Pretecho | alle informatie over de pretecho

Pretecho

Laatste update 22/08/2023 by Nicole

Tijdens een ongecompliceerde zwangerschap krijg doorgaans zo’n drie medische echo’s. In de meeste gevallen blijft het hierbij en duurt het nog heel lang voordat je je kindje zal ontmoeten. Gelukkig bestaat de mogelijkheid om een pretecho te maken! Maar is dat wel goed voor de baby? En hoe werkt dat? Lees het hier!

Hoeveel standaard echo’s krijg je?

Laten we eerlijk zijn: vaak zijn extra echo’s een teken dat er iets niet helemaal in orde is. Zo kun je extra echo’s krijgen wanneer jouw kindje te snel of te langzaam groeit of bijvoorbeeld wanneer er een afwijking geconstateerd is. Je hebt dus liever de drie normale echo’s dan veel extra medische echo’s.

>> Lees hier meer over alle onderzoeken tijdens de zwangerschap

Wat is een pretecho?

Het verschil tussen een medische- en een pretecho zul je wel begrijpen. Een pretecho laat je uitvoeren wanneer je even naar je ongeboren kindje wilt kijken, zonder allerlei medische toeters en bellen. Gewoon even genieten van hoe de baby drinkt en beweegt.

Tijdens een pretecho worden er geen metingen verricht en wordt er doorgaans niet gekeken naar de organen van het kindje. Tenzij je dit vraagt natuurlijk, maar niet elke echoscopist gaat hierin mee. De pretecho moet zorgen voor een ontspannen kijkje in de baarmoeder.

2D-, 3D- en 4D echo

De 2D echo is de normale, zwart-wit echo, zoals je hem gewend bent van tijdens de vitaliteits- en termijnecho. Deze echo kan tot ver in de zwangerschap gemaakt worden.

De driedimensionale echo zorgt voor diepte, breedte en lengte. Het zijn de welbekende kleurbeelden. Je ziet bij een 3D echo details van het kindje, wel zo leuk! Mocht er iets voor het gezichtje liggen, dan is het gezicht niet goed te zien. Dit is wel een klein nadeel van deze echo.

De 4D echo is opgebouwd uit meerdere 3D echobeelden, waardoor je jouw kindje ziet bewegen. Het is net alsof je naar een (echt) filmpje van jouw kindje ligt te kijken.

Is een echo schadelijk?

Er is niet bewezen dat een echo schadelijk is voor de moeder en/of het kindje in de buik. Ook moeten echoapparaten aan veiligheidsmarges voldoen, zodat deze niet schadelijk (kunnen) zijn voor jouw of jouw kindje.

Pretecho, wanneer?

Het ligt helemaal aan jouw wensen. Een 2D echo is tot laat in de zwangerschap uit te voeren, al is hij aan het eind niet zo interessant meer, omdat je weinig kunt zien. Sommige vrouwen kiezen rond de 13 weken voor een pretecho, zodat zij achter het geslacht van hun kindje kunnen komen.

Een 3D of 4D echo is het mooiste tussen de 24- en 30 weken zwangerschap. Toch zijn er ook vrouwen (zoals ik) die rond de 34/35 weken hele mooie 3D echo’s hebben laten maken. Pretecho’s tussen de 13 en 20 weken worden meestal gemaakt om het geslacht te bepalen. Let op: wanneer een kindje ingedaald is, kun je geen echo’s meer maken van zijn of haar gezichtje.

Uitwendig of inwendig?

Pretecho’s worden altijd uitwendig uitgevoerd. Alleen bij prille zwangerschappen worden inwendige echo’s uitgevoerd.

Wat als de pretecho mislukt?

Lees vooraf goed de voorwaarden van de echopraktijk die je gaat bezoeken. Bij 99% van de praktijken mag je terug komen, wanneer blijkt dat jouw kindje niet goed ligt om een mooie pretecho te laten maken. Soms is dat echter niet het geval en dan was het een duur grapje zonder resultaat.

Vroege geslachtsbepaling

Er zijn meerdere echopraktijken die een vroege geslachtsbepaling aanbieden vanaf 13 weken. Zelf heb ik hier positieve ervaringen mee en klopte het altijd. Toch is het raadzaam om een slag om de arm te houden. Zelfs tijdens de 20-weken echo (SEO) hebben ze het nog weleens mis.

Op zoek naar een praktijk die zo’n vroege geslachtsbepaling uitvoert? Kijk dan eens bij Pretecho Enzo of 3D echo Barendrecht. Ik ben zelf niet bekend met deze praktijken, maar heb wel meerdere goede reviews gelezen.

Wil je absoluut het geslacht van het kindje niet te weten komen? Vertel dit van tevoren dan duidelijk aan de echoscopist. Zo kan hij/zij ervoor zorgen dat dit niet aan het licht komt.

Medische kant van een pretecho

Officieel is er dus helemaal niks medisch aan een pretecho. Soms kan het echter wel voorkomen dat de echoscopist iets afwijkends ziet, zonder daar echt naar te zoeken. Hij/zij zal dit (bijna) altijd met jou delen, zodat je zelf actie kunt ondernemen. Wil je jouw kindje laten opmeten? Vaak is dat geen probleem wanneer je hier even naar vraagt.

De echo opnemen DVD/USB

Het is mogelijk om de beelden op te nemen en op een DVD op USB-stick te zetten. Vaak wordt hier een extra toeslag voor gevraagd. Het is raadzaam om dit van tevoren door te geven, zodat de echoscopist de beelden op kan nemen.

Geslacht als verrassing in envelop

Tegenwoordig zijn Gender Reveal Party’s helemaal in. Echoscopisten kunnen ook het geslacht op een papiertje schrijven en dit in een envelop doen. Dan kun je later bekijken wat het geslacht is! Ook leuk als de partner er niet bij is en je samen wilt uitvinden of de baby een jongen of meisje is.

Gemiddelde kosten pretecho

De tarieven voor pretecho’s lopen sterk uiteen. Per praktijk, maar ook per soort echo. Ga je voor een korte echo inclusief geslachtsbepaling? Dan betaal je rond de €40,00-€50,00. Ook korte echo’s om even te kijken hoe het met de baby gaat (2D), kosten rond de €50,00.

Voor een uitgebreide pretecho (3D en 4D) betaal je gemiddeld €100,00. Deze echo’s duren meestal een half uur. Soms wordt er een extra toeslag gevraagd voor het opnemen van de echo, vraag hier van tevoren naar.

Vaak bieden praktijken ook combinatiepakketten aan. Dan kun je twee echo’s inplannen en betaal je één bedrag. Dit kun je vinden op de website van het betreffende bedrijf.

Houd ook aanbiedingen in de gaten. Volg echopraktijken op social media, zodat je alle acties tegen komt.

Vergoedingen pretecho

Vanuit de basisverzekering worden pretecho’s niet vergoed. Soms heb je wel recht op een vergoeding wanneer je aanvullend verzekerd bent. Je kunt dit nakijken op de polis van jouw zorgverzekeraar. Ook geven verloskundigenpraktijken vaak een “cadeautje” bij de inschrijving in de vorm van een echobon of cadeaubon/waardebon.

Pretecho voor thuis: Babywatcher

Dit is zo’n leuke uitvinding! Bij mijn laatste twee zwangerschappen heb ik de Babywatcher gehuurd. Destijds waren er steeds leuke aanbiedingen bij de Kruidvat. Voor een bedrag van €59,00 mochten wij een week gebruik maken van de BabyWatcher.

Je kunt per dag drie x tien minuten naar jouw kindje kijken. Als je het apparaat huurt, kun je hem gemakkelijk gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om een laptop erbij te huren (€3,00) of je eigen laptop te bekijken. Later zal ik hier nog een leuke review met foto’s over schrijven! Wat mij betreft echt een aanrader. Ook erg leuk om als kraamcadeau te geven!

Je kunt de BabyWatcher hier huren via de website

Vergeet je echo niet te bewaren!

Na een uitgebreide pretecho krijg je vaak afdrukken van de echofoto’s mee. De ervaring leert dat deze echofoto’s met de jaren vervagen, wat erg zonde is. Maak een goede foto van de echo’s, zodat je deze veilig kunt bewaren. Het is verstandig om deze foto’s digitaal op te slaan.

Lees ook:

Scroll naar boven