De uitdrijvingsfase van de bevalling is ongetwijfeld een van de meest intense en gedenkwaardige momenten in het leven van een moeder. Dit stadium markeert het moment waarop de baby eindelijk ter wereld komt na maanden van zwangerschap en uren van zwaar werk verzetten. In dit artikel nemen we je mee door de uitdrijvingsfase, wat er gebeurt en wat je kunt verwachten tijdens dit cruciale onderdeel van het bevallingsproces.
Begin van de uitdrijvingsfase
Wanneer de baarmoedermond (cervix) volledig ontsloten is op 10 centimeter, begint de uitdrijvingsfase. Het lichaam van de vrouw is nu klaar om de baby door het geboortekanaal naar buiten te laten komen en de meeste moeders merken dat de drang om te persen sterker wordt. De weeën tijdens deze laatste fase van de bevalling zijn anders dan de weeën tijdens de ontsluitingsfase en worden persweeën genoemd.
Persweeën
Persweeën zijn van cruciaal belang om de baby door het geboortekanaal te duwen. Meestal zijn persweeën krachtig en komen ze om de paar minuten, zodat de voortgang snel verloopt. Tijdens deze laatste weeën is het essentieel om zo doeltreffend mogelijk te persen, en moeders worden vaak aangemoedigd om de weeën optimaal te benutten. Veel bevallen vrouwen beschrijven persweeën als het gevoel alsof je een grote boodschap moet doen, en dit is vaak het moment waarop persweeën worden herkend.
Het verschilt per vrouw hoe lang het persen duurt en dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de positie en grootte van de baby. Iedere bevalling is uniek en het is goed om te weten dat je van tevoren niet weet hoe lang het persen zal duren. De ene vrouw doet hier enkele minuten over, terwijl andere vrouwen hier uren over doen. Tijdens het persen wordt de conditie van je kindje goed in de gaten gehouden door de verloskundige of gynaecoloog.
Kruinen
Het moment waar je negen maanden lang naar hebt uitgekeken, is eindelijk aangebroken: het hoofdje van je baby wordt zichtbaar, en je bent bijna moeder! Veel vrouwen voelen zich uitgeput tegen de tijd dat ze dit punt bereiken, en het zien van het hoofdje geeft hen de laatste dosis motivatie om de geboorte te voltooien. Zodra het hoofdje volledig geboren is, volgt doorgaans de rest van het lichaam snel. Het is tijdens het persen van groot belang om goed te luisteren naar de verloskundige. Dit helpt niet alleen om het risico op inscheuren te verminderen, maar zorgt er ook voor dat de geboorte van je baby geleidelijk en veilig verloopt.
Geboorte van je kindje
De geboorte van je kindje is natuurlijk het meest prachtige moment tijdens de bevalling! Meteen na de geboorte wordt de baby (in normale situaties) direct op de borst van de moeder geplaatst. Huid-op-huidcontact is van onschatbare waarde voor zowel moeder als baby en draagt bij aan het opbouwen van een sterke band. Dit kostbare moment biedt ook warmte en troost voor de baby, die zojuist een grote overgang heeft gemaakt naar de koude wereld.
De Nageboorte
Nadat de baby op de borst van zijn moeder is gelegd, wordt de navelstreng van de baby afgeklemd en doorgeknipt. Veel vrouwen denken dat de bevalling voorbij is na de geboorte van hun kindje, maar ook de placenta (moederkoek) moet nog worden geboren. Dit gebeurt meestal binnen enkele minuten tot een uur na de geboorte, en de verloskundige houdt dit nauwlettend in de gaten. Na de geboorte van de placenta wordt gecontroleerd of deze volledig is, om complicaties te voorkomen.
Vaak krijgen vrouwen na de bevalling een injectie in hun been om de placenta sneller te laten loskomen. Deze oxytocine-injectie wordt routinematig gegeven, maar niet alle vrouwen willen dit. Zo’n injectie kan bijwerkingen hebben, zoals verstoring van de natuurlijke productie van oxytocine. Oxytocine is van groot belang als je borstvoeding wilt geven, omdat het de opstart van de moedermelkproductie bevordert. Sommige vrouwen kiezen ervoor om hun kindje direct te voeden, wat vaak leidt tot een snellere loslating van de placenta.
Eind van de uitdrijvingsfase
Als de placenta geboren is en gecontroleerd is, is de uitdrijvingsfase voorbij. Dit betekent dat de bevalling is voltooid en dat de moeder eindelijk kan beginnen met herstellen. De uren na de bevalling verlopen bij iedereen anders, maar doorgaans wordt de moeder geholpen om te douchen door de kraamhulp of verpleegkundige. Daarna is het tijd om te genieten van de tijd met de pasgeboren baby! Wist je dat er in de kraamweek nogal wat ongemakken kunnen optreden? In ons andere artikel over ongemakken in de kraamweek kun je hier meer over lezen!
Geraadpleegde bronnen: Wikipedia