Scheidingklets review + gratis webinar

Scheidingklets

Een scheiding is niet niks. Een scheiding waarbij kinderen betrokken zijn is natuurlijk nog veel vervelender. Het nieuwe boek Scheidingklets, van de makers van Slaapklets, verschijnt binnenkort en biedt handvatten voor ouders en kinderen die te maken hebben met een scheiding. Lees hier meer informatie en mijn ervaring met dit boek.

Review Scheidingklets

Gisteren viel het boek “Scheidingklets” op de mat. Omdat ik vijf jaar geleden zelf ben gescheiden, was ik erg nieuwsgierig naar dit boek. Zelfs al zijn er jaren voorbij, de impact van een scheiding op een kind blijft altijd groot. Ik was dus erg benieuwd of dit boek ook geschikt is voor kinderen die al langer geleden een echtscheiding hebben meegemaakt.

Ik zal eerst het boek met jullie doornemen en later mijn eigen conclusie geven. Het boek heb ik natuurlijk uitgetest met mijn kinderen en de ervaring is leuk en nuttig om met jullie te delen!

Praten over de scheiding

Het doel van dit boek is uiteraard praten over de scheiding met jouw kind(eren). Om de situatie te verwerken is het voor kinderen belangrijk om over de scheiding te praten, maar dit blijkt in de praktijk erg lastig. Ouders blijken hier hulp bij nodig te hebben.

Scheidingklets

Met behulp van het boek Scheidingklets kun je op een speelse manier in gesprek gaan met je kind en het nodigt uit om zijn/haar gevoelens te uiten. Met de leuke opdrachtjes in het boek is dit een stuk makkelijker. Als ouder weet je het soms ook even niet meer en dan komt dit boek echt goed van pas.

De impact van de scheiding

Als je beseft dat ieder jaar meer dan 50.000 kinderen een echtscheiding meemaken, begrijp je vast ook dat er vraag is naar hulp. De schade bij kinderen ontstaat niet altijd perse door de scheiding zelf, maar meer door de conflicten en strijd die er bij komt kijken. Tischa Neve ziet dat er veel voorbeelden zijn van scheidingen die erg moeizaam verlopen, omdat er veel emoties in de weg staan.

Wanneer de vertrouwde basis van het kind wankelt, kunnen er loyaliteitsproblemen ontstaan. Voor wie moet het kind kiezen? Papa of mama? Bij nare scheidingen ziet Tischa Neve angsten, slechtere schoolprestaties, gedragsproblemen en gebrek aan zelfvertrouwen. Zij is van mening dat ouders maar één opdracht hebben: alles doen om het kind te helpen. Dat is de verantwoordelijkheid van de ouder, hoe moeilijk ook. De ruimte geven aan emoties, vraag en luister.

Maak lastige onderwerpen bespreekbaar

Scheidingklets is ontwikkeld door Gezinnig, in samenwerking met Buro Onderscheiden. Het bureau biedt coach aan kinderen en ouders. Zij helpen het ouderschap na de scheiding opnieuw vorm te geven. In de praktijk merken zij dat er behoefte is aan hulp om verbinding tussen kinderen en ouders te maken, wanneer er sprake is van een scheidingssituatie.

Scheidingklets

Het bureau merkt tijdens coachinggesprekken dat ouders soms te terughoudend zijn om in gesprek te gaan met hun kind. Zij willen hun kind niet belasten. Ook durven kinderen niet alles te zeggen, omdat ouders vaak laten zien dat zij kwetsbaar, boos of verdrietig zijn. Ouders hebben hulp nodig met het stellen van vragen en kinderen moeten uitgenodigd worden om te praten.

Scheidingklets – hulpmiddel in de communicatie

Rianne van Essen is de eigenaar van Gezinnig. Van ouders en kindercoaches weet zij dat Slaapklets een waardevol hulpmiddel is om in gesprek te gaan met je kind. Slaapklets is een invulboek voor het slapengaan. Ze wilden graag een soortgelijk boek maken, met specifieke vragen en onderwerpen over de scheiding.

Zorgverleners op het gebied van echtscheidingen vinden communicatie erg belangrijk. Als een kind zijn gevoelens kan uiten, leert hij ook om emoties onder woorden te brengen. Dit helpt weer om de scheiding te verwerken. Er is ook sprake van minder gevoelens van machteloosheid, wanneer een kind het gevoel heeft dat er naar hem wordt geluisterd.

Inhoud Scheidingklets

Scheidingklets is, net als Slaapklets, een invulboek voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar, van wie de ouders zijn gescheiden. Het boek helpt om lastige onderwerpen bespreekbaar te maken en nodigt het kind uit om gevoelens en behoeften te delen.

Inhoud Scheidingklets

Het kind kan samen met zijn ouder het boek invullen. Dit kan op verschillende momenten, die jij (of het kind) zelf uitkiest. Op de linkerpagina vind je meerdere vragen waarop het kind antwoord kan geven. Zo kun je zien hoe het met hem of haar gaat. Op de rechterpagina vind je opdrachten, welke gaan over emotionele en praktische zaken.

Gratis webinar Scheidingklets

UPDATE: de gratis webinar heeft inmiddels plaatsgevonden.

Ter ere van de lancering van het boek Scheidingklets kunnen ouders en zorgverleners een gratis webinar volgen. De webinar zal gaan over het belang van goede ondersteuning aan kinderen die te maken hebben met een echtscheiding. Ook krijg je talloze tips over de begeleiding van kinderen.

De presentatie neemt kinderpsychologe en opvoedkundige Tischa Neve op zich, samen met Rianne van Essen, eigenaar van Gezinnig. De impact van een scheiding, wennen aan de nieuwe situatie en omgaan met emoties komen allen aan bod. Natuurlijk krijg je ook nog meer informatie over het boek Scheidingklets.

Wanneer? Vrijdag 11 september van 10.30 tot 11.30.
Kosten? Het volgen van de webinar is helemaal gratis.
Aanmelden? Dat kan via deze link.

Mijn persoonlijke ervaring met Scheidingklets

Tijd om het boek te testen en mijn eerste indruk is goed. De vormgeving van het boek ziet er goed en vrolijk uit en het is meteen duidelijk dat er veel aandacht naar de layout van het boek is gegaan. Aan de binnenkant vind je vrolijke kleurtjes en leuke tekeningen en illustraties. De vormgeving is niet te kinderachtig, zodat het boek ook geschikt is voor iets oudere kinderen.

Mijn dochter (8) vond het eerst een beetje gek. Ze moet wennen aan een boek met allemaal vragen over een scheiding. Ze is tenslotte al gewend aan het gegeven dat mama en papa niet meer bij elkaar zijn. Toch zetten een aantal vragen haar wel aan het denken en dat is leuk om te zien.

Mijn dochter vindt de opdrachten erg grappig. Ze is al een grote meid, maar stampen met de voeten en klappen in de handen blijft een grappige manier van antwoord geven. Dit heeft de auteur zeer goed gedaan. Het onderwerp blijft op deze manier luchtig, terwijl je toch antwoord krijg op de vragen.

Is het boek geschikt voor kinderen van wie de ouders al langer zijn gescheiden? Ja! Je merkt dat een scheiding nog jarenlang doorwerkt in de hoofdjes van kinderen. Ook merk je dat het contact tussen gescheiden ouders de ene keer heel vlot verloopt en een tijd later weer wat minder. Juist op de momenten dat het weer even iets minder gaat, zou je het boek erbij kunnen pakken.

Conclusie Scheidingklets

Wat had ik graag eerder gebruik willen maken van dit boek! Mijn kinderen hebben het best wel pittig gehad na de scheiding. Dit was vooral te merken op school, want de prestaties gingen hard achteruit. Ook was het “heen en weer gesleur” geen fijne ervaring voor de kinderen. De lijstjes in het boek kunnen hier ook echt een positieve bijdrage aan leveren.

De vragen die in het boek staan, herken ik allemaal. Toch heb ik de vragen niet allemaal gesteld toen ik zelf net gescheiden was. Ik liep ook tegen “het belasten van een kind” aan. Ik wilde hen zoveel mogelijk met rust laten en de ruimte geven, terwijl zij waarschijnlijk juist behoefte hadden aan dergelijke gesprekken.

Ga jij scheiden of uit elkaar? Dan raad ik jou dit boek zeker aan. Maak het jezelf iets makkelijker in de moeilijke tijd van een scheiding, zeker met kinderen. Het boek is natuurlijk ook geschikt voor ouders die uit elkaar gaan, zonder getrouwd te zijn geweest.

Scheidingklets kopen?

Het boek Scheidingklets kun je hier aanschaffen op de website van Gezinnig

Dit vind je misschien ook leuk

Scroll naar boven