Rookmelder verplicht: dit zijn de beste brandmelders!

Rookmelder verplicht 2022

Vanaf 1 juli 2022 moet er in iedere woning verplicht een rookmelder hangen. Ondanks dat veel mensen al een brandmelder in huis hebben hangen, zijn er nog ontzettend veel mensen bij wie dit niet het geval is. Wist je dat een rookmelder helemaal niet zoveel kost? Op iedere verdieping moet een goed werkende rookmelder hangen! Rookmelder verplicht: lees hier alles wat je moet weten en bekijk gelijk de beste rookmelders inclusief budget tips!

Rookmelder verplicht vanaf 2022

Vanaf 2003 moesten alle nieuwbouwwoningen al voorzien zijn van een rookmelder, maar vanaf 1 juli 2022 is het ook voor bestaande huizen verplicht om op iedere verdieping een rookmelder te plaatsen. Een rookmelder (ook wel brandmelder genoemd) kost gemiddeld zo’n €30,- en heeft een lange levensduur. Daarnaast kost het weinig moeite om een rookmelder te plaatsen, zodat dit voor iedereen haalbaar is.

De verplichting geldt voor iedereen in Nederland. Heb je een huur- of koopwoning? Dan moet er op iedere verdieping een rookmelder hangen. Is er een zolder die niet gebruikt wordt als verblijfsruimte? Dan hoef je daar geen rookmelder te plaatsen. We laten eerst de beste rookmelders zien (inclusief budget tips!) en daarna kun je meer uitgebreide informatie lezen over rookmelders.

1. Google Nest Rookmelder – Google Nest Protect

De Google Nest Protect rookmelder is de meest populaire rook- én CO-melder die er is. Deze melder geeft aan wanneer er vuur, rook en/of koolmonoxide aanwezig is in de ruimte waar de melder hangt. De Google Nest Protect vertelt met een duidelijke stem waar en wat er aan de hand is. Dit handige apparaat kan uitgezet worden vanaf een mobiele telefoon en stuurt ook berichten naar je telefoon wanneer je niet thuis bent. Ook controleert hij zichzelf automatisch, zodat je verzekerd bent van een goede werking.

Heb je meerdere Nest Protect rookmelders? Dan kun je deze draadloos met elkaar koppelen. Daarnaast werken ze ook naadloos samen met de Nest Thermostaat (BOL.com) en de Nest Cam (BOL.com). Is er een noodgeval? Dan kan de Nest Cam een video voor je opnemen. De levensduur van de duurzame sensoren van de Nest Protect is zo’n 10 jaar, zodat je ook echt lang plezier hebt van je aankoop.

Geen piepende melder wanneer de batterijen leeg zijn

Een ander voordeel van de Nest Protect is dat hij ’s nachts licht geeft op de plek waar je loopt. Je kunt dit overigens zelf aanpassen in de speciale Nest-app, zodat hij precies doet wat je wilt. Ken je de rookmelders die loeihard piepen wanneer de batterij leeg is? Dat behoort tot het verleden met de Nest Protect! Voordat je gaat slapen geeft hij een groen lichtje, zodat je weet dat alles oké is.

In de verpakking vind je een Nest Protect, samen met 6 batterijen (lange levensduur). Verder vind je een montagesteun inclusief schroeven, een gids en een gebruikershandleiding. Binnen no-time heb jij je huis helemaal veilig ingesteld en kun je heerlijk slapen! Je krijgt 2 jaar fabrieksgarantie op de Nest Protect.

2. Rookmelders Elro – Rookmelder verplicht 2023 – Budget tip!

De rookmelder is verplicht vanaf 1 juli 2022, maar eigenlijk zitten we niet te wachten op allemaal extra kosten. Wil je graag betaalbare rookmelders aanschaffen voor iedere verdieping in huis? Dan kun je voor deze goedkope rookmelders van het merk ELRO kiezen. Hierboven zie je een setje van 2, maar je kunt ook grotere verpakkingen bestellen. Momenteel betaal je €89,00 voor een set van 6 rookmelders.

Deze basic rookmelder doet precies waarvoor je hem nodig hebt: hij waarschuwt je wanneer er brand in huis is. De batterijen in deze melder doen het ongeveer 10 jaar, zodat je de komende tien jaar niks hoeft te vervangen. ELRO rookmelders hebben een hoge kwaliteit optische sensor, die snel op brand reageert. Wees gerust: hij geeft bijna nooit een vals alarm. Uiteraard voldoet deze rookmelder aan de Europese norm EN14604 en je krijgt zelfs 10 jaar garantie!

In de verpakking vind je de rookmelder, 2x ingebouwde batterijen, bevestigingsmateriaal en een handleiding. Het is belangrijk om een rookmelder goed schoon te houden, dus stof hem af en toe af. Op de rookmelder zit een testknop, die je zo nu en dan even kunt testen. Het advies is om dit minimaal 1 keer per maand te doen.

3. FireAngel rookmelder : betaalbare rookmelder in 2023

Hierboven zie je de populaire en betaalbare FireAngel rookmelders. Voor een losse rookmelder van FireAngel betaal je zo’n €25,00, zodat je wel een stukje duurder uit bent dan wanneer je er meerdere tegelijk aanschaft. De FireAngel rookmelder is een van de meest verkochte 10 jaar melders van hoge kwaliteit.

Wist je dat FireAngel rookmelders aanbevolen worden door de brandweer? Ook deze rookmelders zijn uitgerust met een speciale accu die tot wel 10 jaar meegaat. Vuur en rook worden snel opgemerkt, zodat je op tijd de ruimte kunt verlaten in nood. Het merk biedt ook nog andere apparaten, zoals koolmonoxidemelders.

 Bekijk hier alle FireAngel producten bij BOL.com

4. Alecto rookmelder – super budget tip – goedkope rookmelder

Basic rookmelders van goede kwaliteit voor een budget prijs? Dat zijn de rookmelders (brandmelders) van het merk Alecto. Dit merk staat bekend om zijn betaalbare producten en ook op het gebied van kinderproducten kun je hier terecht. Onder andere de betaalbare babyfoons van dit merk zijn zeer populair en worden dagelijks heel vaak verkocht.

In het goedkope pakket hierboven zitten wel 5 brandmelders, zodat je in de meeste gevallen in 1 keer klaar bent! Deze rookmelders doen precies wat ze horen te doen en dat is jou waarschuwen wanneer er brand in huis is. Het extra luide alarm zorgt ervoor dat je direct wakker wordt en kunt vluchten naar een veilige plek in geval van nood.

Deze rookmelders voldoen aan de EN 14604 standaard en reageren direct op brand. Bij de melders worden alle materialen meegeleverd die je nodig hebt om de rookmelders te bevestigen. Zijn de batterijen bijna leeg? Dan krijg je een waarschuwing. Wil je de melden testen of resetten? Dat kan gemakkelijk door de speciale toetsen. Zorg dat de brandbeveiliging in huis op orde is voor een betaalbare prijs!

5. Jalo Helsinki rookmelders voor de kinderkamer

Heb je net een prachtige baby- of kinderkamer ingericht en past zo’n saaie rookmelder er echt niet bij? Neem dan zeker eens een kijkje bij de rookmelders van Jalo Helsinki. Dit merk biedt stijlvolle rookmelders aan, speciaal voor in de kinderkamer! Hierboven zie je een melder, maar er zijn nog veel andere designs verkrijgbaar in vele hippe kleuren. Daarnaast biedt het merk ook stijlvolle rookmelders aan voor andere kamers.

Wie zegt dat een rookmelder alleen functioneel moet zijn? Het oog wilt ook wat en daar heeft dit merk zeker aan gedacht. In de rookmelder zit een lithium accu die een batterijduur heeft van maar liefst 10 jaar! Je kunt deze melders ook ophangen zonder te boren, zodat je hem gemakkelijk kunt verwijderen wanneer je hem zat bent.

Bekijk hier alle Jalo Helsinki rookmelders bij BOL.com

Hoeveel rookmelders in huis verplicht?

Op iedere verdieping in huis dient een rookmelder te hangen vanaf 1 juli 2022. Wordt een verdieping, zoals de kelder of zolder, niet gebruikt als verblijfsruimte? Dan is het niet verplicht om een rookmelder te installeren. Je kunt er uiteraard wel zelf voor kiezen om een rook- en/of CO-melder te installeren.

Is de verhuurder verplicht om rookmelders te plaatsen?

Ja, de verhuurder is wettelijk verplicht om voor 1 juli 2022 rookmelders te plaatsen op iedere verdieping van het huis. Let wel op: na het plaatsen is de huurder zelf verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de rookmelders. Denk aan het schoonmaken en eventueel vervangen van de batterijen.

Wat als ik geen rookmelder plaats?

Ondanks dat veel Nederlanders een rookmelder in huis hebben geplaatst, zijn er nog teveel mensen die dit niet hebben gedaan. Heb je een verzekering en geen rookmelder geplaatst? Dan kan de verzekeraar zich hierop beroepen. Ook kun je een boete krijgen van de gemeente waarin je woont wanneer je geen rookmelders hebt geïnstalleerd.

Beste rookmelder – Rookmelder verplicht 2023

De beste rookmelder is voor iedereen anders. Bekijk eerst wat je belangrijk vindt aan een rookmelder. Wil je hem kunnen koppelen aan andere melders? Wil je graag de melder via een smartphone kunnen bedienen of ben je al tevreden met een basic rookmelder die precies doet wat hij moet doen? De Google Nest Protect is één van de beste en meest populaire rookmelders van dit moment, maar ook de low budget rookmelders van ELRO en Alecto zijn zeer geliefd.

Koppelbare rookmelder

Veel mensen willen het liefst koppelbare rookmelders in huis, omdat dit een veiliger gevoel geeft. Wanneer je meerdere rookmelders in huis geplaatst hebt, geven alle rookmelders een alarmsignaal wanneer 1 exemplaar rook heeft gedetecteerd. Hierboven zie je betaalbare rookmelders die koppelbaar zijn en waarvan de batterijen minimaal 2 jaar meegaan. Dit betreft een set van 6 melders.

De ELRO FZ5002R beschikt over een hoge kwaliteit optische sensor, welke snel reageert op brand en minder snel een vals alarm geeft. Deze melders beschikken ook nog eens over een extra hitte sensor, die reageert op een temperatuur boven de 54 graden. Ook handig: je kunt deze melders ook met andere ELRO melders koppelen, zoals de koolmonoxidemelder, de hittemelder en de watermelder.

Bekijk hier andere koppelbare rookmelders bij BOL.com

Brandmelders verplicht – Rookmelder verplicht 2023

Ieder jaar overlijden er nog teveel mensen aan het inademen van schadelijke rook tijdens een brand. Met een rookmelder of brandmelder in huis wilt de overheid dit aantal drastisch naar beneden halen. Een rookmelder zorgt ervoor dat je bij de eerste rook gewekt wordt en tijdig het pand kunt verlaten, zonder schadelijke rook in te ademen.

Koolmonoxide melder verplicht?

Nee, in 2022 is het niet verplicht om een CO-melder in huis te plaatsen. Toch raden we dit wel aan, omdat je koolmonoxide niet ziet of ruikt. Zodra er een te hoge concentratie koolmonoxide gemeten wordt, gaat er een alarm af zodat je het huis kunt verlaten. Wist je dat een koolstofmonoxidevergiftiging kan leiden tot de dood? Zorg dus zeker dat je een CO-melder in huis plaatst.

Dit vind je misschien ook leuk

Huis babyproof maken? Dat kan met deze praktische checklist!
Goedkope zomervakantie 2023: low budget op vakantie in 2023!
Schommelstoel babykamer: dit zijn de beste rocking chairs
Dit zijn de beste moederfietsen van 2023

Scroll naar boven