Wat is glasvezel internet? Info + tips in 2023!

Glasvezel internet, het wordt met de dag belangrijker én hipper in ons kleine kikkerlandje. Wat is glasvezel internet en wat zijn de voordelen hiervan? Zijn de glasvezel (fiber) internet abonnementen duurder dan normaal internet of maakt het geen verschil? In dit artikel lees je meer informatie over glasvezel, abonnementen, ervaringen van anderen en tips!

Wat is glasvezel internet?

Veel potentiële klanten vragen zichzelf af wat glasvezel internet nu eigenlijk is. We horen allemaal dat het zoveel sneller is dan standaard internet, maar is dat wel echt zo? Daarnaast denken veel mensen dat dit een nieuw staaltje technologie is, maar niets is minder waar. Glasvezel bestaat namelijk al zo’n vijftig jaar en werd uitgevonden door Charles Kao.

Kao ontwikkelde namelijk een techniek waarmee hij licht kon transporteren door dunne vezels van glas. Toen hij lasers aan zijn technologie toevoegde, kwam er een oplossing voor datatransport, welke ook nog eens supersnel was. Inmiddels liggen de kabels voor glasvezel internet al door een groot deel van Nederland. De vertakkingen hiervan lopen naar de woningen en gezamenlijk wordt dit het glasvezelnetwerk genoemd. Glasvezel internet is dus wel degelijk supersnel internet : zo snel als het licht!

Glasvezel internet is stabiel en snel: één van de grote pluspunten, want we zijn tegenwoordig nogal verwend. Onder andere KPN biedt zeer hoge snelheden: tot zo’n 1GB per seconde. Heb je een gamer in huis of maak je graag gebruik van 4K? Dan is glasvezel internet wel de standaard.

Hoe wordt glasvezel internet aangelegd in huis?

Anno 2023 heeft nog niet ieder huishouden een glasvezel aansluiting. Omdat deze techniek in populariteit toeneemt met de dag, worden er steeds meer huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk. Momenteel worden complete steden aangesloten op het netwerk, maar dit neemt enige tijd in beslag. Let op: glasvezel wordt niet zomaar aangelegd. Hiervoor dien je van tevoren toestemming te geven aan de partij die de aansluiting aan gaat leggen.

Hieronder kun je lezen hoe de woning aangesloten wordt op het glasvezelnetwerk.

Er worden eerst glasvezelkabels getrokken van de wijkcentrale naar de straten.
Hierna komt er een monteur langs. De monteur zal samen met de bewoner bepalen waar de glasvezelkabel moet komen. Meestal is het nodig om door de kruipruimte op de juiste plek te komen, maar dit gebeurt pas wanneer de kabel aangelegd wordt)
De woning zal aangesloten worden op glasvezel, hiervoor wordt een aparte afspraak gemaakt.
Gefeliciteerd! Je kunt nu een glasvezelabonnement afsluiten.

Glasvezel check : is er glasvezel internet op mijn adres beschikbaar?

Het is belangrijk dat de woning aangesloten is op het glasvezelnetwerk, anders is het niet mogelijk om gebruik te maken van glasvezel internet. Je kunt via een zogenaamde glasvezelcheck controleren of er in de betreffende woning gebruik gemaakt kan worden van deze hippe techniek. Bijna iedere aanbieder van dit type internet biedt ook een glasvezelcheck of postcodecheck aan.

Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van providers die een postcodecheck aanbieden:

KPN Glasvezel Check

Je kunt een glasvezelcheck uitvoeren op de website van KPN door je postcode en huisnummer in te vullen. Is er glasvezel beschikbaar op het adres? Dan krijg je direct te zien wat een abonnement kost en welke mogelijkheden er zijn. Aan het uitvoeren van een zogenaamde postcodecheck zijn geen voorwaarden verbonden en je zit nergens aan vast.

Ziggo Postcodecheck

Er wordt veel gezocht naar de Ziggo Postcodecheck. Ziggo is een bekende aanbieder van glasvezel internet en je kunt hier ook meerdere, positieve reviews over vinden. Jammer genoeg is Ziggo niet in alle gebieden in Nederland beschikbaar. Wanneer je de postcodecheck uitvoert, zie je direct of Ziggo zijn diensten kan aanbieden in jouw woonplaats.

T-Mobile Thuis Glasvezel internet – NU ODIDO

Het merk T-Mobile (nu Odido) kennen we vooral van de mobiele telefoons. De laatste jaren heeft T-Mobile naam gemaakt in de wereld van (thuis) internet, telefonie en televisie. Fijn, want klanten met een T-Mobile mobiele telefoonabonnement krijgen extra veel korting wanneer zij een internetaansluiting voor thuis afsluiten. Doe je dit in combinatie met televisie en/of telefonie? Dan kan dit best wat euro’s per maand aan besparing opleveren.

Ook T-Mobile biedt glasvezel aan en je kunt hier dan ook de zogenaamde postcode check doen. Wanneer je eenmaal weet of jouw huis is aangesloten op het glasvezelnetwerk, kun je bij (bijna) iedere provider een internetabonnement afsluiten. De ene provider is goedkoper, maar is de kwaliteit dan ook beter? Het is altijd verstandig om te kijken naar de reviews / ervaringen van andere klanten.

Via de onderstaande T-Mobile Thuis banner kun je direct checken of glasvezel op jouw adres aanwezig is en welke mogelijkheden er zijn. Je kunt natuurlijk ook direct de meest nieuwe en relevantie aanbiedingen bekijken.

Delta Fiber

DELTA is een bekende naam in Zeeland en er zijn maar weinig Zeeuwen die deze naam niet kennen. DELTA is een bekende telecomprovider, maar voorziet ook een groot deel van de provincie van energie. Volgens de Consumentenbond staat DELTA op nummer drie: al jaren lang! Handig: DELTA levert niet alleen aan particuliere consumenten, maar ook aan bedrijven. Ook voor de populaire glasvezelverbinding kun je terecht bij DELTA!

Razendsnel internet voor het hele gezin of bedrijf? En dan gelijk interactieve TV en bellen erbij? Stel zelf je pakket samen en ervaar hoe prettig internet kan zijn in de provincie Zeeland! In MijnDELTA kun je overigens opties aan- en uitzetten. Fijn, want zo blijft je abonnement lekker flexibel en betaal je alleen voor de diensten die je gebruikt.

Via de onderstaande banner van DELTA kun je ook direct bekijken of glasvezel op jouw adres beschikbaar is!

XS4ALL Glasvezel internet

Ook XS4ALL timmert al jaren aan de weg om de beste van de providers te worden en dat doen ze heel goed. De telecomprovider krijgt ontzettend veel goede reviews en staat bekend om zijn goede klantenservice. En ja, dit laatste vinden we de laatste jaren steeds belangrijker bij het aanschaffen van abonnementen.

XS4ALL geeft aan dat zij stabiel, betrouwbaar en razendsnel glasvezel internet aan te bieden. Vaak biedt deze aanbieder acties, zoals geen aansluitkosten, extra accessoires (bijv. wifi-versterkers) enzovoort. Na het doen van de postcodecheck kun je direct bekijken welke actie bij je past. Geen zorgen: het doen van een check is gratis en je zit nergens aan vast.

Wat als er geen glasvezel mogelijk is op mijn adres?

Soms heeft een bewoner ervoor gekozen om de aansluiting voor glasvezel niet te accepteren. Wanneer het bedrijf alle aansluitingen in een wijk aan gaat leggen, is dit vrijwel altijd kosteloos. Wil je achteraf een aansluiting aan laten leggen? Dan moet je de kosten hiervan zelf betalen. Het verschilt per afstand hoeveel je hiervoor moet betalen: de kosten kunnen oplopen tot circa €1500,00.

Is er nog geen glasvezelaansluiting in de wijk? Wacht dan het moment af! Binnen niet al te lange tijd zal het hele land worden voorzien van deze snelle, moderne techniek. Op dit moment (2022) zijn er ongeveer 3,5 miljoen woningen aangesloten op het netwerk, maar dit zouden er al snel meer moeten zijn.

Wie is eigenaar van glasvezel?

Het is belangrijk om te weten dat er een partij is die het glasvezelnetwerk legt en beheert, maar geen abonnementen verstrekt. Het gaat om KPN NetwerkNL, wat eerder Reggefiber heette. Deze partij heeft tot nu toe ongeveer 80% gelegd en in beheer. Wil je een abonnement afsluiten? Dan kun je niet bij KPN NetwerkNL terecht, maar moet je je wenden tot een van de providers: XS4ALL, KPN, T-Mobile Thuis of bijvoorbeeld DELTA Fiber.

Het glasvezelnetwerk is dus aangelegd door KPN NetwerkNL, maar de activering van de abonnementen verloopt via verschillende providers. Ook Online.nl is een grote naam wanneer het over glasvezelabonnementen gaat. Via de link hieronder ga je naar de pagina waar je een postcodecheck kunt doen.

Voordelen glasvezel internet

Waarom zou je kiezen voor glasvezel? Dat is simpel. Tijd = geld en we willen dat alles zo snel mogelijk werkt, dus ook ons internet! Niemand wilt een paar minuten wachten totdat een aflevering van zijn favoriete serie gedownload is en wie wilt haperingen in de lijn wanneer hij bezig is met thuiswerken? Niemand. En daar komt glasvezel om de hoek kijken! Hallo, snelheidsduivel!

Snelheid : nummer 1 voordeel van glasvezel

De snelheid van glasvezel is dus een van de grootste pluspunten en ook een van de grootste redenen waarom veel consumenten en bedrijven kiezen voor deze techniek. Superieure kwaliteit voor je internet én digitale televisie, dat willen we allemaal. 97% van het signaal wordt door glasvezel gestuurd en het kleine stukje naar je huis gaat door een kavel. Er wordt verwacht dat men in de toekomst zelfs downloadsnelheden van 700 Mb/s gaat halen. Later zou dit zelfs tot 10 Gb/s worden, maar dat is voor de toekomst.

De prijs

Je vraagt jezelf natuurlijk af wat dat allemaal moet gaan kosten. Geen zorgen, glasvezel internetabonnementen zijn niet per definitie duurder dan een traditionele internetaansluiting. Net als bij alle producten (internet, telefonie, televisie, energie) is een abonnement bij de ene provider goedkoper/duurder dan bij de andere provider. Je kunt zelf kiezen bij welke provider je de diensten gaat afnemen en je kiest natuurlijk voor de provider met de beste prijs én kwaliteit.

De aanleg van de aansluiting kan overigens wel kosten opleveren, maar dit is niet altijd het geval. Momenteel wordt er in vele wijken tegelijk glasvezel aangelegd, waar je de woning kosteloos voor kan aanmelden. Let op: bekijk altijd goed hoe dit bij jou geregeld is, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Minder storingen bij glasvezel

Wanneer je op zoek gaat naar reviews, kom je ook minder positieve reviews tegen. Kijk altijd goed naar de datum waarop de review is geschreven, want de meeste dateren van jaren geleden. De kwaliteit is inmiddels verbeterd! Glasvezelnetwerken hebben minder losse onderdelen, waardoor ze minder gevoelig zijn voor fouten. Toch kan ook een glasvezelverbinding last krijgen van een storing, maar dit is over het algemeen wel een stuk minder.

Wat is de beste aanbieder van glasvezel?

XS4ALL is onlangs verkozen tot de beste provider van glasvezel internet. Ze zijn beoordeeld op de kwaliteit van televisie en internet en daar behaalden zij de score “goed”. Ook de klantenservice van XS4ALL doet het goed, maar dat is geen nieuws. Deze provider reageert snel, is goed bereikbaar en biedt oplossingen. Klantenservice is voor veel mensen erg belangrijk. Qua storingen doet XS4ALL het ook goed: er werden maar weinig meldingen gemaakt van storingen.

Naast XS4ALL deden ook KPN, Caiway en T-Mobile Thuis het goed. Het is verstandig om je bestaande abonnementen naast elkaar te leggen en te bekijken waarop je kunt besparen. Zo biedt T-Mobile Thuis leuke kortingen aan, wanneer je een extra abonnement afsluit. De kortingen per maand kunnen dan al snel oplopen, waardoor je vele euro’s per maand kunt besparen.

Is glasvezel duurder?

Nee, de abonnementen voor een glasvezelaansluiting zijn niet per definitie duurder. Wel dien je er rekening mee te houden dat iedere provider zijn eigen prijzen hanteert. Ook kun je vaak profiteren van kortingen wanneer je meerdere diensten bij één provider afneemt, als een soort bonus. Houd goed in de gaten met welke aanbieding de provider komt.

Relevante artikelen

Nicole
Scroll naar boven