Tandenpoetsen dreumes – bescherm het melkgebit

tandenpoetsen dreumes

Tandenpoetsen dreumes (en baby!). Wanneer begin je met poetsen? Hoe poets je de tandjes van je baby of dreumes en met welke tandenborstel? Heb je speciale peutertandpasta nodig? En welke tips zijn er om ervoor te zorgen dat het tandenpoetsen bij je dreumes geen dagelijks drama wordt? Je leest het hier!

Wanneer tandenpoetsen dreumes?

Tegenwoordig zijn er veel jonge kinderen met behoorlijk wat gaatjes en zelfs rotte kiezen. Hoe komt dit? En vooral: hoe kun je dit voorkomen? Vanaf het moment dat het eerste, witte puntje van het melktandje zichtbaar is, moet je beginnen met poetsen.

Het is erg belangrijk om je kindje zo snel mogelijk de gewoonte van tandenpoetsen aan te leren. Je kunt van tevoren ook al oefenen (zonder tandpasta) met een rubberen tandenborsteltje. Op die manier went je kindje alvast aan het “poetsen”. Ook kan het masseren van het tandvlees met dit speciale borsteltje een extra (laatste) stimulans zijn voor het doorzetten van een tandje.

Verantwoordelijkheid ligt bij de ouders

Baby’s en dreumessen zijn volledig afhankelijk van hun ouders/verzorgers. Een goede gebitsverzorging is de verantwoordelijkheid van iedere ouder. Wil je ervoor zorgen dat je kindje een stralend wit gebitje krijgt en blijft houden? Besteed dan uitgebreide aandacht aan het tandenpoetsen bij je dreumes. Een goede mondverzorging is een primaire levensbehoefte!

Zodra er een tandje doorkomt, wordt deze blootgesteld aan álles wat je kindje eet en drinkt. Ongemerkt kan dit een behoorlijke aanslag zijn op het gebitje van je kind. Niet alleen sap of (baby/peuter)koekjes zorgen voor een aanslag op het gebit, maar zelfs een gezonde appel.

Drink- en eetmomenten + wanneer op de dag poetsen?

Het is verstandig om drink- en eetmomenten te beperken tot vaste tijden. Natuurlijk kun je met een baby of dreumes niet altijd op hetzelfde moment eten en drinken, maar je kunt wel het aantal momenten beperken. Wanneer een baby of dreumes de hele dag uit een flesje of beker mag drinken, wordt het gebit de gehele dag belast. Dit kan een grote aanslag zijn op het gebit.

Een flesje melk of pap na het tandenpoetsen? Liever niet! Zorg ervoor dat je kindje al gegeten en gedronken heeft voordat je zijn tandjes gaat poetsen. Op die manier wordt het gebit ’s nachts niet belast.

Wanneer naar de tandarts met je baby?

Dit is een vraag die vaak gesteld wordt aan tandartsen en op fora voor moeders. Start in ieder geval direct met poetsen vanaf het eerste witte puntje. Heb je een controle-afspraak staan bij de tandarts? Neem je kindje mee! Je baby hoeft nog niet in de tandartsstoel, maar zal wel wennen aan de praktijk. Wanneer je kindje ouder wordt, is deze ruimte niet meer onbekend voor hem.

Heeft je baby al een paar tandjes? Dan kun je hier alvast naar laten kijken. Meestal gaat een kind vanaf zijn tweede levensjaar naar de tandarts voor een eigen controle. Soms laten tandartsen jonge kinderen alvast oefenen op de stoel tijdens een controle-afspraak van één van de ouders. Het is verstandig om twee keer per jaar een controle te plannen bij de tandarts voor jonge kinderen.

Is je baby gevallen en is er een (donkere of gelige) verkleuring ontstaan? Laat de tandarts hier dan naar kijken. Ook bij kinderen jonger dan twee jaar! Omdat de tandjes van jonge kinderen parelwit horen te zijn, vallen verkleuringen meestal snel op.

Volledige vergoeding tandarts tot 18 jaar

De kosten die worden gemaakt bij de tandarts worden volledig vergoed totdat je kind 18 jaar wordt. Tijdens controles wordt gekeken naar de conditie van het gebit en eventuele gaatjes. Ook worden de tandjes geteld en bekeken of er al tandjes aan het wisselen zijn (bij oudere kinderen). Wanneer je kind bijna al zijn volwassen tanden heeft, wordt ook de stand van het gebit beoordeeld. De tandarts kan je kind eventueel op de wachtlijst plaatsen voor orthodontie.

Inschrijven bij de tandarts kan direct na de geboorte. De meeste ouders schrijven hun kindje in wanneer zij zelf weer op controle moeten.

Hoe vaak tandenpoetsen dreumes en baby?

Tot de leeftijd van twee jaar is het voldoende om één keer per dag de tandjes te poetsen. Doe dit dan wel voor het slapengaan. Op die manier poets je de vuiligheid van de dag weg. Ook heeft een baby ’s nachts minder speekselproductie en dus minder bescherming. Is je kindje twee jaar geworden? Begin dan met ’s ochtends én ’s avonds poetsen. Nogmaals: hoe eerder een baby deze gewoonte aanleert, hoe makkelijker het wordt.

Hoe poets je de tanden van je baby?

Het is een dingetje, dat tandenpoetsen bij een baby of dreumes. Veel ouders spreken van “één groot drama, iedere avond weer”. Probeer het vooral niet te forceren en maak er een spelletje van. Zing er een grappig liedje bij, zoek grappige filmpjes op YouTube en trek gekke gezichten. Jonge kinderen associëren het tandenpoetsen dan als een fijn en gezellig momentje met mama (en/of papa) en maken er na een aantal keer geen probleem meer van.

Zorg dat alles bij de hand is, ga lekker zitten met je baby op schoot of leg hem/haar op de bank. Kijk vooral naar wat jullie sámen fijn vinden. Lukt het niet? Blijf lief en probeer het een paar minuten later nog eens. Het tandenpoetsen moet een leuk momentje samen worden, in plaats van één groot drama.

Wanneer tandenpoetsen een vervelende verplichting wordt, gaat je baby zich hier extra tegen verzetten. Dit is voor niemand leuk, dus besteed hier de eerste maanden veel tijd en aandacht aan. Het zal je heel veel plezier brengen!

Poetsen volgens de 3 B’s

Poets altijd volgens de Drie B’s. Binnenkant, Buitenkant, Bovenkant. Maak er een vast ritueel van. Bijvoorbeeld eerst de onderkaak en vervolgens de bovenkaak. Het tandvlees poets je ook mee, ook op de plekken waar de tandjes nog niet doorgekomen zijn. Wist je dat deze stimulans ervoor kan zorgen dat de tandjes sneller doorkomen? Ook kietelt het bij je kindje, wat ze vaak erg prettig vinden.

Laat je dreumes ook zelf poetsen

Het tandenborsteltje aan je kindje geven zorgt voor een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Jonge kinderen vinden dit een geweldige ervaring, omdat zij op een gegeven moment alles zelf willen uitproberen. Het tandenpoetsen wordt dan vaak een stuk leuker met je dreumes! Het is wel belangrijk dat je ten alle tijden bij je kindje blijft, zodat er geen ongelukken gebeuren met de tandenborstel.

Welke tandpasta baby en dreumes?

Je hebt maar weinig tandpasta nodig voor kinderen. Voor kinderen tot twee jaar gebruik je tandpasta ter grootte van een rijstkorrel, wat dus erg weinig is. Omdat er fluoride in tandpasta zit, is het belangrijk dat je kindje hier niet teveel van binnen krijgt. Voor baby’s, dreumessen en jonge kinderen bestaan er ook speciale tandpasta’s zonder fluoride. Hieronder lees je een aantal voorbeelden.

Weleda tandpasta dreumes

Met Weleda tandpasta speciaal voor kinderen verzorg je het kindergebit op een natuurlijke manier. Het gebitje van je dreumes wordt efficiënt (maar mild) gereinigd en tegelijkertijd helpt de tandpasta tandplak te bestrijden. Verder zorgt deze tandpasta voor bescherming van het tandvlees.

Weleda Kindertandpasta 50 ml is speciaal ontwikkeld voor kinderen en afgestemd op de natuurlijke verzorging van de melktanden en de mondflora van kinderen.

Weleda kindertandpasta heeft het NaTrue-keurmerk. Alle ingrediënten zijn van natuurlijke oorsprong en zo min mogelijk bewerkt. Synthethische geur- en kleurstoffen zijn uitgesloten en dit geldt ook voor siliconen, genetische modificatie en microplastics.

Jack ’n Jill tandpasta – tandenpoetsen dreumes

De biologische tandpasta van het merk Jack ‘N Jill bevat géén fluoride, kleurstoffen, SLS en bewaarmiddelen. Hiermee zijn alle tandpasta’s van Jack ‘N Jill 100% natuurlijke producten. Het kan ook geen kwaad wanneer je kindje wat tandpasta inslikt. Ook fijn: de tandpasta is verkrijgbaar in meerdere smaken, zoals (onder andere) framboos, banaan, blauwe bessen en zelfs bubblegum!

Tandenborstel dreumes , welke gebruik je?

Voor baby’s, dreumessen en oudere kinderen zijn er speciale tandenborstels verkrijgbaar. Deze borstels zijn een stuk kleiner dan de normale tandenborstels voor volwassenen. Zo’n grote tandenborstel is niet erg praktisch in een klein kindermondje. Kies voor een handtandenborstel of voor een elektrische tandenborstel.

Niet iedere dreumes vindt een elektrische tandenborstel fijn

Een elektrische tandenborstel is niet voor iedere dreumes een succes. Sommige kinderen vinden het geluid en de snelle trillingen eng en weigeren de elektrische borstel. Begin het liefst met een handtandenborstel en probeer later eventueel de elektrische variant uit. Bekijk bij bol tandenborstels voor baby’s. Hieronder lees je meer over verschillende mogelijkheden.

De vingertandenborstel tot 12 maanden

De vingertandenborstel is een geliefde tandenborstel bij baby’s. Dit is een hygiënische manier van tandenpoetsen, zonder dat je een grote tandenborstel nodig hebt. Deze vingertandenborstel is geschikt voor kinderen van zes tot twaalf maanden en wordt ook wel een vingerhoed genoemd.

Eerst was je de handen en de vingertandenborstel. Hierna breng je een kleine hoeveelheid tandpasta aan op het borsteltje en poets je met een draaiende beweging de tandjes van jouw kindje. Deze manier van poetsen is fijn voor baby’s, omdat ze makkelijk wennen. Geen grote borstel, maar lekker compact. Vaak klemmen baby’s hun kaken dan niet meer op elkaar. Naast het feit dat je het gebitje verzorgt, kan het ook een fijn gevoel zijn bij doorkomende tandjes.

Overweeg je een vingertandenborstel? Let dan op of de siliconen geen BPA en PVC bevatten. De tandenborstel hieronder is vrij van deze stoffen.

Elektrisch tandenpoetsen dreumes

Ondanks dat Oral-B elektrische tandenborstels geadviseerd worden voor kinderen ouder dan drie jaar, gebruiken veel ouders deze borstel al veel eerder. Voor kinderen zijn er speciale kinderopzetborstels te koop, welke een stuk kleiner zijn dan de normale opzetstukjes. Hierboven zie je een andere, populaire elektrische tandenborstel voor peuters: de Luvion 350S. Deze borstel kan op veel positieve reviews rekenen en is ook nog eens betaalbaar.

Let wel op! Er bestaan ook elektrische tandenborstels die op batterijen werken. Deze tandenborstels poetsen niet even goed als de échte elektrische tandenborstels en de batterijen zijn snel leeg.

Onderstaande tandenborstel werkt goed. Hij roteert minder snel dan een volwassen Oral-B exemplaar, wat natuurlijk ook de bedoeling is. Eenmaal opgeladen gaat hij zo’n zeven dagen mee. Deze borstel heeft een oplaadpunt en werkt dus niet op batterijen. Met deze elektrische tandenborstel poets je de tandjes van je kindjes binnen no time brandschoon!

De handtandenborstel | tandenpoetsen dreumes

Er is helemaal niets mis met een handtandenborstel, zeker niet bij jonge kinderen. Toch worden tandjes (ook bij kinderen) een stuk schoner met een elektrische tandenborstel. Ook ben je met een handtandenborstel een stuk langer bezig. De achterste kiesjes zijn lastiger te bereiken dan met een elektrische tandenborstel.

Deze gewone handtandenborstels kun je overal kopen, maar let wel op het formaat. Kinderen hebben een kleiner formaat tandenborstel nodig, zodat je overal goed bij kunt. Veel ouders hebben goede ervaringen met de Oral-B stages tandenborstel, maar ook de (huismerk) tandenborstels van (bijvoorbeeld) Kruidvat zijn goed.

De Oral-B stages kun je in allerlei thema’s kopen. Voor de allerkleinsten hebben zij een lief borsteltje, die je hieronder kunt zien. Ook hebben ze borstels in het thema Winnie the Pooh. Deze borstels zijn geschikt voor kindjes vanaf vier maanden.

Tandenpoetsen dreumes | speciale doekjes

Er bestaan tegenwoordig ook speciale mondreinigingsdoekjes. Met deze doekjes kun je ervoor zorgen dat jouw kindje gezond tandvlees en sterke tanden krijgt. De doekjes zijn gemaakt van katoen en 100% natuurlijk. Ze verwijderen effectief tandplak.

De doekjes bevatten geen fluoride, suiker of andere (giftige, onnodige) stoffen. Elk doekje is gesteriliseerd en apart verpakt. Ze zijn overigens ook nog eens 100% biologisch afbreekbaar!

Tandenpoetsen dreumes | tandpasta zonder fluoride

Voor baby’s en dreumessen bestaat er een speciale kindertandpasta. In deze peutertandpasta is de hoeveelheid fluoride aangepast, zodat het weinig kwaad kan wanneer je kindje iets doorslikt. Deze peutertandpasta is speciaal voor kindjes van 0 tot en met 5 jaar. Fluoride brengt een laagje op de tanden aan, zodat het glazuur minder aangetast wordt tijdens een zuuraanval. Op die manier beschermt fluoride het gebit tegen gaatjes (cariës) en wordt tandbederf voorkomen. Maar is fluoride voor melkgebitjes nodig?

Bij elke drogist en supermarkt kun je “normale” babytandpasta kopen. Denk aan Kruidvat, Etos, Jumbo of Albert Heijn. Soms bieden reformwinkels ook speciale tandpasta’s voor kinderen aan. Speciale peutertandpasta’s hebben vaak een zachte smaak, zodat baby’s dit niet vies vinden.

Veel ouders willen echter liever een tandpasta gebruiken zonder fluoride en tegenwoordig zijn er genoeg soorten tandpasta zonder fluoride te koop.

Tips tandenpoetsen dreumes

Hieronder kun je een aantal tips lezen om het tandenpoetsen bij je baby of dreumes iets leuker te maken. Hoe eerder je hiermee begint, hoe sneller de baby of dreumes hieraan went. Tandenpoetsen moet een gewoonte worden, zonder dagelijkse drama’s.

Zorg dat je iedere dag poetst rond dezelfde tijd

Kinderen hebben behoefte aan regelmaat. Op die manier weten ze precies wat er tijdens het avondritueel allemaal gaat gebeuren en wordt tandenpoetsen een normale gewoonte.

Laat je dreumes zelf tandenpoetsen

Nee, niet helemaal zelf, maar wel eerst zelf. Baby’s vanaf ongeveer tien maanden vinden het geweldig om bepaalde dingen zelf te doen. Natuurlijk hoort daar ook het vasthouden van een tandenborsteltje bij! Samen spelenderwijs leren poetsen is leuk, maar blijf er ten alle tijden bij om ongelukken te voorkomen.

Zingen, maak het gezellig!

Maak van het tandenpoetsen met je dreumes een gezellige gewoonte! Wanneer het tandenpoetsen een vervelende verplichting wordt, gaan kinderen zich hier extra tegen verzetten. Lukt het tandenpoetsen niet? Blijf dan zelf rustig en probeer het op een ander moment nog eens. Wanneer je als ouder gefrustreerd raakt, merkt je kindje dit direct. Maak er iets positiefs van!

Leg uit waarom tandenpoetsen nodig is

Waarom moeten kinderen ook tandenpoetsen? Wat zijn gaatjes? En wat is tandplak? Baby’s en dreumessen begrijpen meer dan je denkt. Vertel over de “beestjes” die na een dag eten en drinken op de tandjes zitten en dat deze beestjes niet goed zijn voor de mooie, witte tandjes.

Leg ook uit wat je doet. Je poetst nu de boventandjes, de voortandjes, de kiesjes. En oh, daar zitten nog wat beestjes! Na een aantal keren poetsen zal je kindje precies weten waar de beestjes zitten en dat deze weggepoetst moeten worden.

Let op: geef geen eten en drinken meer ná het tandenpoetsen bij je baby of dreumes. Hierdoor hebben bacterieën uren de kans om het glazuur aan te vallen. Water is natuurlijk een uitzondering.

Jij bent het voorbeeld

Jonge kinderen leren alles van de mensen die zij om zich heen hebben. Ga je je tanden poetsen? Neem je kindje mee en laat hem precies zien wat je aan het doen bent. Staat er een tandartsbezoek op de planning? Ook nu kun je je kindje meenemen!

Laat je kindje zien dat het heel normaal is om minimaal twee keer per jaar naar de tandarts te gaan. Door kinderen hieraan te laten wennen, gaan ze later ook veel makkelijker. Je voorkomt onnodige drama’s tijdens het tandenpoetsen en tijdens tandartsbezoekjes.

Tandenpoetsen dreumes met een tandenpoetsapp

Tegenwoordig bestaan er veel apps die ons leven een stuk gemakkelijker maken. Dit geldt ook voor het tandenpoetsen bij je kind! In de App-store en Playstore (afhankelijk van iPhone of Android) kun je meerdere leuke, vrolijke apps vinden voor tijdens het tandenpoetsen. Op Youtube kun je ook speciale filmpjes vinden, zoals Tandenpoetsen met Joki!

Geraadpleegde bronnen: Wikipedia

Relevante artikelen

Scroll naar boven