Tijdens de zwangerschap fantaseer je waarschijnlijk regelmatig over het geslacht van je ongeboren kindje. Gelukkig zijn er genoeg fabeltjes/bakerpraatjes die je een beetje op weg kunnen helpen. De Chinese geslachtskalender is hier goed een voorbeeld van. Lees meer informatie en voorspel het geslacht van je baby!
Bakerpraatjes / fabels tijdens de zwangerschap
Je bent vast al in aanraking gekomen met allerlei fabeltjes en bakerpraatjes. Denk aan specifieke zwangerschapscravings (zoet = meisje, zuur/zout = jongen), die zouden vertellen van welk geslacht je kindje is. Ook de vorm van je buik, pendelen en je uiterlijke vertoning zouden het geslacht van je kindje verklappen. Sommige mensen geloven heilig in dit soort bakerpraatjes, andere juist helemaal niet.
Bekijk hier ons complete overzicht van alle GRATIS zwangerschapsboxen en babydozen!
Je kunt niet ontkennen dat het leuk is om te fantaseren tijdens de zwangerschap en te raden wat het geslacht van je ongeboren kindje is. De Chinese geslachtskalender / Chinese conceptiekalender is één van de meest populaire methoden om het geslacht van je kindje tijdens de zwangerschap te raden.
Wat is de Chinese geslachtskalender of conceptiekalender?
De Chinese geslachtskalender wordt ook wel de Chinese conceptiekalender of de Chinese geboortekalender genoemd, maar wat houdt deze geslachtskalender nu precies in? Met deze conceptiekalender kun je het geslacht van je ongeboren kindje voorspellen. Men beweert dat deze techniek voor 90% betrouwbaar is.
Deze Chinese geslachtskalender gaat uit van de leeftijd van de zwangere vrouw én de maand van bevruchting. Alle gegevens zijn verwerkt in een tabel en hiermee kun je voorspellen of je meer kans hebt op een jongen of een meisje. Sommige vrouwen gebruiken deze kalender om meer kans te maken op een kindje van een bepaald geslacht. Natuurlijk is deze techniek niet 100% betrouwbaar.
Geschiedenis van de Chinese geslachtskalender
Aan elk fabeltje en bakerpraatje zit een verhaal vast, zo ook aan de Chinese geslachtskalender. Hoe is dit Chinese geboortekalender nu eigenlijk echt ontstaan? Hieronder lees je een eeuwenoud verhaal over een wetenschapper die dit bijzondere document vond.
Zo’n 700 jaar geleden werd er in het graf van een keizerlijke familie uit het Qing-tijdperk een heel oud document gevonden. In dit document stonden bepaalde gegevens die zouden voorspellen in welke maand en op welke leeftijd je meer kans had op een zoon. Zoons in China waren erg geliefd, waardoor ouders zoveel mogelijk zonen wilden.
Voor dochters moest er een bruidsschat worden betaald, terwijl zoons deze juist kregen. Ook konden de zoons bijdragen (o.a.financieel). Op de vraag waar de conceptiekalender op gebaseerd is, wordt nogal vaag gedaan. De één denkt dat het te maken heeft met de stand van de maan, terwijl de ander denkt dat het aan dezelfde leeftijd van de vrouwen ligt.
Er gaan meerdere verhalen rond over de geschiedenis van de Chinese conceptiekalender. Eigenlijk was deze ook niet bedoeld voor andere mensen dan de Qing-dynastie familie. De Chinese geslachtskalender heeft wat reisjes meegemaakt en wordt inmiddels bewaard in het instituut van Wetenschappen, wat gelegen is in Beijing.
Chinezen zijn een jaar ouder
Als je research aan het doen bent naar deze geboortekalender, heb je vast al gelezen dat de Chinezen een andere telling hebben in de leeftijd. In China zijn baby’s direct één jaar oud wanneer zij geboren worden. Om de juiste leeftijd te gebruiken voor de Chinese conceptiekalender, moet je dus weten hoe oud je bent volgens de Chinese telling.
Hoe werkt de Chinese geslachtskalender?
Heb je al berekend hoe oud je bent volgens de Chinese maankalender? Zo niet, doe dat dan even via de link hierboven. Verder heb je ook nog de maand van bevruchting nodig. Wanneer je deze twee punten met elkaar gaat verbinden in het schema/de tabel hieronder, zie je direct of je meer kans hebt op een jongetje of een meisje. Hartstikke makkelijk, toch? Natuurlijk is de Chinese geslachtskalender niet bedoeld als definitieve geslachtsbepaling.
Hoe betrouwbaar is de Chinese geslachtskalender?
Dit is natuurlijk de vraag je graag antwoord op wilt hebben! Laten we voorop stellen dat de Chinese geslachtskalender niet wetenschappelijk bewezen is. Sommige mensen zijn heilig overtuigd van de geboortekalender, anderen vinden het dikke onzin. Er zijn natuurlijk onderzoeken geweest naar de uitkomsten, maar deze waren nooit eenduidig.
De één zegt dat de geslachtskalender 90% betrouwbaar is, de ander zegt 50%. Oftewel, daar kunnen we helemaal niks mee. Toch is het een leuke manier om te gissen, totdat je een definitieve bevestiging via de echo óf de geboorte van je kindje krijgt. Het advies is dan ook: neem de uitkomst met een korreltje zout en geniet van je zwangerschap en het mysterie!
Op andere manieren geslacht baby bepalen
Eerder in dit artikel gaf ik al aan dat er meerdere manieren zijn om het geslacht te raden van je ongeboren kindje. De enige, wetenschappelijke manier om écht achter het geslacht van je kindje te komen, is door middel van een echografie. Vanaf 13 weken kun je een geslachtsbepaling uit laten voeren. Kleine disclaimer: zelfs echo’s zijn nooit 100% betrouwbaar.
Pendelen | Houd je hand horizontaal met de palm naar beneden. Laat iemand de pendel langs je hand omhoog en omlaag halen. Hierna houd je de pendel boven je hand. Draaien = meisje, heen en weer = jongetje. |
Slapen | Rechterzij = meisje. Linkerzij = jongetje |
Uiterlijk | Zie je er stralend uit en heb je een zwangerschapsgloed? Dan krijg je een jongen! |
Eetbuien | Zoete zwangerschapscravings = meisje. Zoute cravings = jongetje. |
Buik | Hoge buik = meisje. Lage buik = jongetje |
Relevante artikelen