Zorgverzekering zwangerschap 2021

Zorgverzekering zwangerschap 2022 | alle informatie

Zorgverzekering zwangerschap 2022. Ben je in verwachting en uitgerekend in 2022 of bezig met zwanger worden? Dan is het wellicht een verstandig idee om eens kritisch naar je zorgverzekering tijdens de zwangerschap te kijken. De extra kosten die een zwangerschap met zich mee kan brengen kunnen soms hoog uitvallen. Lees hier meer over de kosten waar je misschien nog niet eens over hebt nagedacht.

Onderaan de tekst kun je zorgverzekeringen vergelijken.

UPDATE JANUARI 2021: je kunt officieel nog overstappen tot 31 januari 2021. Ben je bezig met zwanger worden en verwacht je uitgerekend te zijn in 2022? Het is dan verstandig om over de onverwachte kosten te lezen die bij een zwangerschap, bevalling en kraamperiode kunnen komen kijken.

Bekijk de nieuwe informatie over Zorgverzekering Zwangerschap 2021.


Inhoudsopgave

(Verplichte basis) Zorgverzekering en je zwangerschap in 2022

De meeste kosten die een zwangerschap met zich meebrengt worden gewoon gedekt vanuit de (verplichte) basisverzekering. Iedere Nederlander moet een zorgverzekering afsluiten vanaf de leeftijd van 18 jaar. Het kan voorkomen dat je een eigen bijdrage moet betalen voor sommige kosten. Ook gaan sommige kosten (deels) van het eigen risico af. Aanvullende verzekeringen dekken soms bepaalde kosten, maar dit moet je per zorgverzekeraar bekijken. Iedere zorgverzekeraar mag de aanvullende pakketten namelijk zelf samenstellen.

Verder zijn er verschillende kortingen beschikbaar, via bijvoorbeeld het UnitedConsumers ZorgCollectief. Ook op aanvullende verzekeringen zitten momenteel kortingen van 15% en dat vind ik niet mis. De meest voorkomende zorgkosten zitten meestal in dit soort aanvullende verzekeringen.

De premie is hoger, maar wordt terugverdiend door middel van de vergoedingen. Denk aan (complete) vergoedingen voor de eigen bijdrage die je eigenlijk moet betalen bij een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak. Of de eigen bijdrage van de kraamzorg, een kraampakket, vergoedingen voor een zwangerschapscursus t.w.v. €100, een budget van €800 voor de aanschaf of huur van een borstkolf, een budget van €200 voor het advies van een lactatiedeskundige (borstvoeding), EHBO-curus, reanimatiecurus (€500) en nog meer zwangerschapsgerelateerde vergoedingen.


Aanvullende zorgverzekering zwangerschap 2022

Heb je een aanvullende verzekering nodig tijdens de zwangerschap? Dat is dé vraag die je jezelf moet stellen. Sommige kosten worden niet gedekt door de basisverzekering en kunnen dan ook hoog oplopen.

Voor zwangere vrouwen zijn er vaak pakketten te vinden die zich aanpassen aan de situatie. Zo worden er in sommige pakketten pretecho’s of combinatietesten vergoedt. Ook zijn er pakketten te vinden die bijvoorbeeld de eigen bijdrage van de kraamzorg vergoeden. Vergoedingen voor een poliklinische ziekenhuisbevalling zijn ook mogelijk.

Welke zorgverzekering en aanvullende verzekering tijdens de zwangerschap het beste zijn is niet eenvoudig te bepalen. Iedere vrouw heeft een andere zorgbehoefte. Kijk dus naar jouw eigen persoonlijke situatie en maak gebruik van vergelijkers. Op die manier kun je jouw perfecte zorgverzekering voor tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode kiezen.


Welke kosten worden in 2021 niet vergoed?

Een combinatietest zonder medische indicatie. De kosten voor dit prenatale onderzoek zijn momenteel €180,00.
Een pretecho/geslachtsbepaling of vitaliteitsecho zonder medische noodzaak. De kosten variëren per echocentrum.
NIPT test wordt slechts gedeeltelijk vergoed. Er wordt een eigen bijdrage van €175,00 gevraagd.
Eigen bijdrage ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak
Eigen bijdrage bevalling geboortecentrum zonder medische noodzaak
Eigen bijdrage kraamzorg (€4,60 in 2021)
Fysiotherapie. Hier krijg je alleen een vergoeding voor bij zwangerschapsincontinentie of incontinentie na de bevalling
Lactatiekundige (voor advies tijdens de lactatieperiode/borstvoeding
Zwangerschapscursussen (worden meestal wel vergoed door aanvullende verzekeringen
Babymassages

Welke kosten worden wel vergoed vanuit de basisverzekering?

Alle noodzakelijke prenatale echo’s / echografieën
Alle verloskundige hulp
Huisartsenkosten
Fysiotherapie bij (zwangerschaps)incontinentie
Kraamzorg aan huis (exclusief eigen bijdrage)
Medische bevalling in het ziekenhuis (bij bijv. pijnbestrijding, dwarsligging baby of een keizersnede)
Thuisbevalling
Alle prenatale testen/onderzoeken die medisch noodzakelijk zijn
Bloedonderzoek tijdens de zwangerschap (wel eigen risico)
Geneesmiddelen (wel eigen risico/bijdrage)
Vruchtwaterpunctie of vlokkentest (wel eigen risico)

Voor sommige zorg betaal je nog wel een deel van het eigen risico. Denk aan de kosten voor het bloedonderzoek tijdens de zwangerschap en geneesmiddelen. Ook voor de vruchtwaterpunctie en vlokkentest wordt je eigen risico aangesproken. Let hier op en houd hier rekening mee.


Tips zorgverzekering zwangerschap 2022

Zet geld apart voor onverwachte kosten, zoals het eigen risico.
Tandartskosten. Zelfs vrouwen die nooit problemen hebben ervaren met hun gebit, kunnen nu veel last van hun tandvlees en/of gebit krijgen. Een goede tandartsverzekering is meestal geen overbodige luxe.
Jouw wensen. Wil je geen zwangerschapscursus/bevalcursus? Wil je geen borstvoeding geven? Dan is een aanvullende verzekering meestal overbodig.
Jouw verzekering en die van je partner. Hebben jullie samen een verzekering? Een aanvullende verzekering voor de zwangerschap is duurder en onnodig voor een man.
Vergelijk zwangerschapsvergoedingen. Sommige zorgverzekeraars verwijderen vergoedingen per jaar. Zo is FBTO gestopt met de module Gezinsplanning. OHRA heeft dan juist weer uitgebreide aanvullende vergoedingen in pakketten.

Veranderingen zorgverzekering zwangerschap 2022

In 2021 zijn er weinig veranderingen omtrent zwangerschap/zwanger zijn in de vergoedingen vanuit de basisverzekering. Voor zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden verandert er dus weinig.

De veranderingen voor 2022 zijn natuurlijk nog lang niet bekend. Zodra deze wijzigingen doorgegeven worden, kun je het hier lezen.


Premies basiszorgverzekering 2021 stijgen

Heb je het nieuws de laatste tijd in de gaten gehouden? Dan heb je wellicht al meegekregen dat de premies (fors) gaan stijgen. Een gemiddelde zorgverzekering (basisverzekering) kost €120-€125 per maand, wat neerkomt op zo’n €1440-€1500 per jaar. De actuele premies kun je eventueel via bovenstaande vergelijker natuurlijk bekijken.

Het is wellicht verstandig om via onderstaande vergelijker te vergelijken waar je de laagste premie kunt vinden met de meeste vergoedingen tijdens de zwangerschap. Ook via Independer kun je zorgverzekeringen tijdens de zwangerschap in 2021 vergelijken.

De premies voor 2022 zullen hoogstwaarschijnlijk ook gaan stijgen. Dit jaar is nog maar net begonnen en voorlopig weet nog niemand wat de impact van het coronavirus op de premies van de zorgverzekering zal zijn.


Collectiviteitskorting verandert niet in 2021

De collectiviteitskorting blijft in 2021 exact hetzelfde als in 2020. De korting bedraagt maximaal 5%. Momenteel is er nogal wat discussie over deze collectiviteitskorting en wellicht stopt de korting vanaf 2022 in zijn geheel.

Niets is echter nog zeker. Zodra er meer duidelijkheid is over de collectiviteitskorting in 2022, kun je dat hier lezen.


Geen verandering hoogte eigen risico

Ieder jaar is het weer spannend. Hoe hoog gaat het eigen risico worden? In 2021 bedraagt het eigen risico nog steeds €385, net als de jaren voor 2021. Dit scheelt weer in de portemonnee, want tijdens de zwangerschap wordt het eigen risico vast wel aangesproken.


Toevoegingen vergoedingen in 2021

Er zijn een aantal nieuwe vergoedingen toegevoegd aan het basispakket en er verdwijnen geen vergoedingen. Dat is dus goed nieuws! De volgende vergoedingen worden toegevoegd in 2021:

Herstelzorg na corona
Dagbehandeling niet-aangeboren hersenletsel
Geneesmiddelen tegen lymfeklier- en eierstokkanker

Bovenstaande vergoedingen hebben geen betrekking op de zorgverzekering zwangerschap 2021. Er zijn in 2021 geen grote veranderingen wanneer het gaat om de vergoedingen vanuit de basisverzekering. Ook zijn er nog geen veranderingen in het vooruitzicht voor het jaar 2022. Zodra deze bekend zijn, lees je het hier!


Zorgverzekering zwangerschap 2022

Ben je net bevallen, vallen er ineens allemaal rekeningen op de mat (of in je mailbox). Dat is natuurlijk niet waar je op zit te wachten. Het is geen slecht idee om jezelf voor te bereiden op de kosten die een zwangerschap, bevalling en kraamperiode (kraamtijd) met zich meebrengen. Denk aan: niet-medische echo’s, het bezoeken van een gynaecoloog, bloedonderzoek, eigen bijdrage kraamzorg en eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling in het ziekenhuis, zonder medische indicatie.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van kosten die voor komen tijdens een zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Natuurlijk zijn bepaalde kosten verschillend per persoon. Zo kost een thuisbevalling helemaal niets, maar kan een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie al snel honderden euro’s kosten. Iedere aanstaande moeder heeft eigen behoeften en dus is er geen eenduidig antwoord op “wat is de beste zorgverzekering tijdens de zwangerschap?”.

Conclusie: een thuisbevalling en een ziekenhuisbevalling mét medische noodzaak worden volledig vergoed. Ga je zonder medische noodzaak bevallen in een geboortecentrum/kraamcentrum? Dan krijg je in 2021 €225 vergoed. Let wel op! Er zit een eigen bijdrage aan vast van €369,40.

In ziekenhuizen betaal je ook een eigen bijdrage en dit bedrag verschilt per ziekenhuis. Van deze kosten wordt €225,00 vergoed. De maximale eigen bijdrage bedraagt dan €415,66.


Tussentijds overstappen zorgverzekering en zwanger in 2022

Tussentijds overstappen naar een andere zorgverzekeraar is jammer genoeg niet mogelijk. Er is maar één overstapmoment per jaar en helaas is dit ook het geval voor zwangere vrouwen en voor vrouwen die bezig zijn met zwanger worden.

Het is overigens bij sommige zorgverzekeraars wel mogelijk om een aanvullend pakket uit te breiden en/of te wijzigen, op andere momenten van het jaar. Vaak blijft dit aanvullende pakket dan het hele jaar door aanstaan.

Zorgverzekeraars bieden vaak aanvullende pakketten voor zwangere vrouwen en/of jonge gezinnen aan. Ook in 2021 is dit van toepassing. Je betaalt per maand een hogere premie, maar de vergoedingen zijn vaak hoog. Op die manier haal je de premie er al snel weer uit.

Onder andere OHRA, Menzis en VGZ bieden aanvullende pakketten aan voor tijdens de zwangerschap.

Met Ohra Uitgebreid gelden vergoedingen voor de eigen bijdragen voor kraamzorg (100%) , vergoedingen voor lactatiekundige zorg (maximaal €200) , een niet-noodzakelijke combinatietest, een vergoeding van maximaal €200 voor cursussen rondom de bevalling, €200 voor een Zorgeloos Zwanger consult en een vergoeding van maximaal zes weken voor een bevallingsTens.


Vrijwillig eigen risico aanpassen in 2021

Deze handige tip kreeg ik van een vriendin. Heb je een vrijwillig verhoogd eigen risico? Dan is het wellicht verstandig om dit terug te brengen naar het verplichte eigen risico van €385. Het is bijna zeker dat de zwangerschap ervoor zorgt dat je jouw eigen risico zal gebruiken. Het is dan erg zonde als je vrijwillig je eigen risico hebt verhoogd.


De (basis)zorgverzekering en zwangerschap in 2021

Elke inwoner van Nederland (18+) is wettelijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Kinderen zijn gratis meeverzekerd op de polis van hun ouders. Gelukkig krijg je vanuit de basisverzekering al enige onderzoeken e.d. vergoed. Hieronder vind je een lijstje met de kosten die vergoed worden. Soms geldt er een eigen bijdrage of eigen risico. Dit staat er dan duidelijk bij.

In Nederland zijn er meerdere zorgverzekeraars die verschillende pakketten aanbieden. Aanbieders zoals Menzis, Zilveren Kruis, VGZ, AnderZorg, FBTO, CZ en Ditzo zul je tegen komen wanneer je opzoek gaat naar “zorgverzekering en zwangerschap”. Iedere aanbieder heeft weer andere pakketten en vergoedingen, voor elk moment in het leven.


Verloskundige hulp zwangerschap in 2021 en 2022

Verloskundige hulp wordt in Nederland volledig vergoed. Dit geldt voor verloskundige hulp tijdens de zwangerschap, maar ook in de periode na de bevalling. Denk aan afspraken, urine-onderzoek, maar ook assistentie tijdens de bevalling en nacontroles na de bevalling.

Let wel op: er wordt een bloedonderzoek aangevraagd door de verloskundige aan het begin van de zwangerschap. Dit onderzoek gaat wél van het eigen risico af.

Voor verloskundige hulp betaal je geen eigen risico en eigen bijdrage.


Zwangerschap doorgeven / inlichten/melden aan zorgverzekeraar

Het is niet nodig om bij de zorgverzekeraar te melden dat je zwanger bent. Je moet de zorgverzekeraar wel inlichten na de geboorte van jouw kindje. Het is ook nodig om een kraampakket aan te vragen, in de vierde of vijfde maand van de zwangerschap. Dit is alleen nodig wanneer er een kraampakket aangeboden wordt. Niet alle zorgverzekeraars bieden een (gratis) kraampakket aan.

UPDATE januari 2021: FBTO biedt geen gratis kraampakket meer aan. Op aanvullende vergoedingen tijdens de zwangerschap hoef je niet te rekenen, nu de module Gezinsplanning verdwenen is.

Zit dit wel in jouw pakket? Dan ontvang je het kraampakket ongeveer rond de 34e week. Dit kan overigens verschillen per zorgverzekeraar. Mijn ervaring met FBTO is dat je het kraampakket rond de zevende zwangerschapsmaand ontvangt. Vaak zit er dan ook nog een leuk cadeautje bij. Lees hier meer informatie over het kraampakket in mijn andere artikel.

Bij veel aanvullende verzekeringen wordt een kraampakket aangeboden. Zo ontvang je bijvoorbeeld bij FBTO een kraampakket wanneer je de module Gezinsplanning aan hebt gezet. Deze module blijft het hele jaar aanstaan.

Onder andere OHRA Uitgebreid vergoedt een kraampakket.


Bloedonderzoek en eigen risico tijdens de zwangerschap

In het begin van de zwangerschap krijg je van de verloskundige een formulier voor een bloedonderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken naar de bloedgroep, de rhesusfactor, antistoffen, hepatitis B, Syfilis, HIV (aids) en het hemoglobine gehalte. Dit wordt ook wel het ijzergehalte genoemd. Is dit gehalte te laag? Dan heb je bloedarmoede.

De kosten van het bloedonderzoek kunnen verschillen, maar gaan altijd van het eigen risico af.


Bezoek gynaecoloog in 2021 en 2022

Er zijn tientallen redenen om doorverwezen te worden naar de gynaecoloog. Heb je bijvoorbeeld een ziekte? Of heb je eerder een kindje gekregen met een chromosoomafwijking? Dan sta je de eerstvolgende zwangerschap vaak onder controle bij een gynaecoloog.

Je kunt ook later in de zwangerschap worden doorverwezen, wanneer er problemen lijken te zijn bij jou of bij het kindje. Heb jij nog niets verbruikt van het eigen risico? Dan betaal je een deel zelfGynaecologische hulp is soms echt nodig. Denk aan groeiachterstanden bij een baby of afwijkingen tijdens een eerder prenataal onderzoek. Ook wanneer de zwangere vrouw lichamelijke problemen heeft, komt zij vaak bij de gynaecoloog terecht.

Ook bij vroegtijdige weeën of een kindje dat (veel) te klein of te groot is, zijn redenen voor gynaecologische hulp.

Ben je onder behandeling bij de gynaecoloog in verband met een fertiliteitstraject/vruchtbaarheidsbehandeling? Lees dan zeker mijn andere artikel over vergoedingen van vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals IVF.


Geneesmiddelen | medicijnen tijdens de zwangerschap

Wanneer de verloskundige, huisarts of gynaecoloog geneesmiddelen voorschrijft, betaal je hiervoor eigen risico. Heb je bijvoorbeeld last van hyperemesis gravidarum (extreme ochtendmisselijkheid)? Dan kun je hiervoor medicijnen krijgen. Het bedrag betaal je dan deels zelf via het eigen risico.


Hoe zit het met echo’s in 2021?

Tegenwoordig kunnen vrouwen meerdere echo’s krijgen tijdens de zwangerschap. Worden de echo’s aangevraagd door de huisarts, verloskundige of gynaecoloog? Dan worden deze medische echo’s vergoed. Er is dan sprake van een medische indicatie. In dit geval hoef je ook geen eigen bijdrage of eigen risico te betalen. Dit is uiteraard anders bij een pretecho of een eigen echo op verzoek.

Voorbeelden van medische echo’s (met indicatie) die 100% worden vergoed:

Vitaliteitsecho
Termijnecho
13 weken echo
20 weken echo
Groeiecho’s met medische noodzaak
Liggingsecho
Andere noodzakelijke medische echo’s

Voorbeelden echo’s die niet worden vergoed:

Vitaliteitsecho zonder medische indicatie
Geslachtsbepaling
Pretecho

* Sommige echo’s worden wel vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Dit is een stukje extra zekerheid.


Prenatale testen | prenatale onderzoeken 2021/2022

Weet je nog niet welke onderzoeken er tijdens de zwangerschap mogelijk zijn? Dan raad ik je aan mijn artikel over deze onderzoeken te lezen. Hieronder volgt een lijst met de verschillende onderzoeken en eventuele kosten die voor eigen rekening komen.

Combinatietest (nekplooimeting)

Dit onderzoek is een combinatie van echografie en bloedonderzoek. Er wordt een kansberekening gemaakt, zodat je weet hoe groot de kans is dat je een kindje draagt met een chromosoomafwijking. Deze combinatietest wordt volledig vergoed wanneer er een medische indicatie is. Deze indicatie kun je krijgen als je bijvoorbeeld eerder een ziek kindje hebt gehad.

Ben je 36+? Dan wordt deze test ook vergoed. Dit heeft te maken met een toenemend risico op chromosoomafwijkingen, wanneer je ouder bent dan 36 jaar.

Heb je geen medische indicatie, maar wil je wel een combinatietest laten uitvoeren? Dan is dat mogelijk op eigen kosten. Het onderzoek kost ongeveer €180. Sommige zorgverzekeraars (zoals OHRA Uitgebreid) biedt een vergoeding voor deze combinatietest, zonder medische noodzaak.


NIPT | Niet Invasieve Prenatale Test

De NIPT is een bloedonderzoek. Meer informatie? Lees dan mijn artikel over onderzoeken tijdens de zwangerschap. Heb je een medische indicatie? Dan betaal je een deel eigen risico voor de NIPT test. De test kost ruim €500, maar de overheid heeft hier een speciale subsidieregel voor. Vrouwen zonder medische indicatie betalen momenteel €175 voor de test.


Vlokkentest en vruchtwaterpunctie

Zowel de vlokkentest als de vruchtwaterpunctie worden vergoed vanuit de basisverzekering. Deze testen worden namelijk niet zomaar gedaan. Toch betaal je wel een deel zelf via het eigen risico. Deze vervolgonderzoeken vinden meestal plaats wanneer er een bepaalde afwijking is gevonden bij jouw ongeboren baby. Soms heb je ook recht op deze onderzoeken wanneer je eerder een kindje hebt gekregen met een afwijking.


Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek (GUO)

Heb je recht op een GUO? Dan betaal je hiervoor geen extra kosten. Er is geen eigen risico en geen eigen bijdrage. Je kunt in aanmerking komen voor een GUO wanneer je bijvoorbeeld een grotere kans hebt op een kindje met een chromosoomafwijking.


Onverwachte kosten tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunnen er allerlei kwaaltjes ontstaan, waardoor je toch onverwacht voor kosten komt te staan. Je kunt jezelf hier prima tegen verzekeren.

De vraag: “wat is de beste zorgverzekering tijdens de zwangerschap in 2022?” is niet makkelijk te beantwoorden. Iedere vrouw heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Zo heeft bijvoorbeeld de ene vrouw wel last van bekkeninstabiliteit, terwijl de andere vrouw nergens last van heeft.


Zwangerschapskwaaltjes en naar de huisarts

De kans dat je tijdens de zwangerschap vaker dan normaal bij de huisarts belandt is groot. Kwaaltjes tijdens een zwangerschap kunnen soms erg vervelend en hardnekkig zijn. Gelukkig worden deze kosten vergoed. Let op: medicijnen nodig? Dan betaal je voor de medicijnen wel eigen risico.

Zwangerschapskwaaltjes kunnen onder andere hyperemesis gravidarum, zwangerschapsdiabetes (zwangerschapssuiker) en bekkeninstabiliteit zijn. De kosten kunnen snel oplopen en daar wil je goed op voorbereid zijn.


Fysiotherapie in 2021 en 2022

Je kunt voor verschillende klachten doorverwezen worden naar een fysiotherapeut. Denk aan incontinentie tijdens de zwangerschap, rugklachten, bekkenklachten (of bekkeninstabiliteit). Bekkenfysiotherapie nodig? Let dan op, want vaak betaal je een deel eigen risico! De eerste behandelingen voor fysio bij zwangerschapsincontinentie worden wel vergoed.

Wellicht heb je fysiotherapie nodig na de bevalling. Het is verstandig om hier rekening mee te houden, zodat deze kosten niet onverwacht komen. Incontinentie na de bevalling? Hier krijg je wel een vergoeding voor fysiotherapie voor.


De bevalling en de kosten in 2021

Thuis bevallen of in het ziekenhuis met een medische indicatie? Dit wordt allemaal vergoed. Wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen zonder medische noodzaak, is er sprake van een eigen bijdrage. De zorgverzekeraar bepaalt een vast bedrag per dag in het ziekenhuis. Als de kosten daar bovenuit komen, moet je die ook zelf betalen. Je moet rekenen op ongeveer €200-€250 eigen bijdrage. Wil je in een geboortecentrum bevallen? Dan betaal je meestal ruim €350.

Bevallen in het ziekenhuis en pijnmedicatie/pijnstilling, zoals een ruggenprik? Dan wordt de bevalling medisch en wordt deze vergoed.


Kraamzorg en de kosten na de bevalling

Heb je jezelf al aangemeld? Zo niet, lees dan even mijn artikel over de dingen die je moet regelen wanneer je zwanger bent. Wanneer je thuis kraamzorg krijgt, betaal je daar een eigen bijdrage voor.

In 2021 is dit €4,60 per uur. Van tevoren wordt bekeken hoeveel uren kraamzorg je krijgt. Dit wordt soms nog aangepast, wanneer je bijvoorbeeld een zware bevalling hebt gehad. Over het algemeen is dit 49 uur wanneer je borstvoeding geeft en 45 uur wanneer je flesvoeding geeft.

De (kraam)zorg die je in het ziekenhuis krijgt op medische indicatie wordt volledig vergoed. Zonder medische indicatie betaal je €35 per dag. Sommige zorgverzekeraars hebben aanvullende pakketten, waarin ook de kraamzorg vergoed wordt. De €35,00 bestaat uit €17,50 voor jouw kindje en €17,50 voor jou als moeder. Krijg je een tweeling of meerling? Dan betaal je per kind €17,50 extra.


Kraampakket zorgverzekering zwangerschap 2022

Bij een thuisbevalling heb je een kraampakket nodig. Hierin zitten allerlei handige producten voor tijdens- en na de bevalling. De verloskundige heeft ook spullen nodig uit het kraampakket. Dit pakket zit niet in de basisverzekering. Soms zijn er wel vergoedingen in aanvullende zorgverzekeringen. Kraampakket zelf aanschaffen? Dat kan hieronder.

Let op! Ook wanneer je niet thuis bevalt, heb je een kraampakket nodig. Er is namelijk altijd een kans dat je onverwacht thuis gaat bevallen. In het pakket zitten producten die de verloskundige (en kraamhulp) nodig hebben.


TENS – apparaat

Sommige verzekeraars bieden in aanvullende pakketten vergoedingen aan voor een TENS-apparaat. Dit apparaat kun je makkelijk gebruiken tijdens de bevalling. Of je nu thuis of in het ziekenhuis bevalt, het apparaatje kan gewoon mee.

De TENS is te koop, maar je kunt hem ook huren. Meer lezen over het TENS-apparaat en andere pijnbestrijding tijdens de bevalling? Klik dan hier voor mijn artikel.


Nuttige cursussen tijdens je zwangerschap

Een zwangerschapscursus volgen kan heel ontspannend zijn voor de aanstaande moeder. Je kunt jezelf onder andere aanmelden voor een borstvoedingscursus, coronaproof pufcursus/bevalcursus, Mensendieck, doula, zwangerschapsyoga, haptonomie en zwangerschapsgym. Er zijn zorgverzekeraars die cursussen vergoeden.

Wist je dat veel zorgverzekeraars de kosten voor een zwangerschapscursus volledig of gedeeltelijk dekken? Dit doen zij middels een aanvullende verzekering. Ben je van plan een zwangerschapscursus te volgen, dan kun je hier altijd rekening mee houden.


Lactatiedeskundige in 2021

Heb je ervoor gekozen om borstvoeding te gaan geven? Dan ben je wellicht geïnteresseerd in een borstvoedingscursus. Tegenwoordig worden deze cursussen door heel Nederland gegeven. Ook kan het zo zijn dat je na de geboorte een lactatiekundige moet inschakelen, omdat de borstvoeding bijvoorbeeld niet goed genoeg op gang komt.

Heb je een borstkolf nodig? Sommige zorgverzekaars vergoeden de aankoop van een borstkolf in 2021. Ook de huur van een borstkolfapparaat wordt door sommige aanvullende verzekeringen vergoedt. Wil je weten wat de beste borstkolf 2021 is? Kijk dan even naar mijn andere artikel!


Doula | zorgverzekering zwangerschap 2022 en 2021

Ook een doula brengt meestal kosten met zich mee. Deze kosten worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Toch zijn er meerdere verzekeraars te vinden die de kosten van een doula dekken. Deze vergoeding komen uit een aanvullende verzekering, die je kunt afsluiten tijdens de zwangerschap in 2020/2021.

Een doula is een soort geboortecoach. Hier zal ik later nog een artikel aan wijden.


Alternatieve geneeswijzen 2021 | zwanger of baby

Sommige ouders bezoeken graag een osteopaat of homeopaat tijdens de zwangerschap. Hier kan een kindje veel baat bij hebben, wanneer hij bijvoorbeeld krampjes heeft. Ook gaan ouders na een zware bevalling vaak naar de osteopaat. Dit valt onder de alternatieve geneeswijzen. Vergoedingen verschillen per zorgverzekeraar/zorgverzekering.


Welke polis kies je tijdens de zwangerschap?

Wanneer je op zoek gaat naar een zorgverzekering, kom je vast de termen “naturapolis en restitutiepolis” tegen. Er zit een groot verschil tussen deze twee polissen. Bij een restitutiepolis heb je een volledig vrije keuze in zorg.

Heb je een naturapolis? Dan kan het zijn dat je de keuze hebt uit bepaalde ziekenhuizen. Ga je naar een ander ziekenhuis, waar geen contract mee afgesloten is? Dan wordt de rekening niet helemaal vergoed.

Elke zorgverzekeraar biedt pakketten aan op basis van de fase van het leven waarin iemand zit. Zo kun je pakketten vinden voor studenten, ouderen, gezinnen enzovoort.


Medische Malle molen en zorgverzekering in 2022

Lukt het zwanger worden niet? Denk je aan een vruchtbaarheidsbehandeling? Standaard worden er een aantal behandelingen vergoed. Sommige zorgverzekeraars hebben aanvullende verzekeringen voor fertiliteitstrajecten. De informatie die je nodig hebt, kun je opvragen bij jouw zorgverzekeraar.

Lukt het zwanger worden niet? Lees dan mijn andere artikel over vruchtbaarheidsbehandelingen.


Baby aanmelden bij zorgverzekering in 2021 en 2022

Het kan zo zijn dat je een rekening thuis krijgt van bijvoorbeeld het ziekenhuis. Zelf kreeg ik een rekening van enkele duizenden euro’s na de geboorte (spoedkeizersnede) van mijn jongste dochter. Na een telefoontje bleek dat deze rekeningen standaard verstuurd worden, wanneer een kindje nog niet aangemeld is bij de zorgverzekeraar. De kosten worden gelukkig gewoon vergoed, maar het is wel handig om dit even na te bellen.

Zoals ik eerder al schreef, is het niet nodig om aan de zorgverzekeraar door te geven dat je zwanger bent. Het is wel verstandig om op tijd een kraampakket aan te vragen, mits deze in het pakket zit.


Welke zorgverzekering zwangerschap 2022?

Welke zorgverzekering tijdens de zwangerschap is het beste? Die vraag kan ik niet beantwoorden. Iedere vrouw heeft tijdens de zwangerschap andere wensen. Websites zoals Independer kunnen verschillende pakketten laten zien. Ook zijn er online meerdere vergelijkers te vinden.

 

Veelgestelde vragen zorgverzekering zwangerschap 2022

Wanneer je zwanger bent, wil je informatie over de beste zorgverzekering tijdens de zwangerschap. Hieronder kun je enkele veelgestelde vragen vinden omtrent de zorgverzekering zwangerschap in 2021.

Wanneer kun je overstappen van zorgverzekering in 2021?

Officieel kun je één keer per jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. De zorgverzekering zal ingaan op 1 januari 2021. Ben je op dit moment zwanger of bezig met zwanger worden? Dan zijn de maanden november en december handig om alles eens kritisch te bekijken.

Officieel kan overstappen overigens tot 1 februari van het nieuwe jaar. De zorgverzekering die je nu hebt moet dan wel voor januari zijn opgezegd. Het is verstandig om jezelf voor 1 januari te hebben georiënteerd op een nieuwe zorgverzekering in 2021, zodat je een bewuste keuze kunt maken.

De beste zorgverzekering zwangerschap 2022 kun je eind van het jaar bekijken, wanneer de nieuwe premies en vergoedingen bekend zijn.

Heeft mijn baby een aparte zorgverzekering nodig in 2021?

Nee, de baby wordt bijgeschreven op jouw polis. Het is wel verplicht om dit binnen vier maanden na de geboorte te regelen. Heeft jouw beter een meer uitgebreide polis? Dan kun je er ook voor kiezen om het kindje op zijn (of haar) polis bij te schrijven. Voor een kind tot 18 jaar betaal je geen zorgpremie.

Wat is een POP-poli?

De POP-poli (psychiatrie, obstetrie, pediatrie) is speciaal voor vrouwen die psychische klachten ervaren tijdens de zwangerschap. De POP-poli bestaat uit een uitgebreid team van medisch specialisten die de zwangere vrouw met psychische klachten begeleid. Voor deze zorg betaal je een eigen risico, maar de overige kosten worden vanuit de basisverzekering vergoedt.

En wat betaal ik wanneer ik een miskraam krijg?

Wanneer je een miskraam krijgt, heb je zorg nodig. Soms is bijvoorbeeld een curretage of zelfs een bevalling nodig. Je krijgt een volledige vergoeding voor de kosten die hierbij komen kijken. Je hoeft jezelf hier dus geen zorgen over te maken.

Is er een vergoeding voor een babymassage?

Wanneer je jezelf aanvullend gaat verzekeren, kan het zijn dat je een vergoeding kunt krijgen voor een babymassage.

Geldt er een vergoeding voor de huisartskosten?

Tijdens de zwangerschap zul je de huisarts misschien vaker bezoeken. De huisartskosten worden volledig vergoed door de basisverzekering. Er geldt geen eigen risico.

Zorgverzekering zwangerschap 2022 voor de baby nodig?

Een baby heeft geen aparte zorgverzekering nodig. De baby dien je na de geboorte bij te laten schrijven op jouw polis. Heeft jouw kindje de eerste dagen al intensieve zorg nodig? Dan hoef je niet bang te zijn dat deze kosten op jou neerkomen. Wanneer je jouw kindje tijdig bij laat schrijven op jouw polis, worden deze kosten gewoon vergoed.

Welke vergoedingen zitten in de aanvullende verzekering/pakketten 2021?

Soms komen kosten die je tijdens de zwangerschap maakt voor eigen rekening, omdat deze niet worden vergoed vanuit de basisverzekering. De meeste aanvullende verzekeringen dekken de volgende kosten:

Zwangerschapscursussen, een kraampakket, bekkenfysiotherapie, babymassage(s), hulp wanneer je problemen hebt met de borstvoeding, eigen bijdrage voor de kraamzorg, bevalling zonder medische noodzaak in het ziekenhuis en IVF-behandelingen na een derde poging.

Beste zorgverzekering zwangerschap 2022 en 2021

Iedere zwangere vrouw heeft een andere zorgbehoefte en gezondheid. De gezondheid tijdens de zwangerschap kan ook veranderen. Er is dus geen beste zorgverzekering tijdens de zwangerschap in het algemeen.
Vergelijken op basis van jouw eigen zorgbehoefte. Ook wanneer je onverwacht zwanger raakt, kan het verstandig zijn om kritisch te kijken naar jouw zorgverzekering.

Wil je meer uitgebreide informatie over het kraampakket? Lees dan mijn artikel hierover! Ook kun je hier mijn artikel lezen over de uitvaartverzekering. Je verwacht tijdens een zwangerschap geen uitvaart, maar toch ben je liever voorbereid op onverwachte kosten.

Verder lezen? Lees hier over verschillende soorten pijnbestrijding tijdens de bevalling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *