De ‘Zwangerschapskalender eerste 3 weken’-blog gaat over de eerste drie weken van de zwangerschap. Deze eerste drie weken zijn samengevoegd, omdat je eigenlijk nog niet zwanger bent. Hoe komt een zwangerschap tot stand? En waarom begint de telling van een zwangerschap bij de eerste dag van de menstruatiecyclus? Alle informatie over 1-, 2- en 3 weken zwanger zijn lees je in dit artikel.
Officieel nog niet zwanger
Wanneer je een positieve zwangerschapstest in handen hebt, ben je officieel meteen vier weken zwanger. Maar hoe kan dat? De ovulatie vindt doorgaans op de veertiende dag van de menstruatiecyclus plaats, dus dan ben je officieel nog niet zwanger. Toch beginnen gynaecologen en verloskundige de weken te tellen vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie (EDLM).
Een baby wordt meestal zo’n 38 weken na de bevruchting van een eicel geboren. De eerste twee weken voor de bevruchting worden echter ook meegeteld als zwangerschapsduur, waardoor je uitkomt op 40 weken zwangerschap. Deze twee weken krijg je als het ware dus “gratis en voor niets”.
Omdat de eisprong (en de latere bevruchting) niet bij iedere vrouw op hetzelfde moment plaatsvindt, wordt er geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Op die manier kan een baby nooit veel te laat geboren worden, met alle risico’s die hierbij horen.
Eerste twee weken van de zwangerschap
De eerste twee weken van een (mogelijke) zwangerschap staan geheel in het teken van het rijpen van een eicel. Eén van de follikels (eicel in een blaasje) zal rijpen in de eierstokken en uiteindelijk springen. Bij vrouwen met een regelmatige cyclus (28 dagen), vindt de eisprong doorgaans op de veertiende dag plaats. Heb je een regelmatige cyclus van bijvoorbeeld 38 dagen? Dan zal de eisprong hoogstwaarschijnlijk pas op de 24e dag van de cyclus plaatsvinden. Over het algemeen vindt de eisprong dus 14 dagen voor de volgende te verwachten menstruatie plaats.
Maar wanneer ben je het meest vruchtbaar? Er zijn meerdere manieren om erachter te komen wanneer de eisprong plaats zal gaan vinden. Het gebruik van een ovulatietest is een populaire manier om erachter te komen wanneer de ovulatie eraan komt. Ben je al een tijdje bezig met zwanger worden? Dan kan de ovulatietest de oplossing zijn!

Kom je in de buurt van je vruchtbare dagen? Dan wordt de baarmoedermond zachter en de opening wijder. Het slijm (afscheiding) wordt een stuk elastischer en minder dik. Ook wordt dit slijm minder zuur, zodat het “milieuvriendelijker” is voor de zaadcellen.
Na de eisprong
Als de hormonen (LH, FSH en oestrogeen) hun werk hebben gedaan en de eisprong heeft plaats gevonden, is het tijd voor de volgende stap. Het corpus luteum wordt gevormd (gele lichaam). Dit gele lichaam scheidt het hormoon progesteron af, dat nodig is om het baarmoederslijmvlies klaar te maken voor een innesteling. Is er geen sprake van een bevruchting? Dan verschrompelt dit gele lichaam weer en kun je na zo’n 14 dagen de menstruatie verwachten.
Wist je dat sommige vrouwen hun eisprong kunnen voelen? Ze herkennen dit als een soort pijn aan één van de kanten van de buik. Dit wordt ovulatiepijn genoemd.
De bevruchting
Uit één van de eileiders wordt een eicel “afgeschoten”. Er zijn maar ongeveer honderd zaadcellen die de eindstreep halen. De rest sterft onderweg af, omdat ze niet sterk genoeg zijn of afwijkingen hebben. Wanneer ze bij de eicel aangekomen zijn, proberen ze met hun kop door de wand van de eicel te komen. Wanneer dit gelukt is, breekt de “staart” af en wordt de eicel afgesloten. Er kan dus geen andere zaadcel meer binnen komen.
De innesteling
Na het samensmelten van de eicel en zaadcel krijgen zij samen een nieuwe naam: zygote, oftewel, bevruchte eicel. In deze bevruchte eicel zitten de erfelijke kenmerken van papa en mama. De zygote zal zich gaan delen en na een paar dagen krijgt de bevruchte eicel weer een nieuwe naam, namelijk blastocyst.

Baby vector gemaakt door brgfx – nl.freepik.com
In de eileider zitten allemaal haartjes, die de blastocyst naar de baarmoeder duwt. Het is maar een klein stukje, maar dit proces kan wel zeven dagen duren. Eenmaal aangekomen zal dit klompje zich in de baarmoederwand nestelen. De baarmoederwand is door de progesteron erg dik en doorbloed en het is tijd voor het vruchtje om te “verdwijnen” in de baarmoederwand. Dit wordt ook wel de innesteling genoemd. Vanaf nu spreken we van een embryo.
Wist je dat?
Lees hieronder een paar relevante weetjes!
- het geslacht direct na de bevruchting al vaststaat?
- het X-chromosoom voor een meisje staat en het Y-chromosoom voor een jongen?
- een twee-eiige tweeling ontstaat door twee bevruchte eicellen en dat dit erfelijk kan zijn?
- de kans groter is op een meisje, wanneer je seks hebt ruim 3 dagen voor de ovulatie?
- het krijgen van een een-eiige tweeling toeval is?
- de vrouw al haar eicellen al bij de geboorte bij zich heeft?
- zaadcellen dagelijks opnieuw aangemaakt worden?
Vroege zwangerschapssymptomen
Vanaf deze week kun je van alles gaan voelen. Misschien neemt je lichaam een loopje met je, maar je zou ook weleens zwanger kunnen zijn! Misschien voel je je anders dan normaal en misschien heb je wel een innestelingsbloeding gehad? Lees hier meer over allerlei vroege zwangerschapskwaaltjes, voordat we verder gaan naar week 4 op de zwangerschapskalender!
Zwangerschapskalender eerste 3 weken – tips
Het is het beste voor jou én je kindje om zo gezond mogelijk zwanger te worden. Gezond eten, niet roken, geen alcohol drinken én foliumzuur slikken zijn een paar goede tips om mee te beginnen. Foliumzuur is erg belangrijk en je kunt hier al mee starten vóórdat je zwanger bent. Je kunt kiezen voor een speciaal multivitamine supplement (BOL.com) voor vrouwen die zwanger willen worden of zijn, maar je kunt ook voor losse foliumzuur supplementen (BOL.com) kiezen.
Tip: Een tijdje geleden schreven we een uitgebreid artikel over de supplementen van OvaBalance. Dit bedrijf biedt onder andere fijne supplementen voor vrouwen die zwanger willen worden en zijn. Op deze pagina kun je alles lezen over deze supplementen!
Zwangerschapskalender week 4 lezen
Waarschijnlijk ben je erachter gekomen dat je zwanger bent, na het doen van een zwangerschapstest. Is de test positief en ben je nog niet ongesteld geworden? Dan is de kans groot dat je echter zwanger bent! Vanaf het volgende artikel lees je onder meer over de (toekomstige) baby en zijn/haar groei. Daarnaast lees je meer informatie over jouw veranderende lichaam, geven we praktische tips en lees je nuttige informatie over de zwangerschap per week.
Ben je nog niet ongesteld geworden (overtijd), maar is de zwangerschapstest negatief? Dan kun je het beste een paar dagen wachten en dan weer testen. Is het deze maand niet gelukt? Misschien heb je dan iets aan ons ‘10x tips om sneller zwanger te worden‘ artikel.
>> Naar zwangerschapskalender week 4

Hi, ik ben Nicole! Als moeder van 4 kinderen vind ik het geweldig om op zoek te gaan naar de beste producten voor (aanstaande) ouders. Wat begon als een hobby, is uitgegroeid tot dagelijks uren checken van de beste deals, beste producten en leukste items voor kinderen en hun ouders.