ORTHODONTISCHE SPEEN: dit zijn de beste + info!

Orthodontische speen

Kaakafwijkingen, spraakgebrek en een open beet worden steeds vaker genoemd als mogelijke nadelige gevolgen van het gebruik van diverse soorten fopspenen. Er wordt beweerd dat vooral de ronde speen schadelijk kan zijn, maar wat is de werkelijke invloed van een fopspeen op het gebit? Welke speen adviseren tandartsen? In dit artikel vind je waardevolle informatie en ontdek je de beste orthodontische speen voor jouw kindje!

Wat is een orthodontische speen?

Er bestaan talloze soorten fopspenen, waarbij de ene variant er nog schattiger uitziet dan de andere. Ouders worden zich echter steeds bewuster van het feit dat bepaalde fopspenen niet altijd even gunstig zijn, en ze zijn op zoek naar alternatieven. Een orthodontische speen is specifiek ontworpen om de ontwikkeling van de mondmotoriek te stimuleren en heeft zowel een platte als een bolle kant.

Deze specifieke vorm van fopspeen is gemakkelijk te herkennen. Baby’s kunnen de speen beter in hun mond houden omdat deze meer grip biedt. Bovendien beweren fabrikanten van orthodontische fopspenen dat de unieke vorm van de speen de ontwikkeling van de kauwspieren en kaak bevordert.

Waarom geen Bibs speen?

Je hebt vast al de schattige Bibs speen gezien bij vrienden of op sociale media. Deze populaire, ronde fopspeen wordt door veel ouders aangeschaft en is ook een geliefd kraamcadeau. Onlangs verscheen er een artikel waarin verschillende experts, waaronder logopedisten en kinderartsen, aangaven dat het gebruik van een ronde speen kan leiden tot spraakproblemen en zelfs kaakafwijkingen. Sommige kinderen ervaren een (beginnende) open beet tijdens of na het gebruik van deze speen.

Veel specialisten zijn over het algemeen geen voorstander van fopspenen, omdat deze bij langdurig gebruik zelden gunstig zijn voor het gebit. Toch maken veel ouders zich nu extra zorgen over de mogelijke schade die de Bibs-speen kan veroorzaken. Hoewel er momenteel geen wetenschappelijk bewijs is voor de specifieke schade die een ronde fopspeen zoals de Bibs kan aanrichten, geldt nog altijd het principe ‘voorkomen is beter dan genezen’ als het om de mondgezondheid van je kind gaat

Welke orthodontische speen is de beste?

Het is waarschijnlijk dat je hier beland bent nadat je het artikel hebt gelezen over de mogelijke schade die ronde fopspenen kunnen veroorzaken. Nu ben je op zoek naar de beste orthodontische speen, en dat kan soms een uitdaging zijn! In dit artikel hebben we een selectie van orthodontische spenen opgesomd, zodat je een overzicht hebt van de beschikbare opties. Na het overzicht kun je meer gedetailleerde informatie vinden over het gebruik van fopspenen.

1. Curaprox speen

De orthodontische Curaprox speen is een fopspeen die ondersteuning biedt aan de ontwikkeling van het gehemelte, de tanden en de kaak van je kindje. Daarnaast brengt deze speen de ontwikkeling van het gebit ook niet in gevaar. Hierboven zie je de Curaprox speen maat 0, welke geschikt is voor kinderen vanaf 0 maanden tot en met 7 maanden. In elke set zitten twee spenen, inclusief een bewaar- en sterilisatiedoosje, maar ze zijn wel prijzig.

Wanneer je baby op deze fopspeen zuigt, is er geen risico op het vervorming van het kaakbeen. De speen heeft een platte punt, welke het gehemelte ruimte geeft en vervorming van het gehemelte voorkomt. Daarnaast voorkomt de speen ook verschillende problemen, zoals met de ademhaling, slaap en concentratie. Het membraan van de speen beweegt mee tijdens het zuigen, zodat het natuurlijke slikproces wordt ondersteunt.

Uiteraard is de fopspeen vrij van schadelijke stoffen, zoals BPA en ftalaten. Ondanks dat tandartsen en orthodontisten geen fan zijn van fopspenen, is dit wel een exemplaar dat aangeraden wordt om je baby te kalmeren.

2. Difrax Dental speen – platte speen

Let op: Difrax Dental spenen zijn goedkoper wanneer je er meerdere tegelijk aanschaft!

Veel ouders zijn fan van de orthodontische fopspeen van Difrax, welke verkrijgbaar is in verschillende maten. Hierboven zie je de ‘Glow in the dark’ versie, welke ervoor zorgt dat je de speen ’s nachts gemakkelijk terug kunt vinden. Het zuiggedeelte van de Difrax fopspeentjes zijn van siliconen, wat een duurzaam en sterk materiaal is. In het schild van de speen zitten gaatjes, die huidirritatie voorkomen en zorgen voor extra luchttoevoer.

De speen bevat een neusuitsparing, zodat je kindje vrij kan ademen. Deze spenen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat er voor ieder kindje een passend exemplaar verkrijgbaar is. Daarnaast kun je kiezen uit 5 maten: Newborn, 0-6 maanden, 6+ maanden, 12+ maanden en 18 maanden. Wist je dat de Newborn speen ook voor premature baby’s gebruikt kan worden?

3. HEVEA speen – orthodontisch

Let op: ga je een fopspeen van het merk HEVEA aanschaffen? Let dan goed op dat je de juiste speen uitkiest. Hierboven zie je de orthodontische speen, maar het merk biedt ook ronde spenen aan. Wil je graag een orthodontische speen? Dan is het handig om hier goed op te letten.

HEVEA orthodontische speentjes zijn momenteel op verschillende plekken verkrijgbaar, waaronder bij Prénatal op deze pagina voor €9,00. Jammer genoeg biedt Prénatal maar 1 kleur aan, maar op BOL.com en Amazon.nl kun je verschillende kleuren en duo-packs bestellen. Met de HEVEA fopspeen kalmeer je je kindje snel en voorkom je dat hij verkeerd gaat ademen. Let wel op, want de speen moet met de hand schoongemaakt worden.

4. BIBS orthodontische speen

Ben je helemaal gek op de BIBS-speentjes, maar wil je niet dat je kindje kaakafwijkingen oploopt door het gebruik van deze speen? Dan hebben we goed nieuws voor je. BIBS heeft een nieuwe speen uitgebracht, met een symmetrical vorm. Het uiteinde van het zuiggedeelte heeft een vlakke kant (zorgt voor meer grip), maar de vorm begint met een platte basis.

De nieuwste BIBS fopspeen stimuleert de ontwikkeling van de tong-en kaakspieren, maar ook de ontwikkeling van het gehemelte. Het is goed om te weten dat het speengedeelte bestaat uit 100% natuurlijke rubber, wat zacht/flexibel is, maar ook natuurlijk aanvoelt. Doordat het schildje wegzuigt van het gezicht, wordt eventuele huidirritatie verminderd. Uiteraard zijn alle spenen vrij van schadelijke stoffen als BPA en PVC.

5. Dr. Brown’s orthodontische speen

Dr. Brown’s staat bekend om heel veel fijne producten, zoals onder andere de anti-colic babyflessen voor baby’s. Ook op het gebied van (fop)spenen is dit merk erg bekend en je kunt nu ook orthodontische spenen aanschaffen. Hierboven zie je de ‘Glow in the dark’ fopspenen, welke gemakkelijk te vinden zijn in het donker. Handig, want ’s nachts wil je de speen zo snel mogelijk terug stoppen!

Bovenstaande spenen zijn ontwikkeld door orthodontisten en bevatten een zuigvrij luchtkanaal. Hierdoor is er minder zuigkracht nodig en wordt de druk op het gehemelte verminderd. Je kunt deze Dr. Brown’s fopspenen bestellen in verschillende maten en kleuren, maar let er dan wel op dat je de vlindervormige spenen uitkiest. Alle spenen zijn vrij van giftige stoffen.

Welke speen raden tandartsen aan?

Tandartsen en orthodontisten zien natuurlijk het liefst dat kinderen helemaal geen speen gebruiken of op hun duim zuigen. Toch zijn er heel veel kinderen die de eerste maanden niet zonder een speentje kunnen. Tandartsen raden niet een specifiek merk aan, maar wel een bepaalde vorm: de orthodontische speen, welke ook wel ‘dental speen’ wordt genoemd.

Een orthodontische speen heeft een bolle- en een platte kant, die de ontwikkeling van het gehemelte stimuleren. Daarnaast stimuleert zo’n dental speen ook de spieren in de mond en kaak. Wist je dat je spenen tussen de 4 en 6 weken moet vervangen? Daarnaast is het ook belangrijk om de speen tussentijds op scheurtjes te controleren, zodat je de speen veilig kunt laten gebruiken door je kindje.

Heeft een speen invloed op het gebit?

Alle pasgeboren baby’s worden geboren met een grote zuigbehoefte en dat is precies waar de speen geschikt voor is. Een speentje maakt je kindje kalm en is daarom een perfecte, tijdelijke oplossing. Na ongeveer een jaar is de zuigreflex van baby’s sterk afgenomen en dan wordt de speen een gewoonte. Wanneer oudere kinderen een speen blijven gebruiken, kan de bovenkaak versmallen. Daarnaast kan er ook een overboot ontstaan en zelfs het gehemelte verhogen.

Al deze nadelige effecten van een speen kunnen ervoor zorgen dat je kindje een scheef gebit gaat ontwikkelen of zelfs problemen met de spraakontwikkeling krijgt. Kortom: merk je dat de zuigbehoefte afneemt? Bouw het gebruik van de speen dan zo snel mogelijk af. Hoe eerder, hoe beter! Het antwoord is dus ja, een speen kan zeker invloed hebben op het gebit van je kind.

Wat is de beste fopspeen?

Op dit moment bestaan er honderden verschillende fopspenen voor baby’s, waardoor de keus heel lastig wordt voor kersverse ouders. Veel ‘nieuwe’ ouders beseffen nog niet dat niet alle spenen even goed zijn en kiezen voor een schattige speen, die er gewoon leuk uitziet. Kies je voor de beste fopspeen? Dan kies je natuurlijk voor een orthodontische fopspeen of een dental speen. In dit overzicht heb je een greep uit de beste orthontische spenen kunnen bekijken, zodat de keus iets makkelijker wordt.

Bronnen geraadpleegd: Consumentenbond

Relevante artikelen

Nicole
Scroll naar boven