Uitvaartverzekering baby en kind 2023

Je denkt er natuurlijk liever helemaal niet aan, een uitvaartverzekering voor je baby. Toch kan je baby tijdens of na de zwangerschap overlijden. Ook kan er iets met jou gebeuren. Praktische zaken waar je goed over na moet denken. Uitvaartverzekering baby 2023 : lees meer informatie over dit gevoelige onderwerp.

Uitvaartverzekering baby – Praktische zaken regelen

Een uitvaartverzekering hebben is fijn voor de nabestaanden. Mocht je onverhoopt komen te overlijden, wil je niet dat de nabestaanden naast rouwverdriet ook nog eens de financiële lasten moeten dragen voor de uitvaart.

Maar hoe zit dat met ongeboren baby’s en kinderen? Mocht je baby tijdens de zwangerschap plotseling overlijden, wat moet je dan allemaal regelen? Wat zijn de kosten voor een uitvaart? Is er genoeg spaargeld? Willen we geconfronteerd worden met allerlei kosten tijdens zo’n emotionele periode?

Zo’n 30% van de Nederlanders hebben geen uitvaartverzekering. Een aantal hiervan spaart zelf voor de kosten van een uitvaart en een aantal is helemaal niet voorbereid. Veel mensen hebben geen enkel idee van hoe hoog de kosten in werkelijkheid zijn en dat sparen voor een uitvaart met de huidige rente duurder is dan jezelf verzekeren.

Uitvaartverzekering baby

Gelukkig is de babysterfte in Nederland gedaald in de afgelopen 20 jaar. In 2019 stierven 617 pasgeboren baby’s, wat nog steeds 617 baby’s teveel is. Gelukkig verlopen zwangerschappen in de meeste gevallen goed, maar er zijn helaas nog veel gevallen waar dit niet zo is. Denk aan vroeggeboortes met een slechte afloop, ongeboren baby’s waar later in de zwangerschap een (ernstige) afwijking wordt vastgesteld en natuurlijk de stille geboortes.

Uitvaartverzekering ongeboren baby

Het risico is gelukkig niet groot, maar wel aanwezig. Vanaf 24 weken zwangerschap ben je in Nederland verplicht om je kindje aan te geven bij de gemeente én een uitvaart te verzorgen, door middel van cremeren of begraven. Veel aanstaande ouders staan niet stil bij de financiële consequenties én veel ouders denken dat het een dure grap is om jezelf te verzekeren tegen deze kosten.

Een uitvaart kan veel geld kosten, afhankelijk van wat de wensen zijn. Ook de crematie / begrafenis van een ongeboren kindje kan al snel honderden tot duizenden euro’s kosten.

Uitvaartverzekering afsluiten voor je baby en jezelf

Heb je zelf een uitvaartverzekering? Dan is het in de meeste gevallen mogelijk om je kindje gratis bij te laten schrijven op de polis. Doe dit direct wanneer je kindje geboren is, zodat je het niet vergeet. Onder andere Monuta (een van de bekende zorgverzekeraars) vergoedt de kosten van de uitvaart voor kinderen die tijdens de zwangerschap komen te overlijden.

Je hoopt hier nooit gebruik van te maken, maar het kan een fijn idee zijn om dit geregeld te hebben. Onderaan dit artikel kun je een tool gebruiken.

Terug naar 2008

In 2007 blijk ik zwanger van mijn eerste kindje. Op dat moment was ik (behoorlijk) naïef en dacht ik dat alles vanzelf ging. Ik verzamelde alles wat ik nodig had aan babyspullen en genoot volop van de zwangerschap!

Totdat er bij de 20 weken echo een afwijking geconstateerd werd bij de baby. Huh? Hoe kan dat? Als je zo jong bent, krijg je toch geen kinderen met afwijkingen? Naïef dus.

Na een aantal weken beviel ik van een piepklein jongetje, genaamd Nicky. Dit kleine jongetje had een zeer zeldzame afwijking welke “niet met het leven verenigbaar was”. En dan komt er ineens veel op je af. Rouw, verdriet, toekomstbeeld verdwenen, een uitvaart regelen.

Officieel moet je in Nederland vanaf 24 weken zwangerschap een uitvaart regelen voor een kindje. Voor de 24 weken zwangerschap is dit niet verplicht en mag je een kindje bijvoorbeeld begraven op een mooie plek in de natuur, in de tuin of elke andere plek die jij mooi vindt.

Wij kozen voor een crematie, omdat dit ons beiden een prettig gevoel gaf. Althans, prettiger dan het gevoel van begraven. We hadden beiden geen behoefte aan een dienst, dus bleef het bij een kleine samenkomst met familie, waarop de crematie volgde.

In ons geval betaalden wij dus alleen voor de crematie en omdat wij niet verzekerd waren, moesten wij dit zelf betalen.

10 jaar later

In “Ons leven met Sam” kun je lezen hoe onze zwangerschap in een drama veranderde, tien jaar nadat ik afscheid heb moeten nemen van mijn eerste zoontje. Sam bleek ernstig ziek te zijn en is een maand na zijn geboorte overleden. Voor het volledige verhaal kun je klikken op bovenstaande link.

Mijn eerste uitvaartverzekering met kind

Ongeveer een jaar nadat Nicky overleed, sloten wij de eerste uitvaartverzekering af. We vonden het beiden een prettig idee om goed verzekerd te zijn voor dit soort onverwachte drama’s. Midden in een rouwproces wil je namelijk echt niet geconfronteerd worden met duizenden euro’s aan rekeningen.

Achteraf hebben wij deze uitvaartverzekering na een jaar of twee beëindigd. Het ging om een verzekering waarbij je een of ander cadeau kreeg. Uiteindelijk betaalden wij erg veel premie, want het cadeautje moest wel terug verdiend worden (-; Inmiddels waren wij de trotse ouders geworden van een kerngezonde dochter en niet veel later sloot ik een nieuwe uitvaartverzekering af.

Cremeren en balsemen

Na het overlijden van Sam hadden wij een aantal wensen. Een van die wensen was dat wij hem wilden laten balsemen. Als een overleden persoon gebalsemd is, kun je het lichaam opbaren zonder koeling. Voor de drie meisjes vonden wij dit een veel fijner idee, want dan was het allemaal niet zo gek. Zij konden Sam gewoon aanraken, aaien en kusjes geven, zonder dat hij koud aan zou voelen.

De vrouw die dit voor ons heeft gedaan, was ontzettend lief. Zij kwam helemaal uit Amsterdam en heeft Sam met heel veel liefde “verzorgd”.

Ook wilden wij een crematie, in plaats van een begrafenis. Het lijkt mij niets om steeds “verplicht” naar een plek te moeten gaan en deze plek te onderhouden. Sam zit in mijn hart en zijn as staat in de kast. Voor mij is hij op die manier altijd dichtbij mij.

Verder kozen wij, in overleg met de familie, voor een bijeenkomst in de Molukse kerk, “in besloten kring”. Uiteindelijk waren er alsnog heel veel mensen, die ons een hart onder de riem kwamen steken. Omdat wij hiervoor kozen, hadden wij geen kosten voor de huur van het uitvaartcentrum o.i.d. Ook de bijeenkomst na de uitvaart was in besloten kring thuis.

Uiteindelijke kosten: crematie + balsemen = ongeveer €800,00. Al deze kosten werden gedekt door mijn uitvaartverzekering. Ik had zelfs nog “een tegoed” over, voor het geval ik een urn wilde aanschaffen. Na het insturen van de nota’s heb ik hier nooit meer naar hoeven omkijken. Alles werd uit handen genomen.

Uitvaartverzekering baby / kind : de kosten

De kosten voor een uitvaart verschillen. Voorbeeld van een crematie: voor foetussen en kinderen tot 1 jaar betaal je (in Zeeland) ongeveer €300,00. Is het kind 1 tot 12 jaar? Dan betaal je al bijna €600. Voor alle personen ouder dan 12 jaar, betaal je bijna €1200. We hebben het hier alléén over crematiekosten.

Een kist kost ongeveer €250,00. Dit zijn de meest goedkope kisten die je kunt vinden. Bij foetussen en baby’s worden vaak mandjes gebruikt. Hier hebben wij bij Sam ook voor gekozen, omdat wij dat fijner vonden.

Overige optionele kosten: vervoer (van/naar crematorium, rouwcentrum), ontvangstkamer (+koffie/thee), rouwkaarten, rouwadvertentie. Dit kan al snel oplopen tot duizenden euro’s.

Ik had echt geen idee van de kosten die bij een uitvaart komen kijken en ik weet zeker dat er veel mensen zijn die dit ook niet weten.

Zijn kinderen en baby’s gratis meeverzekerd?

Vaak zijn kinderen gratis meeverzekerd wanneer één van de ouders een uitvaartverzekering heeft. Het kindje moet dan echter wel op de polis worden bijgeschreven na de geboorte. Het is verstandig om dit zo snel mogelijk na de geboorte te doen.

Iedere uitvaartverzekeraar heeft andere voorwaarden. Zo is je kind bij Monuta tot zijn 18e jaar meeverzekerd, terwijl het DELA UitvaartPlan kinderen meeverzekerd tot hun 25e jaar. Pas na die leeftijd neemt DELA contact op om de polis eventueel over te zetten of te wijzigen.

Let op! Bij DELA dien je wel een kleine kinderpremie te betalen. Deze premie is een risicopremie. Tijdens de zwangerschap tot 60 dagen na de geboorte is jouw kindje meeverzekerd. Hierna moet het kindje bijgeschreven worden en wordt er een kleine premie gevraagd. Baby’s en kinderen zijn dus niet gratis meeverzekerd bij een DELA-uitvaartverzekering.

Uitvaartverzekering baby premie, wat kost het?

Net als bij alle andere verzekeringen kun je zelf bepalen wat de hoogte wordt van de uitvaartverzekering. Wil je er zeker van zijn dat de nabestaanden geen enkele financiële zorgen hebben na jouw overlijden? Of wil je er zeker van zijn dat je zelf geen zorgen hebt bij de financiële afwikkelingen van de uitvaart van je kind? Dan zijn er uitgebreide verzekeringen.

Voor een basisverzekering betaal je tussen de €6,00 en €10,00 per maand. Je hoopt de verzekering nooit nodig te hebben voor je kindje, maar je hebt geen financiële zorgen wanneer je een vreselijke tijd door gaat.

De voorwaarden zijn bij iedere aanbieder anders en ook iedere gezinssituatie is anders.

Verschillende soorten uitvaartverzekering baby

De uitvaartverzekeringen zijn anno 2023 een stuk uitgebreider dan tien jaar geleden. Tegenwoordig kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een bepaald geldbedrag uit te laten keren aan de nabestaanden. Op die manier kunnen zij zelf beslissen wat ze willen en hoe ze dat willen.

Je kunt ook een verzekering afsluiten die in diensten levert. Op die manier komt er geen geld bij kijken, maar is er een vast bedrag waarmee de nabestaanden aan de slag kunnen.

Verder is er nog de mogelijkheid om bovenstaande opties te combineren. Zo kan er een vrij te besteden bedrag uitgekeerd worden, om bijvoorbeeld een grafsteen aan te schaffen.

Uitvaartverzekering tools – waar let je op?

Er zijn een aantal punten waar je rekening mee zou kunnen houden wanneer je een uitvaartverzekering gaat vergelijken en eventueel afsluiten.

  • De kosten van de uitvaart en de dekking hiervan (sluit het op elkaar aan)?
  • Dekt je bestaande uitvaartverzekering de kosten van de uitvaart naar jouw keus?
  • Welk soort uitvaartverzekering? Wil je een compleet pakket of mogen de nabestaanden zelf het geld besteden?
  • Uitvaartverzorger: wil je een vrije keus of maakt het je niet veel uit?
  • Indexering van de polis: veel nieuwe polissen stijgen ieder jaar in premie, zodat je aan het eind van de rit nog steeds dezelfde waarde hebt. Zonder premie-indexering heb je uiteindelijk minder dekking.

Wat is de beste uitvaartverzekering voor jou en je kind?

Daar is, net als bij zorgverzekeringen, geen eenduidig antwoord op. Omdat iedereen andere wensen heeft met betrekking tot een uitvaart, is niet één polis het meest geschikt. Er bestaan wel tools, waarbij je wensen kunt aangeven. Deze kun je hieronder gebruiken.

Veelgestelde vragen Uitvaartverzekering baby

Hieronder kun je een aantal vragen vinden over de uitvaartverzekering voor een kind.

Geraadpleegde bronnen: Wikipedia, Rijksoverheid

Relevante artikelen

Nicole
Scroll naar boven