Menstruatiecup review De Groene Cup

Menstruatiecup

In 2023 zijn er nog maar weinig taboes en toch is dit er eentje: de menstruatiecup. Toch wint de nieuwsgierigheid het en willen steeds meer vrouwen de menstruatiecup uitproberen. Maar hoe gebruik je zo’n cup en zorg je dat de cup schoon blijft? Lekt zo’n menstruatiecup niet? Menstruatiecup review: lees persoonlijke ervaring met de Groene Cup + meer informatie en tips!

De menstruatiecup – review

Tegenwoordig is de menstruatiecup razend populair en je kunt dan ook honderden, zo niet duizenden, pagina’s vinden met informatie over de menstruatiecup. Twijfel je nog of je gebruik wilt gaan maken van een menstruatiecup? Het is verstandig om jezelf eerst goed in te lezen.

Welke verschillende soorten menstruatiecups zijn er allemaal? Welke maat cup heb je nodig en wat wordt geadviseerd? Welke materialen worden er voor de menstruatiecup gebruikt? Oftewel, welke menstruatiecup is de beste voor JOU!?

Lees ook: Wasbaar maandverband of menstruatie ondergoed : beste exemplaren!

Er is geen “beste menstruatiecup”, want ieder vrouwenlichaam is anders en iedere cup bevalt dan ook anders. Wanneer je bijvoorbeeld allergisch bent voor bepaalde materialen, zijn sommige menstruatiecups niet geschikt. Het is dan ook af te raden om een cup te kopen welke gemaakt is van materiaal waar je (wellicht) allergisch voor bent.

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is absoluut niet te vergelijken met maandverband of tampons. Deze menstruatieproducten gooi je meteen weg na gebruik. De menstruatiecup is een soort kelkje van kunststof, dat je inbrengt in de vagina om menstruatiebloed op te vangen. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor tampons of maandverband.

Wist je dat de menstruatiecup geen product van de laatste paar jaren is? De cup zoals we hem nu kennen werd namelijk al in de jaren 30 van de vorige eeuw uitgevonden. Inmiddels zijn er meerdere soorten en maten, zodat er voor iedere vrouw een geschikt exemplaar verkrijgbaar is.

Naast de gebruiksvriendelijkheid ben je ook nog eens milieuvriendelijk bezig: er komt geen afval meer vrij tijdens al die menstruaties!

Welke maat menstruatiecup heb ik nodig?

Heb je nog nooit gebruik gemaakt van een menstruatiecup? Dan krijg je meestal het advies om een gemiddelde maat te kiezen. Op menstruatiecups.nl kun je een goede menstruatiecup vinden met een gemiddelde maat. Ik heb deze cup inmiddels zelf getest en ben hier tevreden over. Daarover later meer!

Cups voor tieners zijn kleiner dan cups voor volwassen vrouwen. Ben je eerder bevallen? Dan zijn de cups ook weer anders. Op bovengenoemde website kun je hierover veel uitgebreidere informatie vinden.

>> Bekijk op Menstruatiecups.nl meer advies over welke maat je nodig hebt

Waar koop ik een menstruatiecup?

Nu de menstruatiecup in populariteit aan het toenemen is, schieten ook de aanbieders van dit menstruatieproduct uit de grond. Van Kruidvat tot AliExpress: je kunt ze overal aanschaffen. Het beste advies: koop menstruatiecups bij een degelijk bedrijf in Nederland of België.

De producten van AliExpress zijn doorgaans niet getest en/of goedgekeurd en hebben dus géén keurmerk. Je hebt dan ook geen idee van de giftige stoffen die in deze producten kunnen zitten en vervolgens bij jezelf inbrengt. Het is érg belangrijk dat de menstruatiecup van goed materiaal gemaakt is.

Ondanks dat ik een groot fan ben van AliExpress, zou ik nooit zo’n intiem product kopen via deze webshop. De kans op nare, allergische reacties is groot en je kunt dus beter kiezen voor een degelijke, goedgekeurde cup van een goed bedrijf.

Kruidvat menstruatiecup

Kruidvat biedt ook menstruatiecups aan, namelijk de Organicup en de menstruatiecup van het Kruidvat huismerk. Je betaalt ongeveer €14,95 voor de cup, welke in twee maten verkrijgbaar is. Voor een paar euro meer schaf je de biologische Organicup aan, welke ook hier verkrijgbaar is bij BOL.com.

Menstruatiecup review : de Groene Cup

Via menstruatiecups.nl kwam ik in aanraking met De Groene Cup. Ik had hier eerder al positieve verhalen over gelezen en besloot hem te gaan testen. Erg happig was ik niet op het concept “menstruatiecup”, maar inmiddels wel nieuwsgierig genoeg om mezelf eraan te wagen.

De Groene Cup kreeg ik thuis in een neutrale envelop waarop je niet kon zien wat erin zat. In de envelop vond ik een groen tasje, met gebruiksaanwijzing en de menstruatiecup.

groene cup review

En ja, het is wennen! Het inbrengen is een beetje klungelen in het begin, maar ik had één groot bloedbad verwacht. Gelukkig viel dit echt mee! Dankzij de uitgebreide gebruiksaanwijzing met vouwinstructies zat de cup binnen no-time goed. Volg de instructies en dan komt het allemaal goed.

groene cup review

Uitkoken / steriliseren voor gebruik | Menstruatiecup review

In de gebruiksaanwijzing kun je ook lezen dat je de menstruatiecup eerst even moet uitkoken. Hiervoor zijn speciale reinigers te koop, voor het geval je hem niet wilt uitkoken in hetzelfde pannetje als waar je je eieren in kookt. De reinigers worden meestal als set verkocht bij een menstruatiecup, maar je kunt deze ook los aanschaffen.

Menstruatiecup inbrengen – Menstruatiecup review

Neem zeker de eerste keer de tijd om de cup in te brengen. Wanneer dit helemaal nieuw voor je is, kan dit even lastig zijn. Zorg dus (als je kids hebt) dat de toiletdeur op slot zit en je even in alle rust kunt experimenteren. Lees de instructies goed door en ga er goed voor zitten. Dit wordt na een aantal keren een stuk makkelijker.

Het vouwen en inbrengen ging erg gemakkelijk en was niet gevoelig. Toen de cup eenmaal op de goede plek zat, voelde ik hem niet meer zitten. Wat een verschil met het gebruik van tampons!

Lekt een menstruatiecup?

Als het goed is niet. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het de eerste uren best spannend vond. Valt de menstruatiecup er niet uit? Loopt er geen menstruatiebloed langs, waardoor ik door ga lekken? Na twee dagen had ik genoeg vertrouwen in de cup om hem ’s nachts te gaan gebruiken. Resultaat: ’s morgens geen druppels bloed ernaast!

Ik verbaasde mij ook over de (karige) inhoud bloed in de cup. Tijdens het gebruiken van tampons lijkt de hoeveelheid bloedverlies veel meer, maar dit valt dus reuze mee.

Menstruatiecup schoonmaken – de Groene Cup review

Bij het gebruik van tampons hoef je nergens op te letten. Je haalt hem eruit, stopt hem in een prullenbakje, doet een nieuwe in en wast je handen. Dat is met een cup wel even anders. Ik liet de cup zolang mogelijk zitten, om te zien of je echt twaalf uur lekvrij kan blijven met de menstruatiecup.

Na een uur of acht ben ik toch maar even polshoogte gaan nemen. Nog steeds geen lekkage, de cup was nog niet eens helemaal vol. Je knijpt voorzichtig in de cup, waardoor je hem makkelijk kunt verwijderen. Ook nu was er geen sprake van veel bloed. Vergelijkbaar met het gebruik van een tampon dus.

Omdat ik gewoon thuis was, vond ik het wel zo fijn om hem even schoon te maken. Een menstruatiecup kun je gewoon onder een straal water schoonmaken. Zelf vind ik het wel fijn om hem na een dag te steriliseren. Voor het schone gevoel spoel ik hem na het gebruik af, maar de buitenkant is dan niet vies. Dit ligt overigens wel aan de heftigheid van de menstruatie (denk ik).

Wat ik echt fijn vond is dat ik de cup bijna niet voelde zitten. Op de eerste dag voelde ik het uitsteeksel heel even, maar toen hij 100% goed zat, vergat ik helemaal dat ik er eentje droeg.

Voordelen / Nadelen | Menstruatiecup review

In mijn andere artikel over de menstruatiecup in het algemeen kun je meer informatie lezen. Hierin noem ik ook meerdere voordelen over het gebruik van de menstruatiecup. Om het kort samen te vatten: je voelt hem niet zitten, je bespaart een hoop geld, je hebt hem altijd in huis, het is milieuvriendelijk én goedkoper! Ook kun je uren op pad, zonder dat je op moet letten of je niet doorlekt.

Kleine nadelen: je moet echt vertrouwen in de cup krijgen. Dit kan een paar dagen duren. Bij een heftige menstruatie lijkt het mij ook iets lastiger schoonmaken wanneer je geen water in de buurt hebt én je moet geluk hebben met de maat.

De Groene Cup | Menstruatiecup review

Ik koos voor De Groene Cup (zonder sterilisator). Deze menstruatiecups kun je aanschaffen voor €24,95. Wil je liever een sterilisator erbij? Dan betaal je €30,95. Ik koos voor deze cup, omdat ik eerder met de eigenaren van deze winkel in contact kwam.

Er volgde een conversatie per mail en uiteindelijk spraken we over het gebruik van menstruatiecups. Ik gaf aan dat ik wel nieuwsgierig was naar zo’n cup. Deze mensen hebben echt kennis van zaken en geven passend advies.

Als ik naar de Kruidvat zou gaan om een cup aan te schaffen, weet ik zeker dat de medewerkers mij niets kunnen vertellen over de cup. Zij lezen hooguit de gebruiksaanwijzing voor.

Op Menstruatiecups.nl kun je veel informatie vinden over de menstruatiecup, het gebruik hiervan, de maten enzovoort. Ik vind het belangrijk dat de verkoper verstand heeft van de producten die hij/zij verkoopt. De Groene Cup is: duurzaam en goedkoop.

De Groene Cup maten

Model IVoor vrouwen en meiden jonger dan 30 jaar, die nog nooit zwanger zijn geweest.
Model IIVoor vrouwen ouder dan 30 of vrouwen die zwanger zijn geweest.
Model IIIOne size fits all (medium)
Model IVVoor menstrueerders met een lage baarmoedermond (low cervix)
Model VVoor wie voor het eerst gaat menstrueren (tieners)

Bron: www.menstruatiecups.nl

Wil je deze cup aanschaffen of bekijken? Klik dan even hier. Ook voor wasbaar maandverband, menstruatiedisks en oefenbroekjes van Imse Vimse ben je daar op de juiste plek.

Toxic Shock Syndroom TSS – Menstruatiecup review

Dit syndroom wordt ook wel de “tamponziekte” genoemd. Onder andere het te lang dragen van een tampon kan deze ziekte veroorzaken. De twee bacterieën stafylococcus aureus en streptococcus pyogenes komen dan in de bloedbaan terecht.

Dit syndroom komt gelukkig weinig voor. De symptomen kunnen echter ineens optreden en zeer extreem zijn. Voel je je echt niet lekker terwijl je ongesteld bent? Dan raad ik je aan om te kijken naar de volgende symptomen: koorts, rillingen, diarree, hoofdpijn, keelpijn, overgeven/misselijkheid, kortademig zijn, extreem vermoeid zijn, spierpijn, verward zijn, pijnlijke spieren, roodheid, duizelig/flauwvallen of een shock (extreme bloeddrukverlaging).

Wist je dat dit syndroom dodelijk kan zijn? Ook al komt het weinig voor, het is altijd verstandig om op tijd de tampon of menstruatiecup te verwisselen. Laat deze producten nooit langer dan 12 uur zitten. Je hebt met een menstruatiecup niet meer kans om deze ziekte op te lopen.

Veelgestelde vragen – Menstruatiecup review

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Kijk dan even of je vraag hieronder staat. Dit zijn vragen die het meest gesteld worden door vrouwen die een menstruatiecup aan willen schaffen.

Is het gebruik van een menstruatiecup gevaarlijk?

Nee, het gebruik van een menstruatiecup is niet gevaarlijk. Omdat de cups de vagina niet uitdrogen, heb je zelfs minder kans op TSS. Sommige vrouwen zijn bang om de cup kwijt te raken, maar dit is niet mogelijk.

Krijg je (extra) buikpijn door het gebruik van een menstruatiecup?

Uit eigen ervaring, nee. Het kan wel zo zijn dat sommige vrouwen het inbrengen als gevoelig ervaren door een gevoelige baarmoedermond. Hier zou je dan ook last van moeten hebben bij het gebruik van tampons.

Kun je een menstruatiecup gebruiken als voorbehoedsmiddel / anticonceptie?

Nee. De menstruatiecup is absoluut geen voorbehoedsmiddel of vorm van anticonceptie. Je kunt dus gewoon zwanger worden en/of een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) oplopen wanneer je onbeschermde seks hebt.

Kun je zwemmen, paardrijden, sporten of naar de sauna met een menstruatiecup?

Ja, dit is gewoon mogelijk. Je voelt de cup (wanneer hij goed zit) niet zitten en hij blijft netjes op zijn plek. Je kunt dus met een veilig gevoel gaan sporten of naar de sauna. Mijn advies is wel om eerst om te leren gaan met de cup, waardoor je hier ook meer vertrouwen in krijgt.

Hoe reinig je de menstruatiecup door middel van een sterilisator?

Wanneer je kiest voor de sterilisator die bij De Groene Cup hoort, plaats je de cup in de sterilisator. Je vult de sterilisator tot de helft met water en plaatst hem 2 tot 3 minuten in de magnetron op 1000 watt. De deksel moet open blijven.

Welke menstruatiecup en welk merk is de beste?

Dit is voor iedere vrouw verschillend. Een vrouwenlichaam is uniek en iedere vrouw zal het gebruik van een specifieke cup anders ervaren. Mijn ervaring met De Groene Cup is heel goed, maar ik heb ook erg goede verhalen gelezen over de OrganiCup.

>> Bekijk de OrganiCup hier bij BOL.com
>> Bekijk de Groene Cup hier

Stinkt een menstruatiecup?

Nee, die ervaring heb ik niet. Ik vind menstruatiebloed sowieso niet fris ruiken, maar ik heb ook niet de drang om eraan te snuffelen. Ik heb overigens wel eerder gelezen over vrouwen die hier last van hadden. Wellicht is het materiaal van de cup die je gebruikt dan niet geschikt voor jou.

Hoe weet ik welke menstruatiecup (en maat) ik nodig heb?

Je kunt kiezen voor een gemiddelde cup. Laat jezelf goed voorlichten en kies dan een cup. Er zijn verschillende maten en materialen. Als je jezelf goed hebt ingelezen, kies je meestal de goede maat.

Doet een menstruatiecup pijn?

Nee, een menstruatiecup zou geen pijn moeten doen. Ervaar je pijn bij het inbrengen of het dragen van de cup? Dan is er iets niet in orde. Herhaal de stappen in de gebruiksaanwijzing en probeer het nog eens. Het dragen van een menstruatiecup hoort juist zeer comfortabel te zijn.

Hoe krijg ik de menstruatiecup los?

Soms zit de menstruatiecup vast, omdat deze vacuüm gezogen is. Wanneer dit het geval is, kun je zachtjes aan de zijkant knijpen, zodat het vacuüm weg is. Trek er niet aan wanneer de menstruatiecup nog vacuüm gezogen is, want dit kan pijnlijk zijn en je kunt weefsel beschadigen.

Van welke materialen worden menstruatiecups gemaakt?

Je kunt cups kopen gemaakt van siliconen (meest gangbaar), TPE/Thermoplastisch Elastomeer en natuurrubber. Siliconen cups hebben meestal de voorkeur. De twee laatstgenoemden hebben soms last van “materiaalmoeheid” en kunnen slecht tegen daglicht. De rubberen cup is op minder manieren schoon te maken omdat deze poreus is. Ook is er bij de rubberen cup soms last van een allergische reactie op latex.

Conclusie De Groene Cup

Ben ik tevreden over het gebruik van de menstruatiecup? Ja, zeker en ik ben zelfs positief verrast. Als ik een paar dagen wegga en geen water bij de hand heb, zal ik nog wel naar de tampons grijpen. Maar volgende maand gaan we gewoon vrolijk verder met De Groene Cup.

Geraadpleegde bronnen – Wikipedia

Relevante artikelen

Scroll naar boven