Zwanger

Op het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent, heb je wel duizend vragen. Wat moet ik allemaal regelen? Hierbij een checklist om ervoor te zorgen dat je niks vergeet.

Aanmelden bij de verloskundige

Tegenwoordig hoef je niet eerst meer naar de dokter om vast te stellen dat je zwanger bent. Heb je een positieve zwangerschapstest? Dan kun je rechtstreeks naar de verloskundige bellen. Zij zullen een intakegesprek inplannen, waarbij je meestal ook direct een “vitaliteitsecho” krijgt.

Tijdens de vitaliteitsecho bekijkt de verloskundige of echoscopist of er een levende vrucht in de baarmoeder aanwezig is. Ze bekijken of het hartje klopt, of het vruchtje op de juiste plaats ingenesteld is en of er eventuele afwijkingen in de baarmoeder aanwezig zijn. Meer informatie over echo’s en onderzoeken volgt later.

Tips: schrijf de datum op van de eerste dag van jouw laatste menstruatie. Hier vraagt de verloskundige naar en zo kunnen ze via een echo bekijken of dat ongeveer klopt.

Update november 2020: er zijn speciale coronamaatregelen in werking gesteld. Tijdens een bezoek aan de verloskundigenpraktijk wordt gevraagd om een mondkapje te dragen.

Verloskundige

Erkenning ongeboren vrucht

Als je niet getrouwd bent, is het zaak om het ongeboren kindje te laten erkennen door de aanstaande vader. Dit kan kosteloos bij jouw gemeente. Bekijk op de website van jouw gemeente wat je nodig hebt voor de aanvraag. Op dat moment besluit je ook welke achternaam het ongeboren kind krijgt.

Let erop dat de vader niet automatisch het ouderlijk gezag krijgt over het ongeboren kindje. Na de geboorte kun je het ouderlijk gezag online aanvragen bij de rechtbank. Dit kan ook per post.

Foliumzuur slikken

Was je al bezig met zwanger worden? Dan ben je vast al begonnen aan het slikken van foliumzuur. Doe je dit nog niet? Begin er dan direct mee. Het beste is om vier weken voor een eventuele bevruchting mee te beginnen. Foliumzuur kun je hier bestellen. Na dit pakje ben ik overgestapt op Davitamon Compleet Zwanger. Ook deze vind je hier.

Extra foliumzuur slikken verkleint de kans op afwijkingen bij jouw ongeboren kindje.

Gezondheidsadviezen

Er zijn vele adviezen voor zwangere vrouwen, zo ook voor voeding. Verdiep jezelf in wat je wel en niet mag eten. Ook worden bepaalde dingen afgeraden. Denk aan: röntgenfoto’s die schadelijk kunnen zijn, het stoppen met roken, drank en/of drugs, het eten van rauw vlees enzovoort. Hier volgt later nog een aparte post over. Zorg er voor dat je gezond eet! Ook zijn aanvullende voedingssupplementen een prima idee.

Kraamzorg aanvragen

Wat veel moeders niet weten, is dat je zo snel mogelijk een inschrijving bij de kraamzorg moet doen. Het liefst nog voor de veertiende zwangerschapsweek. Dus wil jij zeker weten dat je een kraamverzorgster naast jouw bed hebt na de bevalling, meld je dan snel aan.

Er zijn per regio verschillende kraamcentra. Meestal krijg je van de verloskundige een folder van verschillende kraamzorginstanties in jouw regio.

Verzekering bekijken

Let hierbij goed op in welk jaar jij bevalt. Ben je bijvoorbeeld in augustus zwanger geworden, dan beval je het jaar daarna. Het verschilt heel erg qua zorgverzekeraar wat je wel en niet vergoed kunt krijgen. Vergelijk onder andere de vergoedingen voor : kraamzorg, echo en aanvullend onderzoek en anti-conceptie na de geboorte.

Lees ook mijn artikel: Zorgverzekering & zwangerschap. Voorkom onnodige kosten waar je jezelf tegen kunt verzekeren!

Kinderopvang

Na de geboorte hebben werkende moeders ongeveer drie maanden bevallingsverlof. Het lijkt nog ver weg, maar de tijd gaat erg snel. Er zijn momenteel overal wachtlijsten bij de kinderopvang. Wil je verzekerd zijn van een plekje voor jouw kind? Meld je dan alvast aan bij de kinderopvang in de buurt.

Werk en zwangerschap

In principe ben je verplicht om pas drie maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum door te geven dat je zwanger bent. De meeste vrouwen krijgen al veel eerder een dikkere buik, waardoor het niet gemakkelijk is om de zwangerschap geheim te houden. Ook zijn werkgevers liever eerder op de hoogte, in verband met het kunnen regelen van een vervanger.

Wil je lezen over COVID-19 en Zwangerschap? Klik dan hier.
Wil je lezen over Gezond zwanger worden en zijn met OvaBalance? Klik dan hier.