Feiten & Fabels over zwanger worden

Feiten & Fabels

Ben je al een tijdje bezig met zwanger worden en wordt de kinderwens alsmaar groter? Dan ga je op zoek naar alle informatie over zwanger worden en bijbehorende tips. Door de jaren heen zijn er genoeg fabels ontstaan over zwanger worden en manieren om dit proces te versnellen. De feiten & fabels in dit artikel komen vaak naar boven. Wat is er nu waar en wat is absolute onzin? Je leest het in dit artikel!

Fabels over zwanger worden : Feiten & Fabels

Je kent het wel: iedereen weet het altijd beter wanneer het over zwanger worden, bevallingen of kinderen gaat. Het is dan ook niet vreemd dat er heel veel fabels bestaan op het gebied van zwangerschap, bevalling en kids. Lees hieronder de meest voorkomende fabels over zwanger worden.

Meerdere keren per dag seks hebben zorgt snel voor een zwangerschap

Nee, dit is absoluut niet waar. Een vrouw is het meest vruchtbaar op bepaalde dagen tijdens de menstruatiecyclus. Men zegt zelfs dat het beter is om seks te hebben om de dag, zodat de kwaliteit van het sperma optimaal blijft. Iedere dag of meerdere keren per dag seks hebben gedurende de hele maand zou een negatief effect hebben op de kwaliteit van het zaad.

Je bent niet vruchtbaar tijdens de borstvoedingsperiode

Dit is een vrij hardnekkige fabel die veel vrouwen snel horen na de bevalling. Het is algemeen bekend dat de eerste menstruatie langer op zich kan laten wachten na de geboorte van je kindje, zeker wanneer je borstvoeding geeft. Het is echter niet zeker dat er geen eisprong plaats kan vinden! Het verschilt per vrouw en de kans op een zwangerschap tijdens de borstvoedingsperiode is wel degelijk aanwezig.

Je hebt een orgasme nodig om zwanger te raken

Nee, je hebt geen orgasme nodig om zwanger te worden en dit is dan ook een fabel. Er zit echter wel een kleine kern van waarheid in, want een orgasme kan wél een positieve bijdrage leveren. Tijdens een orgasme kunnen de zaadjes namelijk sneller naar de eindbestemming worden geleid. Maak je geen zorgen: een orgasme is géén vereiste om zwanger te raken en heeft ook geen voordelen voor een eventuele bevruchting.

Edelstenen vergroten de kans op een zwangerschap

Sommige vrouwen denken dat edelstenen de kans op een zwangerschap aanzienlijk verhogen. Het is echter nooit wetenschappelijk bewezen dat edelstenen een positieve invloed hebben op het ontstaan van een zwangerschap. Helpt een edelsteen jou om positiever naar de situatie te kijken? Dan kun je er altijd eentje aanschaffen. Een positieve mindset is áltijd goed voor een mens.

Vroeg in de cyclus gemeenschap hebben voor een jongetje

Sommige vrouwen willen tijdens het proberen zwanger te worden de kans op een bepaald geslacht bevorderen. Er wordt gezegd dat je meer kans hebt op een jongetje wanneer je vroeg in de cyclus de liefde bedrijft. Dit is een fabel en nooit wetenschappelijk bewezen. Jongenszaadjes zwemmen wel sneller, maar leven korter dan meisjeszaadjes.

Door langdurig gebruik anticonceptie duurt het langer om zwanger te worden

Veel vrouwen denken dat zij door het gebruik van anticonceptie heel lang moeten “ontpillen”. Dit is echter een fabel en nooit bewezen. Er zijn genoeg verhalen van vrouwen met een kinderwens die na de eerste menstruatie direct zwanger werden, ondanks jarenlang pilgebruik.

Fietsen is niet goed voor de zaadcellen : Feiten & Fabels

Ook dit is een fabel, maar er zit wel een verhaal achter. In theorie zou de warmte kunnen zorgen voor een minder goede kwaliteit van de zaadcellen. Dit is overigens alleen het geval wanneer er intensief en urenlang achter elkaar wordt gefietst.

Een vrouw is maar twee dagen vruchtbaar per maand

Nee, er zijn meerdere dagen tijdens de menstruatiecyclus waarop een vrouw vruchtbaar is. Wil je graag meer weten over deze vruchtbare dagen en hoe je deze dagen kunt bepalen? Lees dan het volgende artikel.

Seks tijdens de menstruatie kan geen zwangerschap veroorzaken

Het is erg onwaarschijnlijk dat je zwanger raakt tijdens de menstruatie, maar zeker niet onmogelijk. Dit is dan ook zeker een fabel. Sommige vrouwen hebben snel na de menstruatie een eisprong, wanneer zij een zeer korte cyclus hebben. Omdat zaadcellen een aantal dagen in leven kunnen blijven, is een zwangerschap niet uitgesloten wanneer je seks hebt tijdens de menstruatie.

Iedere vrouw ovuleert op de veertiende dag : Feiten & Fabels

Een cyclus volgens het boekje duurt 28 dagen, waarbij de eisprong op dag 14 plaatsvindt. Omdat iedere vrouw anders is, is de eisprong ook niet altijd op de 14e dag. Sommige vrouwen hebben een lange cyclus, andere vrouwen een zeer korte cyclus. Het is dus een fabel dat iedere vrouw op deze dag zal ovuleren.

De eisprong is wel altijd 14 dagen vóór de menstruatie. Heb je een lange cyclus van 40 dagen? Dan zou je in theorie de ovulatie / eisprong kunnen verwachten op dag 26.

Je benen in de lucht houden om zwanger te worden

Met de benen in de lucht! Het kan geen kwaad, maar het is nooit bewezen dat het helpt om je benen in de lucht te houden na de gemeenschap. De zaadjes van een man hebben maar één doel en dat is het bevruchten van een eicel. De zwaartekracht zou kunnen helpen, maar het blijft een fabel.

Wachten met seks totdat de lichaamstemperatuur stijgt

Wanneer je jezelf hebt verdiept in de ovulatie / eisprong, weet je dat de stijging van de lichaamstemperatuur zich voordoet ná de eisprong. Je verkleint de kansen op een zwangerschap wanneer je wacht met seks hebben tot na deze temperatuurstijging. Temperaturen is een hulpmiddel om je vruchtbare dagen vast te stellen, zodat je inzicht in je cyclus krijgt.

Overgewicht of ondergewicht zorgt niet voor problemen

Dit is een fabel. Het is hoe dan ook beter om gezond een zwangerschap in te gaan, omdat deze zwaar is voor een vrouwenlichaam. Het creëeren van een heel nieuw leven is niet niks. Voor wat betreft het zwanger worden is het beter om een gezond BMI te hebben, zodat je de kansen op een (gezonde) zwangerschap vergroot.

Oesters zorgen voor een hogere vruchtbaarheid

Het is algemeen bekend dat oesters het libido van een mens kunnen verhogen. Ze dragen verder echter iets bij aan de vruchtbaarheid, waardoor ook deze uitspraak naar het Land der Fabelen kan worden verwezen. Een goed libido is wel fijn bij een kinderwens, want “verplichte nummers” maken het er niet leuker op.

Pillen om de kwaliteit van zaadcellen te verbeteren

Tegenwoordig is bij overal een pilletje voor, dus ook een pil om de zaadkwaliteit te bevorderen. Vaak is de werking van deze hulpmiddelen niet wetenschappelijk bewezen en kunnen er zelfs schadelijke stoffen in de supplementen zitten. Er bestaan wel goede voedingssupplementen en supplementen die écht werken. In ons andere artikel kun je daar meer informatie over lezen.

Schaf nooit zomaar pillen aan zonder de herkomst en invloed te kennen. Verdiep jezelf in de supplementen en lees reviews van klanten.

Feiten over zwanger worden

Naast de vele fabels zijn er natuurlijk heel veel feiten. Hieronder kun je informatie lezen over belangrijke punten wanneer je een kinderwens hebt.

Goede mondhygiëne is belangrijk : Feiten & Fabels

Het is zeker belangrijk om een gezond gebit en gezond tandvlees te hebben. Bij vruchtbaarheidsbehandelingen zag men meer vrouwen met tand- en of tandvleesproblemen en ontstekingen. Met een slecht gebit heb je ook een hogere kans op een vroeggeboorte. Belangrijk: ben je zwanger geworden? Bezoek dan ook regelmatig de tandarts, want het gebit is tijdens de zwangerschap extra gevoelig voor bijv. ontstekingen.

Ongezond eten is slecht voor de hormoonhuishouding

Het is verstandig om een gezond voedingspatroon te hebben wanneer je een kinderwens hebt. Om de hele hormoonhuishouding op peil te houden, is het namelijk belangrijk dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Een hoog cholesterolgehalte zorgt bijvoorbeeld voor een grotere kans op het uitblijven van een zwangerschap.

Roken kan ervoor zorgen dat een zwangerschap uitblijft

Ongeveer 13% van de vrouwen die minder vruchtbaar zijn roken. Ben je een (stevige) roker? Probeer dan éérst te stoppen, voordat je begint met het proberen zwanger te worden. Roken tijdens de zwangerschap is erg ongezond voor je kindje en kan zorgen voor een laag geboortegewicht en andere lichamelijke problemen. Stoppen met roken tijdens de zwangerschap kan extra stressvol zijn, dus probeer z.s.m. te stoppen.

Speeksel is zaaddodend / glijmiddel : Feiten & Fabels

Speeksel is zaaddodend en ook in glijmiddellen zitten vaak zaaddodende middelen. Wil je graag zwanger worden, maar ook glijmiddel gebruiken? Dan kun je je wenden tot een glijmiddel dat geschikt is voor stellen met een kinderwens.

Hogere leeftijd = minder vruchtbaar

Jammer genoeg is dit feit wetenschappelijk bewezen. Ben je (als vrouw) de leeftijd van 35 voorbij? Dan is de kans op een spontane zwangerschap nog maar 10% per cyclus. Bij mannen neemt de kwaliteit van de zaadcellen pas af na hun 45e levensjaar. De kans op aangeboren afwijkingen en/of een miskraam neemt ook met de leeftijd toe.

Een onregelmatige cyclus zorgt minder snel voor een zwangerschap

Ook dit feit is jammer genoeg correct. Wanneer je geen idee hebt van wanneer je vruchtbaar bent, is de kans op een zwangerschap kleiner. Ook zijn er vrouwen die een heel korte cyclus hebben, waardoor de eicel niet voldoende kan rijpen. Een (te) snelle eisprong kan van slechte kwaliteit zijn, waardoor er geen zwangerschap zal optreden.

Dit vind je misschien ook leuk

Nicole
Scroll naar boven