Hoofdluis behandelen – Met deze tips ben je er zo vanaf!

Hoofdluis behandelen

Help, jeuk! Hoofdluis is een probleem dat vaak voorkomt en erg vervelend is. Hoe behandel je hoofdluis en zijn er ook natuurlijke manieren om hoofdluis te bestrijden? In dit artikel lees je onder andere over Novokid, een vriendelijke product dat zorgt voor een hoofd zonder hoofdluis! Wil je graag weten hoe je hoofdluis het best kunt behandelen? Lees dan snel verder en zeg gedag tegen die kriebelende beestjes!

Inhoudsopgave

Wat is hoofdluis?

Hoofdluizen zijn parasieten die leven van mensenbloed. Deze vervelende beestjes lopen van het ene naar het andere hoofd, wat betekent dat luizen ontzettend besmettelijk zijn. Hoofdluis hebben is een vervelend probleem dat vaak voorkomt en de hoofdluis is een van de meest bekende insecten die leeft van mensenbloed. Wist je dat ze zich graag nestelen op warme, behaarde plekjes? De meest favoriete plekjes zijn dan ook achter de oren, in de nek of bij/in de pony.

Omdat luizen meerdere keren per dag drinken ontstaat er flinke jeuk. Deze jeuk wordt veroorzaakt door de wondjes die ontstaan door het vele drinken van de hoofdluis. Heb je hoofdluis? Dan is jeuk een van de eerste, duidelijke symptomen. Aaaah, jeuk! Hoofdluis behandelen is opeens heel belangrijk geworden! Hoofdluizen kunnen maximaal 24 uur zonder warmte en voedsel (bloed) overleven. Na deze 24 uur sterven de hoofdluizen.

Hoofdluis behandelen: wij helpen je op weg!

Hoofdluis behandelen is heel belangrijk, want ze gaan niet vanzelf weg. Tijdens vakanties lopen veel kinderen luizen op en geven deze vrolijk door op school. Om deze reden zie je vaak dat de “luizenmoeders” hun taak weer volbrengen vlak na de schoolvakanties. Toch zijn er ook periodes tijdens schoolmaanden dat hoofdluis ineens volop de kop op steekt. Wij helpen je op weg met een paar goede tips en daarna kun je nog meer informatie lezen over hoofdluizen en het bestrijden hiervan.

1. Novokid – plantaardig product – hoofdluis behandelen

Novokid, een plantaardig product zonder chemische middelen, is een ontzettend populair product om hoofdluis te bestrijden. De belofte luidt dat je kind na tien minuten van de hoofdluis af moet zijn. Wist je dat de behandeling met Novokid wetenschappelijk bewezen is? 

Hoofdluis behandelen in 3 stappen

Met Novokid behandel je hoofdluis in 3 stappen. Je zet de kap op het hoofd, plaatst de capsule en zet de verstuiver aan. Na tien ,minuten zijn de hoofdluizen én neten gedood! Zo makkelijk? Ja, zo makkelijk. In de behandelcapsules zitten speciale korrels, welke 10% rozemarijnolie en 90% azijnzuur bevatten.

Je wilt natuurlijk het beste resultaat behalen wanneer je kiest voor Novokid! Het is belangrijk dat het haar van je kind (of jezelf!) droog is én dat je alle elastiekjes en clips uit het haar verwijderd hebt. Verder kun je de oren het beste binnen de kap plaatsen, omdat luizen zich graag rondom de oren nestelen. Tijdens de behandeling kan er een lichte azijnzuur vrijkomen, maar deze geur verdwijnt zeer snel. 

Met behulp van de luchtverstuiver wordt het mengsel droog verdampt en in de kap op het hoofd geblazen. Het is goed om te weten dat er in de capsules uitsluitend natuurlijke stoffen van plantaardige oorsprong zitten. Je zult dus geen pesticiden of silicium vinden. 

Voor wie is Novokid geschikt?

Hoofdluis behandelen met Novokid kan bij kinderen vanaf vier jaar, maar je kunt het product natuurlijk ook voor volwassenen gebruiken. Soms is mama of papa ook de klos en dan wil je zo snel mogelijk van deze ellende af zijn! Met Novokid is het een stuk eenvoudiger om gelijk jezelf te behandelen bij een uitbraak in huis! Het actieve ingrediënt is 100% natuurlijk en afkomstig van een plantenbron, zodat het haar niet wordt beschadigd. 

Wat te doen na de behandeling?

Na de behandeling zijn de luizen en neten dood. Het is verstandig en wel zo fijn om dode luizen en neten na deze behandeling uit het haar te kammen met een speciale netenkam. Na het gebruik van de kap maak je hem schoon, zodat je hem kunt hergebruiken bij een eventuele nieuwe besmetting. 

Novokid ervaringen – review – recensies

Inmiddels zijn er veel ervaringen, reviews en recensies over Novokid te vinden en de meeste van deze reviews zijn positief. Ook over het bedrijf zelf en de service zijn de klanten zeer te spreken! De klant is echt koning! Het bedrijf Novokid is goed bereikbaar, wat erg fijn is wanneer je vragen hebt over het product. 

Novokid kopen 

Het lijkt misschien een dure aankoop, zo’n behandelset van Novokid, maar veel ouders betalen liever iets meer voor een goede behandeling die effectief is. Voor een traditioneel middeltje betaal je al snel zo’n €15,00 en vaak moet je deze behandeling ook nog eens herhalen. Uiteindelijk ben je een stuk voordeliger uit wanneer je een aantal besmettingen oploopt en/of wanneer je meerdere kinderen hebt.

2. Assy Netenkam – goedkoop hoofdluis behandelen

Ondanks dat veel mensen een netenkam gebruiken naast een speciale luizenshampoo of spray, zijn er ook genoeg mensen die hoofdluis behandelen door alleen te kammen. Werkt dit? Wellicht, maar dit kost heel veel tijd en discipline. De Assy luizenkam, ook wel netenvreter genoemd, heeft unieke spiraalgroeven die ervoor zorgen dat alle luizen en neten weggekamt worden, mits je goed kamt.

Het is heel belangrijk om iedere dag te kammen en op ieder plekje van het hoofd te komen. Het grote voordeel is dat je geen dure middeltjes hoeft te kopen, die vaak ook helemaal niet zo gezond zijn. Een nadeel is dat dit zeer intensief is en lang duurt. Zodra je een neet vergeet, is het een kwestie van tijd totdat je kind weer onder de hoofdluis zit.

De Assy netenkam raden we zeker wel aan in combinatie met de behandelset van Novokid of andere luizenshampoos. Het is vaak niet voldoende om het haar te behandelen met shampoos, zonder te kammen. Vaak geeft de omschrijving van het product dit wel aan, maar uit ervaring kunnen we vertellen dat het belangrijk is om het haar zeker uit te kammen.

3. Australian Bodycare Hoofdluis Tea Tree behandelset

De hoofdluis behandelset van Australian Bodycare is relatief nieuw, maar krijgt al goede recensies van tevreden klanten. In het pakket zitten drie producten om hoofdluis te bestrijden en de producten zijn geschikt voor het hele gezien. Anti-Lice van dit merk bevat ook tea tree, wat goed is voor de huid, maar waar luizen tegelijkertijd ook echt een hekel aan hebben. Het middel bevat geen insecticiden.

Schud de fles en breng anti-lice dichtbij de wortels aan op droog haar. Wanneer de gehele hoofdhuid en het haar bedekt zijn, masseer je het goed in en laat je het daarna 15 minuten intrekken. Na het kwartier spoel je het middel uit met Hair Rinse en gebruik je daarna Hair Spray. Door dit ritueel te volgen, zorg je ervoor dat het haar beschermd wordt tegen een nieuwe uitbraak.

Ben je niet tevreden na de behandeling? Dan krijg je je geld terug! Er is dus sprake van een 100% tevredenheidsgarantie en dat vinden wij altijd leuk! Wat wij ook leuk vinden: het product is dierproefvrij, veganistisch en dermatologisch getest.

4. Care Plus Anti Luis Preventie Spray

Better safe than sorry… Veel ouders willen voorkomen dat hun kind besmet wordt met hoofdluizen en schaffen preventieve sprays aan. Werken de sprays? Dat lijkt voor ieder kind anders te zijn. Er zijn heel veel ouders die zweren bij de Care Plus Anti Luis Preventie Spray, maar de preventie spray van Lucovitaal viel helemaal niet in goede aarde.

Preventie sprays zijn ontzettend handig wanneer er een hoofdluisbesmetting geconstateerd is in de omgeving. Denk aan school, op een verjaardag of zelfs binnenshuis!

Hierboven zie je de Care Plus Preventie Spray, welke je ook kunt aanschaffen in combinatie met een luizenlotion voor een prima prijs. Voor mensen is deze spray geurloos, maar voor luizen is de geur zeer onaangenaam. Een ander voordeel is dat dit product zacht voor de hoofdhuid is (dus geen irritatie of jeuk!) en gebruikt mag worden door baby’s vanaf 6 maanden.

5. Haarelastiekjes tegen hoofdluis

Hoofdluis behandelen

Een paar jaar geleden waren de antiluis-elastiekjes van het merk Leeloop helemaal in, maar deze zijn niet meer te vinden. De bovenstaande luizenelastiekjes mogen gebruikt worden door kinderen vanaf 3 jaar en beschermen het haar tegen hoofdluis. Deze anti-luis elastiekjes bevatten 100% natuurlijke werkzame stoffen, welke effectief zijn tegen luizen. Geen vieze geuren, pesticiden of chemicaliën!

De elastiekjes zijn elastisch, waterdicht en niet giftig! De werkzame stof in de elastiekjes is 100% etherische olie, welke je met een gerust hart kunt gebruiken in het haar van je kind. In de set vind je 5 verpakkingen met ieder 4 elastiekjes, wat dus neerkomt op 20 elastiekjes voor ongeveer €13,00.

6. Goedkope luizenkam – hoofdluis behandelen

Zoals we eerder al schreven zijn er genoeg ouders die hoofdluis behandelen door het haar te blijven kammen. Vind je de netenvreter van het merk Assy te prijzig? Dan kun je ook voor deze goedkope luizenkam kiezen. Voor iets meer dan €3,00 heb je een goede luizenkam, die ervoor zorgt dat je binnen no-time alle neten en luizen uit het haar van je kind kunt verwijderen.

7. Alphanova Kids BIO Zeropou – hoofdluis behandelen

Wil je graag een veilige, maar effectieve oplossing voor de vervelende, krioelende beestjes in het haar van je kind? En dat ook nog het liefst zo snel mogelijk? Dan stellen we je graag voor aan Alphanova Kids Bio Zeropou. Deze anti-hoofdluis behandelset zorgt ervoor dat je binnen 30 minuten van deze vervelende ondiertjes af bent!

Bio Zeropou is geschikt voor kids vanaf 3 jaar, maar natuurlijk ook voor volwassen. In totaal zitten er 4 ingrediënten in de lotion, waarvan coconut olie het belangrijkste plantaardige ingrediënten is. We weten allemaal dat dit zacht voor het haar en de hoofdhuis is, dus dat is zeker een voordeel.

Andere voordelen zijn dat deze spray vrij is van parabenen, SLS, ALS, phenoxyethanol en insecticiden. Je brengt de lotion op het haar en de hoofdhuid aan zodra je neten en/of hoofdluizen hebt geconstateerd.

8. Prioderm Shampoo Plus – hoofdluis behandelen

Welke dertiger kent Prioderm niet? Zo’n 20 jaar geleden was dit hét middel om af te komen van die vervelende beestjes in je haar! Je krijgt het vast al benauwd wanneer je denkt aan de vreselijke lucht die er van dit middel af kwam en hoe lang je erin moest zitten. Gelukkig is het middel door de jaren heen flink verbeterd.

De Prioderm Shampoo Plus zorgt ervoor dat je hoofdluis én neten kunt bestrijden, maar je wordt daarnaast ook beschermd tegen een nieuwe hoofdluis-besmetting. De inwerktijd is slechts 15 minuten, wat al een stuk fijner is dan de inwerktijd van vroeger! Het middel bevat geen pesticiden, maar is natuurlijk niet zo vriendelijk als bijvoorbeeld Novokid of enkel kammen.

Prioderm Shampoo Plus doodt de vervelende beestje door ze te verstikken en uit te drogen. Ook wordt de statische aantrekking van het haar minder, zodat hoofdluis niet makkelijk op het haar komt en geen neten kan leggen. Het middel is geschikt voor kids vanaf 12 maanden.

9. Licener luizenshampoo + luizenkam

Ook het merk Licener is de laatste jaren steeds bekender (en populairder!) geworden. Met de bovenstaande combi-deal haal je een shampoo en een kam in huis, zodat de strijd tegen die vervelende hoofdluizen kan beginnen. Volgens het merk ben je in 1 behandeling af van hoofdluis en neten, binnen tien minuten!

Deze shampoo prikt niet, is zacht voor de huid en bevat geen chemisch ruikende bestandsdelen. Het natuurlijke Neem-extract zorgt ervoor dat luizen en eitjes binnen 10 minuten dood zijn. Kammen? Dat is altijd verstandig, maar eindeloos kammen is overbodig. De meegeleverde kam kun je gebruiken om de dode neten uit het haar van je kind te kammen.

Beste middel tegen hoofdluis

Er bestaan al heel wat jaren verschillende middelen waarmee je hoofdluis (al dan niet effectief) kunt bestrijden. Momenteel is Novokid een zeer populair product waarmee je hoofdluis kunt behandelen op een vriendelijke manier. Dit plantaardige product bevat namelijk geen chemische middelen en na tien minuten is je kind van de luizen af. Dit betekent voor ouders dat zij een heleboel tijd en geld besparen, wat een groot voordeel is. 

Luizen bestrijden – Hoofdluis behandelen

Het is een dingetje: hoofdluis bestrijden. Sommige kinderen komen hun schooltijd door zonder enkele besmetting met hoofdluis, terwijl andere kinderen deze vervelende beestjes meerdere keren op lopen. Tot grote ergernis van hun ouders, want het is een zeer vervelend probleem. Naast het feit dat hoofdluis behandelen vervelend is, is het ook nog eens een dure grap! 

Uiterlijk van de luis – hoe ziet een luis (en neet) eruit?

Een hoofdluis ziet er niet erg fraai uit. Wanneer je te maken hebt met een volwassen hoofdluis, praten we over de grootte van een sesamzaadje. De beestjes hebben meestal een grijs/blauwe kleur, maar na het drinken zijn luizen vaak roodbruin. 

Luizen leggen eitjes, welke we neten noemen. Neten zijn ongeveer een millimeter groot en zijn meestal doorzichtig of grijs/wit. Soms verwarren mensen neten met roos, omdat neten hier wel een beetje op lijken. Het is soms moeilijk in te schatten of een kind last heeft van hoofdluis of roos.

Het is goed om te weten dat neten vastkleven aan de haren en niet 1,2,3 te verwijderen zijn. Levende neten zitten doorgaans ook maximaal twee centimeter van de haarwortel en roos zit los in het haar. Soms zie je neten verder bij de haarwortel vandaan zitten, wat betekent dat ze niet meer leven of al uit zijn gekomen. 

Veelgestelde vragen over hoofdluis behandelen

Hoofdluis behandelen kan nogal wat vragen oproepen en dat begrijpen we. Hieronder kun je dan ook de meest gestelde vragen vinden over hoofdluizen, de netenkam en vele andere relevante vragen.

Wat is de beste luizenkam?

Volgens vele tevreden klanten is de Assy neten/luizenkam de beste kam ooit.  Je hebt de Assy netenvreter al kunnen vinden in deze lijst en dat is natuurlijk niet zonder reden. Naast de netenkam van Assy zijn er ook nog goedkopere varianten te vinden, welke ook goede recensies krijgen. Heb je een klein budget? Dan zijn de goedkopere luizenkammen zeker een aanrader!

Helpt gel of haarlak tegen luizen?

Het is niet bewezen dat luizen doodgaan door het overmatige gebruik van gel. Ook van haarlak is dit niet bewezen, maar er stond een tijdje geleden wel een artikel in de Telegraaf over dit onderwerp. Meisjes die (veel) haarlak gebruiken hadden minder snel luizen dan meisjes die dit niet deden. Luizen kunnen minder snel in het haar kruipen wanneer het haar heel hard is (door de lak), maar dit is natuurlijk niet erg goed voor het haar van je kindje. 

Zijn hoofdluizen schadelijk?

Nee, hoofdluizen zijn niet schadelijk. Luizen zijn wel erg vervelend, omdat er veel jeuk ontstaat door de krioelende beestjes die kleine wondjes maken. Daarnaast zijn hoofdluizen vaak ook lastig te bestrijden, omdat ze regelmatig eitjes (neten) leggen. Het is heel belangrijk dat je de luizen én neten op de juiste manier laat verdwijnen, zodat ze geen kans krijgen om terug te komen.

Kun je neten hebben zonder luizen?

Ja, er kunnen neten in het haar zitten zonder dat je luizen hebt. In sommige gevallen zijn de neten dood (na een behandeling, maar het is mogelijk dat je een neet gemist hebt. Levende neten komen altijd uit, dus het zal niet lang duren voordat er weer volop luizen door het haar krioelen.

Waar houden hoofdluizen niet van?

Door erachter te komen waar luizen niet van houden, kun je in sommige gevallen een hoofdluis-besmetting voorkomen. Tea Tree is een van de middelen waar luizen echt niet van houden en je kunt het tegenwoordig in druppelvorm aanschaffen. Deze druppels vermeng je met water in (bijvoorbeeld) een plantenspuit en spuit je op het haar. Ga je voor extra veilig? Dan spuit je ook wat tea tree in de capuchon van je jas! Better safe than sorry! Let op: Tea Tree olie of Tea Tree Oil wordt afgeraden voor mensen met een parfum-allergie. 

Ook haarlak en gel zijn goede voorbeelden van producten waar luizen echt niet van houden. Er is geen wetenschappelijk bewijs die deze theorie kan ondersteunen, maar het is het proberen waard in gevallen van nood of terugkerende besmettingen. Verder wordt azijn vaak geadviseerd door ouders. Azijn zorgt ervoor dat neten makkelijker loskomen van het haar, maar het zal geen luizen of neten doden. Regelmatig blijven kammen blijft dus nog steeds heel belangrijk. 

Wat is het beste middel tegen hoofdluis?

Jammer genoeg is er geen eenvoudig antwoord op deze vraag. Kijk vooral eerst naar de wensen. Wil je graag een milieu- en huidvriendelijk middel? Zonder chemische middelen in shampoos en lotions? Wat is het budget? Wij raden Novokid aan, omdat dit de meest effectieve en vriendelijke manier is om van hoofdluis en neten af te komen.

Bij een kleiner budget adviseren we een goede netenkam in combinatie met een goedkopere shampoo of lotion. Blijven kammen is zeker een aanrader! Let op: heeft je kind vaak last van luizen? Dan is Novokid op de lange termijn echt een goede investering!

Kunnen luizen uit zichzelf weggaan?

Nee, jammer genoeg gaat hoofdluis niet vanzelf weg. Luizen leggen steeds weer eitjes (neten), die vervolgens weer uit zullen komen. De hele cyclus begint weer opnieuw en uiteindelijk zit het hoofd weer vol met hoofdluis. Het is dus noodzakelijk om luizen op een goede manier te bestrijden, zodat je er direct vanaf bent.

Met het dagelijks kammen van het haar kom je al een heel eind, maar je kunt ook voor andere middelen kiezen die de klus een stuk sneller klaren, zoals Novokid. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor producten van bijvoorbeeld Prioderm of Licener. 

Hoofdluis voorkomen – is het mogelijk?

Er zijn verschillende manieren om hoofdluis te voorkomen, zoals het regelmatig checken van het haar van je kind. Ook zijn er middelen beschikbaar ter preventie van een hoofdluis-besmetting, zoals de elastiekjes en preventie sprays. Op basisscholen wordt vaak gecontroleerd of er kinderen zijn die rondlopen met hoofdluis.

Voor deze controles zijn er speciale luizenouders beschikbaar, maar thuis controleren is zeker geen overbodige luxe. Op scholen wordt vaak na de vakanties gecheckt op hoofdluis, maar je kind kan ook tussendoor een besmetting op lopen. Ben je er op tijd bij? Dan zijn de luizen een stuk sneller te bestrijden! Kijk goed achter de oren, in de nek en in/bij de pony na het douchen.

Fabels en feiten over luizen en hoofdluis (behandelen)

Door de jaren heen zijn er allerlei fabels verzonnen over hoofdluis en het behandelen hiervan. Bijna iedereen krijgt wel een keer te maken met dit vervelende probleem en hieronder kun je tien fabels lezen over de hoofdluis. 

Luizen kunnen springen en zwemmen

Nee, luizen kunnen niet springen en niet zwemmen. Luizen kunnen dus ook niet overspringen op andere jassen of lopen over gladde oppervlakten. Jammer, want het is dus geen optie om die vervelende beestjes te verdrinken. 

Een luizenzak beschermt tegen luizen

Luizen lopen vooral over van hoofd naar hoofd, dus niet van het hoofd naar een jas, muts of shawl. Speciale luizenzakken bieden dus geen bescherming tegen een hoofdluis-besmetting, ondanks dat veel mensen dit wel denken. Een lange tijd werden luizenzakken geadviseerd, maar inmiddels is men van dit advies afgestapt. Veel ouders gebruiken echter nog wel luizenzakken voor hun eigen gemoedsrust. 

Hoofdluizen leven alleen op schone hoofdjes

Vroeger werden kinderen met hoofdluis getroost door te zeggen dat hoofdluis alleen voorkomt op schoon haar. Dit klopt niet! Hoofdluis voelt zich helemaal thuis zolang er haar en bloed aanwezig is. De luis zal zich zo snel mogelijk gaan voortplanten, zodat het koppie van je kindje al snel een luizenfamilie rijker is. 

Neten komen pas na een maand uit

Ook dit is absoluut niet het geval. Na ongeveer een week komen neten uit, waarna het nog zo’n anderhalve week kan duren voordat de neet volwassen is. Er worden iedere dag zo’n 3 tot 8 eitjes gelegd, dus tel uit je winst! Het is dus ook heel belangrijk dat je er zo snel mogelijk bij bent, zodat je direct in kunt grijpen en de invasie kunt stoppen. 

Je hebt altijd jeuk wanneer je hoofdluis of neten hebt

Nee, je hebt niet altijd jeuk wanneer je hoofdluis hebt. Lang niet alle kinderen (of volwassenen) ervaren (direct) jeuk na een hoofdluis-besmetting. Het blijft belangrijk om je kind regelmatig te controleren op hoofdluis, zodat je er snel bij bent. 

Alles moet in de kookwas bij een hoofdluisbesmetting

Je ziet het al helemaal voor je: al het beddengoed, de jassen en de knuffels in de kookwas! Vroeger kregen ouders het advies van het RIVM om álles (knuffels, dekbedden, beddengoed, kleding en jassen) lekker heet te wassen. Nu is echter bewezen dat luizen zich daar helemaal niet thuis voelen en zelfs niet langer dan 24 uur kunnen overleven zonder warmte en voedsel (bloed). Het is dus voldoende om alle pluche knuffels e.d. van je kind in vuilniszakken te stoppen en een dag (of 2) weg te leggen. 

Borstels kun je gewoon blijven gebruiken

Dit is deels waar. Je kunt haarborstels na een hoofdluis-besmetting gewoon blijven gebruiken, mits je de borstels uitkookt of invriest. Veel ouders stoppen de borstel (voor de zekerheid) in de vriezer, ook wanneer de luizen al bestreden zijn. De voorkeur gaat wel uit naar de aanschaf van nieuwe borstels, zodat je een nieuwe besmetting 100% voorkomt. 

Luizen komen vaker bij meisjes voor dan bij jongens

Dit is ook deels waar en heeft te maken met het (doorgaans) hebben van langer haar bij meisjes dan bij jongens. Meisjes lopen sneller luizen op én luizen ook minder makkelijk te verwijderen dan bij jongens met een kort koppie. Heeft jouw zoon een flinke bos met haar? Dan gaat dit niet op en loopt hij ook meer kans op een hoofdluis-besmetting. 

Hoofdluis komt vaker in de zomer voor

Hoofdluis komt in principe in ieder seizoen van het jaar even vaak voor, maar de aanwezigheid van luizen wordt vaak na de zomervakantie geconstateerd, wanneer de luizenmoeder present is! Hoofdluis behandelen is op ieder moment van besmetting erg belangrijk, welk seizoen het ook is!

Eén keer hoofdluis behandelen is voldoende

Jammer genoeg is dit een fabel, want je bent meestal niet meteen klaar met een enkele behandeling. Wanneer je kiest voor Novokid, is de kans een stuk groter dat een enkele behandeling voldoende is. Toch moet je goed op een nieuwe hoofdluis-besmetting letten, via bijvoorbeeld de borstel. Omdat luizen regelmatig eitjes leggen om zich voort te planten is het belangrijk om te blijven kammen. 

Kammen, kammen, kammen – Hoofdluis behandelen

Kammen, kammen en nog eens kammen. En dan het liefst zoveel mogelijk! Dit is één van de beste, meest goedkope en duurzame manieren om van hoofdluis af te komen. Toch is kammen niet altijd voldoende en heb je meer hulpmiddelen nodig. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook duurzame, goedkopere en milieuvriendelijkere manieren om hoofdluis te bestrijden. Denk aan een luizenshampoo, lotion, preventiespray of de behandeling van Novokid. 

Elektrische luizenkam, werkt het?

Tegenwoordig kan alles elektrisch! Op dit moment kun je ook kiezen voor een elektrische luizenkam, maar werkt dit wel? De meningen hierover zijn verdeeld, dus het is een kwestie van uitproberen. Een elektrische luizenkam geeft een soort kleine, elektrische schokjes zodra er een luis gedetecteerd wordt. Door deze schokjes sterven de luizen, maar niet iedere ouder vindt dit een prettig idee voor zijn kind. Er worden wel successen mee geboekt, dus het is het proberen waard! Belangrijk om te weten: je kind heeft hier natuurlijk geen last van. 

Gouden tip : preventieve behandeling

In dit artikel heb je al kunnen lezen over Tea Tree olie en lotion. Dit middel werkt erg goed wanneer je een besmetting wilt voorkomen! Luizen hebben een hekel aan de geur van Tea Tree en slaan de jassen en haren van kinderen graag over die dit geurtje bij zich dragen. Let wel op: de geur van deze lotion is vrij overheersend en niet ieder kind vindt dit fijn. 

Tip: een paar druppels van de onderstaande tea tree olie in de capuchon van de jas druppelen en door de shampoo van je kind of jezelf. In de shampoo ruik je het zelf een stuk minder, maar de geur blijft sterk genoeg om luizen te weren. Hoofdluis is nooit 100% te voorkomen, maar het haar vastbinden is ook een goede tip. 

Hoe kan ik hoofdluis behandelen op een gratis, natuurlijke manier?

Kammen, kammen! Iedere dag kammen zorgt ervoor dat luizen geen tijd hebben om neten (eitjes) te leggen. Vaak is kammen niet genoeg, omdat de kans groot is dat je een luis of neet mist. Deze luis zal dan weer eitjes gaan leggen en de cyclus begint opnieuw. Luisvrij worden door het kammen van de haren is een arbeidsintensief proces, wat vaak niet 100% werkt. 

Hoofdluis bij volwassen – Hoofdluis behandelen

Jammer genoeg beperkt hoofdluis zich niet alleen tot kinderen, dus ook als ouder loop je het risico om besmet te worden. Dit is extra vervelend, want jezelf behandelen is een extra vervelend karwei. Gelukkig zijn er naast kammen genoeg middelen die ervoor zorgen dat neten en luizen gedood worden, zodat het behandelen een stuk eenvoudiger wordt. Voor volwassenen raden we ook zeker Novokid aan, omdat dit een snelle en effectieve manier is van luizen bestrijden. 

Hoofdluis behandelen : Extra tips

Blijf het haar regelmatig controleren met een speciale luizenkam. Je kunt het haar ook checken zonder kam, maar dit is verspilde moeite. Luizen en neten zie je soms over het hoofd, terwijl een kam deze er wel uitpikt. Zorg ervoor dat je kind niet bedolven wordt onder de luizen en kam het haar op regelmatige basis. Een middeltje uit grootmoederstijd is ook nog altijd erg populair: groene zeep + appelazijn. Je smeert het haar volledig en heel dik in met groene zeep, laat het intrekken en spoelt het vervolgens uit met appelazijn.

Geraadpleegde bronnen: Wikipedia, Consumentenbond, RIVM

Relevante artikelen

Nicole
Scroll naar boven