ROOKMELDER VERPLICHT: dit zijn de beste brandmelders!

Vanaf 1 juli 2022 moet er in iedere woning verplicht een rookmelder hangen. Ondanks dat veel mensen al een brandmelder in huis hebben hangen, zijn er nog genoeg mensen die geen gehoor hebben gegeven aan deze verplichting. Wist je dat een rookmelder helemaal niet zoveel geld kost? Vanaf de aankondiging dat een rookmelder verplicht zou worden, hadden veel mensen vragen. Lees in dit artikel alle info die je nodig hebt en bekijk de beste rookmelders van dit moment + PRIJSTIPS!

Rookmelder verplicht vanaf 2022

Vanaf 2003 moesten alle nieuwbouwwoningen al voorzien zijn van een rookmelder, maar vanaf 1 juli 2022 is het ook voor bestaande huizen verplicht om op iedere verdieping een rookmelder te plaatsen. Een rookmelder (ook wel brandmelder genoemd) kost gemiddeld zo’n €30,- en heeft een lange levensduur. Daarnaast kost het weinig moeite om een rookmelder te plaatsen, zodat dit voor iedereen haalbaar is.

De verplichting geldt voor iedereen in Nederland. Heb je een huur- of koopwoning? Dan moet er op iedere verdieping (met een slaapkamer, keuken of badkamer) een rookmelder hangen. Is er een zolder die niet gebruikt wordt als verblijfsruimte? Dan hoef je daar geen rookmelder te plaatsen. We laten eerst de beste rookmelders zien (inclusief prijstips!) en daarna kun je meer uitgebreide informatie lezen over rookmelders.

1. Google Nest Rookmelder – Slimme rookmelder

De Google Nest Protect rookmelder is de meest populaire rook- én CO-melder die er is. Deze melder geeft aan wanneer er vuur, rook en/of koolmonoxide aanwezig is in de ruimte waar de melder hangt. De Google Nest Protect vertelt met een duidelijke stem waar en wat er aan de hand is. Dit handige apparaat kan uitgezet worden vanaf een mobiele telefoon en stuurt ook berichten naar je telefoon wanneer je niet thuis bent. Ook controleert hij zichzelf automatisch, zodat je verzekerd bent van een goede werking.

Heb je meerdere Nest Protect rookmelders? Dan kun je deze draadloos met elkaar koppelen. Daarnaast werken ze ook naadloos samen met de Nest Thermostaat (BOL.com) en de Nest Cam (BOL.com). Is er een noodgeval? Dan kan de Nest Cam een video voor je opnemen. De levensduur van de duurzame sensoren van de Nest Protect is zo’n 10 jaar, zodat je ook echt lang plezier hebt van je aankoop.

Google rookmelder is een slimme rookmelder

De vraag naar slimme rookmelders is ontzettend groot en dat is natuurlijk ook niet heel vreemd. Als je op het werk of een dagje weg bent, is het wel zo fijn als je op de hoogte wordt gesteld als er thuis iets aan de hand is. Via de speciale app kun je allerlei instellingen aanpassen, zodat er een melding wordt gestuurd als er rook wordt gedetecteerd.

Geen piepende melder wanneer de batterijen leeg zijn

Een ander voordeel van de Nest Protect is dat hij ’s nachts licht geeft op de plek waar je loopt. Je kunt dit overigens zelf aanpassen in de speciale Nest-app, zodat hij precies doet wat je wilt. Ken je de rookmelders die loeihard piepen wanneer de batterij leeg is? Dat behoort tot het verleden met de Nest Protect! Voordat je gaat slapen geeft hij een groen lichtje, zodat je weet dat alles oké is.

In de verpakking vind je een Nest Protect, samen met 6 batterijen (lange levensduur). Verder vind je een montagesteun inclusief schroeven, een gids en een gebruikershandleiding. Binnen no-time heb jij je huis helemaal veilig ingesteld en kun je heerlijk slapen! Je krijgt 2 jaar fabrieksgarantie op de Nest Protect.

2. ELRO rookmelder – Rookmelder verplicht 2023 – prijstip

De rookmelder is verplicht vanaf 1 juli 2022, maar eigenlijk zitten we niet te wachten op allemaal extra kosten. Wil je graag betaalbare rookmelders aanschaffen voor iedere verdieping in huis? Dan kun je voor deze goedkope rookmelders van het merk ELRO kiezen. Hierboven zie je een setje van 2, maar je kunt ook grotere verpakkingen bestellen. Momenteel betaal je €24,99 voor een set van 4 rookmelders, wat natuurlijk geen geld is.

Deze basic rookmelder doet precies waarvoor je hem nodig hebt: hij waarschuwt je wanneer er brand in huis is. De batterijen in deze melder doen het ongeveer 10 jaar, zodat je de komende tien jaar niks hoeft te vervangen. ELRO rookmelders hebben een hoge kwaliteit optische sensor, die snel op brand reageert. Wees gerust: hij geeft bijna nooit een vals alarm. Uiteraard voldoet deze rookmelder aan de Europese norm EN14604 en je krijgt zelfs 10 jaar garantie!

In de verpakking vind je de rookmelder, 2x ingebouwde batterijen, bevestigingsmateriaal en een handleiding. Het is belangrijk om een rookmelder goed schoon te houden, dus stof hem af en toe af. Op de rookmelder zit een testknop, die je zo nu en dan even kunt testen. Het advies is om dit minimaal 1 keer per maand te doen.

3. FireAngel rookmelder : betaalbare rookmelder in 2023

Hierboven zie je de populaire en betaalbare FireAngel rookmelders. Voor een losse rookmelder van FireAngel betaal je zo’n €25,00, zodat je wel een stukje duurder uit bent dan wanneer je er meerdere tegelijk aanschaft. De FireAngel rookmelder is een van de meest verkochte 10 jaar melders van hoge kwaliteit.

Wist je dat FireAngel rookmelders aanbevolen worden door de brandweer? Ook deze rookmelders zijn uitgerust met een speciale accu die tot wel 10 jaar meegaat. Vuur en rook worden snel opgemerkt, zodat je op tijd de ruimte kunt verlaten in nood. Het merk biedt ook nog andere apparaten, zoals koolmonoxidemelders.

4. Action rookmelder Smartwares – PRIJSTIP

Rookmelder verplicht Action

Misschien heb je al gelezen over de geweldige videodeurbellen van Action, maar ook voor een voordelig brandveiligheidspakket inclusief rookmelders kun je terecht in de Action webshop. Een groot voordeel van dit pakket is de prijs, want met €29,95 is dit een erg uitgebreide pakket! De Smartwares rookmelders zijn ontzettend populair en worden in sommige winkels van Action ook apart verkocht. Het bovenstaande pakket is helaas alleen online verkrijgbaar.

In deze set zitten drie optische rookmelders, een koolmonoxidemelder en een hoogwaardig blusdeken. Daarnaast zit er in dit pakket ook nog verschillende montagemateriaal, zodat je daar niet meer voor de deur uit hoeft. Als de batterij van een van de melders bijna leeg is, hoor je regelmatig een korte pieptoon. Als je dit opmerkt, is het tijd om de batterijen te vervangen.

5. Alecto rookmelder – Alecto SA 110

Als je graag basic rookmelders van goede kwaliteit wilt aanschaffen voor een schappelijke prijs, kun je het beste bij het merk Alecto kijken. Het merk staat bekend om zijn betaalbare producten, maar ook om de hoge kwaliteit hiervan. Wist je dat je ook voor veel baby- en kinderproducten bij dit merk terecht kunt? Denk aan betaalbare babyfoons, welke zeer populair zijn van dit merk.

De rookmelders van Alecto zijn zoals eerder gezegd erg basic en doen alleen wat ze moeten doen: waarschuwingen afgeven wanneer er rook wordt gedetecteerd, zodat jullie naar een veilige plek kunnen vluchten. Alle brandmelders van dit merk voldoen aan de EN 14604 standaard en reageren direct op brand. Na ontvangst van de melders kun je meteen aan de slag, want alle benodigde materialen om de melders te bevestigen worden meegeleverd.

6. Rookmelder kinderkamer – Jalo Helsinki Lento 10

Heb je net een prachtige baby- of kinderkamer ingericht en past zo’n saaie rookmelder er echt niet bij? Neem dan zeker eens een kijkje bij de rookmelders van Jalo Helsinki. Dit merk biedt stijlvolle rookmelders aan, speciaal voor in de kinderkamer! Hierboven zie je een melder, maar er zijn nog veel andere designs verkrijgbaar in vele hippe kleuren. Daarnaast biedt het merk ook stijlvolle rookmelders aan voor andere kamers.

Wie zegt dat een rookmelder alleen functioneel moet zijn? Het oog wilt ook wat en daar heeft dit merk zeker aan gedacht. In de rookmelder zit een lithium accu die een batterijduur heeft van maar liefst 10 jaar! Je kunt deze melders ook ophangen zonder te boren, zodat je hem gemakkelijk kunt verwijderen wanneer je hem zat bent.

7. Woonveilig rookmelder

De rookmelder van het merk Woonveilig is een vrij prijzige brandmelder en is het meest nuttig wanneer je ook het Woonveilig Alarmsysteem in huis hebt. Wil je deze rookmelder graag omdat je ook notificaties op je telefoon wilt ontvangen? Dan heb je dus ook het Alarmsysteem nodig. Als er brand of rook wordt gedetecteerd, hoor je een luide sirene die iedereen wakker maakt.

Naast het luide geluid ontvang je ook een bushmelding op je telefoon, wanneer je deze met elkaar gekoppeld hebt. Hierdoor ben je ten alle tijden op de hoogte van eventuele noodsituaties thuis en kun je adequaat reageren. Uiteraard voldoet de slimme rookmelder van Woonveilig ook aan de Europese EN14604 normering, zoals verwacht wordt van de melders. De batterij van deze melder gaat zo’n 2 tot 4 jaar mee en je ontvangt een maand voordat hij leeg is een melding op je telefoon.

8. Design rookmelder – extra dun

Laten we eerlijk zijn: rookmelders zijn nu niet bepaald aantrekkelijk om naar te kijken en zijn extra lelijk als je net veel tijd en moeite hebt gedaan om je huis tiptop in orde te krijgen en te stylen. Veel mensen zijn op zoek naar design rookmelders en de ELRO FF4610 Design is hiervan een mooi, betaalbaar voorbeeld. De set hierboven bevat niet alleen 2 extra dunne rookmelders, maar ook nog eens een koolmonoxidemelder. Deze laatste detecteert koolmonoxidegas, wat het leven van jou en je familie uiteindelijk kan redden.

Deze ELRO rookmelder is de dunste rookmelder op de markt met een dikte van slechts 2,3 centimeter. Heb je een modern en strak interieur? Dan zal deze melder dus niet snel opvallen. Deze melders zijn voorzien van een ingebouwde lithiumbatterij, welke een levensduur hebben van 10 jaar. Daarnaast beschikt de melder ook over een slimme sensor, die geluiden en de led-verlichting automatisch dimt in donkere ruimtes.

De koolmonoxidemelder is een extra pluspunt in dit pakket, want vaak moet je deze los aanschaffen. Deze melder is slechts 2,4 centimeter dik, waardoor hij veel minder tot niet opvalt in een strak interieur. Het grote gevaar van koolmonoxidegas is dat het reukloos én onzichtbaar is, maar wel giftig en uiteindelijk zelfs dodelijk.

9. Ajax rookmelder

Ook de rook- én koolmonoxide-melders van het merk Ajax gaan als warme broodjes over de toonbank en dat heeft natuurlijk zijn redenen. Deze melders zijn verkrijgbaar in de kleuren wit en zwart, zodat je eindelijk eens wat keus hebt. De melders zorgen ervoor dat je veilig in je huis bent en op tijd gewaarschuwd wordt wanneer er gevaar is. Dit apparaat detecteert rook door middel van een camera met een foto-elektrische sensor.

Ook als er koolmonoxide wordt gedetecteerd, gaat er een alarm af. Heb je meerdere melders? Dan geven deze tegelijkertijd een alarm af. Wanneer je dit apparaat ontvangt, kun je hem met één klik aansluiten op de hub in de mobiele applicatie. Ga je voor gemak? Dan kun je voor deze melders zorgen. Een nadeel van de Ajax rookmelder is dat deze best prijzig zijn en dat niet iedereen dit geld ervoor wil/kan neerleggen.

10. Netatmo rookmelder

Ook de Netatmo slimme rookmelder is niet heel goedkoop, maar kan wel rekenen op veel positieve reviews van tevreden klanten. Wil je tien jaar lang geen omkijken hebben naar een rookmelder en jezelf niet meer storen aan piepende apparaten die leeg zijn? Dan kies je natuurlijk voor een slimme rookmelder. Met zijn design is hij iets aantrekkelijker dan de meeste apparaten en daar betaal je natuurlijk ook meer geld voor.

Deze intelligente rookmelder stuurt real-time meldingen naar je telefoon zodra er rook wordt gedetecteerd, ook als je op dat moment niet thuis bent. Veel mensen vinden dit erg belangrijk en dat is ook de reden dat er veel slimme rookmelders worden verkocht. Na ontvangst kun je de melder eenvoudig ophangen en beginnen met het downloaden van de app. Als er een probleem optreedt bij de wifi-verbinding, batterijniveau of als er rook in huis is, krijg je direct een melding op je telefoon.

Veelgestelde vragen over de verplichte rookmelder vanaf 2022

Vanaf het moment dat bekend werd dat een rookmelder verplicht zou gaan worden in iedere woning, rezen er al snel vele vragen op. Want is zo’n brandmelder ook verplicht in vakantiewoningen en wie betaalt hem wanneer je de woning huurt? Is een koolmonoxidemeter ook verplicht? En hoe hoog is de boete als ik geen rookmelder ophang? Hieronder kun je alle antwoorden vinden op de meest gestelde vragen van dit moment.

Hoeveel rookmelders in huis?

Het is verplicht vanaf 1 juli 2022 om op iedere verdieping in een woning een rookmelder op te hangen. Heb je drie verdiepingen met slaapkamers? Dan heb je dus drie rookmelders nodig. Heb je een groter huis? Dan kun je er natuurlijk meer ophangen. Als een verdieping niet wordt gebruikt als verblijfsruimte (kelder, zolder), is het niet verplicht om een rookmelder te installeren. Bevat de zolder wél een slaapkamer? Dan moet er wel een brandmelder hangen.

Zijn rookmelders verplicht in huurwoningen?

Ja, deze melders zijn verplicht in alle woningen in Nederland, dus ook in huurwoningen. De verhuurder is wettelijk verplicht om de rookmelders op iedere verdieping van het huis te installeren. Het is wel goed om te weten dat je als huurder zelf verantwoordelijk bent voor het onderhouden van de melders, zoals de schoonmaak en het vervangen van batterijen. Heb je als huurder nog geen rookmelders gekregen? Dan kun je hierover contact opnemen met de verhuurder.

Wat als ik geen rookmelder plaats?

Veel Nederlanders hebben inmiddels rookmelders in huis geplaatst, maar er zijn nog teveel mensen die dit niet hebben gedaan. In theorie kun je gecontroleerd én beboet worden door de gemeente, welke kan handhaven. De brandweer en verzekering controleren woningen niet, maar de kans is aanwezig dat een verzekeraar moeilijk doet na een eventuele brand wanneer je geen melders hebt geplaatst.

Rookmelder verplicht boete

Het is inmiddels alweer even geleden dat de nieuwe rookmelder-plicht ingegaan is, maar het is nog steeds onduidelijk hoe hoog de boete bedraagt voor mensen die geen rookmelders in huis hebben geplaatst. Sommige gemeenten zijn inmiddels begonnen met controleren en de boete bedroeg maar liefst €500,00. Als je op websites van verschillende gemeenten zoekt, kun je niks concreets vinden en lees je vaker dat er (nog) niet gehandhaafd wordt.

Is een rookmelder verplicht voor de brandverzekering?

Als we het over rookmelders hebben, denken we al snel aan de brandverzekering/inboedelverzekering. Op dit moment is het (nog) niet verplicht om een rookmelder in huis te hangen, wil je in aanmerking komen voor een schadevergoeding na brand. Uiteraard is het wel een goed idee om de melders voor de veiligheid op te hangen.

Rookmelder verplicht in vakantiewoning?

Nee, rookmelders zijn niet altijd verplicht in vakantiehuizen. Bestaande vakantiewoningen zijn niet verplicht een rookmelder te plaatsen, maar nieuwbouw-vakantiewoningen moeten wel voorzien zijn van een werkende rookmelder. Ondanks dat veel mensen zich niet tot alles willen laten verplichten, is het hebben van een rookmelder vaak levensreddend!

Hoe oud mag een rookmelder zijn?

De levensduur van een rookmelder (en koolmonoxidemelder) is maximaal tien jaar en dit is dan ook de tijd om een nieuw exemplaar aan te schaffen. In de brandmelders zitten sensoren, welke na tien jaar zeker aan vervanging toe zijn. De brandweer adviseert dan ook om na tien jaar een nieuwe rookmelder aan te schaffen.

Waarom geen rookmelder op zolder?

Een rookmelder moet op iedere verdieping worden geplaatst met verblijfsruimtes, zoals slaapkamers, keukens en badkamers. Wordt de zolder vooral gebruikt om spullen te plaatsen en slaapt er niemand? Dan is dit niet verplicht. Uiteraard kun je er wel voor kiezen om alsnog een melder op te hangen. Heeft de kamer wel een slaapkamer? Dan is de rookmelder op zolder gewoon verplicht.

Wie controleert of je rookmelders hebt?

De gemeente is in theorie verantwoordelijk voor het controleren op rookmelders, maar tot nu toe wordt hier nog (vrijwel) niet op gecontroleerd.

Koppelbare rookmelder

De beste rookmelder is voor iedereen anders. Bekijk eerst wat je belangrijk vindt aan een rookmelder. Wil je hem kunnen koppelen aan andere melders? Wil je graag de melder via een smartphone kunnen bedienen of ben je al tevreden met een basic rookmelder die precies doet wat hij moet doen? De Google Nest Protect is één van de beste en meest populaire rookmelders van dit moment, maar ook de low budget rookmelders van ELRO en Alecto zijn zeer geliefd.

Beste rookmelder – Rookmelder verplicht

Veel mensen willen het liefst koppelbare rookmelders in huis, omdat dit een veiliger gevoel geeft. Wanneer je meerdere rookmelders in huis geplaatst hebt, geven alle rookmelders een alarmsignaal wanneer 1 exemplaar rook heeft gedetecteerd. Hierboven zie je betaalbare rookmelders die koppelbaar zijn en waarvan de batterijen minimaal 2 jaar meegaan. Dit betreft een set van 6 melders.

De ELRO FZ5002R beschikt over een hoge kwaliteit optische sensor, welke snel reageert op brand en minder snel een vals alarm geeft. Deze melders beschikken ook nog eens over een extra hitte sensor, die reageert op een temperatuur boven de 54 graden. Ook handig: je kunt deze melders ook met andere ELRO melders koppelen, zoals de koolmonoxidemelder, de hittemelder en de watermelder.

Brandmelders verplicht – Rookmelder verplicht

Ieder jaar overlijden er nog teveel mensen aan het inademen van schadelijke rook tijdens een brand. Met een rookmelder of brandmelder in huis wilt de overheid dit aantal drastisch naar beneden halen. Een rookmelder zorgt ervoor dat je bij de eerste rook gewekt wordt en tijdig het pand kunt verlaten, zonder schadelijke rook in te ademen.

Koolmonoxide melder verplicht?

Nee, het is niet verplicht om een CO-melder in huis te plaatsen. Toch raden we dit wel aan, omdat je koolmonoxide niet ziet of ruikt. Zodra er een te hoge concentratie koolmonoxide gemeten wordt, gaat er een alarm af zodat je het huis kunt verlaten. Wist je dat een koolstofmonoxidevergiftiging kan leiden tot de dood? Zorg dus zeker dat je een CO-melder in huis plaatst.

Bronnen geraadpleegd: Wikipedia, Rijksoverheid

Relevante artikelen

Nicole
Scroll naar boven