Kraampakket 2022 gratis of zelf kopen? Tips en informatie!

kraampakket 2021

Hoera, je bent zwanger! Zowel tijdens als na de bevalling heb je verschillende medische producten nodig. Het kraampakket is een handige verzameldoos waar alles in zit! Jammer genoeg zit het kraampakket niet in de basiszorgverzekering. Ben je aanvullend verzekerd? Dan heb je soms wel recht op een uitgebreid kraampakket. Niet aanvullend verzekerd? Dan zijn er gelukkig nog genoeg mogelijkheden om zelf een kraampakket aan te schaffen. Lees in dit artikel tips en informatie over het kraampakket 2022!

Update: helaas. Ook in 2022 komt een kraampakket niet voor een vergoeding in aanmerking vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat je zelf een kraampakket kunt aanschaffen of een aanvullende verzekering af kunt sluiten. Bekijk hier goedkope, complete kraampakketten!

Dit vind je misschien ook leuk

“Mijn ervaringen met het kraampakket”

Ik ben de trotse mama van 4 kids en heb dan ook 4 verschillende bevallingen meegemaakt. Elke bevalling was anders, maar een kraampakket had ik áltijd in huis. De verloskundige verwacht dit ook. Mocht je onverwacht thuis bevallen, terwijl je eigenlijk in het ziekenhuis zou bevallen, dan heb je de inhoud van dit charmante pakket nodig.

Zelf was ik tijdens mijn eerste twee zwangerschappen verzekerd bij OHRA. Destijds kreeg ik beide keren een gratis (uitgebreid) kraampakket + cadeau toegestuurd.

De laatste zwangerschappen was ik verzekerd bij FBTO. Ik had tijdens alle zwangerschappen een aanvullende verzekering. Bij FBTO heet dit de module Gezinsplanning. Handig! Tijdens de zwangerschap krijg je veel vergoed en na de zwangerschap zijn er vergoedingen voor bijvoorbeeld anticonceptie, sterilisatie enzovoort.

Wil je meer lezen over de kosten die bij een zwangerschap en geboorte komen kijken? Lees dan ons uitgebreide artikel: Zorgverzekering Zwangerschap 2022“.

De charmante inhoud van het kraampakket 2022

Als er iets niet charmant is, dan is het wel de standaard inhoud van een kraampakket. Van sexy netbroekjes tot grote, dikke lappen kraamverband. Na de bevalling zijn dit een paar dagen lang jouw beste vriendjes. Charmant is het niet, nee. Maar wel super comfortabel!

In het kraampakket zitten veel handige, medische artikelen die nodig zijn tijdens- en na de bevalling. Het liefst zien verloskundigen dat dit speciale kraampakket rond de 34 weken zwangerschap in huis is.

Hieronder zie je een overzicht met de meest voorkomende inhoud.

Een flesje hygiënische handgel

Anno 2022 heeft ongeveer elke Nederlander wel flesjes handgel in huis, maar een extra flesje is geen overbodige luxe. Met een newborn baby wil je alles lekker hygiënisch houden. Normaal gesproken natuurlijk ook, maar met die gierende hormonen en nesteldrang net even ietsje meer (-;

Een rol luiertape

Dit is iets wat ik nog nooit heb gebruikt. Althans, niet tijdens mijn bevalling of de periode hierna. Het zwerft meestal een aantal jaren in huis, waarna het rolletje uiteindelijk opgaat aan een knutselwerkje.

Een steriele navelklem

Deze is natuurlijk wel nodig. Om de baby af te navelen, heb je deze steriele navelklem nodig. Sommige ouders gebruiken een navelveter en andere ouders gaan voor een lotusgeboorte. Bij de laatste twee methodes heb je natuurlijk geen steriele navelklem nodig.

Een matrasbeschermer van 80×180 centimeter

Dit zegt genoeg. Een beschermer voor je matras is écht geen overbodige luxe. Deze kun je rond de 37 weken zwangerschap op je matras plaatsen, voor eventueel vruchtwaterverlies. Bij een thuisbevalling is dit ook handig.

Kraammatras 60×90

Ook dit spreekt voor zich. Ter bescherming van je matras. Handig voor de laatste weken, zodat eventueel vruchtwater niet op je matras terechtkomt.

Meerdere onderleggers (minimaal vijf)

Deze onderleggers zijn super handig. De verloskundige legt deze op het bed bij een inwendig onderzoek (toucher). Ook bij het breken van de vliezen werden deze onderleggers gebruikt. Je zult ervan versteld staan hoeveel vocht de onderleggers op kunnen nemen!

Een flesje alcohol 70%

Prima ontsmettingsmiddel. Met dit flesje werden onder andere de thermometers ontsmet. Wel zo fijn, na een rectale meting.

24 kraamverbanden

Deze kraamverbanden zijn echt enorm! Het ligt natuurlijk aan de hoeveelheid bloedverlies hoeveel kraamverband je nodig hebt. Ik gebruikte na de ene bevalling de volledige twee pakken (en meer), terwijl ik bij de andere bevalling aan één pak genoeg had.

20 maandverbanden

Na een paar dagen zou het bloedverlies een stuk minder moeten worden. Je kunt het dan prima af met deze maandverbanden. De kraamverbanden zijn enorm en die ben je na een paar dagen wel beu.

32 wondkompressen

Bij mij waren deze doosjes altijd overbodig. Heb je een ruptuur? Dan kunnen de wondkompressen wellicht van pas komen. Bij mij gingen de doosjes altijd ongebruikt naar een goed doel.

Een pak verbandwatten

De watten werden gebruikt om de thermometers schoon te maken, in combinatie met de alcohol.

15 inlegverbanden

Voor de dagen waarop het bloedverlies een stuk minder is geworden.

Zoogcompressen

Wellicht heb je voor de bevalling al last gehad van lekkende borsten? Zo niet, dan zitten zoogcompressen meestal in het kraampakket. Ook wanneer je geen borstvoeding wilt gaan geven, kunnen deze zoogcompressen van pas komen.

Kraampakket 2022 zelf aanvragen?

Wanneer je een kraampakket ontvangt van de zorgverzekeraar, is deze meestal wel compleet. Ga je zelf een pakket aanschaffen? Bekijk dan goed wat er precies in het kraampakket zit en voorkom dat je nog allerlei producten aan moet schaffen. Het is natuurlijk ook mogelijk om losse producten te kopen. Dit kan bijvoorbeeld bij Prénatal. Deze winkel verkoopt veel Heltiq producten, vaak met een leuke korting.

De inhoud van kraampakketten kan erg verschillen per aanbieder. Het onderstaande pakket is precies wat je nodig hebt, op de zoogcompressen na. Deze zijn echter goedkoop aan te schaffen in elke supermarkt, drogisterij of apotheek.

Kraampakket 2022 : kopen of aanvragen?

Een kraampakket zit (ook in 2022) niet in de basisverzekering. Heb je een aanvullende verzekering? Dan worden de kosten hiervoor meestal wel gedekt. Kijk dit van tevoren even na. Meestal zijn het speciale pakketten met vergoedingen voor ouders (to be).

Een kraampakket is dus niet gratis, mits je jezelf hiervoor aanvullend verzekerd hebt. Denk ook aan de kraamzorg! Je betaalt een eigen bijdrage per uur van €4,60. Heb je een aanvullende verzekering (zoals Gezinsplanning FBTO)? Dan krijg je heel veel vergoedingen.

Wanneer het pakket aanvragen?

Eerder schreef ik al dat een verloskundige het fijn vindt dat een zwangere vrouw dit pakket rond de 34 weken in huis heeft. Aanvragen kan al eerder en dat wordt ook aangeraden. Ongeveer rond de vijfde zwangerschapsmaand kun je een kraampakket aanvragen.

Ben je niet verzekerd? Probeer dan het pakket in huis te halen voor de 34e zwangerschapsweek. Er zijn ook uitgebreide, luxe kraampakketten te koop. Je betaalt hier meer geld voor en het meeste dat erin zit gebruik je niet.

Duurzaam kraampakket 2022

Wil je milieuvriendelijker te werk gaan? Kies dan voor een duurzaam en natuurlijk kraampakket. Een bekende aanbieder van dit duurzame kraampakket is Dalalou.

Dalalou biedt een kraamtas aan waar alles in zit dat je nodig hebt rondom de geboorte. Ze noemen het zelf een natuurlijk alternatief op een plastic en ongezellig kraampakket. In dit pakket zitten verzorgingsproducten en kraamartikelen. De producten zijn zoveel mogelijk ecologisch, gifvrij, biologisch afbreekbaar en van natuurlijke oorsprong.

Zoals bij veel duurzame producten het geval is, betaal je wel een stukje meer voor dit pakket. Dalalou biedt ook cadeaupakketten aan voor tijdens de zwangerschap en kraamtijd. Leuk om als kraamcadeau te geven. Deze producten kun je hier vinden.

Oriënteren prijzen, inhoud | kraampakket 2022

Als je hier terecht bent gekomen, ben je vast al via Google opzoek gegaan naar een kraampakket. Het aanbod is groot, verschillend en varieert sterk in prijs. Even rondsnuffelen is dus echt wel een goed idee.

Weet je zeker dat je het pakket niet krijgt van de zorgverzekeraar? Geen nood. Het is geen grote hap uit het budget. Aan het begin van dit artikel plaatste ik al een nagenoeg compleet pakket van Heltiq. Voor nog geen €30,00 ben je dan helemaal klaar.

Restanten kraampakket 2022 doneren

Wist je dat je de restanten van het kraampakket kunt doneren aan een goed doel? Waarom zou je nieuwe producten weggooien? Geef deze producten een nieuw leven en denk aan bijvoorbeeld Stichting Baby Hope.

Stichting Baby Hope is in 2003 opgericht door een moeder. Zij wilde haar ongebruikte kraampakket niet weggooien en kwam toen op dit idee. Inmiddels is het een groot netwerk met meer dan 320 inzamelingspunten door heel Nederland. De spullen gaan naar kraamprojecten in Afrika, India, Oost-Europa en Zuid-Amerika. Het doel? Meer hygiëne tijdens de bevallingen.

Veelgestelde vragen kraampakket 2022

Hieronder kun je enkele veelgestelde vragen over het kraampakket lezen. Wat heb je nodig? Is het kraampakket gratis of moet je een deel zelf betalen? Welk pakket heb je nodig?

Is een kraampakket 2022 gratis?

Nee, een kraampakket is niet gratis, mits je een aanvullende verzekering hebt afgesloten. Het kraampakket wordt namelijk niet gedekt vanuit de basisverzekering. In ons uitgebreide artikel over de zorgverzekering en zwangerschap kun je meer lezen over aanvullende verzekeringen.

>> Naar Zorgverzekering en Zwangerschap 2022

Heb je alles nodig wat in een standaard kraampakket zit?

Niet iedere vrouw gebruikt alle producten die in een standaard kraampakket zitten. Heb je producten over? Dan kun je ervoor kiezen om deze te doneren aan Stichting Baby Hope.

Waar kan ik een kraampakket kopen?

Tegenwoordig kun je op veel plekken terecht voor het aanschaffen van een kraampakket. Verschillende webshops bieden complete kraampakketten aan, maar ook de apotheek en grotere drogisten bieden de pakketten aan. Verder kun je natuurlijk altijd terecht bij babywinkels, maar hier betaal je vaak wel flink meer geld.

>> Bekijk hier meerdere kraampakketten

Wat is een gratis babypakket, zwangerschapsbox of babydoos?

Veel vrouwen verwarren de gratis babydozen met het kraampakket. Gratis babydozen kun je aanvragen tijdens de zwangerschap en bevatten handige proefproducten voor jou en je kindje. Denk aan gratis luiers (Pampers), gratis Sudocreme, Bepanthen en andere producten. Wij hebben speciaal voor jou een compleet overzicht samengesteld.

>> Bekijk hier het complete overzicht van gratis babydozen en andere producten

Wanneer moet ik het kraampakket 2022 uiterlijk aanvragen?

Ben je aanvullend verzekerd en heb je recht op een gratis kraampakket? Dan kun je het beste op de website van de zorgverzekeraar bekijken wanneer je het kraampakket uiterlijk aan moet vragen. Hieronder kun je een overzicht bekijken van de grotere zorgverzekeraars.

Menzis kraampakket: ontvang het pakket al in de 26e week.
FBTO kraampakket: voor de 6e maand aanvragen, 7e maand ontvangen.
CZ kraampakket: voor de 5e maand aanvragen, ontvangen 7e maand.
AnderZorg kraampakket: aanvragen voor de 7e maand.
OHRA: aanvragen 4e maand, ontvangen 7e maand.
Nationale Nederlanden:
aanvragen 5e maand, ontvangen 7e maand.
Zorg en Zekerheid: aanvragen 21e week, ontvangen 34e week.

Staat je zorgverzekeraar er niet tussen? Ga dan naar de website van de zorgverzekeraar.

Lees ook: