Zilveren Griffel 2020 | terugblik en tips

Zilveren Griffel

De Zilveren Griffel 2020, dé prijs voor het best geschreven boek van het afgelopen jaar. Ze zijn alweer even bekend, maar we willen deze toppers van boeken toch nog even met jullie delen. Geen inspiratie voor verjaardagscadeautjes meer? Koop een boek en stimuleer je kind om te lezen!

Wat is de Zilveren Griffel 2020?

Ieder jaar worden er meerdere literatuurprijzen uitgereikt aan auteurs. Naast de Zilveren Griffel is er ook nog de Gouden Griffel. Tijdens de uitreiking van de Zilveren Griffels in/rond juni, worden ook de Zilveren Penselen uitgereikt. Dit zijn prijzen voor de kinderboeken met de beste illustraties.

De Zilveren Griffel is één van de meest belangrijke literatuurprijzen voor jeugdliteratuur in Nederland. De literatuurprijzen worden uitgereikt door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, ook wel CPNB genoemd.

Naast deze prijzen bestaan er ook nog de Vlag en Wimpels. Dit zijn eervolle vermeldingen voor Nederlandse boeken. De Gouden Griffel wordt elk jaar tijdens de Kinderboekenweek uitgereikt. Deze prijs is voor het béste boek uit het voorgaande jaar. Dit jaar (2020) ging de Gouden Griffel naar Bette Westera. Ze ontving de prijs voor het boek “Uit elkaar”.

Lijst met boeken Zilveren Griffel 2020

Dit jaar zijn er acht boeken bekroond met de Zilveren Griffel. In elke categorie zijn er twee boeken. Bekijk hieronder de lijst.

Tijger – Jan Jutte (categorie tot zes jaar)

Jan Jutte heeft drie keer eerder een Gouden Penseel gekregen voor zijn prachtige tekeningen.

Josefien keert na een boswandeling terug naar de stad, maar dan wandelt er een tijger achter haar aan. Ze weet even niet wat ze met hem aan moet, maar ze besluit om hem mee naar huis te nemen. Heel de stad sluit Tijger uiteindelijk in hun hart.

Josefien ziet echter dat het niet zo goed met hem gaat. Iedereen is gek op Tijger, maar hij moet terug naar de plek waar hij thuishoort. Zij zal zorgen dat hij daar komt. Uiteindelijk keert ze terug na een reis door de jungle in India, maar ze vindt de stad maar grauw. In een steegje zit er gelukkig een nieuw vriendje op haar te wachten.

De man met de zeegroene ogen – Koos Meinderts (categorie tot zes jaar)

Ook Koos Meinderts mag zich de gelukkige “winnaar” noemen van de Zilveren Griffel 2020. In 2015 woon hij ook al de Zilveren Griffel.

Op de grens van water en land woont een man. Hij heeft zeegroene ogen en leeft van de wind en van wat de zee hem geeft. Op een dag spoelt er zomaar een fles aan. In de fles zit een schatkaart. Maar wat moet hij met een schat? Hij heeft alles al wat hij nodig heeft. De man met de zeegroene ogen kan de verleiding niet weerstaan en hij bouwt zijn huis om tot een boot. Hij besluit op zoek te gaan naar de schat!

Dit is geen Cobra – Bette Westera (categorie van zes tot negen jaar)

Bette Westera won dit jaar de Gouden Griffel, maar ook een Zilveren Griffel voor het boek “Dit is geen Cobra”.

Dit prentenboek is voor jonge kinderen (zes tot negen jaar). Marie kleurt/tekent een beetje anders dan “normaal”. Ze krijgt uiteindelijk geheime schilderlessen. Nu hoeft ze niet meer tussen de lijntjes te schilderen en dieren mogen alle kleuren hebben die zij wilt!

Naar de overkant – Wouter Klootwijk (categorie zes tot negen jaar)

Steef en Eefje wonen allebei aan één kant van de rivier. Op een dag klimt Steef in een hoogspanningsmast, omdat hij Eefje ziet. Eefje ziet hem ook en is toch wel erg benieuwd naar wie dat nu eigenlijk is. Steef bouwt een vlot en wilt de rivier oversteken. De twee bouwen een mooie vriendschap op. Wouter Klootwijk ontving voor dit boek een Zilveren Griffel in 2020.

Niemand ziet het – Dolf Verroen (categorie negen tot twaalf jaar)

Een ontroerend boek over Victor. Victor houdt van jongens, maar durft daar met niemand over te praten. Dit is Victor zijn grote geheim. Hij denkt dat iedereen het aan hem kan zien, maar dat is natuurlijk niet zo. Hij durft hier zelfs niet met zijn ouders, meester Maas en klasgenoten over te praten.

En dan wordt er een meisje uit zijn klas verliefd op hem…

Het werkstuk – of hoe ik verdween in de jungle – Simon van der Geest (categorie negen tot twaalf jaar)

Elf tenen, geen vaders, maar wel een beroemde moeder. Maak kennis met Eva! Officieel heeft ze wel een vader, maar haar moeder vertelt helemaal niets over hem aan Eva.

Op een dag moet Eva een werkstuk gaan maken. Het werkstuk moet gaan over een onderwerp waar ze meer over wilt weten. Eva kiest het onderwerp “biologische vaders”. Ze bijt zich steeds meer vast in haar werkstuk en wordt steeds zekerder over dat ze haar vader wilt ontmoeten.

Als Eva ontdekt dat hij in Suriname woont en besluit ze stiekem de hulp in te schakelen van een televisieprogramma. Hoe ver is ze bereid te gaan om haar vader te vinden?

Bizar – Sjoerd Kuyper (categorie twaalf tot vijftien jaar)

Sallie Mo, een meisje dat je niet snel meer zult vergeten. Het boek “Bizar” is haar dagboek. Ze kan al sinds haar derde lezen en doet niets anders. Ze is inmiddels dertien en woont in haar boeken. Haar moeder is bang dat ze het contact met de echte wereld verliest en stuurt Sallie Mo naar de dokter.

Deze dokter Bloem zegt dat ze drie maanden niets mag lezen en moet nadenken. Over wat ze zoal ziet en hoort en dan ook nog alles opschrijven.

Ze vertrekt, zoals iedere zomer, naar het eiland en is vastbesloten om dan maar het hart an Dylan te gaan veroveren. Dylan wordt jammer genoeg verliefd op Jackie, een weggelopen meisje die zich met haar twee broertjes schuilhoudt in een bunker.

Donnie wilt een maatschappij waarin kinderen de baas zijn en Sallie Mo gaat van Beitel houden, nog meer dan van Dylan! Omdat alles zo heftig is, durft ze het niet meer op te schrijven.

Dor – Neal & Jarrod Shusterman (categorie twaalf tot vijtien jaar)

Verboden om een zwembad te vullen, niet lang douchen, geen tuin besproeien. Het is zo droog dat alles verboden wordt. Opeens komt er nergens in het rustige wijkje Alyssa meer een druppel water uit de kraan.

Buurtbewoners waren altijd goede vrienden, maar de wijk is nu in een soort oorlogsgebied verandert. Iedereen is radeloos en op zoek naar water. Alyssa moet op den duur drastische beslissingen nemen, als haar ouders niet meer terugkeren en zij en haar broertje de dood in de ogen kijken.

Uit elkaar – Bette Westera (Poëzie)

Het boek “Uit elkaar” van Bette Westera heeft de volgende prijzen gewonnen:

  • Boekenleeuw 2020
  • Gouden Griffel 2020
  • Zilveren Penseel 2020
  • Zilveren Griffel 2020
  • Woutertje Pieterse Prijs 2020
  • Nominatie Gouden Poëziemedaille 2020

Een hele waslijst aan prijzen voor dit mooie boek. Ook is het boek geselecteerd voor de Kinderjury Tiplijst.

“Uit elkaar” behandelt het thema echtscheiding op een luchtige manier. Dit wordt gedaan door middel van gedichten en illustraties. Het boek vertelt over de eerste verliefdheid tot aan de scheiding. Maar ook over de nieuwe situaties die daarna ontstaan, zoals een nieuw gezin.

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt – Edward van de Vendel (Poëzie)

Weet jij wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt? Natuurlijk zeg je eerst sorry, maar wat dan? Overleg hoe je hem terug gaat laten struikelen.

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt? In dit boek kom je allerlei vragen tegen. Na het lezen weet je precies hoe het zit en hoe alles moet. Of toch niet, dat kan ook.

Toen het oorlog was, 1939-1945 – Annemiek de Groot, Roos Jans, Juul Lelieveld en Liesbeth Rosendaal (Informatief)

Meer weten over de Tweede Wereldoorlog? De focus ligt op Nederland en dit boek is geschikt voor kinderen uit de bovenbouw. In 2020 is het 75 jaar geleden dat de oorlog beëindigd werd.

Dit overzichtswerk is voor kinderen die graag meer informatie willen over de Tweede Wereldoorlog. De aandacht gaat vooral uit naar de situatie destijds in Nederland. Inclusief mooie fotografie. Dit onderwerp is vertaald naar begrijpelijke taal voor kinderen uit de bovenbouw.

Het geheime boek van Sinterklaas – Floortje Zwigtman (Informatief)

Leuke tip voor volgend jaar, aangezien de Sint ons land weer heeft verlaten en de Kerstman onderweg is.

Wie wilt niet de boeiende achtergrond van de goedheiligman kennen? Duik erin wanneer de kids oud genoeg zijn en niet meer in Sinterklaas geloven. Waar komt Sinterklaas vandaan? Hoe leren wij van de pietendiscussie? En waarom moet die schoen gezet worden, als de Sint aankomt op een stoomboot? Dit boek is geschikt voor kinderen van drie tot twaalf jaar.

Cadeau Zilveren Griffel 2020

Boeken zijn áltijd een goed cadeau voor kinderen. Wil je meer boekentips? Lees dan ons artikel “De leukste kerstboeken“! Zoek je goedkope kinderboeken? Bekijk dan hier bijvoorbeeld de Gouden Boekjes! Dit zijn erg leuke, bekende boekjes vanaf €3,99 per stuk of bekijk hier goedkope ebooks!

Lees ook:

Scroll naar boven