Waterpokken kind | wat te doen bij jeuk?

Waterpokken tips

Waterpokken zijn erg vervelend en bijna ieder kind krijgt er wel een keer mee te maken. Er bestaan geen medicijnen die waterpokken of de symptomen van waterpokken (jeuk!) bestrijden (bij kinderen), maar gelukkig zijn er wel een paar handige tips die de jeuk kunnen verzachten en dus ook de littekens deels tegen kunnen gaan. Waterpokken kind: lees hier tips voor verlichting van de jeuk en het voorkomen van littekens.


Wat zijn waterpokken?

Waterpokken worden ook wel wijnpokken of windpokken genoemd. Deze vervelende infectieziekte wordt door een herpesvirus veroorzaakt. Als we het hebben over klassieke kinderziektes, dan is waterpokken een van de meest bekende hiervan. Waterpokken zijn erg besmettelijk!

De meeste mensen (95%) maken waterpokken voor het twaalfde levensjaar door. Over het algemeen krijg je waterpokken maar één keer, maar het kan in een andere infectievorm terugkeren. Een voorbeeld daarvan is gordelroos, wat zich kan uiten wanneer je bijvoorbeeld een sterk verminderde weerstand hebt.

Waterpokken gordelroos

Gordelroos is ook erg vervelend en pijnlijk. De blaasjes zie je terug op het lichaam op de plek waar normaal een autogordel zit, vanaf de borst tot op de schouders. Hieraan heeft gordelroos dan ook zijn naam te danken. Wist je dat er voor volwassenen wel medicijnen zijn? Hierover lees je later meer.


Hoe loop je waterpokken op?

Over het algemeen loop je waterpokken op door lichamelijk contact met iemand die besmet is, waarna er een incubatietijd van maximaal drie weken ontstaat. Er kan koorts ontstaan en misschien lijkt het op een klein griepje, met eventueel wat verkoudheid.

Na een aantal dagen ontstaan er rode vlekjes, allen klein van stuk. Hierna ontstaan er blaasjes met vocht, welke meestal eerst in de nek te vinden zijn. Sommige kinderen hebben een paar vlekjes, terwijl andere kinderen tientallen of zelfs honderden vlekjes krijgen. Niet ieder kind heeft heel veel last van waterpokken en jeuk.


Hoe lang duren waterpokken bij een kind?

Over het algemeen verdwijnen de blaasjes na een week. Heeft je kind een blaasje opengekrabt? Dan kan dit gaan ontsteken en duurt het langer voordat het genezen is. Ook kan er hierdoor een litteken ontstaan. Het advies is om zo min mogelijk te krabben, maar dit blijkt in de praktijk niet altijd even makkelijk bij kinderen.


Waterpokken kind | Tips bij jeuk

Het internet staat vol met allerlei tips om de jeuk tijdens waterpokken te verminderen. De ene website raadt aan om talkpoeder op de waterpokken te strooien, terwijl de andere website zegt dat dit littekens na kan laten. Zo wordt talkpoeder door veel ervaringsexperts afgeraden, terwijl andere ouders erbij zweren.

Talkpoeder zou de jeuk verlichten en verzachten, maar dit is vaak wel van korte duur. Het is niet bewezen dat kinderen littekens overhouden aan het gebruik van menthol talkpoeder.


Zemelenbadje | Waterpokken kind

Een zemelenbadje is erg fijn wanneer een kind waterpokken en jeuk heeft. Het zemelenbadje verlicht de jeuk en verzacht de huid. De behoefte om te krabben wordt minder, waardoor de kans op littekens ook afneemt.

Er zijn verschillende aanbieders van zemelenbadjes. Veel ouders zijn erg tevreden over het product van Jacob Hooy: Zemelen badschuim. Dit product heeft geen doordringende geur en verlicht de jeuk snel. Ook de prijs (€8,99 voor 500ml) is vriendelijk.

Een zemelenbadje is overigens niet alleen geschikt voor waterpokken, maar ook voor onder andere eczeem. Het Zemelen badschuim van Jacob Hooy is één van de meest populaire middelen die gebruikt worden bij waterpokken.


Heltiq waterpokken behandeling | Waterpokken kind

Heltiq biedt een speciale set aan, waarmee je je kind kunt behandelen. In de set zit een verkoelende gel, maar ook een zemelenextract. Met de gel kun je het kind zo vaak als je wilt insmeren en tijdens de piekdagen van de waterpokken kun je voor het slapengaan een lekker zemelenbadje maken.

>> Voor deze set betaal je €14,95 bij DeOnlineDrogist.


KidsClin waterpokkenschuim mousse

KidsClin waterpokkenschuim mousse maakt gebruik van het 2QR-complex. Dit werkzame bestanddeel is afkomstig van de Aloë vera. Dit helpt infecties te voorkomen en voorkomt het nestelen van bacteriën. Tegelijkertijd wordt het genezingsproces van de huid ondersteunt. Voor verkoeling en verzachting kun je deze mousse gebruiken, welke ook nog eens een aangename geur heeft.


VSM Kind Waterpokkenspray | Waterpokken kind

De waterpokkenspray van VSM Kind wordt gezien als een medisch hulpmiddel. Dit product bevat natuurlijke ingrediënten, op basis van olijfblad en algen.

De spray heeft een meervoudige werking. Het vormt een beschermend laagje op de huid en zorgt voor een verkoelend effect. Ook voor minder jeuk en het voorkomen van bacteriële infecties van wondjes is dit middel perfect. VSM Kind waterpokkenspray is te gebruiken vanaf 6 maanden.


Kinderboek “Waterpokken!” | Waterpokken kind

Richard Byrne schreef een kinderboek over waterpokken. Het verhaal gaat over Luuk, die op dat moment waterpokken heeft. Niemand mag komen spelen bij hem, omdat waterpokken besmettelijk zijn. Hij verveelt zich dood! Luuk gaat op zoek naar iemand die vlekjes heeft, net als hij.

Een leuk boek voor kleinere kinderen om voor te lezen. Op die manier begrijpen ze iets beter wat waterpokken inhouden. Bekijk het boek hier.


Expres besmetting oplopen | waterpokken kind

Het klinkt gek: je kind expres een besmetting met waterpokken op laten lopen. Toch leert de ervaring dat jongere kinderen minder last hebben van waterpokken dan oudere kinderen. Om die reden is het “fijner” om op een zo jong mogelijke leeftijd de waterpokken achter de rug te hebben.


Waterpokken kind | inenten of niet?

In Nederland hebben we het rijksvaccinatieprogramma, maar hierin zit geen vaccinatie voor de waterpokken. Veel ouders weten niet dat het wel mogelijk is om je kind hiertegen in te laten enten. In veel andere landen zit deze vaccinatie wel gewoon in het pakket, maar Nederland vindt dit niet nodig.

Je kunt een kind vanaf elf maanden laten inenten tegen de waterpokken en de kosten zijn ongeveer €100,00. Na één vaccinatie krijgt 83% geen waterpokken meer, na een tweede herhaalvaccinatie is de prik voor 95% effectief. De prik kun je via de huisarts of GGD regelen. Er is onderzoek gedaan naar deze vaccinatie en het lijkt erop dat de prik vijftien jaar werkt.

Waterpokken tips

Soms onschuldig, soms dodelijk

De waterpokken lijkt een heel onschuldige kinderziekte, maar er sterven gemiddeld twee tot drie mensen per jaar aan deze infectieziekte. Per jaar belanden er ook nog eens zo’n 200 mensen met waterpokken in het ziekenhuis. De ziekte verloopt bij volwassenen meestal een stuk heftiger.


Waterpokken bij volwassenen

Omdat de meeste mensen de waterpokken in de kindertijd meemaken, is het vrij zeldzaam dat een volwassen persoon ze krijgt. Krijg je deze ziekte als volwassene toch? Dan kan het zijn dat je de waterpokken vroeger niet of in een zeer milde vorm hebt gehad. Het lichaam heeft dan nog niet genoeg antistoffen aan kunnen maken.

Volwassen kunnen erg ziek worden en hier bovenop longontsteking krijgen. Er zijn speciale virusremmers voor volwassenen die waterpokken hebben, die je via de huisarts kunt krijgen. Deze medicijnen zorgen ervoor dat je minder lang ziek bent.


Waterpokken en zwangerschap

Ben je zwanger en heb je waterpokken? Neem dan contact op met de huisarts! Tijdens de zwangerschap kunnen waterpokken namelijk een stuk ernstiger verlopen dan normaal. Er is een kans op aangeboren afwijkingen bij je kindje en ook de kans op een ernstige longontsteking is een stuk hoger.

Wanneer je als zwangere vrouw waterpokken oploopt vlak voor of na de bevalling, krijgt de baby antistoffen vanuit jou mee. Deze antistoffen zorgen voor bescherming van de baby tegen waterpokken. Probeer als zwangere vrouw plekken te vermijden waar besmette personen aanwezig zijn. Heb je zelf waterpokken? Ga dan niet op kraambezoek of naar een kraamafdeling op het ziekenhuis.


Complicaties waterpokken

Meestal zijn de complicaties van waterpokken erger bij volwassen dan bij kinderen. Een bacteriële superinfectie is één van de meest voorkomende complicaties bij waterpokken. Deze infectie ontstaat meestal doordat er veel gekrabd wordt aan blaasjes door de jeuk.

Ook kan het centraal zenuwstelsel worden aangetast. Dit zorgt voor een coördinatiestoornis bij beweging. In de meeste gevallen ontstaat dit zo’n drie weken na de uitslag en gaat het ook vanzelf weer over.

Een longontsteking kan ook een (ernstige) complicatie zijn van waterpokken. Doorgaans begint dit al in de eerste paar dagen (rond dag 3) van de huiduitslag. Onder andere koorts, hoesten (met eventueel bloed), pijn op de borst en kortademigheid zijn symptomen.

Let op: complicaties ontstaan vaker bij volwassen dan bij kinderen. Toch ontstaan deze complicaties ook niet áltijd bij volwassen.


Veelgestelde vragen waterpokken kind

Hieronder kun je veelgestelde vragen vinden met betrekking tot waterpokken.

Hoe kun je de pijn verzachten bij blaasjes in de mond?

Blaasjes in de mond zijn erg vervelend bij kinderen. Gelukkig zijn de meeste kinderen gek op ijsjes! Waterijsjes werken goed ter verzachting en verlichting van de pijn. De blaasjes zullen niet eerder verdwijnen, maar wel voor minder overlast zorgen. Waterijsjes zijn daarnaast ook nog een vorm van troost voor kinderen.

Welke kleding dragen bij waterpokken?

Het is belangrijk om te weten dat strakke, niet-ademende kleding de jeuk alleen maar verergert. Zorg er dus voor dat je kind loszittende kleding draagt, welke goed kan ademen. Hierdoor hebben de blaasjes ook de kans om in te drogen en is er minder kans op ontstekingen van de blaasjes.

Mag een kind met waterpokken naar buiten?

Ja, een kind met waterpokken dat zich goed voelt mag gewoon naar buiten. Het is natuurlijk wel netjes om aan de mensen in de omgeving aan te geven dat je kind waterpokken doormaakt. Waterpokken zijn overigens al besmettelijk vóórdat de ziekte uitbreekt en vaak heeft je kindje dan al andere kinderen besmet. Dit kun je niet voorkomen.

Zijn waterpokken gevaarlijk tijdens de zwangerschap?

Er bestaat een kleine kans (tot 12%) dat de infectie ook in de baarmoeder ontstaat. Wanneer dit gebeurt tussen de 13 weken en 20 weken zwangerschap, kun je als zwangere vrouw CVS oplopen. Het congenitaal varicellasyndroom kan afwijkingen aan de armen, benen, ogen, huid en zenuwstelsel veroorzaken.

Waterpokken zijn dus niet altijd ongevaarlijk, maar vaak ook lastig te voorkomen wanneer je bijvoorbeeld al meerdere kinderen hebt of met kinderen werkt.

Ben je als zwangere vrouw nog nooit eerder besmet met het varicella zoster virus (waterpokkenvirus)? Dan ben je extra kwetsbaar en kun je meer ernstige complicaties oplopen, zoals een longontsteking. Deze longontsteking kan zelfs fataal zijn wanneer deze niet op de juiste manier wordt behandeld.

Hoe herken je beginnende waterpokken?

Doorgaans worden kinderen eerst verkouden, waarbij ze ook koorts kunnen hebben. Je kunt merken aan je kind dat hij hangerig en ziek kan zijn. Hierna krijgen kinderen vlekjes en blaasjes, die over het hele lichaam voor kunnen komen. Jammer genoeg ontstaan de vlekjes ook op het hoofd, in de mond en bij de ogen. Omdat deze huiduitslag jeukt, is dit extra vervelend omdat dit gevoelige plekken zijn.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen bij waterpokken?

De meest voorkomende symptomen bij waterpokken zijn verkoudheid, koorts, flinke jeuk, rode vlekjes en blaasjes. Hieraan herken je de waterpokken bij je kind of jezelf.

Hoe besmettelijk zijn waterpokken?

Waterpokken zijn erg besmettelijk. Wist je dat het virus al kan worden overgedragen door te praten met elkaar? Ook bij niezen en hoesten bestaat er een kans op besmetting. Het vocht dat uit de blaasjes komt is ook zeer besmettelijk.

Wanneer zijn waterpokken niet meer besmettelijk?

Pas wanneer de blaasjes volledig ingedroogd zijn, is iemand niet meer besmettelijk. Tot die tijd kunnen kinderen (maar ook volwassen) andere personen besmetten.

Waterpokken leeftijd

Je ziet waterpokken meestal bij kinderen tussen de 1 jaar en 8 jaar. Meestal heeft zo’n 90% tot 95% van de 15-jarigen al waterpokken gehad, maar ook volwassen en 65+ers kunnen waterpokken krijgen.

Kan je nog een keer waterpokken krijgen?

Wanneer je als kind nog nooit óf (milde) waterpokken hebt gehad, kan het voorkomen dat het lichaam nog niet genoeg antistoffen heeft aangemaakt. Hierdoor kan het waterpokkenvirus dus alsnog uitbreken en waterpokken veroorzaken.

Bij een zeer lage weerstand kan het waterpokkenvirus gordelroos veroorzaken.

Waterpokken kind behandeling

Er bestaat jammer genoeg geen wondermiddel tegen waterpokken voor kinderen, dus is het een kwestie van de tijd uitzitten. Gelukkig bestaan er wel middeltjes die de jeuk verminderen en de pijn verzachten. In dit artikel heb je een aantal tips kunnen lezen, waarvan het zemelenbadje het meest populair is.

>> Hier kun je het Zemelenbadje van Jacob Hooy bekijken

Wat zijn de beste waterpokken tips?

Wat voor de één werkt, werkt voor de ander helemaal niet. Toch zijn de producten ter behandeling van waterpokken in dit artikel erg populair onder vele ouders.


Lees ook: