Waterpokken zijn erg vervelend en bijna ieder kind krijgt er wel een keer mee te maken. Er bestaan geen medicijnen die waterpokken of de symptomen van waterpokken (jeuk!) bestrijden (bij kinderen), maar gelukkig zijn er wel een paar handige tips die de jeuk kunnen verzachten en dus ook de littekens deels tegen kunnen gaan. Waterpokken kind: lees hier tips voor verlichting van de jeuk en het voorkomen van littekens.
Wat zijn waterpokken?
Waterpokken, ook wel wijnpokken of windpokken genoemd, is een vervelende infectieziekte die veroorzaakt wordt door een herpesvirus. Wanneer we het hebben over klassieke kinderziektes, is waterpokken een van de meest bekende hiervan. Een ander vervelend kenmerk van waterpokken is dat deze erg besmettelijk zijn.
De meeste mensen (95%) maken waterpokken voor het twaalfde levensjaar door. Over het algemeen krijg je waterpokken maar één keer, maar het kan in een andere infectievorm terugkeren. Een voorbeeld daarvan is gordelroos, wat zich kan uiten wanneer je bijvoorbeeld een sterk verminderde weerstand hebt.
Waterpokken gordelroos
Net als waterpokken is ook gordelroos erg vervelend en pijnlijk. De blaasjes van gordelroos zie je terug op het lichaam op de plek waar normaal een autogordel zit: vanaf de borst tot op de schouders. Hieraan heeft gordelroos dan ook zijn naam te danken. Wist je dat er voor volwassen medicijnen verkrijgbaar zijn?
Hoe loop je waterpokken op?
Over het algemeen loop je waterpokken op door lichamelijk contact met iemand die besmet is, waarna er een incubatietijd van maximaal drie weken ontstaat. Er kan koorts ontstaan en misschien lijkt het op een klein griepje, met eventueel een verkoudheid.
Na een aantal dagen ontstaan er rode vlekjes, allen klein van stuk. Hierna ontstaan er blaasjes met vocht, welke meestal eerst in de nek te vinden zijn. Sommige kinderen hebben een paar vlekjes, terwijl andere kinderen tientallen of zelfs honderden vlekjes krijgen. Niet ieder kind heeft heel veel last van waterpokken en jeuk.
Hoe lang duren waterpokken bij een kind?
Over het algemeen verdwijnen de blaasjes na een week. Heeft je kind een blaasje opengekrabt? Dan kan dit gaan ontsteken en duurt het langer voordat het genezen is. Ook kan er hierdoor een litteken ontstaan. Het advies is om zo min mogelijk te krabben, maar dit blijkt in de praktijk niet altijd even makkelijk bij kinderen.
Waterpokken kind : Tips bij jeuk
Het internet staat vol met allerlei tips om de jeuk tijdens waterpokken te verminderen. De ene website raadt aan om talkpoeder op de waterpokken te strooien, terwijl de andere website zegt dat dit littekens na kan laten. Zo wordt talkpoeder door veel ervaringsexperts afgeraden, terwijl andere ouders erbij zweren.
Talkpoeder zou de jeuk verlichten en verzachten, maar dit is vaak wel van korte duur. Het is niet bewezen dat kinderen littekens overhouden aan het gebruik van menthol talkpoeder.
1. Zemelenbadje Jacob Hooy : Waterpokken kind tips
Heeft je kind waterpokken en erg veel last van jeuk? Dan is een zemelenbadje een heel fijne tip. Het zemelenbadje verlicht de jeuk en verzorgt daarnaast de huid. Hierdoor wordt de behoefte om te krabben minder, waardoor ook de kans op littekens minder wordt. Je kunt een zemelenbadje van verschillende aanbieders vinden, maar ouders zijn het meest tevreden over het product van Jacob Hooy: Zemelen badschuim.
Het product heeft geen doordringende geur en verlicht de jeuk heel snel. Een ander voordeel is de prijs van het zemelenbadje, want die is vriendelijk te noemen met een prijs van €9,99. Wist je dat een zemelenbadje niet alleen geschikt is voor jeuk bij waterpokken, maar ook voor o.a. eczeem? Het Zemelen badschuim is één van de meest populaire middelen die gebruikt worden bij waterpokken.
2. Drs Leenarts Verkoelende Lotion voor waterpokken
De verkoelende lotion voor waterpokken van Drs Leenarts is heel veel tegen de jeuk die ontstaat door waterpokken. Ontstaan er bij je kindje in snel tempo heel veel blaasjes op zijn of haar lichaam? Zorg dan voor een verkoelende werking! Heel veel kinderen zijn erg geholpen met deze lotion!
Deze waterpokkenlotion laat de waterpokken iets sneller verlopen: de blaasjes drogen sneller in en de jeuk zal snel verminderen. Zodra de blaasjes ingedroogd zijn, is je kindje niet meer besmettelijk. In de lotion zit zinkoxide en talk, wat vaak erg goed werkt. Bewaar de waterpokkenlotion in de koelkast voor een extra koelend effect. Ook handig om te weten: in dit middel zitten geen hormonen, geen parabenen en geen irriterende ingrediënten. Je stipt 2 tot 3 keer per dag de huid van je kindje aan, tot het moment dat alle blaasjes ingedroogd zijn.
3. Zemelen Gel van Heltiq : waterpokken kind
De Zemelen Gel van Heltiq is, net als het Zemelenbad van Heltiq, erg populair, omdat het snel werkt. De verzachtende en jeukstillende werking is fijn voor de kinderen met waterpokken, maar ook voor de ouders die anders machteloos toekijken. De jeukstillende werking zorgt ervoor dat de kans op littekens kleiner wordt, omdat het krabben afneemt.
Dit product bestaat uit 100% natuurlijke ingrediënten en is volledig veilig te gebruiken voor kinderen vanaf 6 maanden oud. Ook wanneer je kindje een gevoelig huidje heeft kun je dit product gebruiken. Naast een verlichtende werking bij waterpokken kun je het product ook gebruiken bij eczeem, gordelroos, psoriasis en huidirritatie.
4. Kidsner verkoelende foam : waterpokken kind
Deze verkoelende foam krijgt ook erg goede reviews en willen we zeker even onder de aandacht brengen. De foam van Kidsner Alexia zorgt voor het huidje met waterpokken, op basis van natuurlijke ingrediënten. Het product verkoelt, verzacht, beschermt en verzorgt.
De mousse verdampt op de huid en deze wordt gekoeld. De drang om te gaan krabben zal verminderen, waardoor de schade aan de huid kleiner wordt. Daarnaast bevat de foam ook vochtinbrengende ingrediënten, zodat de huid kan kalmeren, maar ook gehydrateerd wordt.
5. Heltiq waterpokken behandeling : Waterpokken kind
Heltiq Waterpokken is een fijn hulpmiddel bij waterpokken. De verkoelende gel zorgt voor een verkoelend, kalmerend en jeukstillend effect. In combinatie met het zemelenextract (hierboven aangegeven), hebben kinderen minder neiging tot krabben. Met deze producten van Heltiq kun je de huid op een goede manier verzorgen en ontstekingen voorkomen.
6. KidsClin waterpokkenschuim mousse
KidsClin waterpokkenschuim mousse maakt gebruik van het 2QR-complex. Dit werkzame bestanddeel is afkomstig van de Aloë vera. Dit helpt infecties te voorkomen en voorkomt het nestelen van bacteriën. Tegelijkertijd wordt het genezingsproces van de huid ondersteunt. Voor verkoeling en verzachting kun je deze mousse gebruiken, welke ook nog eens een aangename geur heeft.
7. VSM Kind Waterpokkenspray | Waterpokken kind
De waterpokkenspray van VSM Kind wordt gezien als een medisch hulpmiddel. Dit product bevat natuurlijke ingrediënten, op basis van olijfblad en algen.
De spray heeft een meervoudige werking. Het vormt een beschermend laagje op de huid en zorgt voor een verkoelend effect. Ook voor minder jeuk en het voorkomen van bacteriële infecties van wondjes is dit middel perfect. VSM Kind waterpokkenspray is te gebruiken vanaf 6 maanden.
Kinderboek “Waterpokken!” | Waterpokken kind
Richard Byrne schreef een kinderboek over waterpokken. Het verhaal gaat over Luuk, die op dat moment waterpokken heeft. Niemand mag komen spelen bij hem, omdat waterpokken besmettelijk zijn. Hij verveelt zich dood! Luuk gaat op zoek naar iemand die vlekjes heeft, net als hij. Een leuk boek voor kleinere kinderen om voor te lezen. Op die manier begrijpen ze iets beter wat waterpokken inhouden. Bekijk het boek hier bij bol.
Expres besmetting oplopen – waterpokken kind
Het klinkt gek: je kind expres een besmetting met waterpokken op laten lopen. Toch leert de ervaring dat jongere kinderen minder last hebben van waterpokken dan oudere kinderen. Om die reden is het “fijner” om op een zo jong mogelijke leeftijd de waterpokken achter de rug te hebben.
Waterpokken kind – inenten of niet?
In Nederland hebben we het rijksvaccinatieprogramma, maar hierin zit geen vaccinatie voor de waterpokken. Veel ouders weten niet dat het wel mogelijk is om je kind hiertegen in te laten enten. In veel andere landen zit deze vaccinatie wel gewoon in het pakket, maar Nederland vindt dit niet nodig.
Je kunt een kind vanaf elf maanden laten inenten tegen de waterpokken en de kosten zijn ongeveer €100,00. Na één vaccinatie krijgt 83% geen waterpokken meer, na een tweede herhaalvaccinatie is de prik voor 95% effectief. De prik kun je via de huisarts of GGD regelen. Er is onderzoek gedaan naar deze vaccinatie en het lijkt erop dat de prik vijftien jaar werkt.
Soms onschuldig, soms dodelijk
De waterpokken lijkt een heel onschuldige kinderziekte, maar er sterven gemiddeld twee tot drie mensen per jaar aan deze infectieziekte. Per jaar belanden er ook nog eens zo’n 200 mensen met waterpokken in het ziekenhuis. De ziekte verloopt bij volwassenen meestal een stuk heftiger.
Waterpokken bij volwassenen
Omdat de meeste mensen de waterpokken in de kindertijd meemaken, is het vrij zeldzaam dat een volwassen persoon ze krijgt. Krijg je deze ziekte als volwassene toch? Dan kan het zijn dat je de waterpokken vroeger niet of in een zeer milde vorm hebt gehad. Het lichaam heeft dan nog niet genoeg antistoffen aan kunnen maken.
Volwassen kunnen erg ziek worden en hier bovenop longontsteking krijgen. Er zijn speciale virusremmers voor volwassenen die waterpokken hebben, die je via de huisarts kunt krijgen. Deze medicijnen zorgen ervoor dat je minder lang ziek bent.
Waterpokken en zwangerschap
Ben je zwanger en heb je waterpokken? Neem dan contact op met de huisarts! Tijdens de zwangerschap kunnen waterpokken namelijk een stuk ernstiger verlopen dan normaal. Er is een kans op aangeboren afwijkingen bij je kindje en ook de kans op een ernstige longontsteking is een stuk hoger.
Wanneer je als zwangere vrouw waterpokken oploopt vlak voor of na de bevalling, krijgt de baby antistoffen vanuit jou mee. Deze antistoffen zorgen voor bescherming van de baby tegen waterpokken. Probeer als zwangere vrouw plekken te vermijden waar besmette personen aanwezig zijn. Heb je zelf waterpokken? Ga dan niet op kraambezoek of naar een kraamafdeling op het ziekenhuis.
Complicaties waterpokken
Meestal zijn de complicaties van waterpokken erger bij volwassen dan bij kinderen. Een bacteriële superinfectie is één van de meest voorkomende complicaties bij waterpokken. Deze infectie ontstaat meestal doordat er veel gekrabd wordt aan blaasjes door de jeuk.
Ook kan het centraal zenuwstelsel worden aangetast. Dit zorgt voor een coördinatiestoornis bij beweging. In de meeste gevallen ontstaat dit zo’n drie weken na de uitslag en gaat het ook vanzelf weer over.
Een longontsteking kan ook een (ernstige) complicatie zijn van waterpokken. Doorgaans begint dit al in de eerste paar dagen (rond dag 3) van de huiduitslag. Onder andere koorts, hoesten (met eventueel bloed), pijn op de borst en kortademigheid zijn symptomen.
Let op: complicaties ontstaan vaker bij volwassen dan bij kinderen. Toch ontstaan deze complicaties ook niet áltijd bij volwassen.
Veelgestelde vragen waterpokken kind
Hieronder kun je veelgestelde vragen vinden met betrekking tot waterpokken.
Hoe kun je de pijn verzachten bij blaasjes in de mond?
Blaasjes in de mond zijn erg vervelend bij kinderen. Gelukkig zijn de meeste kinderen gek op ijsjes! Waterijsjes werken goed ter verzachting en verlichting van de pijn. De blaasjes zullen niet eerder verdwijnen, maar wel voor minder overlast zorgen. Waterijsjes zijn daarnaast ook nog een vorm van troost voor kinderen.
Welke kleding dragen bij waterpokken?
Het is belangrijk om te weten dat strakke, niet-ademende kleding de jeuk alleen maar verergert. Zorg er dus voor dat je kind loszittende kleding draagt, welke goed kan ademen. Hierdoor hebben de blaasjes ook de kans om in te drogen en is er minder kans op ontstekingen van de blaasjes.
Mag een kind met waterpokken naar buiten?
Ja, een kind met waterpokken dat zich goed voelt mag gewoon naar buiten. Het is natuurlijk wel netjes om aan de mensen in de omgeving aan te geven dat je kind waterpokken doormaakt. Waterpokken zijn overigens al besmettelijk vóórdat de ziekte uitbreekt en vaak heeft je kindje dan al andere kinderen besmet. Dit kun je niet voorkomen.
Zijn waterpokken gevaarlijk tijdens de zwangerschap?
Er bestaat een kleine kans (tot 12%) dat de infectie ook in de baarmoeder ontstaat. Wanneer dit gebeurt tussen de 13 weken en 20 weken zwangerschap, kun je als zwangere vrouw CVS oplopen. Het congenitaal varicellasyndroom kan afwijkingen aan de armen, benen, ogen, huid en zenuwstelsel veroorzaken.
Waterpokken zijn dus niet altijd ongevaarlijk, maar vaak ook lastig te voorkomen wanneer je bijvoorbeeld al meerdere kinderen hebt of met kinderen werkt.
Ben je als zwangere vrouw nog nooit eerder besmet met het varicella zoster virus (waterpokkenvirus)? Dan ben je extra kwetsbaar en kun je meer ernstige complicaties oplopen, zoals een longontsteking. Deze longontsteking kan zelfs fataal zijn wanneer deze niet op de juiste manier wordt behandeld.
Hoe herken je beginnende waterpokken?
Doorgaans worden kinderen eerst verkouden, waarbij ze ook koorts kunnen hebben. Je kunt merken aan je kind dat hij hangerig en ziek kan zijn. Hierna krijgen kinderen vlekjes en blaasjes, die over het hele lichaam voor kunnen komen. Jammer genoeg ontstaan de vlekjes ook op het hoofd, in de mond en bij de ogen. Omdat deze huiduitslag jeukt, is dit extra vervelend omdat dit gevoelige plekken zijn.
Wat zijn de meest voorkomende symptomen bij waterpokken?
De meest voorkomende symptomen bij waterpokken zijn verkoudheid, koorts, flinke jeuk, rode vlekjes en blaasjes. Hieraan herken je de waterpokken bij je kind of jezelf.
Hoe besmettelijk zijn waterpokken?
Waterpokken zijn erg besmettelijk. Wist je dat het virus al kan worden overgedragen door te praten met elkaar? Ook bij niezen en hoesten bestaat er een kans op besmetting. Het vocht dat uit de blaasjes komt is ook zeer besmettelijk.
Wanneer zijn waterpokken niet meer besmettelijk?
Pas wanneer de blaasjes volledig ingedroogd zijn, is iemand niet meer besmettelijk. Tot die tijd kunnen kinderen (maar ook volwassen) andere personen besmetten.
Waterpokken leeftijd
Je ziet waterpokken meestal bij kinderen tussen de 1 jaar en 8 jaar. Meestal heeft zo’n 90% tot 95% van de 15-jarigen al waterpokken gehad, maar ook volwassen en 65+ers kunnen waterpokken krijgen.
Kan je nog een keer waterpokken krijgen?
Wanneer je als kind nog nooit óf (milde) waterpokken hebt gehad, kan het voorkomen dat het lichaam nog niet genoeg antistoffen heeft aangemaakt. Hierdoor kan het waterpokkenvirus dus alsnog uitbreken en waterpokken veroorzaken.
Bij een zeer lage weerstand kan het waterpokkenvirus gordelroos veroorzaken.
Waterpokken kind behandeling
Er bestaat jammer genoeg geen wondermiddel tegen waterpokken voor kinderen, dus is het een kwestie van de tijd uitzitten. Gelukkig bestaan er wel middeltjes die de jeuk verminderen en de pijn verzachten. In dit artikel heb je een aantal tips kunnen lezen, waarvan het zemelenbadje het meest populair is.
Wat zijn de beste waterpokken tips?
Wat voor de één werkt, werkt voor de ander helemaal niet. Toch zijn de producten ter behandeling van waterpokken in dit artikel erg populair onder vele ouders.
Geraadpleegde bronnen: RIVM, Wikipedia
Relevante artikelen