Ramzi-theorie : Geslacht Voorspellen van je Baby

ramzi-theorie

Het geslacht van je ongeboren baby voorspellen vanaf 6 weken? Dat kan met de Ramzi-theorie! Wat is de Ramzi-theorie en hoe werkt het? Is de theorie betrouwbaar en wanneer kun je de Ramzi-theorie gebruiken? Je leest het allemaal in dit artikel + andere manieren om het geslacht van je ongeboren kindje te voorspellen!

Bakerpraatjes geslacht baby

Het blijft spannend: wat is het geslacht van je kindje? Bij de 20 weken echo krijg je meestal te horen wat het geslacht van je kindje is, mits je dit wilt. Soms is het niet goed te zien en in zeldzame gevallen klopt het zelfs tijdens de 20 weken echo nog niet. Er bestaan inmiddels heel veel bakerpraatjes over het vaststellen of voorspellen van het geslacht.

Bakerpraatjes of niet: zwangere vrouwen blijven het leuk vinden om het geslacht van hun ongeboren kindje te voorspellen door middel van verschillende theorieën. De Ramzi-theorie is erg populair, net als de Chinese geslachtskalender. Het is natuurlijk verstandig om niet direct de babykamer roze of blauw te verven, want al deze methodes zijn niet wetenschappelijk bewezen.

Wat is de Ramzi-theorie?

Tijdens de zwangerschap is het spannend: ben je in verwachting van een zoon of een dochter? De Ramzi-theorie is, net als de Chinese geslachtskalender, een manier waarmee je erachter kunt komen of je ongeboren kindje een jongetje of een meisje is. Deze theorie zou je al vanaf 6 weken zwangerschap kunnen gebruiken!

Een echoscopist genaamd Saad Ramzi Ismail deed een onderzoek / studie naar de ligging van de placenta. Hij stelde dat de locatie van de placenta aan kan geven wat het geslacht van het kindje is. Verder gaf hij aan dat deze theorie voor 97% van de zwangere vrouwen zou kloppen.

Echobeelden die vroeg in het eerste trimester van de zwangerschap gemaakt worden (van 6 tot 8 weken zwangerschap) kunnen gebruikt worden om de locatie van de placenta te achterhalen.

Hoe werkt de Ramzi-theorie?

Krijg je een vroege echo? Dan kun je bekijken waar de placenta zich begint te ontwikkelen in je baarmoeder. De plek waar de placenta zich bevindt, kan aangeven wat het geslacht is van je kindje. Zonder (vroege) echo tussen de 6 en 8 weken zwangerschap kun je de Ramzi-theorie dus niet toepassen.

Hoe herken je de placenta op de echo?

Voor een getraind oog (echoscopist, verloskundige, gynaecoloog) is het niet zo moeilijk om de placenta te herkennen, maar dit is voor veel nieuwe, aanstaande moeders anders. Heb je geen idee van waar je naar moet kijken? Vraag het dan aan de persoon die de echo maakt. Het is ook verstandig om te vragen of de uitdraai van de echo (de echofoto) gespiegeld is of niet.

De placenta kun je herkennen als een lange plek of vlek, die er licht uitziet vergeleken met de rest van wat je ziet op de echo. Verder zit de placenta ook vaak vlakbij het embryo/vruchtje. Nogmaals: voor leken is het vaak erg lastig om de placenta te herkennen, dus het is verstandig hiernaar te vragen bij de arts.

Uitwendige echo gespiegeld

Veel vrouwen weten niet dat de echo soms gespiegeld is. Dit is het geval wanneer je een abdominale echo krijgt, oftewel: een uitwendige echo via de buik. Bij een inwendige echo is dit niet het geval, maar je kunt voor de zekerheid vragen aan de echoscopist of de uitdraai gespiegeld is.

Inwendige echo en de Ramzi-theorie

Krijg je een inwendige echo en zie je op de echofoto de placenta rechts in baarmoeder zitten? De Ramzi-theorie geeft dan aan dat je een jongetje / zoontje verwacht. Zit de placenta aan de linkerkant? Dan zou je volgens deze theorie een meisje verwachten.

Uitwendige echo

De echo is dus gespiegeld wanneer je een uitwendige echo via de buik krijgt. Als de echofoto laat zien dat de placenta aan de rechterkant zit, krijg je een meisje. Volgens de Ramzi-theorie krijg je een jongetje wanneer de placenta aan de linkerkant zit.

Wanneer kun je de Ramzi-theorie toepassen?

De Ramzi-theorie kun je toepassen vanaf het moment dat je zes weken zwanger bent. Tegenwoordig krijgen veel vrouwen vroeg in de zwangerschap een zogenaamde “vitaliteitsecho”. Wanneer deze echo precies in de juiste periode valt, is het handig om een foto van de echo te maken of te vragen om een uitdraai. Op die manier kun je de Ramzi-theorie loslaten op de eerste foto van je kindje!

Omdat alles heel snel groeit na acht weken zwangerschap, is deze theorie niet meer toe te passen.

Hoe betrouwbaar is de Ramzi-theorie?

Dat willen we natuurlijk allemaal weten! Jammer genoeg is deze theorie niet zo betrouwbaar als Dr. Ramzi zelf beweert. De Ramzi-theorie is nooit wetenschappelijk bewezen en de theorie is ook nooit gepubliceerd in vooraanstaande tijdschriften. Wél heeft het onderzoek eens op de website van een tijdschrift gestaan.

Andere artsen hebben geprobeerd de methode te bewezen, maar dit is nooit gelukt. Een later onderzoek onder honderden zwangere vrouwen toonde wél aan dat de theorie niet erg betrouwbaar is. Zo zouden er veel meer jongens verwacht worden volgens de theorie, terwijl de praktijk veel meer meisjes aangaf.

De betrouwbaarheid van 97% moet je dus wel met een (grote) korrel zout nemen, maar het blijft leuk om het geslacht te voorspellen van je ongeboren kindje! Het is echter verstandig om nog even te wachten tot de 20 weken echo, zodat je zeker weet of je een zoontje of een dochter verwacht.

Geslacht baby met zekerheid vaststellen

In principe krijgen zwangere vrouwen tijdens de 20 weken echo te horen of zij een jongetje of meisje verwachten, mits zij dit willen weten. Tegenwoordig kun je vanaf 13 weken al een geslachtsbepaling laten uitvoeren, zodat je dan al weet of je een zoon of dochter verwacht. Let op: zelfs tijdens de 20 weken echo komen er nog foute voorspellingen voor, al is dit tegenwoordig vrij zeldzaam.

De kans op een “foute voorspelling” tijdens de 13 weken is aanwezig. Je krijgt daarom ook nooit een 100% garantie op de betrouwbaarheid.

ramzi-theorie

Geslacht voorspellen : andere manieren

Naast de Ramzi-theorie zijn er nog andere manieren om het geslacht van je kindje te voorspellen. Zo kun je de nub-theorie uitvoeren of de Chinese geslachtskalender bekijken. Hieronder lees je over deze methodes en kun je doorklikken naar uitgebreide artikelen over deze methodes.

Chinese geslachtskalender / conceptiekalender

Het meest populair is de Chinese geslachtskalender. Op deze kalender kun je de leeftijd van de zwangere vrouw verbinden met de maand waarin de conceptie (bevruchting) plaatsvond. De uitkomst hiervan geeft aan wat het geslacht van je kindje is.

Ook deze theorie klopt niet altijd en blijft dus een bakerpraatje. Manieren om het geslacht van ongeboren baby’s te voorspellen blijft ontzettend leuk! Toch moet je nog even geduld hebben tot de 20 weken echo!

NUB-theorie

Ken je de NUB-theorie al? Vanaf elf weken zwangerschap krijgen de geslachtsorganen van baby’s meer vorm. De geslachtsorganen zien er bij jongens en meisjes nog vrijwel hetzelfde uit, maar aan de stand van de nub kun je zien of je een jongetje of meisje verwacht.

Relevante artikelen

Nicole
Scroll naar boven