Uitvaartverzekering, begrafenisverzekering : wat is het?

uitvaartverzekering

Wist je dat zo’n 70% van de Nederlanders een uitvaartverzekering heeft? Dit wordt ook wel een begrafenisverzekering of crematieverzekering genoemd. Heb je een uitvaartverzekering nodig en wat doet een uitvaartverzekering precies? Wat kost een begrafenispolis en welke uitvaartverzekeraars zijn er allemaal?

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaart is duur, dat is een feit. Er komen nogal wat kosten kijken bij een uitvaart, maar veel mensen zijn zich hier niet van bewust. Je kunt denken aan de crematie of de begraafplek, de uitvaartverzorger, de rouwkaarten, de kosten van een uitvaartverzorger, een rouwauto en eventuele volgauto’s, de catering tijdens het afscheid en andere kosten.

Om de nabestaanden te beschermen tegen hoge kosten, kun je een uitvaartverzekering afsluiten. Het overlijden van een dierbare is een emotionele, zware periode. Wanneer je dan ook nog wordt geconfronteerd met hoge kosten die je misschien niet kunt betalen, wordt deze rouwperiode extra zwaar.

Wist je dat een “low budget uitvaart” al snel ongeveer €6000,00 kost? Zesduizend euro. Wanneer je nog andere wensen hebt, kan dit bedrag al snel oplopen met duizenden euro’s tegelijk. Naast de financiële lasten kan een uitvaartverzekering ook al het regelwerk op zich nemen.

Waarom een uitvaartverzekering?

Niet iedereen kiest (bewust) voor een uitvaartverzekering. Sommige mensen kiezen ervoor om zelf te sparen voor een uitvaart en andere mensen houden zich helemaal niet bezig met de kosten die hierbij komen kijken. Een ander deel van de mensen heeft geen idee van wat een uitvaart eigenlijk kost.

De belangrijkste redenen om voor een uitvaartverzekering te kiezen zijn heel simpel:

  • De nabestaanden worden niet geconfronteerd met hoge kosten, wanneer er geen spaargeld is
  • De wens voor crematie of begrafenis is duidelijk, deze kun je direct vastleggen
  • Een uitvaart hoeft niet voorgeschoten te worden door nabestaanden
  • Kinderen zijn (vaak) gratis meeverzekerd tot de leeftijd van 18 jaar
  • De premie is vaak vrij laag

Wat kost een gemiddelde uitvaart?

Een begrafenis is duurder dan een crematie en de kosten verschillen ook nog eens per gemeente. Een begraafplek kost tussen de €800,00 en €7000,00. Dat lees je goed: in sommige gemeenten betaal je €7000,00 om begraven te worden. Een crematie kost doorgaans veel minder: gemiddeld €1300.

Iedere uitvaart is anders. Hoe minder wensen de overledene heeft/had, hoe goedkoper de uitvaart wordt. Een sobere uitvaart kan al plaatsvinden vanaf zo’n €3000,00, wat alsnog veel geld is voor veel mensen.

Uitvaartverzekering kind

Een uitvaartverzekeringen voor kinderen, bestaat dat? Ja, dat bestaat. Overigens kun je kinderen (vaak gratis) meeverzekeren op je eigen begrafenispolis. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is hem/haar bij te laten schrijven op je eigen polis. Dit doe je direct na de geboorte van je kindje.

In veel gevallen zijn ook ongeboren baby’s meeverzekerd. Ondanks dat veel zwangerschappen en geboortes goed verlopen, zijn er helaas ook genoeg andere ervaringen. Op deze heftige momenten in het leven kan het fijn zijn om goed voorbereid te zijn.

Wanneer je kind de leeftijd van 18 jaar bereikt, wordt het tijd voor zijn eigen uitvaartverzekering. Hoe jonger je bent, hoe lager de premie doorgaans is. Sommige uitvaartverzekeraars kunnen de polis splitsen en andere uitvaartverzekeraars bieden een nieuwe polis met een lage premie aan.

Wat kost een uitvaartverzekering?

Ben je benieuwd naar welke premie je moet gaan betalen, wanneer je kiest voor een uitvaartverzekering? Dit verschilt per uitvaartverzekeraar. Ook de wensen die je hebt hebben invloed op de hoogte van de premie die je gaat betalen. Voor een normale uitvaart betaal je (op 18 jarige leeftijd) nog geen €10,00 per maand. Je bent dan verzekerd voor €8500,00.

Via vergelijkers kun je je wensen invoeren, het gewenste bedrag dat je wilt laten verzekeren doorgeven en berekenen hoeveel de maandelijke premie zal worden.

Uitvaartverzekering met cadeau

Een aantal jaren geleden was het heel normaal om een cadeau te ontvangen wanneer je een nieuwe uitvaartverzekering af ging sluiten. Tegenwoordig bieden uitvaartverzekeraars liever lage(re) premies dan cadeautjes. En dat is maar goed ook, want dit cadeau betaal je op de lange termijn dubbel en dwars terug. Er waren dan ook genoeg mensen die met een (veel te) dure uitvaartverzekering opgescheept zaten.

In 2023 zijn er geen uitvaartverzekeraars die een cadeau aanbieden bij een nieuwe uitvaartverzekering.

Goedkoopste uitvaartverzekering

De goedkoopste uitvaartverzekering is voor iedereen anders. Welke wensen heb je? Wil je een grootse uitvaart of juist heel sober? Wil je een uitvaartverzekering die het volledige bedrag uitkeert (kapitaalverzekering) of een verzekering die in diensten wordt geleverd (naturaverzekering / naturapolis)? Ieder persoon is anders, iedere uitvaartverzekering is anders. De goedkoopste uitvaartverzekering is dus niet in 1 verzekering weer te geven.

Beste uitvaartverzekeraar

Ook de beste uitvaartverzekeraar bestaat niet. Wanneer je op zoek gaat naar reviews / ervaringen van andere verzekerden, kom je van iedere verzekeraar positieve én negatieve ervaringen tegen. Een uitvaart is een heel intieme, persoonlijke en gevoelige gebeurtenis in het leven.

Bedenk van tevoren welke dingen je belangrijk vindt op het gebied van een uitvaartverzekeraar. Bijvoorbeeld: hoe is de klantenservice? Hoe zit het met berichtgevingen over eventuele indexatie? Zijn kinderen (gratis) meeverzekerd of heb je een aparte begrafenispolis nodig? Welke mogelijkheden zijn er qua diensten?

Wanneer je deze vragen duidelijk hebt voor jezelf, kun je zelf op zoek naar de beste uitvaartverzekering én uitvaartverzekeraar.

Soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn drie verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Hieronder lees je meer over de naturaverzekering, de kapitaalverzekering en de koopsompolis. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om een combinatie-uitvaartverzekering af te sluiten: de natura- en kapitaal uitvaartverzekering.

1. Naturaverzekering

Een natura uitvaartverzekering afsluiten? Bij deze uitvaartverzekering kun je je uitvaartwensen alvast kenbaar maken, zodat je nabestaanden zich daar niet over hoeven te bekommeren. De naturaverzekering keert géén geld uit, maar dekt wel de kosten van de uitvaart.

Meestal kun je kiezen uit een aantal pakketten, met verschillende verzekerde bedragen. In ieder pakket zitten verzekerde diensten, bijv. een kist, opbaring, rouwpost e.d. Dit zijn de belangrijkste kenmerken:

– (Bijna) alles wordt geregeld door de uitvaartverzorger, dus geen geregel voor nabestaanden.
Willen de nabestaanden sommige diensten uit het pakket niet? Dan wordt daar niks van terugbetaald.
De uitvaart vindt plaats op de manier die je zelf hebt aangegeven op de polis.
Meestal kies je een compleet pakket, welke gevolgd moet worden door de nabestaanden. Vaak wordt er ook automatisch een (aangesloten) uitvaartondernemer / uitvaartverzorger gekozen.

2. Kapitaalverzekering

Bij een kapitaalverzekering wordt er na je overlijden een geldbedrag uitgekeerd aan de nabestaanden. Wanneer je een kapitaalverzekering gaat afsluiten, geef je een bedrag aan dat je graag wilt verzekeren. Ieder jaar vindt er een indexatie plaats, zodat je niet onderverzekerd raakt. Door inflatie wordt het verzekerde bedrag namelijk minder waard. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van de kapitaalverzekering:

Het geldbedrag wordt na overlijden uitgekeerd aan de nabestaanden en mag vrij uitgegeven worden.
Er wordt een vooraf bepaald geldbedrag verzekerd, de verzekerde stelt het bedrag meestal zelf vast.
De verzekerde moet maandelijkse premie betalen om de verzekering te behouden.
Hoe lager de leeftijd, hoe lager de premie.
Een kapitaalverzekering moet aangegeven worden in Box 3 bij de Belastingdienst, maar er is vrijstelling tot een bedrag.

3. Koopsompolis

Wil je liever niet een maandelijkse premie betalen, maar een groot bedrag in één keer? Dan kun je kiezen voor een koopsompolis. Je stort eenmalig een bedrag (koopsomstorting), wat vrijkomt wanneer je komt te overlijden. De begrafenis of crematie kan met dit geld worden betaald. Belangrijkste kenmerken:

Vrijheid voor nabestaanden om zelf een uitvaartondernemer uit te kiezen.
Uit te keren bedrag is vaak veel hoger dan de koopsom die je moet betalen.
Zelf het bedrag bepalen dat je wilt verzekeren.
Er geldt vaak een maximale leeftijd.
Vaak inclusief nabestaandenzorg.

Heb ik een uitvaartverzekering nodig?

Ieder persoon weet zelf of hij/zij een uitvaartverzekering nodig heeft. Over het algemeen denken jonge mensen (tieners en twintigers) minder na over uitvaartkosten en de dood in het algemeen. Vaak komen twintigers met uitvaartverzekeringen in aanraking wanneer zij een gezin starten.

Het is verstandig om voor jezelf te bepalen of er genoeg financiële middelen zijn om een uitvaart te kunnen bekostigen.

Overstappen uitvaartverzekering

Er bestaat enige onduidelijkheid over de mogelijkheid om over te stappen naar een andere uitvaartverzekeraar. Misschien ben je niet tevreden over de service of ben je van mening dat de premie toch te hoog is. Jammer genoeg kun je niet zomaar overstappen van uitvaartverzekering.

Het is soms mogelijk om een uitvaartverzekering af te kopen óf premievrij te maken. Iedere uitvaartverzekeraar heeft hier overigens andere voorwaarden aan verbonden, welke je na kunt kijken op de website van de betreffende verzekeraar.

Het afkopen of premievrij maken van je begrafenispolis / uitvaartverzekering is bijna nooit voordelig.

Uitvaartverzekering afsluiten

Nadat je jezelf hebt ingelezen, zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Een uitvaartverzekering afsluiten doe je niet zomaar, want je zit er (hopelijk!) nog heel lang aan vast. Veel mensen geven aan dat zij een uitvaartverzekering afsluiten voor hun gemoedsrust.

Uitvaartverzekering vergelijken of berekenen

Met het wereldwijde web heb je toegang tot ontzettend veel informatie. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen online op zoek gaan naar de beste uitvaartverzekering. Omdat de beste uitvaartverzekering voor iedereen anders is, zijn er vaak handige vergelijkers te vinden. Deze vergelijkers maken het mogelijk om je wensen / eisen in te voeren, waarna er een hoop mogelijkheden uitrollen.

Zo kun je bijvoorbeeld een uitvaartverzekering berekenen (premie en verzekerd bedrag).

Hieronder kun je een Daisycon vergelijker gebruiken.

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Wanneer je een aankoop doet, krijgen wij daar soms een (kleine) commissie voor. Uiteraard blijft onze informatie en mening betrouwbaar.

Relevante artikelen

Scroll naar boven