Stichting Make a Memory | Onze ervaring

Stichting Make a Memory

In Nederland kunnen ouders met ernstig zieke, terminale en overleden kinderen gebruik maken van de diensten van Stichting Make a Memory. Deze stichting biedt ouders kosteloos de kans om mooie foto’s te laten maken van hun zieke of overleden kind.

Persoonlijke ervaringen

Voor de geboorte van onze zoon Sam had ik nog nooit gehoord van Stichting Make a Memory. In de laatste dagen van zijn leven werden wij gewezen op het bestaan van deze stichting.

Het ziekenhuis nam contact met hen op en niet veel later stond er een heel lieve mevrouw voor onze neus. Ze vond het erg bijzonder om foto’s te maken van Sam, omdat zij niet kon begrijpen dat Sam nog maar een paar uren of dagen in leven zou zijn. Hij zag er nog zo goed uit!

We hebben een praatje gemaakt met de fotografe. Stichting Make a Memory maakt gebruik van meerdere fotografen op oproepbasis. Het fotograferen van ernstig zieke (of reeds overleden) kinderen gaat je natuurlijk niet in je koude kleren zitten. Voor onze fotografe was het haar tweede opdracht.

Ze nam rustig de tijd, we kletsten wat af en uiteindelijk heeft zij erg mooie foto’s weten te maken van één van Sam zijn laatste dagen. Een paar dagen hierna overleed hij en diezelfde avond vonden wij al een USB-Stick + een boekje met afgedrukte foto’s op de deurmat. Tot op de dag van vandaag zijn wij heel blij met deze foto’s.

De foto bij de reeks blogs “Ons leven met Sam” is ook gemaakt door Stichting Make a Memory.

Na overlijden doneren

Omdat ik een goede uitvaartverzekering heb, hadden wij geen extra geld nodig voor Sam zijn uitvaart. Het geld wat wij hebben gekregen van familie na het overlijden van Sam is deels gedoneerd aan Stichting Make a Memory. Ook hebben wij een deel gedoneerd aan andere instanties die ons geholpen hebben in de laatste dagen en na het overlijden van Sam.

Een donatie doen is uiteraard niet verplicht. Voel jezelf dan ook niet verplicht. De stichting werkt belangeloos en de kosten van de materialen worden door sponsoren gedekt. Uiteraard zijn zij wel erg blij met een donatie. Elke euro is er een.

Stichting Make a Memory in het kort

Deze stichting maakt foto’s van ernstig zieke en terminale kinderen. Ook maken zij foto’s van overleden kinderen vanaf een zwangerschap van 23 weken tot en met zeventien jaar.

Er wordt gebruik gemaakt van tientallen professionele fotografen. Zij komen thuis of in het ziekenhuis langs om de foto’s te maken. Na deze sessie krijgen de ouders een boekje met vijf afdrukken en een USB-stick met de mooiste foto’s thuis. De beelden ontvangen ouders in hoge resolutie. Wil je zelf bepaalde foto’s laten uitvergroten? Dan blijft de kwaliteit van deze foto’s dus mooi.

Foto’s zijn een blijvende herinnering en kunnen helpen bij het verwerken van het grote verlies. Belangrijk: de fotografen werken op vrijwillige basis. Wat een toppers.

Kosten en privacy

Omdat deze stichting van mening is dat iedere ouder mooie foto’s van zijn/haar kind moet kunnen laten maken, kost deze dienst helemaal niets. Eventuele kosten worden gedekt door sponsoren/donaties. Een donatie doen is altijd mogelijk.

Bereikbaarheid

Stichting Make a Memory is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar. Zij streven ernaar om fotografen 24 uur per dag te kunnen inzetten. Over het algemeen zorgt een zorgprofessional (arts, verloskundige, gynaecoloog etc) voor een afspraak. Je kunt echter ook zelf bellen om een afspraak te maken.

Na afloop is er geen contact meer met de fotograaf. De gemaakte foto’s blijven uiteraard privé. Tijdens drukke periodes kan het gebeuren dat een fotograaf in de buurt niet a la minute langs kan komen. Er wordt dan wel naar een passende oplossing gezocht.

Herinneringsboek

Als ouders de foto’s hebben ontvangen, krijgen zij ook een formulier waarmee zij een herinneringsboek kunnen aanvragen. Dit boek kost €15,95 inclusief verzendkosten. Het boek kan ingevuld worden, er staan geen foto’s in. Zit er geen formulier bij het pakket en wil je wel een boek? Neem dan even contact op met de stichting of kijk op de website.

Sponsor worden

Wil jij Stichting Make a Memory steunen? Dat kan. Op deze website kun je nog meer informatie lezen en jezelf direct aanmelden. Doneren kan eenmalig, maandelijks, per kwartaal of per jaar. Elke euro is welkom.

Aanrader

Natuurlijk zie ik het liefst dat de stichting nooit meer bij iemand langs hoeft te komen. Dat betekent namelijk altijd dat er een kindje erg ziek of al overleden is. Toch zal er jammer genoeg nog vaak gebruik gemaakt worden van Stichting Make a Memory. Ik raad je dan ook met klem aan om gebruik te maken van deze dienst. Wij hadden in de laatste dagen met Sam nooit van deze mooie foto’s kunnen maken.

Lees ook:

Scroll naar boven