Hoera, je bent zwanger! Zowel tijdens als na de bevalling heb je verschillende medische producten nodig. Het kraampakket is een handige verzameldoos waar alles in zit! Jammer genoeg zit het kraampakket niet in de basiszorgverzekering. Ben je aanvullend verzekerd? Dan heb je soms wel recht op een uitgebreid kraampakket. Niet aanvullend verzekerd? Dan zijn er gelukkig nog genoeg mogelijkheden om zelf een kraampakket aan te schaffen. Lees in dit artikel tips en informatie over het kraampakket in 2024!
Kraampakket in de basisverzekering?
Veel zwangere vrouwen vragen zich af of zij een kraampakket krijgen van hun zorgverzekeraar. Jammer genoeg komt een kraampakket ook in 2024 niet (altijd) in aanmerking voor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat je een aanvullende verzekering af zou moeten sluiten óf zelf een kraampakket aan moet schaffen. Gelukkig zijn ze niet heel duur en wij helpen je op weg! Onlangs schreven we een uitgebreid artikel waarin je de 6 beste kraampakketten van 2024 kunt vinden!
Bekijk hier goedkope, complete kraampakketten bij bol!
6x de beste kraampakketten op een rij + informatie!
“Mijn ervaringen met het kraampakket”
Als trotse mama van vier kinderen kan ik vertellen dat ik vier heel verschillende bevallingen heb meegemaakt. Iedere bevalling was anders, maar een kraampakket had ik altijd in huis! Wist je dat de verloskundige en kraamverzorgster dit ook verwachten? Mocht je onverwacht thuis bevallen terwijl dit niet de bedoeling was, heb je de charmante inhoud van dit pakket nodig.
Tijdens mijn eerste twee zwangerschappen was ik verzekerd bij OHRA, waar je destijds een gratis en uitgebreid kraampakket + cadeau van kon verwachten. De laatste zwangerschappen was ik verzekerd bij FBTO, inclusief aanvullende verzekering. Bij FBTO was dit destijds de module Gezinsplanning, welke momenteel verdwenen is bij FBTO. Je kreeg vanuit die module veel vergoedingen en ook na de zwangerschap kon je bijvoorbeeld een vergoeding krijgen voor anticonceptie, sterilisatie enzovoort.
De charmante inhoud van het kraampakket
Als er iets niet charmant is, dan is het wel de standaard inhoud van een kraampakket. Van sexy netbroekjes tot grote, dikke lappen kraamverband. Na de bevalling zijn dit een paar dagen lang jouw beste vriendjes. Charmant is het niet, nee. Maar wel super comfortabel!
In het kraampakket zitten veel handige, medische artikelen die nodig zijn tijdens- en na de bevalling. Het liefst zien verloskundigen dat dit speciale kraampakket rond de 34 weken zwangerschap in huis is.
Hieronder zie je een overzicht met de meest voorkomende inhoud.
Een flesje hygiënische handgel
Anno 2024 heeft ongeveer elke Nederlander wel flesjes handgel in huis, maar een extra flesje is geen overbodige luxe. Met een newborn baby wil je alles lekker hygiënisch houden. Normaal gesproken natuurlijk ook, maar met die gierende hormonen en nesteldrang net even ietsje meer (-;
Een rol luiertape
Ook dit jaar zit er nog steeds een rol luiertape in een kraampakket en wij vinden dat beste zonde. De meeste zwangere vrouwen gebruiken deze rol namelijk niet tijdens de bevalling, kraamperiode of de tijd hierna. Doorgaans zwerft het rolletje een tijdje door het huis, waarna je hem uiteindelijk doneert of gebruikt voor een knutselwerkje.
Een steriele navelklem
In sommige gevallen heb je geen steriele navelklem nodig, zoals in het geval wanneer ouders een navelveter gebruiken of wanneer ouders kiezen voor een lotusgeboorte. Is dit niet op jou van toepassing? Dan heb je die steriele navelklem zeker nodig.
Een matrasbeschermer van 80×180 centimeter
Dit zegt genoeg. Een beschermer voor je matras is écht geen overbodige luxe. Deze kun je rond de 37 weken zwangerschap op je matras plaatsen, voor eventueel vruchtwaterverlies. Bij een thuisbevalling is dit ook handig, ter bescherming van je matras.
Kraammatras 60×90
Het kraammatras gebruik je om je matras te beschermen, wat zeker tijdens de laatste weken heel handig is. Breken je vliezen in bed? Dan hoef je niet meteen je matras te vervangen. Ook in de kraamperiode kan dit kraammatras van pas komen.
Meerdere onderleggers (minimaal vijf)
Deze onderleggers zijn super handig. De verloskundige legt deze op het bed bij een inwendig onderzoek (toucher). Ook bij het breken van de vliezen werden deze onderleggers gebruikt. Je zult ervan versteld staan hoeveel vocht de onderleggers op kunnen nemen!
Een flesje alcohol 70%
Prima ontsmettingsmiddel. Met dit flesje werden onder andere de thermometers ontsmet. Wel zo fijn, na een rectale meting.
24 kraamverbanden
Oké, kraamverbanden zijn echt enorm! Het ligt aan de hoeveelheid bloedverlies hoeveel kraamverband je nodig hebt, maar meestal gebruik je wel één of twee pakken tijdens de eerste weken. Sommige vrouwen hebben echter aan één pak genoeg, omdat ze nagenoeg niet vloeien.
20 maandverbanden
Na een paar dagen zou het bloedverlies een stuk minder moeten worden. Je kunt het dan prima af met deze maandverbanden. De kraamverbanden zijn enorm en die ben je na een paar dagen wel beu.
32 wondkompressen
Wondkompressen zijn in sommige gevallen totaal overbodig, terwijl je bij een ruptuur heel blij bent met deze kompressen. Vaak belanden deze kompressen bij een stichting of goed doel, nadat ze ongebruikt zijn blijven liggen.
Een pak verbandwatten
De watten werden gebruikt om de thermometers schoon te maken, in combinatie met de alcohol.
15 inlegverbanden
Is je bloedverlies een stuk minder geworden? Dan kun je overstappen op de inlegverbanden die in het kraampakket zitten. Heel fijn, want met die dikke lappen in je onderbroek voel je je echt niet fijn.
Zoogcompressen
Sommige vrouwen hebben voor de bevalling al last van lekkende borsten, andere vrouwen totaal niet. Zoogkompressen/zoogcompressen zitten meestal in het kraampakket en dat is super handig! Bescherm je kleding en voorkom natte plekken. Ga je borstvoeding geven na de geboorte van je kindje? Dan zijn de pakken niet aan te slepen! Wij schreven onlangs een uitgebreid artikel over wasbare zoogcompressen, die je een boel geld besparen! Enne, het is nog milieuvriendelijker ook!
Wasbare zoogcompressen: informatie & tips
Kraampakket 2024 zelf aanvragen?
Wanneer je een kraampakket ontvangt van de zorgverzekeraar, is deze meestal wel compleet. Ga je zelf een pakket aanschaffen? Bekijk dan goed wat er precies in het kraampakket zit en voorkom dat je nog allerlei producten aan moet schaffen. Het is natuurlijk ook mogelijk om losse producten te kopen. Dit kan bijvoorbeeld bij Prénatal. Deze winkel verkoopt veel Heltiq producten, vaak met een leuke korting.
De inhoud van kraampakketten kan erg verschillen per aanbieder. Het onderstaande pakket is precies wat je nodig hebt, op de zoogcompressen na. Deze zijn echter goedkoop aan te schaffen in elke supermarkt, drogisterij of apotheek.
Kraampakket 2024 : kopen of aanvragen?
Jammer genoeg zit een kraampakket ook in 2024 niet (altijd) in de basisverzekering. Heb je een aanvullende verzekering? Dan worden de kosten hiervoor meestal wel gedekt, maar dit moet je van tevoren even nakijken. Meestal zijn het speciale verzekeringen met vergoedingen voor (aanstaande) ouders. Bij sommige zorgverzekeraars, zoals bij Nationale Nederlanden, krijg je wél een gratis kraampakket.
Een kraampakket is dus niet gratis, tenzij je jezelf hiervoor aanvullend verzekerd hebt. Denk overigens ook aan de kraamzorg, waarvoor je een eigen bijdrage van €4,60 per uur moet betalen. Een aanvullende verzekering zorgt vaak voor veel vergoedingen.
Wanneer het pakket aanvragen?
Een verloskundige vindt het fijn als een zwangere vrouw een kraampakket rond de 34 weken in huis heeft. Meestal kun je een kraampakket al eerder aanvragen (rond de vijfde zwangerschapsmaand) en dat wordt dan ook aangeraden. Ben je niet verzekerd? Probeer het pakket dan in huis te halen voor de 34e zwangerschapsweek. Er zijn ook uitgebreide, luxe kraampakketten te koop, maar je betaalt hiervoor wel meer geld.
Duurzaam kraampakket 2024
Wil je milieuvriendelijker te werk gaan? Kies dan voor een duurzaam en natuurlijk kraampakket. Een bekende aanbieder van dit duurzame kraampakket is Dalalou.
Dalalou biedt een kraamtas aan waar alles in zit dat je nodig hebt rondom de geboorte. Ze noemen het zelf een natuurlijk alternatief op een plastic en ongezellig kraampakket. In dit pakket zitten verzorgingsproducten en kraamartikelen. De producten zijn zoveel mogelijk ecologisch, gifvrij, biologisch afbreekbaar en van natuurlijke oorsprong.
Zoals bij veel duurzame producten het geval is, betaal je wel een stukje meer voor dit pakket. Dalalou biedt ook cadeaupakketten aan voor tijdens de zwangerschap en kraamtijd. Leuk om als kraamcadeau te geven. Deze producten kun je hier vinden bij bol.
Oriënteren prijzen, inhoud – kraampakket 2024
Waarschijnlijk ben je hier via Google terechtgekomen toen je op zoek was naar een kraampakket. Het aanbod is groot, verschillend en varieert sterk in prijs. Het is verstandig om even rond te snuffelen en om zeker te weten dat je het pakket niet krijgt van de verzekeraar. Niet verzekerd? Geen nood! Een kraampakket is geen grote hap uit het budget. Meestal ben je voor zo’n €30,00 klaar, afhankelijk van je wensen.
Restanten kraampakket doneren
Wist je dat je de restanten van het kraampakket kunt doneren aan een goed doel? Waarom zou je nieuwe producten weggooien? Geef deze producten een nieuw leven en denk aan bijvoorbeeld Stichting Baby Hope.
Stichting Baby Hope is in 2003 opgericht door een moeder. Zij wilde haar ongebruikte kraampakket niet weggooien en kwam toen op dit idee. Inmiddels is het een groot netwerk met meer dan 320 inzamelingspunten door heel Nederland. De spullen gaan naar kraamprojecten in Afrika, India, Oost-Europa en Zuid-Amerika. Het doel? Meer hygiëne tijdens de bevallingen.
Veelgestelde vragen kraampakket
Hieronder kun je enkele veelgestelde vragen over het kraampakket lezen. Wat heb je nodig? Is het kraampakket gratis of moet je een deel zelf betalen? Welk pakket heb je nodig?
Is een kraampakket in 2024 gratis?
Nee, een kraampakket is niet gratis, mits je een aanvullende verzekering hebt afgesloten. Het kraampakket wordt namelijk niet gedekt vanuit de basisverzekering. In ons uitgebreide artikel over de zorgverzekering en zwangerschap kun je meer lezen over aanvullende verzekeringen. Bij sommige zorgverzekeraars, zoals bij Nationale Nederlanden, krijg je wel een gratis kraampakket.
Heb je alles nodig wat in een standaard kraampakket zit?
Niet iedere vrouw gebruikt alle producten die in een standaard kraampakket zitten. Heb je producten over? Dan kun je ervoor kiezen om deze te doneren aan Stichting Baby Hope.
Waar kan ik een kraampakket kopen?
Tegenwoordig kun je op veel plekken terecht voor het aanschaffen van een kraampakket. Verschillende webshops bieden complete kraampakketten aan, maar ook de apotheek en grotere drogisten bieden de pakketten aan. Verder kun je natuurlijk altijd terecht bij babywinkels, maar hier betaal je vaak wel flink meer geld.
Bekijk hier meerdere kraampakketten bij bol
Wat is een gratis babypakket, zwangerschapsbox of babydoos?
Veel vrouwen verwarren de gratis babydozen met het kraampakket. Gratis babydozen kun je aanvragen tijdens de zwangerschap en bevatten handige proefproducten voor jou en je kindje. Denk aan gratis luiers (Pampers), gratis Sudocreme, Bepanthen en andere producten. Wij hebben speciaal voor jou een compleet overzicht samengesteld.
Bekijk hier het complete overzicht van gratis babydozen en andere producten
Wanneer moet ik het kraampakket 2023 uiterlijk aanvragen?
Ben je aanvullend verzekerd en heb je recht op een gratis kraampakket? Dan kun je het beste op de website van de zorgverzekeraar bekijken wanneer je het kraampakket uiterlijk aan moet vragen. Hieronder kun je een overzicht bekijken van de grotere zorgverzekeraars.
- Menzis kraampakket: ontvang het pakket al in de 26e week.
- FBTO kraampakket: voor de 6e maand aanvragen, 7e maand ontvangen.
- CZ kraampakket: voor de 5e maand aanvragen, ontvangen 7e maand.
- AnderZorg kraampakket: aanvragen voor de 7e maand.
- OHRA: aanvragen 4e maand, ontvangen 7e maand.
- Nationale Nederlanden: aanvragen 5e maand, ontvangen 7e maand.
- Zorg en Zekerheid: aanvragen 21e week, ontvangen 34e week.
Staat je zorgverzekeraar er niet tussen? Ga dan naar de website van de zorgverzekeraar.
Relevante artikelen op MamaGroeit.nl
Op MamaGroeit.nl kun je veel handige informatie en koopgidsen vinden over onderwerpen die relevant zijn voor (aanstaande) ouders. Hieronder kun je links vinden naar enkele van onze populaire artikelen.
Geraadpleegde bronnen: Rijksoverheid