Tropische Temperaturen

Tropische temperaturen overleven in 2020

Het is zover! De hittegolf is een feit en dit zou zomaar eens een record aan dagen met tropische temperaturen kunnen worden. Hoe houd je dit vol? Lees hier over de hittegolf en tips voor zwangere vrouwen, baby’s en peuters.

Wat is een hittegolf ook alweer?

Als er sprake is van vijf zomerse dagen (25 graden of warmer), waarvan er dan ook nog eens drie tropisch zijn (30 graden of warmer), spreken we van een hittegolf. Dit moet dan wel gemeten zijn in De Bilt. In Nederland zijn vaker erg lange hittegolven geweest. De langste was in juni-juli 1975, deze duurde 18 dagen! Een jaar later was er een hittegolf van 17 dagen, maar deze hittegolf had tien tropische dagen, tegenover zes dagen met tropische temperaturen in 1975.

Langste hittegolf ooit augustus 2020

Als we de kranten mogen geloven, zijn we nu (10 augustus 2020) op weg naar een record. Acht dagen met tropische temperaturen achter elkaar. In Nederland komt dit, zoals je vast wel weet, niet vaak voor. Vorig jaar waren er twee hittegolven. De laatste begon toen op 23 augustus, wat erg laat is voor een hittegolf in Nederland. We kunnen dit jaar mogelijk het record van 1975 gaan verbreken.

Code oranje

In sommige delen van Nederland is het zo extreem warm, dat er een code oranje is afgegeven. Eerder was er al een waarschuwing voor het mooie Zeeland, waar wij wonen. En toegegeven, het is echt warm. De laatste dagen hebben wij vooral veel in het zwembad in de tuin gezeten, anders was het bijna niet te doen.

Hoe houd ik mijn huis koel zonder airco?

Bij deze extreme tropische temperaturen zijn er helaas maar weinig manieren om jouw huis echt koel te houden, zonder airco in te schakelen.

 • Doe ‘s ochtends gelijk het raam open en ‘s avonds ook, als het iets aan het afkoelen is. Met een temperatuur van minimaal 24 graden (‘s nachts) heb je helemaal niks aan deze tip. Normaal werkt deze tip wel. Je merkt dat het normaal gesproken na het avondeten af begint te koelen, dan is het zaak om de warmte uit huis te krijgen.
 • Zorg dat de zon niet binnen kan komen. Dit doe je door alle gordijnen te sluiten. Heb je, net als wij, een zonnescherm? Doe die dan helemaal open. Dit scheelt enorm! Wij sluiten zelf alle ramen en deuren, zodat de warmte niet naar binnen kan. Die deur dicht houden is wel een uitdaging met al die kinderen (-:
 • Probeer om een koude maaltijd te maken als diner. Een fornuis en oven zorgen voor meer warmte in huis.
 • Koop een ventilator. Al vanaf 20 euro heb je een ventilatortoren. Tip! Doe een of twee flesjes water in de vriezer en plaats die (wanneer ze bevroren zijn) voor de ventilator. Dit zorgt voor extra koele lucht.

Water drinken tijdens een hittegolf

Dat water drinken gezond is weten we allemaal. Zeker als er sprake is van tropische temperaturen is het zaak om genoeg te drinken. Normaal gesproken heb je al ongeveer twee liter vocht nodig.

Wanneer het zo warm is als afgelopen dagen, zweet je natuurlijk veel meer. Als je dan ook nog te weinig drinkt, loop je het risico op uitdroging. Als je merkt dat je veel minder plast of als jouw urine ineens een heel donkere kleur heeft, heb je te weinig gedronken.

Het advies: neem minimaal elk uur een glaasje water. Meer is altijd goed, zeker wanneer je hard aan het werk bent. Wat je niet moet doen, is de dorst lessen met allerlei zoete drankjes. Let ook op het nuttigen van alcohol. Alcohol drijft vocht af.

Zwembad @ Tuinesië

De zomer 2020 is voor veel mensen maar saai. Vakantieplannen zijn op de lange baan geschoven en het is steeds afwachten welke grens er nu weer dichtgaat. Veel Nederlanders zijn dus ook lekker thuis en genieten van een zwembad in de tuin. Onze vakantie werd jammer genoeg ook geschrapt, dus Tuinesië it is!

Zoals ik eerder al schreef, liggen wij ook al dagen in het zwembad. We hebben sinds deze week allemaal nieuwe “huisdieren”. Een lama, een flamingo..

Nadeel: het zwembad vereist wel even wat aandacht zo nu en dan. Met zoveel kinderen (plus bijbehorende vriendjes en vriendinnetjes) is een bad al snel niet meer 100% helder. Toch maar nadenken over het bad dat we al een tijdje willen hebben...

Zwembad zonder pomp schoonhouden

Advies: koop een zwembad met pomp en alles dat erbij hoort. Ja, het is een uitgave. Maar het kost beiden veel geld. Ik heb nu een zwembad zonder pomp en mijn vriendin heeft een bad mét pomp en chloortabletten.
Mijn vriendin haar zwembad blijft schoon, ik moet het bad elke 2 dagen leeg laten lopen, grondig schoonmaken en dan weer vullen… Zonde, toch?

Zwanger en een hittegolf

Een hittegolf is extra vervelend als je (hoog)zwanger bent. Je hebt een hogere lichaamstemperatuur, hebt misschien wel last van kwaaltjes of die dikke buik zit in de weg. Inmiddels heb je vast al adviezen gehad van de verloskundige of gynaecoloog, maar deze tips wil ik je niet onthouden als je zwanger bent:

 • Drink voldoende water! (Ook wanneer je niet zwanger bent)
 • Luister naar jezelf. Ben je moe? Ga lekker slapen.
 • Luchtige kleding en uit de zon. Vooral het laatste is belangrijk. Wist je dat je door de zon een zwangerschapsmasker kan ontwikkelen? Dit zijn vervelende pigmentvlekken, die niet altijd weer verdwijnen.
 • Heb je een badje in de tuin? Neem een duik! Tip: plaats een parasol boven het zwembadje, dan is het een stuk beter vol te houden.

Tips voor de baby en peuter bij tropische temperaturen

 • Kleed jouw kind niet te dik aan tijdens het slapen. In de nacht gebruiken wij een dunne romper met korte mouw en een hydrofiele slaapzak van Jollein.
 • Geef jouw kind overdag één laag kleding aan. De laatste dagen heeft onze dochter ook vaak genoeg in haar luier gelopen, maar dan waren wij wel thuis. Pas natuurlijk wel op in de zon!
 • Kinderen (van welke leeftijd ook) niet direct blootstellen aan de zon, zeker niet wanneer hij op zijn sterkst is. Dit is normaal gesproken tussen 12.00-15.00. Pin jezelf hier niet op vast. Soms is de zon veel langer fel.
 • Smeren, smeren en nog eens smeren! Deze tip kan ik niet vaak genoeg overbrengen op andere ouders. Verdiep jezelf in “huidkanker” en je zult nooit meer vergeten jouw kind in te smeren. Wist je trouwens dat je ook kunt verbranden in de schaduw? Blijven smeren dus.
 • Heb je genoeg ruimte in huis en slaapt jouw baby of peuter in een warme kamer? Verhuis zijn of haar bedje dan naar een koelere kamer.
 • Tegen zweten in de kinderwagen of reiswieg kun je een hydrofiele doek XL gebruiken. Deze neemt zweet op, waardoor je kindje hier minder last van krijgt.
 • Drinken! Vast overbodig om te schrijven, maar ook baby’s en peuters hebben meer vocht nodig tijdens deze tropische temperaturen. Dus, drinken!
 • Lekker spetteren onder continu toezicht van jou! Let wel goed op dat jouw baby of peuter het niet te koud krijgt. Over het algemeen koelen kleine kinderen snel af. Tijdens deze dagen hoef je jezelf hier iets minder druk om te maken gelukkig. Zelfs het zwembadwater is warm!
 • Een zonnehoedje of petje. Dit is echt heel handig, vooral wanneer jouw kindje hem op zijn of haar hoofd laat zitten. Bij ons is dit gelukkig (!) wel het geval. Je schermt dan ook deels het gezichtje af. Bij de Hema hebben ze een leuke! En nog afgeprijsd ook! Je shopt hem hier.
 • Kind niet in de auto achterlaten! Ongelooflijk, maar waar. Anno 2020 gebeuren dit soort dingen nog steeds. Een auto warmt ongelooflijk snel op. Dus nee, ook niet voor vijf minuten.

Na het eten naar het strand

Als inwoners van Zeeland hebben wij natuurlijk wel een luxepositie. Binnen tien minuten staat de auto geparkeerd (of de fiets gestald) bij de dijk. We lopen de trap op en staan zo in de zee. Hier maken wij dan ook vaak goed gebruik van. Staat er een windje en woon je in de buurt van het strand? Geniet nog even lekker met de kinderen!

Hoe komen jullie deze dagen door? Hebben jullie nog gouden tips? Laat een berichtje achter in de reacties.

Liefs,
Nicole

Nog niet klaar met lezen? Misschien vind je mijn review over vakantiepark De Katjeskelder wel leuk! Klik hier om hem te lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *