PCOS Natuurlijk Behandelen ? Lees Tips!

PCOS Natuurlijk behandelen

Acne, overbeharing, (bijna) geen eisprong en niet ongesteld: hallo, PCOS! Polycysteus Ovarium Syndroom komt vaker voor dan je denkt en is een vervelende hormonale aandoening. Naast de vervelende klachten staat het vaak ook de kinderwens van stellen in de weg door de verminderde vruchtbaarheid. PCOS natuurlijk behandelen? Lees er meer over in dit artikel!

PCOS Natuurlijk Behandelen

Wat is PCOS? Kun je genezen van PCOS? Hoeveel vrouwen hebben PCOS? Naast het in de weg staan van een eventuele kinderwens/zwangerschap zorgt PCOS voor meer vervelende klachten, zoals overbeharing en acne. In het volgende artikel kun je meer informatie lezen over deze hormonale aandoening bij vrouwen. Ook kun je meer lezen over natuurlijke manieren waardoor je ZELF de klachten kunt verminderen.

PCOS Natuurlijk behandelen? In het begin van dit artikel lees je tips over hoe je het heft in eigen handen kunt nemen en op een natuurlijke manier de klachten van PCOS kunt verminderen. Na deze tips kun je uitgebreide informatie lezen over wat PCOS nu eigenlijk is. Zo lees je onder andere over de oorzaak van PCOS en de mogelijke medische behandelingen. 

PCOS Inositol – PCOS Natuurlijk Behandelen

D Chiro Inositol is een belangrijk voedingssupplement dat een positieve invloed heeft op het herstel van PCOS. Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken geweest die het positieve effect hebben vastgesteld. DCI zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabiel wordt, zodat de hormonen in het lijf ook weer in balans kunnen komen. 

Veel klachten ontstaan door een verstoorde hormoonbalans. Deze klachten verminderen of verdwijnen soms helemaal wanneer de hormonen weer back in balans zijn. Ondanks dat er geen remedie of wondermedicijn tegen het PCO-Syndroom bestaat, kun je klachten zelf sterk verminderen en kiezen voor een gezond en vruchtbaar leven.

D Chiro Inositol en kinderwens

DCI heeft een gunstige werking op de menstruatiecyclus. Heb je een kinderwens? Dan is het zeker zinvol om de DCI supplementen minstens acht weken oraal in te nemen. Bij de juiste dosering zou je na deze 8 weken verbetering moeten opmerken. 

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met PCOS minder D Chiro Inositol in hun lichaam hebben. Deze vrouwen scheiden D-Chiro Inositol tot wel 6 x sneller uit via de urine. 

De ervaring leert dat klachten als acne, overbeharing en verminderde energie al sneller verminderen of verdwijnen. Ben je nieuwsgierig naar de ervaringen van andere vrouwen met D Chiro Inositol om de klachten van het PCO-Syndroom te verminderen? Bekijk op de onderstaande website dan gelijk de vele, positieve reviews van deze vrouwen. 

PCOS Dieet plan – PCOS Natuurlijk Behandelen

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is voor ieder persoon een stap in de goede richting, maar voor vrouwen met PCO-Syndroom kan dit nog veel meer goeds betekenen. DCI-supplementen (en andere voedingssupplementen) zijn nooit een vervanging voor een gezond eetpatroon. Soms kan het nodig zijn om een diëtist in te schakelen, maar tegenwoordig kun je ook veel informatie online vinden. 

Wanneer je op zoek bent naar een PCOS ontbijt of een PCOS dieetplan, kom je al snel terecht op websites die coaching aanbieden. Heb je hier geen behoefte aan en wil je zelf aan de slag? Dat kan! Laat de hormonale disbalans je niet uit het veld slaan. 

Minder koolhydraten en suiker

Omdat vrouwen met het PCO-Syndroom een hoger risico hebben op o.a. hart- en vaatziekten, wordt het advies gegeven om de inname van koolhydraten en suiker te verlagen. Daarnaast is het belangrijk om de (gezonde) vet inname juist te verhogen. Deze vetten zorgen er namelijk voor dat de bloedsuikerspiegel stabiliseert. 

Ontstekingsremmende vetten zijn: eieren, vette vis, kokos, olijfolie, noten, zaden, raw cacao en avocado. 

Voorbeelden geschikte voeding bij PCOS Natuurlijk Behandelen

PCOS Natuurlijk behandelen? Wil je hormoonproof eten en denk je aan een PCOS-dieet? Vrees dan niet, want een PCOS-dieet heeft veel opties! Als je de juiste regel aan kunt houden, zorg je ervoor dat je van alles het beste binnen zult krijgen. Een PCOS-dieet is in beginsel ook ontstekingsremmend. Plantaardig voedsel is belangrijk om chronische ontstekingen te bestrijden. Voorbeelden hiervan zijn noten, volkoren granen, bonen, groenten en fruit. 

Groenten

Groene bladgroenten als sla, lentegroenten, spinazie, boerenkool en kool. Naast deze groenten hebben ook broccoli en bloemkool ontstekingsremmende eigenschappen. 

Fruit

Wist je dat veel fruitsoorten ontstekingsremmers zijn? En dan ook nog eens heel krachtige. Naast deze fijne eigenschap bevat veel fruit ook nog veel vezels en antioxidanten. Kies bijvoorbeeld voor kersen, guave, granaatappels, ananas, olijven, bessen of mango’s. 

Gezonde vetten

Gezonde vetten zijn erg belangrijk. Plantaardige vetten zijn beter en gezonder dan bijvoorbeeld boter. Voorbeelden van gezonde vetten zijn noten en zaden (amandelen, cashew- en walnoten), vette vis (tonijn, sardines en zalm). Ben je geen visliefhebber?

Volkoren granen

Volkoren brood blijft belangrijk in ons voedingspatroon, zo ook bij het PCOS-dieet. We hebben het hier over complexe koolhydraten, niet over de simpele koolhydraten die je tegen kunt komen in verwerkt voedsel. Door volkoren granen heb je langer een vol gevoel én draagt bij aan een laag insulinegehalte. Voorbeelden: volkoren pasta en volkoren brood, bruine rijst, boekweit, haver. 

Peulvruchten en bonen

Voldoende eiwitten en vezels binnen krijgen is ook onderdeel van het PCOS-dieet. Bonen en peulvruchten zitten vol ontstekingsremmende stoffen, wat een positief effect heeft op de klachten van PCOS. Voorbeelden: bonen (rood, zwart en bruin), kievietsbonen en mungbonen. 

Gefermenteerd voedsel

Fermenteren = een grondstof van een product  omzetten of afbreken door micro-organismen (gisten, schimmels en bacteriën).  Door het fermenteren verandert het voedsel en wordt het bijvoorbeeld beter verteerbaar. De voordelen van gefermenteerd voedsel: bevat extra vitaminen, makkelijkere vertering en helpt de goede bacteriën. Zo ontstaat er probiotica, die goed zijn voor de darmflora. Voorbeelden: yoghurt, zuurkool, miso, kimchi, kefir, kombucha, sojasaus en azijn. 

Kruiden en bottenbouillon – ontstekingsremmend

Verschillende kruiden hebben een sterke, ontstekingsremmende werking. Er wordt al eeuwenlang gebruikgemaakt van deze kruiden om ontstekingen en andere kwalen te behandelen. Voorbeelden zijn kurkuma, gember en knoflook. Naast deze fijne eigenschappen zorgen de kruiden ook nog eens voor een heerlijke smaak aan het voedsel. 

Wanneer je aan bouillon denkt, denk je vast ook aan de keren dat je ziek was en dit aangeboden kreeg. Dit is natuurlijk niet zonder reden, want bottenbouillon kan helpen bij het bestrijden van ontstekingen en zorgt voor een betere immuniteit. Deze bouillon trek je van bijvoorbeeld runder-, kip- of varkensbotten. 

PCOS handboek | PCOS Natuurlijk Behandelen

In het onderstaande boek kun je veel informatie over PCOS halen. De belofte van het boek: binnen twee weken klachten verminderen en jezelf terug vinden. Het boek krijgt goede recensies, maar is helaas alleen in de Engelse taal verkrijgbaar. 

Wat is PCOS of PCO-syndroom?

De afkorting PCOS staat voor: Poly = meerdere, Cyste = cysten, Ovarium = eierstok, Syndroom = verzameling klachten en symptomen.

PCOS, of Polycysteus Ovarium Syndroom is een aandoening die tussen de 5-10% van de vrouwen treft. Deze hormonale aandoening kan al vroegtijdig opspelen, maar wordt meestal opgemerkt wanneer de vrouw een kinderwens heeft. De onregelmatige cyclus of het zelfs helemaal uitblijven van de menstruatie is één van de symptomen waaraan vrouwen merken dat er iets niet helemaal in orde is.

Meest voorkomende hormoonstoornis

Tijdens de vruchtbare periode van vrouwen (eerste tot de laatste menstruatie) is PCOS de meest voorkomende hormoonstoornis. Wanneer je last hebt van PCOS vormen meerdere eiblaasjes zich, maar groeien deze bijna niet of helemaal niet door. Hierdoor zijn ze niet rijp genoeg om te springen, waardoor er zich cystes vormen. Cystes in de eierstokken (ovarium) zijn met vocht gevulde blaasjes.

Normaal gesproken heeft een vrouw zo’n 13-14 menstruaties per jaar, maar bij PCOS kan de menstruatie wel een half jaar of zelfs langer wegblijven. Dit wordt amenorroe genoemd. Is de tijd tussen de menstruatie vijf tot zes weken weg? Dan wordt dit oligomenorroe genoemd.

Over het algemeen vindt er nauwelijks of zelfs geen eisprong plaats en is er dus geen cyclus. Hoe komt dit?

Verstoorde hormoonbalans

Vrouwen met Polycysteus Ovarium Syndroom hebben vaak een te hoge LH (luteïniserend hormoon) productie, te weinig FSH (follikelstimulerend hormoon), teveel testosteron en soms teveel insuline. De hormoonbalans is verstoord en het lichaam doet niet wat het zou moeten doen.

Het follikelstimulerend hormoon zorgt er doorgaans voor dat je zwanger kunt raken en blijven. Het luteïniserend hormoon zorgt er normaal voor dat er een eisprong plaats zal vinden, maar door constante hoge LH-levels zal dit niet gebeuren.

PCOS en insulineresistentie

Zo’n 90% van de vrouwen met PCOS zijn insulineresistent: ze zijn minder gevoelig voor insuline. Insulineresistentie is een veroorzaker van veel PCOS klachten, zoals trek hebben in zoetigheid, overgewicht, teveel aan testosteron en andere klachten. Door een teveel aan testosteron kun je weer last krijgen van bijvoorbeeld overbeharing (ook in het gelaat), haaruitval en acne.

Door een hoge insulinewaarde is er een connstante hogere productie van het luteïniserend hormoon. Deze hoge LH-levels zorgen ervoor dat er geen eisprong plaats zal vinden.

Oorzaak van PCOS – PCOS Natuurlijk Behandelen

Het is nog steeds niet bekend hoe PCOS precies ontstaat. Er zijn vaak wel meerdere hormonen bij betrokken, zoals de hogere LH waarde, verhoging van het testosteron en de verhoging van de insulinewaarde. Naast de disbalans in hormonen, komt er ook een stukje erfelijkheid om de hoek kijken. Vrouwen met PCOS hebben vaak een naast familielid (moeder, zus) met dezelfde aandoening. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn.

Het blijkt dat vrouwen met een (erfelijke) aanleg voor PCOS pas echt klachten krijgen wanneer zij veel aankomen. Wanneer deze vrouwen ongeveer 10% aan gewicht verliezen, kan de eisprong soms herstellen.

Ook stress heeft een negatief effect, omdat stress zorgt voor hoge cortisol-levels. Hierdoor daalt het progesteron en dat heeft een negatief effect op de hormoonbalans. Jammer genoeg is er geen eenduidig antwoord op de vraag wat de oorzaak is van PCOS en is er dus ook geen remedie. Er bestaan uiteraard wel middelen/mogelijkheden om de symptomen en klachten te bestrijden/verminderen.

PCOS klachten / symptomen | PCOS Natuurlijk Behandelen

Vermindere vruchtbaarheid is één van de meest bekende symptomen van PCOS, maar hiernaast zijn er nog een aantal andere vervelende klachten die bij deze aandoening passen. Wanneer je niet bezig bent met zwanger worden, zijn dit klachten die alsnog goed op kunnen vallen.

  • Overbeharing op het gezicht, de rug, de buik
  • Onregelmatige óf geen menstruaties
  • Overgewicht (niet bij iedereen!)
  • Verminderd vruchtbaar
  • Acne, welke ernstig tot uiting kan komen
  • Haarverlies/haaruitval
  • 12 of meer eiblaasjes in de eierstokken (kralenkrans)

Niet altijd overgewicht bij PCOS

Bovenstaande klachten of symptomen komen voor bij veel vrouwen met PCOS, maar niet iedere vrouw heeft dezelfde klachten. Ook vrouwen met een gezond gewicht kunnen PCOS hebben en sommige vrouwen hebben geen last van overbeharing of haaruitval. Stemmingswisselingen, hoge bloeddruk, vermoeidheid, pigmentvlekken, buikpijn, rugpijn en hoofdpijn komen ook voor in de lijstjes met klachten van vrouwen met PCOS.

Vaak vertelt het lichaam duidelijk genoeg dat er iets niet in de haak is: luister naar je eigen gevoel!

Diagnose PCOS

De huisarts kan je verder helpen wanneer je Polycysteus Ovarium Syndroom te hebben. In 2002 zijn er criteria opgesteld in Rotterdam, waarmee PCOS vastgesteld kan worden: de Rotterdamse criteria. Er moeten ten minste twee van de onderstaande symptomen aanwezig zijn:

  • Meer dan 12 cystes per eierstok, vastgesteld door middel van een inwendige echo
  • Een verminderde of geen eisprong (oligo-ovulatie of anovulatie)
  • Hyperandrogenisme, oftewel: overbeharing, haaruitval (of zelfs kaalheid), acne, te hoog vrij-testostero gehalte.

COLA onderzoek

PCOS kan alleen vastgesteld worden door middel van een bloedonderzoek én een echoscopisch onderzoek, het COLA onderzoek. De afkorting COLA staat voor Cyclusstoornissen, Oligo- en Amenorroe. De waarden van het LH hormoon, FSH hormoon, progesteron, testosteron en oestrogeen worden onderzocht en de bloeddruk wordt gemeten.

Zijn er afwijkingen gevonden? Dan kunnen de waarden van insuline, bloedsuikers (glucose) en cholesterol onderzocht worden. Na het bloedonderzoek worden de eierstokken beoordeeld door middel van echoscopisch onderzoek. Dit onderzoek zal inwendig uitgevoerd worden. Meestal zijn er +10 eiblaasjes in één of beide eierstokken te zien (polycysteuze eierstokken of polycysteus ovarium).

Behandeling PCO-Syndroom

Er bestaat geen medicijn dat deze aandoening zal laten verdwijnen, maar er zijn wel middelen die de vervelende klachten bestrijden of verminderen. Heb je een kinderwens? Dan zijn er behandelingen waarmee geprobeerd wordt een eisprong op te wekken.

Voordat er wordt overgegaan op behandelingen, zal het eerste advies altijd afvallen zijn. Wanneer er sprake is van gewichtsverlies, kan de cyclus (en eisprong) zich spontaan herstellen. Ook verhoogt het afvallen de kans op een zwangerschap. Vaak wordt er een verwijzing voor een diëtiste gegeven.

Hieronder lees je over de medische mogelijkheden.

Clomifeencitraat

Effectiviteit: ongeveer 80% van de vrouwen krijgt een eisprong en daarvan raakt de helft zwanger.
Bijwerkingen: grotere kans op meerlingzwangerschap, duizeligheid, opvliegers, hoofdpijn, negatieve invloed op baarmoederhalsslijm en slijmvlies en dus een kleinere kans op innesteling van de bevruchte eicel.

Deze tabletten (Clomid en Serophene) worden gebruikt om een eisprong uit te lokken. De follikels ontwikkelen zich gewoon door nadat de vrouw vijf dagen clomifeen heeft gebruikt en de tabletten neem je dan ook maar vijf dagen in. Clomifeen wordt anti-oestrogeen genoemd, omdat dit het eigen oestrogeen blokkeert. Hierdoor gaat de hypothalamus (onderdeel van de hersenen) meer luteïniserend hormoon en follikel stimulerend hormoon aanmaken.

Gonadotrofine-injecties met FSH

Effectiviteit: 80% van de vrouwen krijgt per cyclus een eisprong en 15% raakt zwanger. Ongeveer 35% raakt uiteindelijk zwanger na de hormooninjecties.
Bijwerkingen: zeldzaam: hoofdpijn, misselijkheid, opgezette buik, overstimulatie.

Soms is de behandeling met clomifeen niet genoeg (clomifeen-resistentie) en wordt er gekozen voor de volgende stap: gonadotrofine-injecties met FSH (merken: Fostimon, Puregon, Menopur, Gonal-F). De concentratie van het follikel stimulerend hormoon wordt verhoofd, zodat er misschien een eisprong plaats zal vinden. Deze injecties kunnen zelf toegediend worden, dicht onder de huid.

IUI, ICSI, IVF

Wanneer een vrouw niet zwanger is geworden na bovenstaande behandelingen, kan er nog worden gekozen voor IUI, ICSI en IVF.

Veelgestelde vragen PCOS Natuurlijk Behandelen

Lees hieronder de antwoorden op veelgestelde vragen rondom PCOS. 

Relevante artikelen

Nicole
Scroll naar boven