Uitgerekende datum berekenen : wanneer ben je uitgerekend?

uitgerekende datum

Je bent zwanger! Maar wanneer ben je uitgerekend? En hoe kun je de uitgerekende datum berekenen? In dit artikel lees je meer over de uitgerekende datum, waarop deze datum gebaseerd is en kun je met een zwangerschapscalculator de datum van bevruchting en de uitgerekende datum berekenen!

Uitgerekende datum berekenen

Met de onderstaande zwangerschapscalculator kun je gemakkelijk de uitgerekende datum berekenen. Ook zie je direct wanneer de vermoedelijke datum van de bevruchting was. Wist je dat je 2 zwangerschapsweken cadeau krijgt? De eerste 2 weken van de cyclus tellen namelijk ook mee voor de 40 weken zwangerschap.

Hoe berekent onderstaande calculator de uitgerekende datum?

Wanneer je gebruik gaat maken van de onderstaande zwangerschapscalculator, worden er 40 weken opgeteld bij de eerste dag van je laatste menstruatie. De zwangerschapscalculator gaat uit van een gemiddelde cyclusduur van 28 dagen. De termijnecho is altijd leidend en geeft een bevestiging van de zwangerschapsduur.

Aanvragen: Gratis babydozen en zwangerschapsboxen in 2023

Bevaldatum berekenen : nauwkeurig?

Het berekenen van je bevaldatum/uitgerekende datum via een online zwangerschapscalculator geeft je geen 100% zekerheid. Soms heb je een late eisprong gehad, waardoor je minder lang zwanger bent dan je eigenlijk dacht. Ook kan het voor komen dat de bevruchting later plaats heeft gevonden dan normaal.

Een termijnecho geeft altijd een definitieve bevaldatum, welke aangehouden wordt door de verloskundige of gynaecoloog. Een bevaldatum berekenen is dus het meest nauwkeurig door middel van een termijnecho.

Lees ook: Onderzoeken tijdens de zwangerschap

Wat is de uitgerekende datum?

De uitgerekende datum is dé datum waarop je verwacht te gaan bevallen. Je kunt met een online zwangerschapscalculator zoals hierboven een datum berekenen, maar een termijnecho moet uitsluitsel geven over de officiële vermoedelijke bevaldatum. De datum die naar voren komt tijdens de termijnecho is leidend voor de rest van de zwangerschap.

De uitgerekende datum is van essentieel belang voor de verloskundige, gynaecoloog of andere zorgprofessionals. Bij eventuele problemen tijdens de zwangerschap kunnen deze artsen bepalen of je bijvoorbeeld kan worden ingeleid. Ook is het belangrijk om precies te weten hoe oud een ongeboren kindje is, voor het geval hij prematuur geboren wordt.

Lees ook: Checklist zwangerschap: dit moet je regelen

Uitgerekende datum hoeveel weken?

In totaal is een vrouw gemiddeld 40 weken zwanger. De telling van deze 40 weken zwangerschap begint overigens op de eerste dag van de nieuwe cyclus, dus op de dag dat je ongesteld bent geworden. Je kunt de uitgerekende datum dan ook zelf berekenen door 40 weken (=280 dagen) op te tellen bij de eerste dag van de laatste menstruatie.

Vanaf het moment van de bevruchting duurt de zwangerschap dus gemiddeld 38 weken. Ongeveer 5% van de zwangere vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. De rest van de vrouwen bevalt meestal tussen de 3 weken vóór of 2 weken na de uitgerekende datum

Termijnecho en bevaldatum

In het begin van de zwangerschap krijg je een speciale echo om de duur van de zwangerschap vast te stellen. Dit wordt ook wel de termijnecho genoemd. De termijnecho vindt plaats tussen de negende en twaalfde week van de zwangerschap. De datum die hieruit naar voren komt, is je uitgerekende datum.

Vitaliteitsecho vóór de termijnecho

Soms komt het voor dat je voor de negende zwangerschapsweek een echo krijgt om te bepalen of er sprake is van een vitale zwangerschap. Dit wordt een vitaliteitsecho genoemd en deze wordt (nog) niet standaard aangeboden door iedere verloskundige. Tijdens deze vitaliteitsecho wordt bekeken of het vruchtje een hartslag heeft en op de juiste plek in de baarmoeder is ingenesteld.

Is er een zwangerschapsduur vastgesteld tijdens de termijnecho? Dan kun je tijdens een latere (termijn)echo nog vooruit of achteruit gezet worden in zwangerschapsweken. Dit komt vaker voor en je hoeft je hier dus geen zorgen over te maken. Over het algemeen vindt een definitieve termijnecho rond week 10 plaats.

Lees ook: Aftelkalender zwangerschap – dit zijn de leukste aftelkalenders!

Hoe belangrijk is de uitgerekende datum / bevaldatum?

Het is voor de verloskundige of gynaecoloog erg belangrijk om te weten wanneer de uitgerekende datum is. Aan de hand van deze gegevens kunnen zij namelijk precies zien of je kindje zich op het juiste tempo ontwikkelt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je niet te vroeg of te laat bevalt, omdat hier risico’s aan vastzitten. Het is dus belangrijk om een termijnecho te laten maken, indien mogelijk.

Een normale zwangerschap duurt 37 tot en met 42 weken. Ga je voor de 37 weken bevallen? Dan verwacht je een prematuur kindje. Zorgprofessionals zien vrouwen liever ook niet langer dan 42 weken doorlopen, omdat de risico’s op problemen groter worden. Denk aan kindjes die in het vruchtwater poepen (meconiumhoudend vruchtwater) of kindjes die veel te groot worden.

Te laat voor termijnecho?

Ben je langer zwanger dan verwacht en ben je te laat voor een termijnecho? Geen nood! Meestal kunnen echoscopisten ongeveer zien wanneer je uitgerekend bent aan de hand van de metingen bij je kindje. Deze metingen zijn uiteraard niet zo accuraat als een vroege termijnecho, maar hier wordt rekening mee gehouden.

Aanvragen: Gratis babydozen en zwangerschapsboxen

Relevante onderwerpen

Scroll naar boven