Propolis en zijn krachtige werking | tips voor iedereen

propolis

Propolis wordt al eeuwenlang gebruikt ter behandeling van allerlei gezondheidskwaaltjes. Denk aan koortslippen, maagklachten en een lage weerstand in het algemeen. In dit artikel kun je meer lezen over de krachtige werking van propolis: een musthave in ieder gezin!

Propolis in de aanbieding bij Holland & Barrett

Ook in 2023 kun je weer heel leuke deals scoren bij Holland & Barrett. De aanbiedingen verschillen per week, maar vaak schaf je propolis met kortingen tot 60% aan! Op sommige momenten betaal je €1 voor het tweede product, waardoor je nog goedkoper uit bent!

Aanbieding is weer voorradig!

Het fijne propolis tinctuur pakket van Dr. Dudek is weer op voorraad! Zodra dit product online staat, is het vaak snel uitverkocht. Op dit moment kun je het pakket weer voordelig bestellen!

Mijn kennismaking met propolis

Disclaimer: Ik ben géén arts. Mijn goede ervaringen met dit natuurlijke antibioticum deel ik om andere mensen op de hoogte te brengen van het bestaan en de krachtige werking van propolis. Raadpleeg altijd een arts wanneer je gezondheidsproblemen hebt.

Jaren geleden had ik een gesprek met een oudere man. Ik had destijds wat last van een verlaagde weerstand, waardoor ik vaker dan gemiddeld ziek was en allerlei kwaaltjes had. Van koortslippen en gordelroos tot nierbekkenontsteking. Bedenk even dat ik 16 jaar was en dat een kwaal als gordelroos dan echt niet normaal is.

De man vertelde mij een kort verhaaltje over propolis en de werking van dit krachtige, natuurlijke “geneesmiddel”. Geneesmiddel tussen haakjes, omdat de medici dit middel eigenlijk nog steeds zien als een alternatief geneesmiddel.

De man gebruikte het middel al jaren. Hij vulde elke ochtend een flesje lauw water en deed daar enkele druppels propolis-tinctuur in. Verspreid over de hele dag nam hij slokjes en zorgde ervoor dat het flesje aan het eind van de dag op was. Hij vertelde mij dat zijn weerstand ongelooflijk goed was en dat hij, als hij eens last van bijvoorbeeld zijn keel had, propolis gebruikte om te gorgelen. De last van zijn keel was de dag erna verdwenen.

Nieuwsgierig naar propolis

Natuurlijk werd ik erg nieuwsgierig. Als je vaak ziek bent, is elk hulpmiddel gewenst. Ik besloot het advies van de man op te volgen en kost een flesje propolis tinctuur. Ik besloot het middel niet preventief te gebruiken voor een weerstand-boost, maar alleen als ik ziek was of ergens last van had.

Niet veel later werd ik grieperig. Tijd om de propolis te proberen. Bij het openen van het flesje werd ik niet blij. De geur van dit middel is niet bepaald aantrekkelijk. Ik vulde een flesje water, deed er wat druppels bij en nam mijn eerste slokken. Bah, niet lekker. Toch had ik aan het eind van de dag het flesje leeg.

Wat bleek? Een dag later voelde ik mij een stuk beter. Ik was nog steeds niet helemaal fit, maar ik was zeker niet zieker geworden. Na twee dagen (en dus twee flesjes) voelde ik mij echt prima. De griep had niet doorgezet.

Koortslip en propoliszalf

Al vanaf kinds af aan heb ik regelmatig last van koortslippen, veroorzaakt door het herpesvirus. Met regelmatig bedoel ik wekelijks. De een was nog niet weg en de andere stond alweer klaar om op te komen. Erg vervelend als je een tiener bent.

Ik besloot mijn koortslip dit keer te behandelen met propoliszalf. Voordeel van de zalf is dat deze niet zo’n overheersende kleur heeft. De tinctuur is erg bruin en laat ook een laag achter, wanneer je het uitwendig gebruikt. Op sommige plekken is dat geen probleem, maar dit wil je natuurlijk niet in je gezicht hebben. Ook kan tinctuur prikken, omdat deze alcohol bevat.

Bij de eerste tinteling heb ik de propoliszalf op mijn koortslip gesmeerd en het voelde direct al beter. De zalf verzacht en zorgt er (hopelijk) voor dat de koortslip niet doorkomt. En dat kwam hij ook niet. Sterker nog, ik heb daarna maanden geen last gehad van een koortslip.

Sinds twee jaar gebruik ik bij de eerste tinteling L-Lysine tabletten, om zo het doorzetten van de koortslip tegen te gaan. Voor de mensen met een koortslip een must om eens informatie over te vergaren. Is de koortslip toch uitgebroken, omdat je geen L-Lysine bij de hand had? Gebruik dan zeker de zalf.

Gevallen kind en propolis

Als moeder (of vader, opa, oma) weet je maar al te goed dat je een kind niet tegen alles kunt beschermen. Zo komt het vaak genoeg voor dat één van mijn kinderen thuis komt met een flinke schaafwond of zelfs een (klein) gat in de knie. Helpt propolis dan? Ja!

1. De tinctuur(BOL.com): de absolute favoriet. Wanneer je propolis over de wond heen druppelt, zie je dat er direct een soort laagje gevormd wordt. De tinctuur is mijn favoriet, omdat hij beter ontsmet dan de zalf. Nadeel: het prikt, omdat er alcohol in zit.
2. De zalf (BOL.com): bij oppervlakkige schaafwonden is de zalf ook te gebruiken. Maak de wond wel goed schoon van tevoren met ontsmettingsmiddel. Ook bij eczeem schijnt propoliszalf erg goed te werken! Zeker het onderstaande zalfje krijgt erg goede reviews!

Mijn ervaring: wonden herstellen veel sneller en mooier na het gebruik van propolis. Dit geldt voor behandeling met zowel propoliszalf als propolistinctuur.

Waar helpt propolis tegen?

De gezondheidsvoordelen van propolis zijn enorm. Het natuurlijke antibioticum (zoals het middel vaak wordt genoemd) werkt bij vele kwaaltjes en is een ultieme musthave in ieder medicijnkastje.

✅ Aften : dagelijks spoelen met propolis en de aften worden veel minder of verdwijnen zelfs helemaal. Ook gingivitis is doorgaans sneller genezen en kan zelfs voorkomen worden.
✅ Brandwonden : Breng de propoliszalf eens in de paar dagen aanbrengen. Propolistinctuur is ook mogelijk, maar dit prikt in verband met de aanwezige alcohol.
✅ Algehele verbetering weerstand : Propolis stimuleert het afweersysteem en versterkt daarnaast ook de werking van vitamine C. Propolistinctuur is hiervoor te gebruiken, maar er bestaan ook capsules en tabletten.
✅ Werkt tegen bacteriën, schimmels en virussen : propolis heeft een anti-bacteriele werking.
✅ Bevordert wondgenezing : er wordt een laagje gevormd over een wond(je) en ontsmet tegelijkertijd. Hierdoor treedt een sneller én mooier herstel van de huid op.
✅ Werkt anti-reumatisch
✅ Talloze andere gezondheidskwalen
: zoals bijvoorbeeld maagklachten.

Propolis maagklachten , helpt het?

Veel mensen hebben last van maagklachten en zijn op zoek naar de gouden tip die hen hier vanaf helpt of in ieder geval de klachten zal verminderen. Vroeger werd bij maagzweren of heftig maagzuur “gewoon” een deel van de maag verwijderd, wanneer niets meer hielp tegen de pijn.

Tegenwoordig zijn er veel soorten tabletjes die helpen tegen maagzuur en maagzweren, maar niet iedereen is hierbij gebaat. Dit geldt ook voor diarree, welke vaak veroorzaakt wordt door een infectie in de dunne darm. Wist je dat propolis ook bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa voor goede resultaten kan zorgen?

Propolis doodt bacteriën en wordt niet zomaar hét natuurlijke antibioticum genoemd. Patiënten met de ziekte van Crohn kunnen al verbetering opmerken wanneer zij een capsule of tablet per dag nemen voor minimaal twee weken achter elkaar.

Bij maagzweren en maagzuur wordt geadviseerd om vier keer per dag ongeveer een half uur voor het ontbijt, de lunch en het avondeten een aantal propolis-druppels te drinken. Na een aantal dagen kun je al verbetering opmerken.

Waar komt propolis vandaan?

Propolis is een natuurlijk product, dat geproduceerd wordt door bijen. Het product ontstaat wanneer bijen de hars van bomen (onder andere populieren, dennen en kastanjes) en was met elkaar vermengen. Bijen beschermen zichzelf tegen ziekteverwekkers door middel van dit goedje.

Samenstelling

Propolis heeft nooit exact dezelfde samenstelling. Dit is ook een reden waarom het niet goed getest kan worden door de medische wetenschappen. De samenstelling kan verschillen per regio en zelfs per bijenvolk. Over het algemeen heeft propolis een bruine kleur, maar bijvoorbeeld wit en groen zijn ook mogelijk.

Propolis is een kleverige stof. Wanneer dit product gewonnen wordt, bevriest men de stof eerst. Op die manier is het makkelijker los te krijgen.

Propolis bestaat voor ruim 50% uit hars en ruim 25% uit was. Ook is er een klein deel stuifmeel aanwezig. Verder zie je etherische oliën, pollen, vitamines en mineralen in de propolis. De samenstelling is nooit helemaal hetzelfde, omdat bijen overal wat vandaan halen.

Propolis allergie

Het is zeldzaam, maar sommige mensen (zo’n 1,3% van de bevolking) is allergisch voor propolis. Deze mensen krijgen een allergische reactie na het in contact komen met propolis. Gelukkig zijn de symptomen niet ernstig: er ontstaat meestal een branderig of jeukerig gevoel op de plek waar de propolis terechtgekomen is. In enkele gevallen kan er een (lichte) zwelling van de tong en lippen ontstaan of uitslag. Deze klachten verdwijnen meestal weer snel.

Propolis tegen hooikoorts

De meeste mensen gaan pas naar de huisarts wanneer zij duidelijke klachten hebben, zo ook bij hooikoorts-klachten. Al in 1980 werden er patiënten behandeld met propolis die ernstige hooikoortsklachten hadden. Deze patiënten hadden ernstige klachten, waardoor zij in het voorjaar niet de deur uit konden.

De patiënten volgden een week lang een kuur met een hoge dosis propolis, waarna zij weer naar buiten konden zonder ernstige klachten te krijgen. Ieder jaar kregen deze personen een propolis-kuur van een week, waarbij steeds een lagere dosis gebruikt werd. Na vijf jaar waren alle patiënten klachtenvrij. 

Herken je jezelf in deze patiënten? Geef propolis dan een kans. Om een propolis-kuur te volgen, volg je de aanwijzingen op de verpakking. Wanneer je begint op het moment dat je al klachten hebt, is het advies om een twee tot drie keer hogere dosis te gebruiken. Raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing van het product dat je hebt gekocht. 

Naast deze kuur hebben veel patiënten baat bij het opsnuiven van propolis-oplossing. Je druppelt één druppel op de rug van je hand en snuift hem op. Propolis-druppels kun je niet rechtstreeks in de neus druppelen, omdat deze stof daarvoor te scherp is. Het opsnuiven van de druppels moet je beperken tot maximaal twee weken.

Propolis en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heb je vaak last van kwaaltjes. Raadpleeg altijd eerst de verloskundige of gynaecoloog. De meningen over het gebruik van propolis tijdens de zwangerschap zijn te uiteenlopend om het aan te raden.

Zelf heb ik propolis alleen uitwendig gebruikt tijdens de zwangerschap, ter behandeling van een koortslip. Tijdens de zwangerschap kun je door hormonen heftiger reageren op allerlei stoffen.

Propolis en vruchtbaarheid vergroten

Heel wat jaren geleden is er een onderzoek geweest onder vrouwen met endometriose. Een aantal vrouwen kregen bijen propolis tabletten van 500mg en de andere groep kreeg een placebo. Deze vrouwen waren allemaal al twee jaar bezig met zwanger worden en hadden endometriose.

Na negen maanden was 60% van de groep die de bijen propolis tabletten slikten zwanger. Van de placebo groep was dit slechts 20%. Voor vrouwen met een milde vorm van endometriose is het dus zeker de moeite waard om de bijen propolis tabletten te slikken.

Propolis, borstvoeding & kind

Over het algemeen wordt het niet aangeraden om propolis te gebruiken tijdens de lactatieperiode. Ben je dit wel van plan? Win dan advies in van een deskundige. Ook wordt het gebruik van propolis bij kinderen tot vijf jaar afgeraden (capsules, tinctuur enzovoort)

Propolis producten

Sinds propolis iets bekender is geworden, wordt het in meerdere producten gebruikt. Zo heb je naast de zalf en tinctuur nu ook: tandpasta, capsules, shampoos, dagcreme en nog veel meer producten. Let bij aankoop goed op de samenstelling van het product en lees reviews. Onze aanraders zie je hieronder!

Propolis tinctuur

Zelf ben ik vanaf het begin fan van de propolis tinctuur van het merk Bee Health. De laatste tijd is het echter vaak uitverkocht en ben ik overgestapt op een ander merk. Let altijd goed op de concentratie propolis! Goedkoop is zelden ook écht goedkoper. Met een flesje propolis tinctuur kun je een lange tijd vooruit en aan het eind van de rit is het dus echt niet duur.

De meeste propolis-producten schaf ik aan bij online drogisterijen. Webshops hebben meestal genoeg voorraad, leveren snel en bieden een goede service. De webshops hebben ook regelmatig leuke acties, zodat je flink wat kunt besparen.

Propolis Creme of Propolis zalf

De cremes en zalfjes op basis van propolis worden beide hetzelfde genoemd. De Bee Health creme is zeer goed, maar ook vaak uitverkocht en dus slecht verkrijgbaar. Op dit moment zijn de propolis cremes van het merk Bergland en van het merk Golden Bee erg populair. Deze cremes/zalfjes krijgen zeer goede recensies. De zalf kun je goed gebruiken bij wondjes, huidproblemen en bijvoorbeeld koortslippen.

Propolis tabletten / capsules

Heb je moeite met de propolis tinctuur en krijg je het niet weg? Dan zijn de tabletten of capsules misschien beter geschikt. Deze tabletten hebben vele voordelen en zijn vaak in de aanbieding. Versterk je immuunsysteem en geef je weerstand een natuurlijke boost!

Let op: propolis (tabletten en capsules) zijn momenteel slecht verkrijgbaar. Hieronder kun je een potje vinden waar we zelf goede ervaringen mee hebben.

Op verzoek heb ik een lijstje samengesteld met populaire producten. Zoals ik hierboven aangaf, heb ik geen ervaring met deze producten. Ze krijgen allen echter wel erg goede recensies/reviews.

Propolis tandgel / tandpasta

Veel fans van propolis zijn op zoek naar een goede tandpasta. De propolis tandpasta biedt bescherming tegen tandplak en tandbederf. Regelmatig poetsen gaat de vorming van tandplak tegen! Deze tandpasta’s zijn overigens niet geschikt voor kinderen onder de 7 jaar.

Propolis-extract is antibacterieel, bevordert wondgenezing en is ontstekingsremmend. Heb je regelmatig last van aften of tandvleesontstekingen? Dan zou dit weleens een goed hulpmiddel kunnen zijn.

Propolis Keelspray

Een vriendin vroeg laatst naar mijn ervaringen met de keelspray op basis van propolis. Ik heb hier veel goede verhalen over gelezen, maar zelf heb ik (nog) geen ervaring met de spray. Zeker tijdens de wintermaanden is er veel vraag naar deze spray. De keelspray helpt bij keelirritatie, een droge keel, hoest, verkoudheid, griep, slechte adem en bijvoorbeeld keelinfecties.

Een verlichting van de keelpijn en symptomen van griep en verkoudheid? Dan kies je voor de keelspray.

Golden Naturals L-Lysine Formule Tabletten

Dit potje bevat 60 tabletten en staat bovenaan mijn “nog uit te proberen” lijstje. Ik gebruik L-Lysine namelijk ook wanneer ik een koortslip voel tintelen. In combinatie met propolis lijkt mij dit een goede boost voor mijn weerstand en die kan ik nu wel gebruiken.

Per dag slik je één tablet, waardoor je dus bijna twee maanden met een potje kunt doen.

Aloe Vera Propolis Creme

Online zijn ontelbaar veel propolis cremes te vinden. Let goed op de reviews! Deze smeersels zijn niet allemaal even goed en het is zonde om iets te kopen dat niet werkt. In de recensies lees je vaak of het spul ook echt goed werkt. Zoals onderstaande creme!

Deze Propolis creme werkt bij huidaandoeningen zoals psoriasis, huidontstekingen (ook een onrustige huid en acne) en luieruitslag, eczeem enzovoort. In de creme zit 79% aloe vera en wordt versterkt door bijenwas. Heb je een droge huid die veel verzorging vergt? Dan is dit jouw creme!

Na het aanbrengen voelt de huid kalm aan, terwijl er tegelijekrtijd een beschermend laagje over de huid wordt gelegd. De creme is ook op AliExpress te bestellen, maar kost daar meer dan in deze Nederlandse webshop, namelijk zo’n $22,00 (zonder verzending).

Soria Natural Propolis Hoestsiroop

Ook de propolis hoestsiroop mag niet ontbreken in dit lijstje. De winter staat op het punt om te beginnen en het coronavirus is nog lang niet uitgeroeid. De hoestsiroop ondersteunt de luchtwegen, helpt bij kriebels in de keel en ondersteunt het afweersysteem.

Dr. Dudek Propolis tinctuur + zalf pakket

Een leuke Dr. Dudek aanbieding: een pakket met propolis tinctuur én zalf. Hieronder zie je de losse tinctuur, maar bovenaan dit artikel zie je het voordeelpakket.

Propolis Holland Barrett (De Tuinen)

Houd je niet van online shoppen en wil je liever een uitgebreid advies? Bezoek dan bijvoorbeeld eens De Tuinen (Holland & Barrett). Zij verkopen zowel online als in de fysieke winkel allerlei propolis producten.

Is propolis geschikt voor kinderen?

Kinderen vanaf de leeftijd van 1 jaar mogen propolis inwendig (oraal) gebruiken. Het is verstandig om voor het eerste gebruik een allergietest uit te voeren. Smeer wat zalf of tinctuur op een stukje huid en bekijk na een paar uur hoe de huid hierop reageert. Sommige mensen zijn allergisch voor bijenproducten, waardoor je snel een allergische reactie ziet op de huid.

Omdat propoliscapsules en tabletten nogal groot van formaat zijn, hebben veel kinderen moeite met het doorslikken hiervan. Veel ouders kiezen voor de druppels/tinctuur, zodat dit door het eten of drinken gemengd kan worden. De smaak wordt niet door ieder kind gewaardeerd en soms zelfs geweigerd. Bekijk vóór het gebruiken van de tinctuur naar de juiste dosering op de verpakking.

Propolis en Coronavirus / COVID-19

Het coronavirus (COVID-19) is een type virus, net als het MERS en SARS virus. Hierover is jammer genoeg nog niet veel bekend. Soms kunnen mensen besmet raken, zoals in 2019/2020 is gebeurd. Niet iedereen met een corona-besmetting vertoont symptomen. Je kunt dus drager zijn en andere mensen besmetten, zonder dat je hier erg in hebt. Er is een studie verschenen in 1990, over de effecten van propolis op infecties en virussen. De precieze impact op het virus is nog niet vastgesteld, maar propolis zorgt wel voor een betere weerstand. Het is dus nooit een slecht idee om dit te gebruiken ter ondersteuning van het immuunsysteem.

Gezondheidsvoordelen

Hopelijk ben je inmiddels overtuigd van de krachtige werking van propolis. Ik schreef eerder al dat dit wondermiddel de wondgenezing echt bevordert en versnelt. Hiernaast onderdrukt dit middel ook ontstekingen en zorgt het ervoor dat de gewrichten en spieren lekker soepel blijven. Propolis verbetert ook nog eens de bloedsomloop.

Nog niet overtuigd? Probeer het dan een tijdje. Het wordt niet voor niets: “Natuurlijke antibiotica” “Natuurlijk antibioticum” genoemd.

Conclusie

Ik gebruik dit middel al jaren met positieve uitkomsten en ben dus zeker overtuigd van de krachtige werking hiervan. Wil jij je gezondheid een enorme boost geven en jouw weerstand versterken op een natuurlijke manier? Dan is het tijd voor propolis.

Geraadpleegde bronnen – Wikipedia

Relevante artikelen

Scroll naar boven