer het leuke dan met het noodzakelijke! Je kindje kan wat spulletjes in zijn rugzakje kwijt en jij kunt de looplijn aan het rugzakje bevestigen. Hierdoor weet je zeker dat je je kind niet kwijtraakt en kun je ontspannen genieten.

De meeste knuffelrugzakjes zijn geschikt voor kinderen tot zo’n vier jaar, omdat ze niet heel groot zijn. Hierdoor kun je ook niet heel veel spulletjes kwijt in het tasje, maar dat is natuurlijk ook niet de bedoeling in een kinderrugzak. We hopen dat de andere exemplaren snel weer op voorraad komen, zodat de keus groter is.

5. Clippasafe – Kindertuigjes met looplijn

Het merk Clippasafe biedt allerlei veiligheidsproducten aan voor kinderen, zoals producten voor in huis (kastsloten e.d.) en allerlei soorten tuigjes. Ben je bezig met het kindproof maken van je huis? Dan raden we aan om een kijkje te nemen tussen het aanbod van deze aanbieder, wat op deze pagina mogelijk is. Het bovenstaande kindertuigje van Clippasafe kun je gebruiken als looptuigje, maar ook als tuigje voor in de kinderstoel.

De looplijn is af te koppelen en te verwisselen voor 2 bevestigingsriempjes, welke je vast kunt maken aan een stoel, fietsstoel, buggy of kinderwagen. Dit harnaste is daarnaast volledig verstelbaar en geschikt voor kinderen vanaf 0 tot en met 4 jaar. Hierdoor heb je heel lang plezier van je aankoop! Het embleem (met de beer) is daarnaast een leuke eyecatcher!

6. Polstuigje – budget tip!

Je hebt in dit artikel al een polstuigje kunnen bekijken van het merk MijnNami, maar je kunt ook kiezen voor een merkloos, goedkoper polstuigje. Dit type tuigjes wordt in verschillende kleuren aangeboden, zodat er voor ieder kind een geschikt exemplaar is. Het tuigje bevat een wandelkoord, zodat je zonder stress op pad kunt met je kindje.

Je bevestigt de katoenen polsband gemakkelijk door middel van klittenband, wat extra comfortabel zit. De looplijn is roterend en elastisch, zodat je kindje ook echt bewegingsvrijheid heeft. De looplijn heeft een maximale lengte van 1,5 meter.

7. Kindertuigjes Babyono

Looptuigjes (harnassen) van het merk Babyono zijn ontzettend populair en daarnaast verkrijgbaar in verschillende kleursamenstellingen. Je kunt dit tuigje gebruiken wanneer je samen met je kindje op pad gaat en graag wilt dat hij dichtbij je blijft, maar ook wanneer hij zijn eerste stapjes zet. Het harnas zorgt voor stabiliteit en zorgt ervoor dat je kindje niet hard valt wanneer hij zelfstandig probeert te lopen. Let op: kindertuigjes zijn officieel niet bedoeld als hulpmiddel om te leren lopen.

Het harnas is eenvoudig aan te trekken en je kunt hem daarnaast ook nog volledig aan de lengte van je kindje aanpassen. Dat is fijn, want niet ieder harnas bevat deze eigenschap. Wil je graag langere tijd genieten van je aankoop? Dan kun je het beste kiezen voor een exemplaar dat verstelbaar is.

8. Wandelkoord kinderopvang – meerdere kids

Ook dit wandelkoord is erg populair en willen we dus zeker niet overslaan! Heb je meerdere jonge kinderen of ben je een gastouder? Dan kun je kiezen voor een speciaal koord dat geschikt is voor meerdere kinderen. Deze ’tuigjes’ worden vaak door de kinderopvang gebruikt en zorgen ervoor dat je het overzicht niet verliest. De Grab & Go koordjes worden ook gebruikt als hulpmiddel bij bijvoorbeeld evacuatie-oefeningen en zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen.

Ieder bandje heeft een andere kleur, zodat kinderen ook snel leren welk bandje van hen is, mocht je dit met hen afspreken. De lussen zijn ruim en geven kinderen genoeg bewegingsruimte. Het Grab & Go wandelkoord wordt vooral gebruikt door kinderen op de dag- of naschoolse opvang, overblijf of peuterspeelzaal.

9. Rugzak met tuigje Dino

De rugzakjes voor peuters van het merk Diono zijn ontzettend schattig en praktisch! Het oog wilt ook wat en dat zit met deze tasjes voor je kleintje wel goed! Welk kind wilt niet zo’n mooi tasje op zijn rug? Hierboven zie je een voorbeeld, maar je kunt uit nog veel meer andere tasjes kiezen. Aan de rugzakjes zit een looplijn bevestigd, zodat je zonder stress een flinke wandeling met je doerak kunt maken.

Het is handig om te weten dat het hier om een peuterrugzak gaat, welke niet ontzettend groot is. Is je kindje tussen de 1 en 4 jaar oud? Dan is dit een prima keus! De looplijn van 1 meter lang wordt met een draaibare, stevige clip vastgemaakt en kan ook gemakkelijk weer losgekoppeld worden. Een ander voordeel is dat de schouderbanden gewatteerd zijn en dus extra comfortabel aanvoelen voor je kindje.

10. Dinosaurus rugzak met looplijn

De Dinosaurus-rugzak met looplijn staat als laatste op de lijst, maar dat betekent zeker niet dat het de minst leuke is! Deze dino-tas is ontzettend leuk voor je peuter en laat je als ouder op een vrolijke manier de controle houden! Je kindje kan zijn favoriete speelgoed kwijt in zijn tasje en jij kunt hem of haar dichtbij houden door middel van de looplijn.

Je kunt deze tasjes in verschillende kleursamenstellingen aanschaffen, zodat er voor ieder kindje een rugzak in een leuke kleur is! Een ander voordeel van dit tasje is dat je looplijn er ook eenvoudig af kunt halen. Hierdoor kan het rugzakje ook als tasje voor school of de peuterspeelzaal gebruikt worden!

Op welke leeftijd gebruik je een kindertuigje?

De meeste baby’s/peuters beginnen tussen de 10 en 18 maanden met zelfstandig lopen, maar dit is slechts een indicatie. Kindertuigjes worden gebruikt om jonge doerakjes in de buurt te houden die al kunnen (weg)lopen. Kindertuigjes worden over het algemeen gebruikt bij kinderen tussen de 1 en 4 jaar en de meeste tuigjes zijn dan ook afgestemd op deze leeftijd en lengte.

De voordelen en nadelen van kindertuigjes

Het grootste voordeel van een kindertuigje is de veiligheid. Wanneer je een nieuwsgierige peuter hebt die graag de omgeving in zijn eentje ontdekt, kan zo’n tuigje heel veel stress voorkomen. Denk aan situaties waarbij je kindje zomaar de weg op rent of dat hij zich tussen veel mensen mengt. Voorkom deze situaties en zorg ervoor dat je je enthousiaste peuter bij de hand houdt!

Een nadeel is dat een kindertuigje nog steeds niet erg “hip” is. Sommige mensen vergelijken een kindertuigje met een hondenriem en vinden dit totaal niet gepast. De laatste jaren wordt het gebruik van een tuigje al meer geaccepteerd, maar er zullen altijd mensen zijn die jullie aanstaren.

Relevante artikelen

Scroll naar boven