Een zwangerschap gaat meestal gepaard met behoorlijk wat zwangerschapskwaaltjes. Er bestaan vrouwen die 9 maanden lang nergens last van hebben, maar dit is zeldzaam. Lees in dit artikel meer informatie over de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes en andere zwangerschapsklachten die (gelukkig) minder vaak voorkomen.
Zwanger zijn is niet altijd een feestje
Misschien herken je dit wel: ‘Goh, stel je niet zo aan, ik heb 9 maanden lang nergens last van gehad!’ of ‘Een zwangerschap is geen ziekte hoor!’. De gelukkige vrouwen die alleen wat last hebben van vermoeidheid zijn zeldzaam, dus schaam je niet wanneer je een van de ongelukkige vrouwen bent met heel veel zwangerschapskwaaltjes!
In dit artikel kun je meer lezen over de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes.
Vermoeidheid – zwangerschapskwaaltjes
Het is geen wonder dat je moe bent, want je lichaam is een compleet nieuw leven aan het maken. Naast het feit dat je lichaam bezig is met het maken van een wonder, wordt er ook extra bloed aangemaakt dat naar de baby gaat. Hierdoor kun je last hebben van een lage(re) bloeddruk en een lage spiegel van het bloedsuiker. Dit kan zorgen voor een erg vermoeid gevoel. Ook een ijzertekort komt vaak voor bij zwangere vrouwen.

Schaam je niet, want de meeste vrouwen hebben hier last van. Aan het einde van de zwangerschap ga je ook nog eens slechter slapen, waardoor de vermoeidheid alleen maar toeneemt. Ook de groeiende buik gaat steeds meer in de weg zitten, waardoor (voldoende) slapen niet meer zo vanzelfsprekend is. Probeer zoveel mogelijk toe te geven aan de vermoeidheid en pak zo vaak mogelijk wat extra rust.
Misselijkheid en hyperemesis gravidarum
Misselijkheid of ochtendmisselijkheid is een zeer bekende zwangerschapsklacht. Vaak is dit ook één van de vroege zwangerschapssymptomen die vrouwen opmerken. De misselijkheid komt overigens niet alleen in de ochtend voor, maar kan over de hele dag voorkomen. Het zwangerschapshormoon hCG is de grote boosdoener van de misselijkheid, maar ook de snelle stijging van het oestrogeengehalte, een mola-, twee- of meerlingzwangerschap kunnen de oorzaak zijn.
Soms is de (ochtend)misselijkheid zo ernstig dat de zwangere vrouw geen eten en drinken meer binnen kan houden. Soms gaat de misselijkheid over in zwangerschapsbraken en hyperemesis gravidarum? In ons andere artikel lees je er meer over. Tip: eet voordat je opstaat een cracker, probeer kleine porties te eten en probeer stress te vermijden.
Pijnlijke borsten – zwangerschapskwaaltjes
Dit zwangerschapskwaaltje is meestal ook één van de vroege zwangerschapssymptomen. Toch zijn gevoelige of pijnlijke borsten ook een ‘kwaaltje’ dat voor kan komen wanneer de menstruatie nadert. Je borsten kunnen erg gespannen en pijnlijk zijn, omdat ze zich klaarmaken voor het voeden van je baby. De melkklieren beginnen zich te ontwikkelen en de tepels veranderen.
Op de tepelhoven ontstaan kliertjes. Deze kliertjes van Montgomery scheiden een olie-achtige stof af, die de tepel beschermt. De borsten groeien vaak tot twee cupmaten tijdens de zwangerschap en de tepels worden vaak een stuk donkerder dan wanneer je niet zwanger bent. Tip: zorg tijdens de zwangerschap voor een goede, ondersteunende zwangerschaps-bh. Deze kun je hier op BOL.com vinden.
Stemmingswisselingen
Door de hormonale veranderingen in je lichaam kun je last krijgen van stemmingswisselingen. Dit komt voor tijdens een menstruatie, maar ook tijdens een zwangerschap. Sommige vrouwen reageren ineens heel heftig op bepaalde situaties, zijn van het een op andere moment zielsgelukkig of juist heel emotioneel. Geen zorgen, het komt uiteindelijk allemaal goed! De hormonen progesteron en oestrogeen zijn de boosdoeners. Door de snelle stijging van deze hormonen krijg je veel last van stemmingswisselingen. De rollercoaster komt meestal in het tweede trimester enigszins in belang.
Tips: het kan helpen om de mensen om je heen uit te leggen waar je last van hebt. Hierdoor begrijpen zij de situatie beter, waardoor jij je misschien iets beter gaat voelen. Verder is er weinig te doen tegen stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap.
Vaak plassen, blaasontsteking, urineweginfectie
Tijdens de zwangerschap kun je vaak het gevoel hebben dat je moet plassen. Dit komt doordat er meer bloed rondgepompt wordt, waardoor de blaas snel vol lijkt te zijn. Wanneer je verder in de zwangerschap bent, kan de groter wordende baarmoeder op de blaas drukken. Hierdoor moet je nog vaker plassen.

Omdat je vaak naar het toilet moet, merk je tijdens de zwangerschap niet snel een blaasontsteking op. Heb je een branderig gevoel bij het plassen en/of pijn in de onderbuik? Laat dan even je urine controleren bij de verloskundige of huisarts. Een blaasontsteking tijdens de zwangerschap kan namelijk leiden tot harde buiken en zelfs vroegtijdige weeën/premature geboorte. Tip: Probeer altijd goed uit te plassen. Op die manier voorkom je dat er bacterieën kunnen ophopen in de blaas.
Hoofdpijn tijdens de zwangerschap
Hoofdpijn is ook een vervelende zwangerschapsklacht waar veel vrouwen last van krijgen tijdens de zwangerschap. Vooral in het eerste trimester van de zwangerschap kun (vaak) last hebben van hoofdpijn door alle hormonen. Ook vermoeidheid helpt niet mee bij hoofdpijnklachten. De hormonen zijn in het begin vaak de grootste boosdoener, maar ook stress, oververmoeidheid en spanning kunnen de klachten verergeren.

Heb je vochttekort, door bijvoorbeeld ernstige misselijkheid en overgeven? Dan kun je hierdoor nog meer hoofdpijn krijgen. Neem altijd contact op met de verloskundige wanneer je teveel overgeeft. Hoofdpijn kan, later in de zwangerschap, ook een symptoom van zwangerschapsvergiftiging zijn. Heb je ernstige hoofdpijnklachten? Stel je zorgverlener daarvan op de hoogte. Tip: genoeg water drinken, rust nemen, blijven eten, frisse lucht en voldoende beweging.
Obstipatie en aambeien als zwangerschapskwaaltjes
Tijdens de zwangerschap gaan je darmen trager werken door het hormoon progesteron. Omdat de ontlasting langer in de darmen blijft zitten, wordt het harder. Hierdoor kun je lastiger naar het toilet voor de grote boodschap en kun je een opgeblazen gevoel hebben. Let op dat je niet zomaar een laxeermiddel gebruikt, want niet al deze middelen zijn geschikt voor zwangere vrouwen. Tip: voldoende beweging, veel water drinken en vezelrijke voeding eten.
Aambeien zijn spataderen bij de anus die veel voorkomen bij zwangere vrouwen. Het is een erg vervelend en genant zwangerschapskwaaltje. De aderen zakken uit, kunnen groter worden en zelfs gaan bloeden. Aambeien ontstaan wanneer er extra druk op de aderen is, door bijvoorbeeld lang persen tijdens een toiletbezoek (obstipatie) óf bevalling.
Tips: de combinatie van Curanol tabletten en Curanol zalf (BOL.com) werkt voor bijna alle vrouwen. Deze combinatie wordt door veel verloskundigen aangeraden en wordt door veel zwangere en pasbevallen vrouwen dé Gouden Tip (BOL.com) tegen aambeien genoemd.
Bandenpijn – zwangerschapskwaaltjes
Daar baarmoeder blijft niet zomaar op zijn plaats zitten. Hiervoor zijn banden nodig, die oprekken wanneer de baarmoeder groeit. Wanneer deze oprekken, kan dit een vervelende, stekende pijn in de onderbuik geven. Soms trekt deze pijn door naar de liezen, wat erg pijnlijk kan zijn. Gelukkig is bandenpijn onschuldig en ongevaarlijk, maar het zorgt wel voor ongemak.
Bandenpijn ontstaat doorgaans bij plotselinge bewegingen, zoals te snel opstaan. De pijn moet weggaan wanneer je even rust neemt of gaat zitten. Tip: even gaan zitten, probeer geen snelle bewegingen te maken en je kunt een warme kruik gebruiken wanneer je veel last ervaart.
Rugpijn – zwangerschapskwaaltjes
Lage rugpijn is een zwangerschapsklacht die vaak voorkomt tijdens de zwangerschap. Het hele lichaam verandert, waardoor je automatisch ook een andere houding gaat aannemen. Hierdoor kan er een overbelasting ontstaan van de rugspieren. De groeiende buik staat steeds meer naar voren, waardoor je een holle rug krijgt. Hierdoor ontstaat er pijn en het extra gewicht helpt ook niet mee.
Tips: probeer de normale houding aan te houden, al is dit erg moeilijk. Rust en beweging zijn allebei erg belangrijk. Een voedingskussen of zwangerschapskussen kan je helpen om beter te slapen! Na de geboorte van je kindje kun je het voedingskussen gebruiken tijdens de (borst)voeding. Ook een zwangerschapsband, ook wel bekkenband genoemd, kan voor pijnverlichting zorgen. In ons andere artikel lees je meer over de bekkenband en in dit artikel kun je de beste voedingskussens bekijken.
Zwangerschapsischias is ook een bekende zwangerschapsklacht die rugpijn kan veroorzaken. Deze spier loopt door het ruggenmerg naar de achterkant van je been, via je billen. De spier gaat door tot aan de voet. Soms kan de spier bekneld raken en zenuwpijn veroorzaken. Symptomen: pijn in de onderrug, kramp in de spieren, spierzwakte, tintelingen in benen/voeten/tenen, branderig en of zwak gevoel in je benen. De pijn kan heel plotseling op komen zetten.
Maagzuur – zwangerschapskwaaltjes
Weer die vervelende zwangerschapshormonen die zorgen voor een vervelend zwangerschapskwaaltje: brandend maagzuur. Later in de zwangerschap wordt brandend maagzuur veroorzaakt door de baarmoeder die tegen de maag drukt en in de verdrukking komt. Het maagzuur wordt hierdoor de slokdarm ingedrukt en dat is erg vervelend.
Tips: Eet vaker per dag kleine porties, eet niet te snel, blijf na het eten rechtop zitten, probeer stress te vermijden, drink niet teveel bij het eten, probeer koolzuurhoudende dranken, koffie, vet en pittig eten te vermijden. Ook Rennies mogen gebruikt worden tijdens de zwangerschap, maar bespreek dit altijd eerst met de verloskundige.
Harde buiken – zwangerschapskwaaltjes
Harde buiken zijn samentrekkingen van de baarmoeder. Deze samentrekkingen zijn een voorbereiding op de bevalling en kunnen erg vervelend/onaangenaam aanvoelen. Over het algemeen kunnen harde buiken geen kwaad, maar ze mogen geen pijn doen. Harde buiken worden ook Braxton-Hicks of oefenweeën genoemd.
Wanneer je jezelf teveel inspant, kun je last krijgen van (veel) harde buiken. Je lichaam geeft op die manier aan dat je rust moet nemen, omdat je teveel doet. Neem die rust! Tip: neem voldoende rust en probeer niet teveel te willen in te weinig tijd.
Toename afscheiding en schimmelinfectie
Meer en/of andere vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap is heel normaal. Ook de zuurtegraad zal veranderen in de komende maanden. Vaginale afscheiding (witte vloed) beschermt de vagina tegen ziektekiemen en heeft ook een reinigende werking. Om je baarmoeder te beschermen heb je tijdens de zwangerschap meer afscheiding.
Tijdens de zwangerschap heb je wel meer kans op een schimmelinfectie, omdat sommige hormonen zorgen voor een lagere zuurtegraad. Hierdoor kunnen schimmels en bacterieën zich gemakkelijk vermenigvuldigen. Heb je last van stinkende afscheiding én een jeukend/branderig gevoel? Neem dan contact op met de huisarts. Tips: draag zo vaak mogelijk katoenen ondergoed, was iedere dag goed zónder zeep.
Zwangerschapsincontinentie
Urineverlies tijdens de zwangerschap is heel erg vervelend. Soms zijn het maar een paar druppeltjes, maar het kan ook een flinke hoeveelheid zijn wanneer je bijvoorbeeld niest of lacht. Ongewild urineverlies wordt veroorzaakt door minder sterke spieren van de bekkenbodem.
Later in de zwangerschap kan urineverlies veroorzaakt worden door de grote druk op de blaas én bekkenbodem. Na de bevalling komt alles (meestal ) weer in orde. Soms is dit niet het geval en kun je fysiotherapie krijgen.
Tips: ga regelmatig plassen, train je bekkenbodemspieren, gebruik inlegkruisjes en blijf goed drinken. Wist je dat fysiotherapie bij zwangerschapsincontinentie voor een vergoeding in aanmerking komt? Dit is ook het geval bij incontinentieproblemen na de bevalling. In ons artikel over zorgverzekeringen en zwangerschap kun je hier meer over lezen.
Bekkeninstabiliteit – zwangerschapskwaaltjes
Ongeveer 45% van de zwangere vrouwen krijgt last van (lichte) last van bekkeninstabiliteit. Zo’n 10% van de vrouwen die zwanger zijn ervaren erge klachten. Omdat de gewrichten én gewrichtsbanden meer rekbaar en soepel worden, kunnen je bekken instabiel worden. Deze klachten kunnen zich ook voortzetten ná de zwangerschap.
Om de geboorte van de baby mogelijk te maken, moeten de verbindingsbanden soepeler en beweeglijker worden. Op die manier wordt een grotere doorgang gemaakt. Hierdoor kunnen er echter verschuivingen tussen de bekkendelen plaatsvinden. Is dit het geval? Dan heb je last van bekkeninstabiliteit. Er kan een pijnlijk gevoel ontstaan wanneer de bekkenspieren zich aanspannen.
Klachten: pijn in het bekken die constant aanwezig kan zijn, startpijn (bij opstaan bijvoorbeeld), sneller moe zijn, uitstralen van de pijn naar de (onder)rug, benen, liezen, stuit, schaambeen. Tips: probeer in beweging te blijven, neem voldoende rust, gebruik een speciale bekkenband, overleg met de verloskundige.
Spataderen – zwangerschapskwaaltjes
Zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat de wand van de aderen slapper wordt in de benen. Je hebt een grotere kans op spataderen wanneer dit in de familie voorkomt. Deze ontsierende en soms pijnlijke blauwpaarse opgezwollen bloedvaten zitten meestal op de benen, maar kunnen ook op andere plekken voorkomen, zoals de schaamlippen.
In de meeste gevallen zitten de spataderen op de benen en zijn ze ongevaarlijk, maar ze kunnen af en toe toch klachten veroorzaken. Zo kun je last krijgen van zware, vermoeide, jeukende en zelfs pijnlijke benen. Tips: niet met de benen over elkaar zitten, niet te lang stilstaan, speciale kousen dragen, veel lopen.
Zwangerschapsstriemen – striae
Striae, zwangerschapstriemen, zwangerschapsstrepen. Hoe je het beestje ook noemt, dit is een vervelende zwangerschapsklacht die vaak voorkomt. Bij een snelle groei in het lichaam, kan er bindweefsel scheuren. Naast het feit dat de striae niet mooi is, kunnen deze littekentjes ook nog eens gevoelig zijn en jeuken. Striae tijdens de zwangerschap ontstaat vooral op de buik, maar kan ook voorkomen op bijvoorbeeld de duien, borsten, billen en heupen.
Tips: ondersteuenende kleding (zoals een bekkenband, positiebroek), smeren (bijv. met Weleda (BOL.com)), niet teveel eten en veel drinken.
Zwangerschapsmasker (melasma/chloasma)
Alsof de zwangerschapshormonen nog niet genoeg leed veroorzaakt hebben… Tijdens de zwangerschap maken cellen meer pigment aan in het gezicht. Hierdoor kun je last krijgen van bruine vlekken, die erg donker kunnen zijn. De vlekken komen vooral voor in het gezicht, maar soms ook op de armen en in de nek. Een zwangerschapsmasker is niet schadelijk, maar wel vervelend. Meestal verdwijnen de vlekken na de zwangerschap weer, maar soms blijven de vlekken aanwezig.
Tips: blijf uit de zon en draag een hoed/pet! Smeren met pigment creme (BOL.com) lijkt, volgens kersverse moeders na een jaar smeren te helpen.
Bloedend tandvlees en randklachten
Ontstoken tandvlees komt regelmatig voor tijdens de zwangerschap, ook wanneer je nooit last hebt gehad van tandproblemen. Bezoek ook tijdens de zwangerschap de tandarts en geef aan dat je een kindje verwacht. Sommige behandelingen stellen tandartsen namelijk liever uit tot na de bevalling.
Een onderzoek heeft aangetoond dat parodontitis kan zorgen voor een vroeggeboorte. Laat dit dan ook behandelen tijdens de zwangerschap! Je tandarts kan je hier meer over vertellen. Omdat zwangere vrouwen meestal (frequent) overgeven en meerdere keren per dag kleine porties eten, neemt de kans op gaatjes toe. Tip: zorg voor een goede mondhygiene en bezoek de tandarts regelmatig.
Duizeligheid – Holle ader syndroom
Duizeligheid komt vaker voor tijdens de zwangerschap, door bijvoorbeeld een lage bloeddruk. Het holle ader syndroom wordt ook wel vena-cava genoemd. Wanneer je, later in de zwangerschap, een tijdje op je rug ligt, kun je duizelig worden. Zodra je jezelf omdraait, ebt het gevoel weg. Deze flauwte ontstaat doordat de baarmoeder op de onderste holle ader drukt. Het is niet gevaarlijk voor je kindje, maar wel vervelend voor jou. Tips: probeer op je zij te liggen of lek een extra kussen onder je rug.
Tip: gratis babydozen en producten aanvragen
Wist je dat we op MamaGroeit.nl een compleet overzicht van alle gratis zwangerschapsboxen en babydozen hebben gemaakt? Ook kun je verschillende gratis producten in het artikel vinden, zoals het populaire Zeeman-rompertje, een gratis boekenkoffer met boeken en nog veel meer leuke producten! Naast de gratis producten en samples (zoals luiers) vind je ook relevante tijdschriften, kortingsbonnen en andere praktische informatie in de dozen! Bekijk op deze pagina alle gratis babyproducten!

Hi, ik ben Nicole! Als moeder van 4 kinderen vind ik het geweldig om op zoek te gaan naar de beste producten voor (aanstaande) ouders. Wat begon als een hobby, is uitgegroeid tot dagelijks uren checken van de beste deals, beste producten en leukste items voor kinderen en hun ouders.