Zwangerschapskalender eerste 3 weken

Zwangerschapskalender eerste 3 weken

Zwangerschapskalender eerste 3 weken. De eerste drie weken van de zwangerschap zijn samengevoegd in één blog. Waarom? Dat lees je in het artikel! Hoe komt een zwangerschap tot stand? Waarom begint de telling van een zwangerschap bij de eerste dag van je menstruatiecyclus? Alle informatie over 1,2,3 weken zwanger lees je hier!

Officieel nog niet zwanger

Wanneer je een positieve zwangerschapstest in handen hebt, ben je officieel meteen vier weken zwanger. Maar hoe kan dat? De ovulatie vindt doorgaans op de veertiende dag van de menstruatiecyclus plaats, dus dan ben je officieel nog niet zwanger. Toch beginnen gynaecologen en verloskundige de weken te tellen vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie (EDLM).

Een baby wordt meestal zo’n 38 weken na de bevruchting van een eicel geboren. De eerste twee weken voor de bevruchting worden echter ook meegeteld als zwangerschapsduur, waardoor je uitkomt op 40 weken zwangerschap. Deze twee weken krijg je als het ware dus “gratis en voor niets”.

Omdat de eisprong (en de latere bevruchting) niet bij iedere vrouw op hetzelfde moment plaatsvindt, wordt er geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Op die manier kan een baby nooit veel te laat geboren worden.

Eerste twee weken van de zwangerschap

De eerste twee weken van een (mogelijke) zwangerschap staan geheel in het teken van het rijpen van een eicel. Eén van de follikels (eicel in een blaasje) zal rijpen in de eierstokken en uiteindelijk springen. Bij vrouwen met een regelmatige cyclus (28 dagen), vindt de eisprong doorgaans op de veertiende dag plaats. Heb je een regelmatige cyclus van bijvoorbeeld 38 dagen? Dan zal de eisprong hoogstwaarschijnlijk pas op de 24e dag van de cyclus plaatsvinden. Over het algemeen vindt de eisprong dus 14 dagen voor de volgende te verwachten menstruatie plaats.

>> Wil je graag meer weten over de ovulatie? Lees dan dit uitgebreide artikel

Je wilt vast ook weten wanneer je het meest vruchtbaar bent. Er zijn meerdere manieren om erachter te komen wanneer je eisprong plaats zal vinden. Het gebruik van ovulatietest wordt door veel vrouwen aangeraden wanneer je al een tijdje bezig bent met zwanger worden.

>> Lees hier over de beste ovulatietesten en hoe je je vruchtbare dagen kunt bepalen

zwangerschapskalender eerste 3 weken

Kom je in de buurt van je vruchtbare dagen? Dan wordt de baarmoedermond zachter en de opening wijder. Het slijm (afscheiding) wordt een stuk elastischer en minder dik. Ook wordt dit slijm minder zuur, zodat het “milieuvriendelijker” is voor de zaadcellen.

Na de eisprong

Als de hormonen (LH, FSH en oestrogeen) hun werk hebben gedaan en de eisprong heeft plaats gevonden, is het tijd voor de volgende stap. Het corpus luteum wordt gevormd (gele lichaam). Dit gele lichaam scheidt het hormoon progesteron af, dat nodig is om het baarmoederslijmvlies klaar te maken voor een innesteling. Is er geen sprake van een bevruchting? Dan verschrompelt dit gele lichaam weer en kun je na zo’n 14 dagen de menstruatie verwachten.

Sommige vrouwen kunnen hun eisprong voelen. Ze herkennen dit als een soort pijn aan één van de kanten van de buik. Dit wordt ook wel ovulatiepijn genoemd.

Lees ook  13 weken zwanger | zwangerschapskalender

De bevruchting

Uit één van de eileiders wordt een eicel “afgeschoten”. Er zijn maar ongeveer honderd zaadcellen die de eindstreep halen. De rest sterft onderweg af, omdat ze niet sterk genoeg zijn of afwijkingen hebben. Wanneer ze bij de eicel aangekomen zijn, proberen ze met hun kop door de wand van de eicel te komen. Wanneer dit gelukt is, breekt de “staart” af en wordt de eicel afgesloten. Er kan dus geen andere zaadcel meer binnen komen.

De innesteling

Na het samensmelten van de eicel en zaadcel krijgen zij samen een nieuwe naam: zygote, oftewel, bevruchte eicel. In deze bevruchte eicel zitten de erfelijke kenmerken van papa en mama. De zygote zal zich gaan delen en na een paar dagen krijgt de bevruchte eicel weer een nieuwe naam, namelijk blastocyst.

4 weken zwanger

Baby vector gemaakt door brgfx – nl.freepik.com

In de eileider zitten allemaal haartjes, die de blastocyst naar de baarmoeder duwt. Het is maar een klein stukje, maar dit proces kan wel zeven dagen duren. Eenmaal aangekomen zal dit klompje zich in de baarmoederwand nestelen. De baarmoederwand is door de progesteron erg dik en doorbloed en het is tijd voor het vruchtje om te “verdwijnen” in de baarmoederwand. Dit wordt ook wel de innesteling genoemd. Vanaf nu spreken we van een embryo.

Wist je dat?

Hieronder lees je een paar relevante weetjes!

Wist je dat:

  • het geslacht direct na de bevruchting al vaststaat?
  • het X-chromosoom voor een meisje staat en het Y-chromosoom voor een jongen?
  • een twee-eiige tweeling ontstaat door twee bevruchte eicellen en dat dit erfelijk kan zijn?
  • de kans groter is op een meisje, wanneer je seks hebt ruim 3 dagen voor de ovulatie?
  • het krijgen van een een-eiige tweeling toeval is?
  • de vrouw al haar eicellen al bij de geboorte bij zich heeft?
  • zaadcellen dagelijks opnieuw aangemaakt worden?

Vroege zwangerschapssymptomen

Vanaf deze week kun je van alles gaan voelen. Misschien neemt je lichaam een loopje met je, maar je zou ook weleens zwanger kunnen zijn! Misschien voel je je anders dan normaal en misschien heb je wel een innestelingsbloeding gehad? Lees hier meer over allerlei vroege zwangerschapskwaaltjes, voordat we verder gaan naar week 4 op de zwangerschapskalender!

Zwangerschapskalender eerste 3 weken| Tips

Het is het beste voor jou én je kindje om zo gezond mogelijk zwanger te worden. Gezond eten, niet roken, geen alcohol drinken én foliumzuur slikken zijn een paar goede tips om mee te beginnen. Foliumzuur is erg belangrijk en je kunt hier al mee starten vóórdat je zwanger bent.

Bekijk op deze pagina foliumzuur supplementen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een multi-vitamine supplement.

Zwangerschapskalender week 4 t/m 42

Vanaf het volgende artikel lees je onder andere meer over de (toekomstige) baby en zijn/haar groei, over jouw veranderende lichaam, praktische tips en nuttige informatie per week.

>> Naar week 4

Lees ook: