Hoofdluis behandelen | Met deze tips ben je er zo vanaf!

hoofdluis behandelen

Arghh, jeuk! Hoofdluis is een veel voorkomend en vervelend probleem. Hoe behandel je hoofdluis? En zijn er ook natuurlijke manieren om hoofdluis te bestrijden? Lees o.a. over Novokid: een vriendelijk product dat zorgt voor een hoofdluisvrij-hoofd! Hoofdluis behandelen doe je zo!


Wat is hoofdluis?

Hoofdluizen zijn parasieten die leven van mensenbloed. Ze lopen van het ene hoofd over naar het andere hoofd en dat is ook gelijk de reden dat luizen “besmettelijk” zijn. Het is een veelvoorkomend en vervelend probleem.

De hoofdluis is een van de meest bekende insecten die leeft van mensenbloed. Ze nestelen zich graag in op warme, behaarde plekjes. Favoriete plekjes zijn dan ook achter de oren, in de nek of bijvoorbeeld bij de pony.

Omdat een luis meerdere keren per dag drinkt, ontstaat er jeuk. De ontstane wondjes veroorzaken deze jeuk. Dit is één van de eerste symptomen van het hebben van luizen. Jeuk! Hoofdluis behandelen is ineens heel belangrijk geworden! (-;

Wist je dat hoofdluizen maximaal 24 uur zonder warmte en voedsel (bloed) kunnen? Hierna sterven ze.


Zijn hoofdluizen schadelijk?

Nee, ze zijn niet schadelijk. Luizen zijn wel erg vervelend, omdat er veel jeuk ontstaat door deze beestjes. Ook zijn luizen vaak lastig te bestrijden, omdat ze eitjes (neten) leggen. Zorg dus dat je de luizen én neten op de juiste manier laat verdwijnen.


Uiterlijk van de luis

Een hoofdluis ziet er niet zo fraai uit. Als je te maken hebt met een volwassen hoofdluis, dan praat je over de grootte van een sesamzaadje. Meestal zijn de beestjes grijs/blauw. Wanneer de luizen bloed hebben gedronken, worden ze roodbruin.

Luizen leggen eitjes, welke neten genoemd worden. Deze neten zijn ongeveer een millimeter groot. Meestal zijn neten doorzichtig of grijs/wit. Je kunt het een beetje vergelijken met “roos”. Het is soms dan ook moeilijk in te schatten of het kind (of de volwassene) luizen heeft of roos.

Neten kleven vast aan de haren en roos zit los in het haar. Meestal zitten levende neten ook maar maximaal twee centimeter van de haarwortel. Zitten de neten veel verder van de wortel? Dan leven ze vaak niet meer of zijn ze al uit hun eitje gekomen.


Beste middel tegen hoofdluis

Er bestaan al jaren vele middelen waarmee je hoofdluis (al dan niet effectief) kunt bestrijden. Momenteel is Novokid een zeer populair product, waarmee je hoofdluizen kunt behandelen op een vriendelijke manier. Dit plantaardige product bevat geen chemische middelen en na tien minuten is je kind van de luizen af. Wist je dat deze behandeling wetenschappelijk bewezen is?

>> Hier lees je alles over Novokid en de behandeling van hoofdluis


Hoofdluis voorkomen

Er zijn allerlei manieren om luizen te voorkomen of hier op tijd bij te zijn. Zo wordt er op basisscholen vaak gecontroleerd of er kinderen rondlopen met hoofdluis. Hiervoor zijn speciale luizenouders opgeroepen. Thuis controleren is natuurlijk erg verstandig. Even na het douchen of tijdens het haren kammen achter de oren en in nek kijken.

Een gouden tip van ons. Ik las ooit eens op een forum voor moeders dat tea tree olie of lotion erg goed werkt tegen luizen. Hoofdluizen hebben een hekel aan deze geur en slaan de jassen en haren over van kinderen die dit geurtje bij zich dragen. De geur van tea tree is best overheersend.

Wat doen wij? Kruidvat verkoopt “tea tree behandelingsolie”. Bestellen? Dat kan hier. De behandelingsolie kost €2,49 en je doet er heel lang mee. Doe een paar druppels in de capuchon van de jas en door de shampoo van jouw kind.

Belangrijk: hoofdluis is nooit helemaal te voorkomen. Het haar vastbinden in een staart of knot is wel verstandig.


Luizen bestrijden

Het is een dingetje: hoofdluis bestrijden. Sommige kinderen komen hun schooltijd door zonder enkele besmetting met hoofdluis, andere kinderen lopen deze vervelende beestjes meerdere keren op. Tot grote ergernis van hun ouders, want het is een zeer vervelend probleem.

Hoe kun je luizen het beste bestrijden? De Gouden Tip die je van alle mensen om je heen zult krijgen is “kammen”. Door dagelijks de haren van je kind uit te kammen met een speciale netenkam, voorkom je dat luizen niet de tijd krijgen om eitjes te leggen. De neten die je hebt gemist zullen uitkomen, maar direct weggekamd worden en krijgen ook niet de kans om eitjes te leggen.


Hoofdluis bij volwassen

Jammer genoeg beperken luizen zich niet alleen tot kinderen en loop je als ouder dus ook het risico om besmet te worden met hoofdluis. Dit is extra vervelend, want jezelf behandelen is een extra vervelend karwei. Gelukkig zijn er (naast kammen) genoeg middelen die ervoor zorgen dat neten en luizen gedood worden, zodat je jezelf een stuk eenvoudiger kunt behandelen.

Novokid biedt een goede oplossing, die je als ouder ook voor jezelf kunt gebruiken. Onderaan dit artikel lees je meer over luizen bestrijden met Novokid. Je kunt via onderstaande link ook direct naar de website van Novokid en meer informatie lezen.

>> Ga naar de website van Novokid


Waar houden hoofdluizen niet van?

Door erachter te komen waar luizen niet van houden, kun je een besmetting in sommige gevallen voorkomen. Het is algemeen bekend dat luizen niet van Tea Tree houden. Tegenwoordig kun je Tea Tree ook in druppelvorm aanschaffen, waardoor je het (vermengd met water) op het haar kunt spuiten. Tea Tree olie of Tea Tree Oil wordt wel afgeraden voor mensen/kinderen met een parfumallergie.

Haarlak en gel zijn ook goede voorbeelden van producten waar luizen niet van houden. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze theorie kan ondersteunen, maar het is het proberen waard.

Ook azijn wordt vaak geadviseerd door andere ouders. Azijn op zichzelf zal geen luizen en neten doden, maar azijn zorgt er wél voor dat de neten makkelijker loskomen van het haar. Nadat je het haar hebt ingesmeerd met azijn, is het alsnog erg belangrijk om dagelijks te blijven kammen. Niet handig dus.


Kun je neten hebben zonder luizen?

Ja, je kunt (dode) neten hebben zonder dat je luizen hebt. Dit is het geval wanneer je de luizen en neten hebt gedood, maar het haar nog niet gekamd hebt. Levende neten komen altijd uit, dus zal het niet lang duren voordat er volop luizen door het haar krioelen.


Preventieve spray en anti-luis elastieken

Wist je dat er speciale elastiekjes bestaan met een doordringende geur? Luizen blijven hierdoor ver uit de buurt. Ik ben geen fan van de elastiekjes, juist vanwege de geur, maar toch zijn ze erg effectief. Prijs: €13,04 voor 8 stuks.

>> De elastiekjes kun je hier (Amazon) aanschaffen.

Ben je opzoek naar de Lucovitaal Luis Protect spray? De spray is een medisch hulpmiddel en helpt hoofdluis te voorkomen. Is er een hoofdluisbesmetting geconstateerd in de omgeving? Het is dan verstandig om de spray te gebruiken.

De spray bevat Dimethicone en het is klinisch bewezen dat de spray verdere uitbreiding van een hoofdluisbesmetting voorkomt. Dagelijks gebruiken. De spray is mild voor het haar en de hoofdhuid.


Fabels en feiten over luizen en hoofdluis behandelen

Door de jaren heen zijn er allerlei fabels verzonnen over hoofdluis. Bijna iedereen krijgt wel een keer te maken met dit vervelende fenomeen. Lees hieronder tien fabels over de hoofdluis.

Luizen kunnen springen en zwemmen.
Nee, luizen kunnen niet springen en niet zwemmen. Ook kunnen luizen niet overspringen op andere jassen en niet lopen over gladde oppervlaktes. Het is geen optie om die beestjes te verdrinken, want ze kunnen leven in water. Ze verdrinken dus niet.
Een luizenzak beschermt tegen luizen.
Nee, luizen lopen vooral over van hoofd naar hoofd. Dus niet van het hoofd naar een jas (of muts, shawl). Luizenzakken bieden dus geen bescherming tegen luizen.
Hoofdluizen leven alleen op schone hoofdjes.
Ook dit klopt niet. Zolang er haar en bloed aanwezig is, voelt de luis zich helemaal thuis. De hoofdluis zal zich zo snel mogelijk voortplanten, zodat het koppie al snel een hele familie luizen rijker is.
Neten komen pas na een maand uit.
Nee, na een week komen neten uit en dan kan het nog anderhalve week duren voor de neet volwassen is. Elke dag worden er ongeveer 3 tot 8 eitjes gelegd.
Je hebt altijd jeuk wanneer je hoofdluis of neten hebt.
Ook dit is niet juist. Lang niet alle kinderen (of volwassenen) ervaren jeuk na een besmetting. Ook kinderen zonder jeuk moeten dus worden nagekeken.
Alles moet in de kookwas bij een hoofdluisbesmetting.
Vroeger gaf het RIVM het advies om alles (knuffels, dekbedden en ander beddengoed, jassen, kleding) lekker heet te wassen. Nu is echter bewezen dat luizen zich daar toch niet thuis voelen.
Borstels kun je gewoon blijven gebruiken.
Ja en nee. Wanneer je zin hebt om de borstels uit te koken, kun je deze daarna wel weer gebruiken. Het liefst schaf je gewoon een setje nieuwe borstels aan.
Luizen komen vaker bij meisjes voor dan bij jongens.
Dit is waar. Het heeft te maken met het (doorgaans) lange haar bij meisjes. Meiden lopen luizen sneller op en ze zijn minder makkelijk te verwijderen.
Hoofdluis komt vaker in de zomer voor.
De aanwezigheid van luizen wordt vaker geconstateerd na bijvoorbeeld de lange zomervakantie. De hoofdluis komt in ieder seizoen evenveel voor. Hoofdluis behandelen is dus op elk moment van besmetting belangrijk!
Eén keer hoofdluis behandelen is voldoende.
Ook dit is jammer genoeg een fabel. Omdat luizen neten (eitjes) leggen, is het belangrijk om de behandeling te herhalen en te blijven kammen.

Kammen, kammen, kammen | Hoofdluis behandelen

Toen bij twee van mijn kinderen luizen waren geconstateerd was het advies: Kammen, kammen, kammen! Zoveel mogelijk! Dit is één van de beste, meest goedkope en duurzame manieren om van luizen af te komen. Toch is het niet altijd voldoende. Er zijn tegenwoordig ook duurzame, goedkopere en milieuvriendelijkere manieren om luizen effectief te bestrijden.

Wil je toch gaan kammen? Schaf dan een goede luizenkam aan. Hierboven zie je de kam van Licener. Je kunt er ook voor kiezen om een voordeelpakket aan te schaffen. Je hebt dan de luizenshampoo én de luizenkam en je bent goedkoper uit.


Elektrische luizenkam, helpt het?

Elektrische haarborstels, elektrische tandenborstels en elektrische luizenkammen. Alles kan tegenwoordig elektrisch. Er worden momenteel meerdere varianten aangeboden.

Een elektrische luizenkam geeft een soort kleine, elektrische schokjes zodra er een luis gedetecteerd wordt. Hierdoor sterven de luizen. Zelf vind ik het geen fijn idee om dit bij een kind te doen, maar ik heb ook vriendinnen die dit wel met succes hebben gedaan.

>> Bekijk hier elektrische luizenkammen (€15,00 – €39,95)


Merken anti-luizenshampoo

Er zijn tientallen verschillende soorten anti-luizenproducten. Denk aan shampoo, lotions, luizenkammen enzovoort. De meest bekende aanbieders (met de beste recensies) zet ik voor je op een rijtje.

Licener. Deze noemde ik eerder al. Via BOL.com bieden zij onder andere een kam aan (€6,95) en een voordeelpakket: shampoo + kam (€22,90).

Prioderm. Van dit merk kun je lotion + kam (€15,29), shampoo (€15,29) en een luizenkam (€14,99) aanschaffen. Dit merk is erg bekend. Zelfs ik ben weleens met dit middel onder handen genomen vroeger.

Care plus. Anti-luisbehandeling die tot acht uur lang op het haar mag blijven zitten. Het middel verstikt de luizen. Het middel is te koop voor €22,95 en belooft de luizen in één behandeling te bestrijden.

Lucovitaal Anti-luis creme lotion. Deze lotion heeft als voordeel dat hij ook gebruikt mag worden door kinderen vanaf 6 maanden en zwangere vrouwen. Er zit een kam bij en je betaalt €10,99.

BIO Zeropou Anti-Luis Behandeling. Ze beloven dat neten en luizen binnen 30 minuten het hoekje om zijn. Dit middel is vrij van insecticiden, sulfaten, siliconen en parabenen. In de lotion zitten vier ingrediënten, belangrijkste hiervan is kokosolie. Geschikt voor kinderen vanaf drie jaar.


Novokid | plantaardig product | Hoofdluis behandelen

Novokid is een plantaardig product en bevat geen chemische middelen. Na tien minuten moet jouw kind van de luizen af zijn, zo luidt de belofte. De behandeling met Novokid is wetenschappelijk bewezen

Hoofdluis behandelen in 3 stappen

Je zet de kap op, plaatst de capsule en zet de verstuiver aan. Na tien minuten zijn de hoofdluizen en neten gedood. Hoe?

In de behandelcapsules zitten korrels. Deze korrels bevatten 10% rozemarijnolie en 90% natuurlijk azijnzuur. Met behulp van de luchtverstuiver wordt dit mengsel droog verdampt en in de kap op het hoofd geblazen.

In de capsules zitten uitsluitend natuurlijke stoffen, van plantaardige oorsprong. Geen pesticiden en geen silicium.

hoofdluis behandelen

Voor het beste resultaat is het belangrijk dat het haar droog is en dat elastiekjes of clips uit het haar zijn. De oren kunnen het beste binnen de kap geplaatst zijn. Ook kan er een lichte azijngeur vrijkomen tijdens de behandeling. Deze geur verdwijnt echter zeer snel.

Voor wie is Novokid geschikt?

Kinderen vanaf vier jaar mogen het Novokid product gebruiken. Voor volwassen is dit product natuurlijk ook geschikt! Omdat het actieve ingrediënt 100% natuurlijk is én afkomstig van een plantenbron, wordt het haar niet beschadigd.

Wat te doen na de behandeling?

Het is verstandig om de dode luizen en neten na de behandeling uit het haar te kammen met een netenkam. Na het gebruik van de kap maak je hem schoon, zodat je hem kunt hergebruiken bij een eventuele nieuwe besmetting.

Novokid ervaringen | review | recensies

Alle ervaringen, reviews en recensies over Novokid zijn tot nu toe positief. Het is een fijn bedrijf, bij wie de klant koning is. Ze zijn goed bereikbaar, wat erg fijn is als je vragen hebt over het product.

Novokid kopen

In aanschaf lijkt Novokid een stuk duurder dan de traditionele middeltjes om hoofdluis te behandelen. Toch ben je uiteindelijk een stuk voordeliger uit wanneer je een aantal besmettingen oploopt. Ben je nieuwsgierig naar de producten van Novokid of wil je meer informatie lezen?

>> Lees hier dan meer informatie over Novokid


Veelgestelde vragen hoofdluis behandelen

Lees hieronder de veelgestelde vragen over hoe je het beste hoofdluis kunt behandelen.

Wat is de beste luizenkam?

De Assy neten/luizenkam is wat mij betreft de beste kam ooit. Deze mening delen veel andere mensen met mij. Via BOL.com is de juiste kam te vinden. Hier kun je overigens ook alle recensies van klanten lezen. Er zijn nog andere (goedkopere) varianten te koop, maar deze ken ik niet en hebben ook niet echt goede recensies.

>> Bekijk hier de Assy netenkam/luizenkam


Helpt gel of haarlak tegen luizen?

Het is niet bewezen dat luizen doodgaan door het (overmatige) gebruik van gel. Ook van haarlak is dit niet bewezen, maar er stond een tijd terug wel een artikel in de Telegraaf. Meisjes die (veel) haarlak gebruikten, hadden minder snel luizen dan meisjes die dit niet deden.

Wat is het beste middel tegen hoofdluis?

Daar is geen eenvoudig antwoord op. Wat zijn jouw wensen? Ga je voor milieuvriendelijk en huidvriendelijk? Zonder chemische middelen in shampoos en lotions? Dan is Novokid de meest effectieve en meest vriendelijke manier om van hoofdluis en neten af te komen.

Heb je een kleiner budget? Dan is een goede luizenkam en een shampoo van één van bovenstaande merken ook prima. Blijven kammen is dan zeker een aanrader. Novokid is uiteindelijk goedkoper, wanneer jouw kind vaak last heeft van luizen.

Kunnen luizen uit zichzelf weggaan?

Nee, luizen gaan niet vanzelf weg. Luizen leggen steeds weer eitjes (neten), die vervolgens uit zullen komen. De hele cyclus begint dan opnieuw en uiteindelijk zit het hoofd vol met hoofdluis. Het is dus noodzakelijk om luizen op een goede manier te bestrijden. Met het dagelijks kammen van het haar kom je al een heel eind, maar je kunt ook voor andere middelen kiezen die de klus sneller klaren. Novokid is daar een goede, natuurlijke manier voor.

Naast Novokid kun je ook nog andere middelen gebruiken, zoals de producten van bijvoorbeeld Licener of Prioderm.

Hoe kan ik hoofdluis behandelen op een gratis, natuurlijke manier?

Ja! Kammen, kammen! Iedere dag kammen zorgt ervoor dat luizen geen tijd hebben om neten (eitjes) te leggen. Toch is alleen kammen (meestal) niet genoeg, omdat de kans groot is dat je een luis mist. Deze luis zal dan weer eitjes gaan leggen en de cyclus begint opnieuw.

Met de Novokid kun je op een natuurlijke manier luizen en neten doden, zonder het haar te beschadigen.


Hoofdluis behandelen | Extra tips

Groene zeep + appelazijn.
Een middeltje uit grootmoederstijd. Het haar volledig en dik insmeren met groene zeep, laten intrekken en uitspoelen met appelazijn.

Regelmatig controleren mét de kam.
Het haar nakijken zonder kam is verspilde moeite. Soms zie je de luizen (en/of neten) over het hoofd, waardoor het kind later weer onder de hoofdluis zit. Regelmatig kammen zorgt ervoor dat de luizen echt uitgeroeid worden.


Lees ook: