Vluchtkoffer tips | wat moet er allemaal in?

vluchtkoffer tips

Ter voorbereiding op de naderende bevalling is het verstandig om een zogenaamde vluchtkoffer of vluchttas in te pakken. Maar wat moet je allemaal meenemen wanneer je gaat bevallen? En heb je zo’n vluchtkoffertje ook nodig wanneer je thuis gaat bevallen? Wanneer pak je hem in? Lees hier Vluchtkoffer Tips en ga goed voorbereid de bevalling in!

Een vluchttas, wat is dat? Vluchtkoffer tips

Heb je geen idee wat men precies bedoelt met een vluchtkoffer of vluchttas die je tijdens de laatste weken van de zwangerschap klaar moet zetten? Geen probleem! Wij leggen het je allemaal uit en geven je een aantal handige tips. De vluchtkoffer wordt ook wel vluchttas of ziekenhuistas genoemd. Deze tas of koffer zit vol met spullen die je nodig hebt (of kunt hebben) tijdens de bevalling.

De tas wordt vluchtkoffer of vluchttas genoemd, omdat je meestal van tevoren niet weet wanneer de bevalling precies zal gaan beginnen. Er wordt geadviseerd om ruim van tevoren een vluchtkoffertje in te pakken en klaar te zetten, zodat je direct weg kunt wanneer je onverwacht naar het ziekenhuis moet.

Voor zwangere vrouwen is het ook een fijn gevoel om alles op één plekje bij elkaar te hebben. Wanneer je volop in de weeën zit, heb je geen zin en tijd om alle benodigdheden bij elkaar te zoeken en in een tas te stoppen.

Vluchtkoffer tips voor de thuisbevalling

Misschien vraag je jezelf af waarom je een vluchtkoffer nodig hebt wanneer je kiest voor een thuisbevalling. Veel vrouwen in Nederland kiezen voor een thuisbevalling, welke ook vaak goed verlopen. Een bevalling verloopt echter nooit volgens het boekje en in een aantal gevallen is het niet mogelijk om thuis te bevallen. In sommige gevallen weet je dit pas tijdens de bevalling: paniek!

Heeft je kindje in het vruchtwater gepoept (meconiumhoudend vruchtwater)? Dan zul je naar het ziekenhuis moeten, zodat je kindje in de gaten gehouden kan worden. Vordert de ontsluiting niet of reageert je kindje bijvoorbeeld slecht op de weeën? Ook dan kan er geadviseerd worden om alsnog naar het ziekenhuis te vertrekken en je kindje daar op de wereld te zetten. Het laatste waar je dan behoefte aan hebt, is het bij elkaar zoeken van allerlei spullen.

Een vluchtkoffer kan ook handig zijn wanneer je wel thuis gaat bevallen. Verzamel alle babyspulletjes, kleding en andere spulletjes in één tas, zodat de partusassistente (kraamhulp die assisteert tijdens de bevalling) overal direct bij kan. Let er wel op dat je de kleertjes en hydrofiele doeken in zakjes verpakt, zodat deze niet stoffig worden.

Vluchtkoffer tips voor een ziekenhuisbevalling

Waarschijnlijk heb je al een voorkeur uitgesproken over de plaats waar je wilt gaan bevallen. In Nederland is het vrij normaal om te kiezen voor een thuisbevalling, maar er zijn genoeg vrouwen die bewust kiezen voor een poliklinische ziekenhuisbevalling. Oftewel, een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie. In dit geval heb je hoe dan ook een “vluchtkoffer” nodig.

Weet je van tevoren al dat je een geplande keizersnede of gentle sectio krijgt? Vaak moet je dan een aantal dagen in het ziekenhuis verblijven. Houd hier rekening mee! Je hebt meer kleding nodig voor jezelf, maar ook voor je kindje.

Wanneer vluchtkoffer klaarzetten?

Officieel mag je in Nederland vanaf 37 weken thuis bevallen. Wil je goed voorbereid zijn? Dan zorg je dat de vluchtkoffer of de vluchttas rond die periode klaarstaat. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de tas/koffer al eerder in te pakken. Veel vrouwen kiezen er dan voor om de kleding van hun kindje op komst in een vacuüm zakje te verpakken, zodat dit lekker fris blijft. Dit is ook een handige tip voor de hydrofiele doeken!

Het is natuurlijk niet verplicht om een vluchtkoffer klaar te zetten, maar wel aan te raden. Tijdens de bevalling heb je al je energie en concentratie nodig voor je lichaam.

Vluchtkoffer tips : denk aan je partner!

De bevalling kan een behoorlijke tijd duren, zeker wanneer het je eerste kindje is. Het is dan ook verstandig om voor je partner wat spulletjes mee te nemen. Denk aan een tandenborstel, belangrijke papieren, contant geld en/of een pinpas en wat eten. Energie-repen kunnen ontzettend lang bewaard worden en komen altijd van pas wanneer jij of je partner trek hebben en alles gesloten is.

Verder is het verstandig om allebei een legitimatiebewijs mee te nemen. In veel ziekenhuizen kun je tegenwoordig digitaal aangifte doen van de geboorte van jullie kindje, maar hiervoor heb je natuurlijk wel een ID-kaart of paspoort nodig van beide ouders.

Vluchtkoffer Checklist Tips

Check, check, dubbel check! Ben je er klaar voor? Tijdens de zwangerschap ben je vast al een aantal checklists nagegaan, zodat je alles goed voorbereid hebt voor je kleintje en de praktische zaken goed geregeld zijn.

Niet alle spullen kunnen weken van tevoren ingepakt worden. Praktische zaken als telefoons met een oplader en een portemonne (met ID-kaart!) zijn spullen die je dagelijks gebruikt. Wist je dat dit vaak wél de spullen zijn die worden vergeten? En wie moet dan de mooiste foto’s maken tijdens de geboorte van jullie wonder?! Niet vergeten dus!

Voor mama | Checklist Vluchtkoffer Tips

Na de bevalling voel je jezelf meestal niet erg frisjes. Je hebt je letterlijk en figuurlijk in het zweet gewerkt en kunt naderhand dus wel een douche gebruiken. Ook wil je vast niet a la zombie op de foto met je nieuwe liefde, dus wat verzorgingsproducten en eventueel make-up zijn geen overbodige luxe. Van tandenborstel tot zoogcompres en van voedingsbeha tot dikke sokken. Wat neem je mee in de vluchtkoffer?

Verzorging voor mama

  • Tandenborstel + tandpasta
  • Deodorant
  • Borstel + elastiekjes (na de bevalling is je mooie coupe ontploft)
  • Lippenbalsem (musthave tegen droge lippen na het zuchten en puffen)
  • Make-up
  • Zoogcompressen (ook wanneer je geen borstvoeding geeft)
  • Kraamverband

Praktische zaken tijdens de bevalling

  • Lenzen/bril + medicijnen indien van toepassing
  • Verzekeringskaartje + ziekenhuisregistratiekaart
  • Papieren en gegevens van de verloskundige/zwangerschapsboekje
  • Geboorteplan, indien van toepassing

Kleding voor tijdens en na de bevalling

  • Een bevalshirt of bevallingsjurkje
  • Dikke sokken + normale sokken
  • Een lekkere, warme trui
  • Geschikt ondergoed
  • Extra t-shirt, minimaal 2
  • Een pyjama/nachthemd of bevallingsjurkje voor na de geboorte
  • Joggingsbroek/sweatpants
  • Voedingsbh’s en/of voedingskleding
  • Slippers/pantoffels

Vermaak / entertainment

  • Een goed boek of tijdschrift, handig tijdens een inleiding o.i.d.
  • Mobile devices: telefoon, tablet (vergeet de oplader niet)
  • Oordopjes om muziek te luisteren of een muziekspeler

Drinken en eten

  • Energie-repen of iets anders dat je lekker vindt én energie geeft
  • Dextro (druivensuiker) aanrader!
  • Waterflesjes

Kleding tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling is het fijn om een hemd of shirt aan te hebben dat vooral goed ademt. Kies bijvoorbeeld voor bamboe mét knoopjes. Je kunt het hemd dan gemakkelijk opendoen om je kindje op je borst te leggen na de bevalling. Het Bamboo bevallingsjurkje is erg populair onder hoogzwangere vrouwen.

Het is een veel voorkomend fenomeen: koude voeten tijdens de bevalling. Dit is niet goed voor de weeën, dus zorg voor lekker warme en dikke (ski)sokken om koude voeten te voorkomen.

Na de bevalling heb je een groot kraamverband nodig. Denk hieraan bij het uitkiezen van je ondergoed. Een string of kleine hipster is niet erg praktisch op dat moment. Goedkoop ondergoed aanschaffen?

Wanneer je ervoor kiest om borstvoeding te gaan geven, is het handig om voedingskleding mee te nemen. De meeste positiekleding is ook geschikt als voedingskleding, maar het bamboe bevallingsjurkje (bol) is de gouden tip!

Het is bijna onmogelijk om ’s nachts aan eten te komen in een ziekenhuis. Veel bevallingen beginnen ’s nachts, dus is het verstandig om eten en drinken mee te nemen. Water is er altijd genoeg, maar een flesje kan handig zijn. In veel ziekenhuizen staan wel automaten met koek, snoep en blikjes frisdrank. Neem dus contant geld mee.

Voor de baby : Checklist Vluchtkoffer Tips

Je kunt de spulletjes voor je kindje in dezelfde vluchtkoffer doen, maar je kunt ook een apart tasje klaarzetten voor je kleine wereldwonder. Hieronder staat precies wat je nodig hebt voor een normale bevalling, waarbij je dezelfde of de volgende dag naar huis gaat.

Voor je nieuwe liefde in de vluchtkoffer

  • Mutsje
  • Rompers in maat 50 en 56 (twee in totaal)
  • Broekjes in maat 50 en 56 (twee in totaal)
  • Shirtjes in maat 50 en 56 (twee in totaal)
  • Twee paar sokjes
  • Een jasje of dikker vestje
  • Een omslagdoek
  • Luiers in maat 1
  • Een autostoeltje voor onderweg naar huis!

Tip voor het autostoeltje

Heb je al geoefend met het plaatsen van het autostoeltje? Door dit ruim van tevoren te doen, weet je precies hoe het moet wanneer je je kleine spruit voor de eerste keer naar huis zal vervoeren. In de praktijk blijkt dit voor veel kersverse ouders nogal een lastig klusje. Er bestaan ook speciale Isofix systemen, waarmee het vastklikken van een stoeltje heel gemakkelijk gaat.

Een prematuurtje verwacht

Verwacht je een prematuur of dysmatuur kindje? Zorg dan dat je babykleding in kleinere maten in de vluchtkoffer hebt. Meestal is maat 44 een goede maat, maar soms zijn kindjes nóg kleiner. Prematuur babykleding kun je o.a. hier bekijken bij bol.

Luiers

In de meeste ziekenhuizen krijgt je kindje de eerste luiers. Toch is het verstandig om een aantal luiers in de vkuchtkoffer te stoppen, just in case. Ben je nieuwsgierig naar wasbare luiers? Wij hebben er een uitgebreid artikel over geschreven met de tips en informatie die je nodig hebt!

Verschil inhoud vluchttas thuis, ziekenhuis of keizersnede

Het maakt voor de inhoud van de vluchttas niet uit of je thuis gaat bevallen of in het ziekenhuis. Het doel van de vluchttas is dat je hem (in nood) zo snel mogelijk kunt pakken en op weg kunt naar het ziekenhuis, zonder essentiële zaken te vergeten.

Bij een keizersnede is dit echter anders, omdat je na deze buikoperatie minimaal twee tot maximaal vijf dagen in het ziekenhuis moet verblijven. Je hebt dan uiteraard meer kleding voor jezelf én voor je kindje nodig. De partner verblijft meestal niet in het ziekenhuis, dus je kunt er ook voor kiezen om hem/haar iedere dag schone, frisse kleding mee te laten nemen.

Welke tas is geschikt als vluchttas zwangerschap?

Een ziekenhuistas, vluchttas of vluchtkoffer: ze hebben allemaal hetzelfde doel. Het maakt dus helemaal niets uit welke tas je hiervoor gebruikt. Voor de babykleertjes kun je de luiertas gebruiken en voor je eigen kleding is een grotere sporttas wellicht handig.

Relevante artikelen

Scroll naar boven