Leukste gezelschapsspellen en bordspellen in 2024

Leukste gezelschapsspellen

Met de donkere dagen voor de deur gaan we massaal op zoek naar de leukste gezelschapsspellen en bordspellen in 2023! Wat zijn de leukste spelletjes? En wat zijn de aanraders? Ook voor de komende herfstvakantie is het handig om wat spelletjes mee te nemen, zodat jullie jezelf ook op regenachtige dagen kunnen vermaken. Bekijk onze lijst met de leukste gezelschapsspellen!

Lijst met de leukste gezelschapsspellen en bordspellen in 2023

We raken er nooit op uitgekeken: gezelschapsspellen! Klassiekers als Monopoly, Risk, Catan en Rummikub komen ieder jaar weer terug op tafel tijdens de donkere dagen. Maar wat als je deze spelletjes al in de kast hebt en op zoek bent naar iets nieuws? Dan kun je natuurlijk onze lijst met de leukste gezelschapsspellen van 2023 bekijken! Doe inspiratie op en maak er een paar gezellige maanden van thuis!

1. Keer op keer dobbelspel

Wie zegt dat een leuk gezelschapsspel duur moet zijn? Keer op Keer is voor veel klanten één van de leukste gezelschapsspellen en krijgt dan ook zeer goede reviews. Het populaire dobbelspel is zeer betaalbaar en is dan ook een leuk cadeautje voor tijdens de feestdagen voor het hele gezin. Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar.

In het spel moet je vakjes aankruisen op je speelveld en zo snel mogelijk kolommen en gebieden met dezelfde kleur vullen. Iedere beurt moet er een kleur en cijfer gedobbeld worden, welke je moet combineren. Hierdoor kun je aangrenzende vakjes van de gekozen kleur aankruisen.

Je moet steeds de juiste keuze maken en proberen de door andere spelers gewenste combinaties weg te halen. Als je je speelveld uit gaat breiden, stijgen de keuzemogelijkheden. Je krijgt punten voor complete kolommen, maar ook een bonus wanneer je alle vakjes van 1 kleur hebt aangekruist. Wanneer een speler 2 complete kleuren heeft aangekruist, is het spel voorbij.

2. Ticket to ride Europe

Het spel Ticket to ride Europe is in populariteit aan het stijgen en wordt momenteel erg veel verkocht. In het spel reis je het hele Europese continent over en moeten spelers de routes op hun bestemmingskaarten volbrengen. Hoe? Door verbindingen tussen steden te claimen, welke je mag bouwen wanneer je de juiste kaartencombinaties in handen hebt. Degene die aan het eind van het spel de meeste punten heeft verzameld met het treinnetwerk, heeft het spel gewonnen.

Je kunt Ticket to ride Europe spelen met 2-5 spelers. Begrijp je nog niet zoveel van het spel? Geen zorgen, want er zit een uitgebreide handleiding in de doos. Het spel is uitdagend, maar niet te moeilijk en dus te begrijpen door veel mensen.

3. Rummikub Classic : leukste gezelschapsspellen 2023

Daar is ‘ie dan! Rummikub Classic. Net als Monopoly is Rummikub een zeer populair spel dat al jarenlang voor veel plezier zorgt! Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, zodat ook de kleintjes gezellig mee kunnen spelen. Het spel duurt ongeveer een half uur en kan met maximaal vier personen tegelijk gespeeld worden. Heb je een groter gezin? Dan kunnen de kinderen natuurlijk ook met papa of mama samenspelen!

In totaal zijn er 106 stenen, genummerd van 1-13 en in 4 verschillende kleuren. Daarnaast zijn er ook nog twee jokerstenen, die het spel op sommige momenten een stuk makkelijker maakt. Aan het begin van het spel pakt iedereen 13 stenen en ieder persoon mag bij zijn beurt een steen pakken of een combinatie leggen. Degene die als eerst al zijn stenen heeft neergelegd, is de winnaar!

Bekijk goed de handleiding voor alle spelregels, want je mag natuurlijk niet alle stenen zomaar neerleggen! Ook leuk: ondanks zijn populariteit is het spel nog steeds vriendelijk voor je portemonnee!

4. Wingspan bordspel : leukste gezelschapsspellen 2023

Wingspan is een tactisch spel en het leuke van dit spel is dat je het ook in je eentje kunt spelen! Door de vogels in je persoonlijke natuurgebied uit te zetten kun je eieren, voedsel en punten verzamelen. Degene die zijn vogels het slimst laat samenwerken, wint het spel!

Eerst moet je je vogels uitzetten, waarna ze terechtkomen in een natuuromgeving: weide, bos of moeras. Wanneer ze uitgezet zijn, gaan ze aan het werk. In het bos wordt eten verzameld en het moeras zorgt voor vogelkaarten. De weide zorgt op zijn beurt weer dat er eieren worden gelegd.

Laat je je vogels slim samenwerken? Dan kun je het meeste voordeel behalen. Tactische combinaties zorgen voor heel veel voedsel, eieren en/of kaarten en dat heb je nodig om je tegenspeler te verslaan! Na vier rondes wint de speler die de meeste punten heeft behaald. Het spel is de laatste tijd ontzettend populair geworden en wordt door heel veel mensen met plezier gespeeld!

5. De zoektocht naar El Dorado

Voor niet al teveel geld haal je een hartstikke leuk gezelschapsspel in huis dat gespeeld kan worden vanaf tien jaar. De zoektocht naar El Dorado maakt van jou een expeditieleider! Je gaat op zoek naar de mysterieuze gouden stad en wint het spel wanneer je als eerste El Dorado bereikt. Je moet natuurlijk eerst nog door de dichtbegroeide jungle, want El Dorado vind je niet zomaar!

Ben jij een echte schatzoeker? Dan vul jij je hand met de juiste kaarten en leg je het beste parcours af om als eerste de gouden stad te bereiken. Misschien klinkt het heel spannend en lastig, maar het spel is ook geschikt voor beginnende spelers.

Veel tevreden klanten geven aan dat ze dit speel keer op keer kunnen spelen, zonder dat het gaat vervelen. Budgetvriendelijk, uitdagend, maar toch geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Veel plezier met spelen!

6. De kwakzalvers van Kakelenburg

Ook De Kwakzalvers van Kakelenburg is een van de leukste gezelschapsspellen van 2022 en is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar! Eenmaal per jaar komen de beste wonderdoktoren en beunhazen bij elkaar om samen allerlei drankjes te brouwen. Drankjes tegen zweetvoeten, liefdesverdriet en bijvoorbeeld de hik. Iedere kwakzalver moet zijn eigen soepje brouwen!

Iedere speler moet ingrediënten uit zijn eigen voorraadbuidel trekken, totdat hij denkt dat zijn brouwsel perfect is. Pas wel op voor de knalerwten, want deze zorgen ervoor dat heel het drankje ontploft! Je kunt dus beter op tijd stoppen en een kleine portie koken! De opbrengst hiervan kun je gebruiken om andere ingrediënten aan te schaffen en de voorraadbuidel aan te vullen en een nog beter drankje te kunnen brouwen.

7. Wie is het?

Het bekende spel Wie is het? mag uiteraard niet ontbreken in de lijst met leukste gezelschapsspellen in 2022! Het originele spel wordt nog steeds verkocht en komt met staande spelcassettes. Deze klassieker is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en is dus ook leuk om te spelen met de jongere kinderen.

Iedere speler moet een geheim figuur kiezen en probeert dan uit te vinden wie de figuur van de tegenspeler is. Hiervoor kun je gebruikmaken van ja- en nee- vragen. Denk je te weten wie de tegenspeler is? Dan mag je raden! Wanneer je het niet bij het juiste eind hebt, verlies je… Raad dus niet zomaar! Een klein nadeel van het spel is dat je het maar met twee spelers kunt spelen. Het spel is dus niet geschikt voor het hele gezin.

8. Schaken

Schaken is terug van weggeweest! Nu is schaken al een ontzettend lange tijd populair, maar de laatste tijd wordt het spel weer veel vaker verkocht en gespeeld door alle leeftijden. Als je er goed over nadenkt, is het eigenlijk ook niet heel vreemd. Schaken is ontzettend goed voor de ontwikkeling van zowel kinderen als volwassen.

Dit schaakbord is gemaakt van eco-vriendelijk hout, is opvouwbaar (gemakkelijk opbergen) en heeft mooie details. Verder zijn de schaakstukken handgesneden en magnetisch met het schaakbord verbonden. Twijfel je nog over een cadeau om te geven? Dan is dit mooie, kwalitatieve schaakbord een aanrader!

Wist je dat schaken veel voordelen heeft? Zo heeft het bij kinderen een positieve invloed op veel belangrijke dingen, zoals: schoolprestaties, geduld, reflecteren en leesvaardigheden. Ook is schaken goed voor de concentratie, ruimtelijk inzicht en het wiskundig vermogen.

9. Codenames

Ben je geen spelletjespersoon, maar wil je het wel een kans geven? Dan is het spel Codenames wellicht iets voor jou. Veel mensen zijn positief verrast na het spelen van dit spel en raden het dan ook zeker aan! Er zijn minimaal twee spelers nodig, maar je kunt het spel ook met (max) 8 personen spelen.

Er liggen 25 spionnen op tafel en 1 speler van elk team weet welke er bij zijn team horen. Hij moet aanwijzingen geven van één woord, zodat zijn team de juiste spionnen aanwijzen en contact kunnen maken. Allebei de teams gaan met elkaar de strijd aan en proberen zo snel mogelijk contact te leggen met hun spionnen.

10. Risk : leukste gezelschapsspellen 2023

In het spel Risk moet je de wereld zien te veroveren! In dit vernieuwde spel zitten verbeterde figuren en nieuwe Missiekaarten. Het doel is eenvoudig: alle spelers proberen de gebieden van hun tegenstanders te veroveren. Hiervoor moeten zij een leger opbouwen en hun troepen naar een ander gebied verplaatsen om de strijd aan te gaan.

Het spel Risk heeft minimaal twee spelers nodig. Is het gezelschap groter? Geen probleem! In totaal kunnen er 8 spelers meedoen aan de strijd om de wereld! Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar en duurt ongeveer 2 uur.

11. Azul : leukste gezelschapsspellen 2023

Het bordspel Azul won in 2018 de Nederlandse Spellenprijs in de categorie Familie en is nog steeds erg populair. Ook Azul is een tactisch bordspel en geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. In het spel moet je de muren van het koninklijk paleis van Koning Manuel I versieren met kleurige tegels. De Portugese koning was nogal enthousiast over de mooie Azulejos, waarmee de muren van het paleis in Alhambra waren gedecoreerd. Hij wilde meteen soortgelijke tegels in zijn eigen paleis!

Je vormt in dit spel patronen met de tegels, zodat je het paleis kunt versieren. Je scoort extra punten wanneer je specifieke patronen of completerende sets hebt. Heb je materialen verspild? Dan krijg je strafpunten. Uiteindelijk wint de speler die de meeste punten heeft gescoord!

In totaal zitten er 4 spelersborden en 9 fabrieksschijven in de doos. Daarnaast zijn er 100 tegeltjes, een stoffen zak waar de tegels in kunnen, 4 scorestenen en een startsteen. Natuurlijk vind je ook een handleiding in de speldoos.

12. Catan basisspel : leukste gezelschapsspellen 2023

Catan, een spel voor jong en oud. Het basisspel is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar, maar je kunt ook kiezen voor de junior variant. Laatstgenoemde is geschikt voor kinderen van 6 tot 10 jaar! Het Catan basisspel is de nieuwste editie van dit zeer bekende handelsspel. Er zitten tegenwoordig miniaturen in en het artwork is aangepast.

Je begint het spel met 2 dorpen op een variabel speelbord met weiden, akkers, bergen, bossen en akkers. Wanneer je aan de beurt bent, gooi je 2 dobbelstenen, zodat je kunt bepalen wie er grondstoffen krijgen. Dit is helemaal afhankelijk van de positie van je dorpen. Hierna mag je handelen met je medespelers of de bank, want je krijgt niet alle soorten grondstoffen binnen. Om te bouwen heb je natuurlijk wel alle grondstoffen nodig! Koop ontwikkelingskaarten, zodat je speciale acties kunt doen!

In het spel loopt een struikrover die landschappen leegrooft. De steden en dorpen leveren grondstoffen op, maar zijn daarnaast ook nog eens punten waard. De ontwikkelingskaarten, grootste riddermacht en langste aaneengesloten route zorgen ook voor punten! De speler die het eerste 10 punten heeft, wint het spel.

13. 30 seconds

Wanneer je een gezellige, hilarische avond wilt met het gezin of vrienden, kies je voor het spel 30 seconds! Hoe groter het gezelschap, hoe leuker het spel wordt! In totaal kunnen er 20 spelers meedoen, wat voor een hoop gelach zal zorgen.

Dit spel speel je in teams. Een van de teamleden zal zijn best doen om de begrippen die op het kaartje staan zo goed mogelijk te omschrijven. Hoe meer begrippen er geraden worden, des te meer velden op het speelbord mag het team vooruit. Dit spel is leuk voor thuis, maar ook op feestjes of partijen. In totaal heeft 1 van de teamleden 30 seconden om zoveel mogelijk begrippen duidelijk te maken en te laten raden door zijn teamgenoten.

14. Pandemic

Pandemic is een gepast gezelschapsspel in deze rare tijden van corona. Voer strijd tegen ziektes die de wereld in gevaar brengen! In het spel zijn er meerdere, gevaarlijke ziektes uitgebroken over de hele wereld. Als speler ben je lid van een eliteteam ziektebestrijders, die ziektes op hotspots behandelen. Ook doe je onderzoek naar genezingen voordat alles uit de hand loopt.

Ga jij de mensheid redden? Iedere beurt heeft een speler 4 acties tot zijn beschikking, waarbij je tussen steden kunt reizen. Ook kunnen gebieden behandeld worden, genezingen ontdekt worden of nieuwe onderzoeksstations worden opgezet. De acties worden uitgevoerd met behulp van kaarten die in decks zitten. In deze decks zitten ook nog epidemie-kaarten, die ervoor kunnen zorgen dat ziektes sneller kunnen verspreiden.

Alle spelers moeten goed samenwerken om de juiste strategie op te stellen. Wanneer het spel slim gespeeld wordt, verspreiden de ziektes niet te snel en worden ze in bedwang gehouden. Gaat de ziekte te snel of duurt het te lang? Dan verliezen alle spelers!

15. Scrabble : leukste gezelschapsspellen 2023

Scrabble, een spel dat leuk is voor jong en oud. Kinderen vanaf 10 jaar kunnen meespelen en de beste woorden neerleggen! In het spel Scrabble moet iedere speler zoveel mogelijk punten behalen, door zoveel mogelijk goede woorden neer te leggen. Iedere letter heeft een eigen waarde en sommige plekken bevatten een verdubbelaar.

Het spel bevat 102 lettersteentjes en is vanaf het begin af aan al hartstikke populair. In 2023 staat Scrabble nog steeds bekend als één van de leukste gezelschapsspellen! Het spel kan jammer genoeg maar met 4 personen gespeeld worden, maar je kunt natuurlijk ook samen de mooiste, langste en beste woordcombinaties maken!

16. Monopoly als leukste bordspel in 2023

Een klassiek gezelschapsspel dat waarschijnlijk nooit in populariteit zal dalen: Monopoly. Inmiddels kun je heel veel verschillende versies kopen van het spel, zoals de junior variant of bijvoorbeeld de populaire Fortnite Monopoly. De meeste mensen kiezen echter voor de klassieke variant, welke bij veel mensen bekend is.

Monopoly classic is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar en zorgt voor urenlang speelplezier. Het is dan ook een leuk cadeau om te geven tijdens een verjaardag of tijdens de feestdagen. Degene die aan het eind van het spel alles bezit is de winnaar! Let op: het spel kan zeer lang duren en is het leukste wanneer je met meerdere spelers speelt.

In het beroemde vastgoedspel kun je kopen, verkopen, ruilen en onderhandelen. Uiteindelijk wil je natuurlijk zoveel mogelijk geld en vastgoed bezitten, zodat je het spel wint! Aan dit Monopoly classic spel zijn een aantal nieuwe figuren toegevoegd: de badeend, een tyrannosaurus rex en een pinguïn.

Wat is het leukste spel van 2023?

Er zijn een aantal spellen die verkozen zijn tot leukste gezelschapsspellen in 2023! Vaak worden de lijsten gedomineerd door klassiekers als Monopoly, Risk, Catan en Rummikub. Toch zijn er jaarlijks nieuwe spellen, welke zeker de moeite waard zijn om te benoemen. In de bovenstaande lijst heb je een aantal van deze leukste gezelschapsspellen kunnen bekijken, die momenteel razend populair zijn en zeer vaak verkocht worden.

Relevante artikelen

Scroll naar boven