Tepelvormer kopen voor vlakke/ingetrokken tepels

Heb je last van ingetrokken of platte tepels en wil je graag borstvoeding gaan geven? Of geef je al borstvoeding en werkt dat zeer frustrerend? Maak kennis met een tepelvormer! Dit handige hulpmiddel heeft al vele mama’s geholpen met het succesvol geven van borstvoeding aan hun kleintje. Deze tepelvormers zijn er van verschillende merken en wij hebben deze + informatie op een rijtje gezet in dit artikel!

Wat is een tepelvormer voor ingetrokken of platte tepels?

De naam zegt het al: een tepelvormer, ook wel nipple former genoemd, is speciaal ontworpen voor vrouwen met ingetrokken of platte tepels. Veel vrouwen denken (onnodig!) dat het geven van borstvoeding voor hen niet is weggelegd, maar dat is alles behalve waar. Ook voor vrouwen met platte- of ingetrokken tepels zijn er mogelijkheden om de borstvoeding te laten slagen. Een tepelvormer zorgt ervoor dat de tepels naar buiten komen, zodat je je kindje gemakkelijker aan kunt leggen.

borstvoeding geven

Niet verwarren met een tepelhoedje

Veel mama’s verwarren een tepelhoedje met een tepelvormer, maar deze twee zijn niet hetzelfde. Een tepelhoedje gebruik je vooral wanneer het voeden moeizaam gaat of bij stuwing. Een tepelvormer oefent lichte druk uit, zodat de tepels voorbereid worden op het geven van borstvoeding. Als je tepelhoedjes naast tepelvormers legt, kun je wel duidelijk het verschil zijn. Zoek je een tepelvormer? Let dan goed op dat je het juiste product aanschaft.

Hoe werkt een tepelvormer?

Een tepelvormer van bijvoorbeeld Medela of Lansinoh oefent een lichte druk uit op de tepelhof, waardoor de tepel geleidelijk naar buiten kan komen. De meeste vrouwen plaatsen de tepelvormer zo’n 10 a 15 minuten voor de voedingssessie op hun tepels, zodat deze voorbereid worden op het geven van borstvoeding.

1. Medela tepelvormer

Medela tepelvormer

Hierboven zie je de tepelvormers van het populaire en zeer bekende merk Medela. Medela staat vooral bekend om de fijne, productieve borstkolven, maar ook voor voedingsbh’s en andere voedingsaccessoires kun je bij dit merk terecht. In de verpakking vind je twee tepelvormers, die ervoor zorgen dat ook vrouwen met platte- of ingetrokken tepels borstvoeding kunnen geven op een succesvolle manier.

2. Lansinoh tepelvormer – Nipple Assist

Ook Lansinoh weet dat veel mama’s met platte- of ingetrokken tepels veel frustraties kunnen ervaren tijdens het geven van borstvoeding. Lukt het je kindje niet om de platte tepels in de juiste positie te krijgen? Dan kun je de Latch Assist gebruiken, zodat je kindje toch voldoende melk binnenkrijgt. De tepel wordt door deze tepelvormer zachtjes uitgetrokken, waarna je je kindje gemakkelijker aan kunt leggen.

Lansinoh adviseert om hier al kennis mee te maken tijdens de zwangerschap, zodat je tepels de tijd krijgen om hieraan te wennen. Alle Lansinoh tepelvormers zijn vrij van giftige stoffen en kunnen dus op een veilige manier worden gebruikt. Het merk Lansinoh biedt meer handige producten aan voor mama’s met kleine kindjes. Denk aan zoogcompressen, drinkflesjes, borstkolven, spoelflesjes (voor na de bevalling) en natuurlijk veel meer handige hulpmiddelen.

3. HAAKAA Nipple former

Haakaa tepelvormer

De naam HAAKAA ken je misschien wel van de populaire handkolf (BOL.com), maar ook voor andere hulpmiddelen op het gebied van borstvoeding kun je hier terecht. Hierboven zie je de tepelvormers van het merk HAAKAA, welke perfect geschikt zijn voor mama’s met ingetrokken/platte tepels. Heb je hulp nodig met het laten slagen van de borstvoeding? Dan zijn deze tepelvormers wellicht de oplossing voor jou. Deze tepelvormers zijn gemaakt van siliconen (100%) en zijn vrij van BPA, PVC en ftalaten.

In de verpakking vind je 2 tepelvormers, inclusief een handig doosje om de vormers in te bewaren. Voordat je borstvoeding gaat geven, plaats je de tepelvormers op de tepels. Het uiteinde van de vormers druk je lichtjes in, zodat er een lichte zuigkracht ontstaat. Jammer genoeg is het resultaat van een tepelvormer tijdelijk, zodat het steeds herhaald moet worden. Let op: haal de vormers altijd weg zodra je borstvoeding gaat geven.

Tepelvormer schoonmaken

Het is belangrijk om de tepelvormers goed schoon te houden, zodat er geen bacteriën kunnen groeien. De meeste tepelvormers zijn geschikt voor de vaatwasser, maar een warm sopje is ook voldoende. Spoel de tepelvormers na het schoonmaken goed af en laat deze drogen aan de lucht. Je kunt uiteraard ook gebruikmaken van een sterilisator of de vormers uitkoken in heet water. Zonder de vaatwasser gaan de tepelvormers een stuk langer mee.

Relevante artikelen

Scroll naar boven