CHECKLIST ZWANGERSCHAP : dit moet je regelen

checklist zwangerschap

Op het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent, heb je wel duizend vragen. Wanneer moet je een afspraak maken bij de verloskundige? Moet je eerst de huisarts bellen? Hoe zit het met mijn zorgverzekering en welke prenatale onderzoeken zijn er allemaal? Lees hier dé Checklist Zwangerschap en regel alles wat je moet regelen.

Lees ook: Zorgverzekering en zwangerschap 2024

Aanmelden bij de verloskundige – Checklist zwangerschap

Heb je een positieve zwangerschapstest? Gefeliciteerd! Tegenwoordig hoef je niet meer naar de dokter om vast te laten stellen dat je zwanger bent. Je kunt rechtstreeks naar een verloskundige in de buurt bellen om een afspraak te maken, waar je direct een intakegesprek kunt inplannen. Was je onder behandeling van de gynaecoloog? Dan maak je daar een afspraak.

De eerste afspraak vindt meestal tussen de 6-8 weken zwangerschap plaats, maar sommige praktijken plannen het intakegesprek later in.

Intakegesprek verloskundige en vitaliteitsecho

Vaak krijg je tijdens het intakegesprek bij de verloskundige een zogenaamde vitaliteitsecho. Tijdens de vitaliteitsecho wordt door de verloskundige of echoscopist bekeken of de zwangerschap “vitaal” is. Is er een levend vruchtje aanwezig? Klopt het hartje en zit het vruchtje op de juiste plek in de baarmoeder ingenesteld? Zijn er afwijkingen aanwezig in de baarmoeder?

Meestal krijg je na de vitaliteitsecho nog een officiële termijnecho. Tijdens de termijnecho wordt dan vastgesteld wanneer de officiële bevaldatum / uitgerekende datum is. Op deze pagina lees je meer over de verschillende prenatale echo’s/onderzoeken.

Tip: schrijf de datum op van de eerste dag van je laatste menstruatie (EDLM). De verloskundige wilt deze datum graag weten, zodat zij kan bekijken of de datum klopt met de zwangerschapsduur die via de echo wordt vastgesteld.

Gratis babydozen in 2024 aanvragen

Wanneer je voor het eerst moeder wordt, zie je (qua babyproducten) door de bomen het bos niet meer. In gratis babydozen of gratis zwangerschapsboxen zitten nuttige producten voor jou en je kindje. Denk aan proefpakketjes met luiers, luier- of billenzalfjes (Sudocreme, Bepanthen), melkflesjes, fopspeentjes, olie voor mama enzovoort. Bedrijven laten je graag gratis kennismaken met hun producten!

Naast de gratis producten kun je vaak ook tijdschriften (KEK Mama, WIJ enz) en kortingsbonnen voor vakantieparken en luiers vinden. Wij hebben een compleet overzicht samengesteld van de gratis dozen!

Erkenning ongeboren vrucht – checklist zwangerschap

Als je niet getrouwd bent, is het belangrijk om je ongeboren kindje te laten erkennen door de aanstaande vader. Dit kan kosteloos bij jouw gemeente. Bekijk op de website van de gemeente waar je woont wat je nodig hebt voor deze aanvraag. Op dat moment besluit je ook welke achternaam het ongeboren kind krijgt. Het regelen van de erkenning is helemaal gratis.

Let erop dat de vader niet automatisch het ouderlijk gezag krijgt over het ongeboren kindje wanneer jullie niet getrouwd zijn. Na de geboorte van jullie kindje kan het ouderlijk gezag online geregeld worden bij de rechtbank. Dit is uiteraard ook nog steeds mogelijk per post. Je ontvangt na de geboorte alle informatie over het ouderlijk gezag.

Foliumzuur slikken, belangrijk voor je kindje

Foliumzuur is ontzettend belangrijk voor je ongeboren kindje. Extra foliumzuur verkleint namelijk de kans op afwijkingen bij je ongeboren kindje én ondersteunt hem bij zijn ontwikkeling en groei. De meeste vrouwen met een kinderwens beginnen al voor de zwangerschap met het slikken van foliumzuur, maar niet iedereen is op de hoogte van het belang van dit supplement.

Het is niet te laat om te beginnen! Heb je een positieve zwangerschapstest? Begin dan direct met het slikken van foliumzuur. Je kunt dit als een los supplement aanschaffen, maar je kunt ook kiezen voor een compleet supplement voor zwangere vrouwen, zoals Davitamon Compleet Zwanger. Hierin zit precies wat je nodig hebt tijdens en na de zwangerschap, zoals vitamine D, welke ook erg belangrijk is.

Gezondheidsadviezen | Checklist zwangerschap

Voor zwangere vrouwen gelden er veel adviezen. Wat mag je wel en niet eten? Wat kun je tijdens de zwangerschap écht beter niet doen? Een paar belangrijke voorbeelden zijn: röntgenfoto’s ( kunnen schadelijk zijn ), het gebruiken van tabak, drank of drugs, het eten van rauw vlees of bepaalde soorten vis enzovoort. Er zijn veel boeken beschikbaar met geweldige adviezen voor tijdens de zwangerschap. Je bekijkt ze hier bij bol!

checklist zwangerschap

Kraamzorg tijdig aanvragen

Kraamzorg, een ver-van-je-bed-show. Toch? Het is erg belangrijk om jezelf ruim vóór de verwachte bevaldatum in te schrijven voor kraamzorg. De meeste kraamzorginstanties willen de inschrijving graag voor de 14 weken zwangerschap ontvangen. Op die manier kunnen zij de planning zo goed mogelijk regelen en ben je verzekerd van kraamzorg na de geboorte van je kindje.

Per regio verschilt het aanbod aan kraamzorg. In de grotere steden is het vaak een stuk drukker, dus houd hier rekening mee. Van de verloskundige krijg je meestal informatiefolders, waar ook informatie bij zit over de kraamzorginstantie in de buurt. Zoek er eentje uit en kijk gelijk even naar de voorwaarden.

Krijg je geen kraampakket van de verzekering? Bekijk dan zeker onderstaand kraampakket van Natalis: nu nog duurzamer!

Checklist zwangerschap uitzet – babyuitzet lijst

Veel babyuitzet lijsten die je online tegen zult komen, zijn hartstikke commercieel ingericht. Als (nieuwe) ouder heb je vaak geen idee van wat je nu echt nodig hebt voor je kindje en vooral: wat niet! Let dus goed op wanneer je gaat beginnen aan de babyuitzet en lees ervaringen van andere ouders. In ons andere artikel bekijk je een complete babyuitzetlijst met spullen die je echt nodig hebt.

Geboortekaartjes + winacties

In Nederland is het een “traditie” om familie en vrienden op de hoogte te stellen van de geboorte van je kindje, door middel van een geboortekaartje. Vroeger kon je deze kaartjes bij speciale drukkerijen uitzoeken en bestellen, maar tegenwoordig kun je de mooiste kaarten online vinden. Wil je de kaart zelf ontwerpen of kies je voor een kant-en-klaar design?

Tip: Geboortekaartjes Kaartje2go

Bij Kaartje2go maak je erg leuke, betaalbare geboortekaartjes. Je kunt kiezen uit standaard layouts, maar je kunt de kaartjes ook (verder) aanpassen naar je eigen wensen. Er zijn ontzettend veel kaarten te vinden, maar je kunt ook zelf een eigen kaart (met foto’s) ontwerpen.

Winactie: schrijf je jezelf in en beval je op de uitgerekende datum? Dan zijn de geboortekaartjes HELEMAAL gratis! Dat is pas een leuke besparing!

Verzekeringen bekijken | Checklist zwangerschap

Wanneer je terechtkomt in een nieuwe fase van het leven, namelijk het moederschap, wordt het ook tijd om je verzekeringen goed onder de loep te nemen. Tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode maak je meestal grote kosten: evt. zwangerschapscursussen, (extra) prenatale onderzoeken, een poliklinische ziekenhuisbevalling enzovoort.

Zorgverzekering en zwangerschap

De basiszorgverzekering is in Nederland qua vergoedingen hetzelfde. Bij een zwangerschap, bevalling en kraamperiode komen veel kosten kijken. Niet alle kosten worden gedekt door de basiszorgverzekering, dus kan het verstandig zijn om je zorgverzekering hierop aan te passen.

In november/december van ieder jaar kun je weer overstappen. Het is verstandig om per zorgverzekeraar een aantal vergoedingen te vergelijken, zoals: kraamzorg (eigen bijdrage), prenataal onderzoek, (pret)echografie, lactatiedeskundige zorg en bijvoorbeeld anticonceptie ná de geboorte.

Ook betaal je voor een niet-medische bevalling in het ziekenhuis een eigen bijdrage. Sommige zorgverzekeraars bieden een vergoeding voor deze kosten in aanvullende pakketten.

Lees ook het artikel: Zorgverzekering & zwangerschap. Voorkom onnodige kosten waar je jezelf tegen kunt verzekeren!

Uitvaartverzekering

De uitvaartverzekering is niet de eerste verzekering waaraan je denkt wanneer je een kindje verwacht. Toch is het fijn om, wanneer je nog geen uitvaartverzekering hebt, jezelf te verzekeren tegen onverwachte kosten tijdens een moeilijke, emotionele tijd. Gelukkig verlopen de meeste zwangerschappen goed, maar dit is niet altijd het geval.

(Ongeboren) Baby’s vanaf 24 weken moeten worden aangegeven bij de gemeente én moeten worden begraven of gecremeerd. Ouders die deze vreselijke gebeurtenis mee moeten maken, zijn vaak niet op de hoogte van de kosten die dit met zich meebrengt.

Kinderopvang – Checklist zwangerschap

In Nederland hebben moeders (minimaal) 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Wil je na de geboorte van je kindje blijven werken? Dan is het verstandig om je kleintje alvast in te schrijven voor het kinderdagverblijf. Bij de meeste creches zijn er lange wachtlijsten. Veel vrouwen zijn zich hier niet van bewust en schrijven hun kindje te laat in. Voorkom dat je geen plekje hebt bij de kinderopvang en schrijf je kindje zo snel mogelijk in.

Tip: de kosten voor de kinderopvang worden (deels) opgevangen door de overheid. Soms kom je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Op de website van de Belastingdienst kun je de voorwaarden bekijken.

Werk en zwangerschap – Checklist zwangerschap

Je bent verplicht om je werkgever uiterlijk drie weken vóór je zwangerschapsverlof door te geven dat je zwanger bent. In de praktijk geven zwangere vrouwen dit veel eerder door. Verstandig, want je werkgever is dan wettelijk verplicht om je te beschermen. Denk aan nachtdiensten en veilig werk. Het is ook wel zo netjes om ervoor te zorgen dat je werkgever langer de tijd heeft om een vervanger te vinden voor de functie die je invult.

Let op! Ben je zzp’er/zelfstandig ondernemer en zwanger? Ook dan kun je recht hebben op zwangerschaps- en bevallingsverlof. De ZEZ-uitkering is er speciaal voor zwangere ondernemers. Deze uitkering kun je aanvragen bij het UWV.

Zwangerschapscursus – checklist zwangerschap

Van zwangerschapsgym tot online pufcursus: er zijn verschillende zwangerschapscursussen die je kunt volgen wanneer je in verwachting bent. Sommige zorgverzekeraars bieden hier zelfs een vergoeding voor aan! Vaak is dit het geval wanneer je een aanvullende verzekering hebt afgesloten bij de zorgverzekering.

Zwangerschapsyoga, haptonomie, een pufcursus, zwangerschapszwemmen en een cursus borstvoeding geven zijn de meest bekende cursussen die je kunt volgen. Ook de Online Geboorte Academie biedt een pufcursus aan, die je online kunt volgen.

Zwangerschapsdagboek- en boeken

Vind je het leuk om een invulboek voor tijdens de zwangerschap te hebben? In zo’n speciaal zwangerschapsdagboek kun je alle belangrijke momenten van de zwangerschap vastleggen. Denk aan de eerste echo, de groei van je buik, hoe je je voelt tijdens de zwangerschap enzovoort.

Naast de speciale invulboeken bestaan er natuurlijk ook genoeg zwangerschapsboeken boordevol informatie over de zwangerschap en je kindje. Wat mag je wel eten? Hoe groeit mijn kindje? Hoe groot is hij op dit moment?

De babyuitzet

Wanneer begin je eigenlijk aan de babyuitzet? Welke spullen heb je echt nodig en wat zijn miskopen? Wij schreven er een handig en compleet artikel over. Van hydrofiele doek tot babybadje: na het lezen van het artikel weet je precies wat je nodig hebt.

Veel vrouwen beginnen al voor de 20 weken zwangerschap aan het verzamelen van de babyuitzet. Zorg in ieder geval dat je klaar bent rond de 37 weken zwangerschap. Vanaf dat moment mag je thuis bevallen en is het fijn om klaar voor de baby te zijn.

Dit vind je misschien ook leuk

Scroll naar boven