WATERDOEKJES – beste billendoekjes voor je baby

waterdoekjes

Zwitsal, Pampers, Huggies. Als je een kindje krijgt, kom je allerlei soorten merken tegen wanneer je billendoekjes voor je kindje gaat kopen. Wist je dat veel billendoekjes eigenlijk helemaal niet goed zijn voor je kindje? Waterdoekjes van WaterWipes zijn het meest zuiver, maar zeker niet alle waterdoekjes zijn even goed. Lees in dit artikel waarom je het best voor wasbare billendoekjes of WaterWipes kiest!

Wat zijn waterdoekjes?

Waterdoekjes zijn speciaal ontworpen om het tere huidje van baby’s te reinigen op een zachte manier. Normale babydoekjes bevatten vaak chemicaliën en andere stoffen die kunnen zorgen voor huidirritatie, terwijl waterdoekjes deze stoffen niet bevatten. 

Waterdoekjes zijn doordrenkt met zuiver water en sommige merken voegen wat natuurlijke ingrediënten toe, zoals kamille-extract of aloë vera. Met deze doekjes kun je al het vuil van het babyhuidje verwijderen, zonder zijn huidje te irriteren. Denk aan het verschonen van luiers, maar ook het gezichtje en de handjes van je kindje kun je reinigen met de doekjes. 

Slechts 3 merken zonder schadelijke stoffen

Voor je kleintje wil je natuurlijk het allerbeste en dat is ook de reden dat je op dit moment dit artikel aan het lezen bent. Veel (aanstaande) ouders zijn zich er niet van bewust dat een babyverzorgingsproduct zoveel schadelijke stoffen kan bevatten én verkocht mag worden in Nederland. Als je de producten voor je kindje gaat aanschaffen in een Nederlandse winkel, verwacht je dat deze geen schade kunnen aanrichten.

Op dit moment zijn er slechts 3 merken die billendoekjes op de markt hebben gebracht, waarin je geen enkele schadelijke stof vindt. Het meest bekende merk van deze drie is WaterWipes, welke waterdoekjes aanbiedt. Het tweede merk is Jackson Reece (vrij prijzig) en Young Living Seedlings Baby Wipes, welke erg lastig verkrijgbaar zijn.

WaterWipes waterdoekjes aanbieding

Als je de WaterWipes aanbiedingen goed in de gaten houdt, kun je al waterdoekjes aanschaffen voor €0,05 per stuk. Ter vergelijking: voor Zwitsal billendoekjes betaal je ongeveer €0,03 per doekje. Kies je voor waterdoekjes zonder chemische stoffen? Dan kies je ook voor een babyhuidje zonder irritaties en stel je je kindje niet bloot aan giftige/schadelijke stoffen. Hieronder vind je links naar de aanbiedingen-pagina’s van websites:

Voordelen van waterdoekjes

Billendoekjes zijn onmisbaar tijdens de babytijd om je kindje te verzorgen. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor wasbare billendoekjes, zodat je 100% zeker weet dat je je kindje niet blootstelt aan schadelijke stoffen. Daarnaast doe je het milieu ook een plezier, want je helpt mee aan het verkleinen van de enorme afvalberg. Hieronder lees je over een aantal voordelen van waterdoekjes.

  • Zacht voor de babyhuid: waterdoekjes zijn heerlijk zacht en irriteren het huidje van je kindje niet. Dit komt vooral doordat er geen irriterende stoffen zijn toegevoegd aan deze doekjes, mits je de juiste doekjes uitkiest!
  • Gemak: waterdoekjes zijn gemakkelijk te gebruiken, net als standaard billendoekjes. Je neemt ze gemakkelijk mee en deponeert de doekjes in de prullenbak na gebruik. 
  • Milieuvriendelijk: de meeste billendoekjes bevatten plastic, maar de meeste waterdoekjes niet. Kies je bijvoorbeeld voor WaterWipes? Dan kies je voor 100% biologisch afbreekbare billendoekjes, welke geen schade toebrengen aan het milieu. 

Redenen om te kiezen voor waterdoekjes

Er zitten genoeg voordelen aan het gebruiken van waterdoekjes, maar wat zijn nog meer redenen om te kiezen voor waterdoekjes? Hieronder vertellen we je er meer over.

  • Kans op huidirritatie verkleinen: doordat waterdoekjes geen schadelijke/giftige stoffen en chemicaliën bevatten, is de kans op huidirritatie bijzonder klein. 
  • Geschikt voor gevoelige huid: heeft je kind een zeer gevoelige huid? Ook dan kun je waterdoekjes gebruiken. Kies altijd voor doekjes waar geen chemische stoffen in zitten, zodat de kans op huidirritatie zeer klein is. 
  • Effectief reinigen zonder chemische troep: veel ouders weten niet dat je geen agressieve reinigingsmiddelen nodig hebt om het poepkontje schoon te krijgen. Met waterdoekjes krijg je alles schoon, ook een hardnekkige poepluier(kont).

Zijn er ook nadelen?

Het grootste nadeel van waterdoekjes is de prijs, want je betaalt (zonder aanbiedingen) vaak een stuk meer voor biologisch afbreekbare billendoekjes die ook nog eens goed zijn voor het huidje van je kindje. Als je echter goed de aanbiedingen in de gaten houdt, kun je de schade beperken en betaal je net iets meer dan dat je moet betalen voor normale billendoekjes. Andere nadelen van waterdoekjes zijn:

  • Niet milieuvriendelijke exemplaren: Sommige waterdoekjes zijn niet biologisch afbreekbaar en zijn dus niet echt milieuvriendelijk. Je kunt uiteraard kiezen voor de milieuvriendelijke doekjes of kiezen voor herbruikbare billendoekjes, waarover je op deze pagina veel meer kunt lezen.
  • Reinigingskracht iets minder: in waterdoekjes zitten geen reinigingsmiddelen, dus kunnen ze soms minder effectief zijn. 
  • Hygiene: de billetjes van je baby hebben natuurlijk een goede, dagelijkse reiniging nodig om alle bacteriën te laten verdwijnen. Waterdoekjes maken de billetjes van je baby schoon, maar aan het eind van de dag is nog wel een wasbeurt nodig. Overigens is dit ook aan te raden bij het gebruik van normale billendoekjes.

Wasbare billendoekjes of waterdoekjes

Wasbare billendoekjes, ook wel herbruikbare babydoekjes genoemd, zijn de beste keus voor het milieu én het huidje voor je baby. Deze optie is echter niet voor iedereen de beste, omdat het gebruiken van deze doekjes iets ‘lastiger’ kan zijn dan het gebruiken van wegwerp-billendoekjes.

Ben je vaak onderweg of zit je kindje op het kinderdagverblijf? Dan kan het voor ouders best lastig zijn om bij wasbare billendoekjes te blijven. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om buiten de deur waterdoekjes te gebruiken en thuis te kiezen voor herbruikbare billendoekjes.

In ons andere artikel hebben we de beste wasbare billendoekjes op een rijtje gezet en kun je meer informatie lezen over deze billendoekjes. Wil je graag helpen de enorme afvalberg te verkleinen, het huidje van je kindje een plezier doen en geld besparen op de lange termijn? Dan kies je voor wasbare billendoekjes. Op deze pagina kun je het artikel lezen.

Geraadpleegde bronnen; Consumentenbond

Nicole
Scroll naar boven