Moeders voor Moeders

Moeders voor moeders | mijn ervaring en informatie

Een zwangerschap is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Soms heeft de natuur wat hulp nodig. Wanneer jij wel zwanger bent, heb je de mogelijkheid om met jouw urine andere moeders te helpen. Hoe? Je leest het hier, in mijn artikel over Moeders voor Moeders.

Persoonlijke ervaring

Het is alweer een tijdje geleden dat ik meedeed aan Moeders voor Moeders, maar ik weet het nog goed. Ik was nog maar net zwanger en had tijdens eerdere zwangerschappen niet meegedaan. Dit keer wilde ik wel meedoen en ik meldde mij aan.

Huisbezoek

Een paar dagen na de positieve test meldde ik mij via de website aan. Al snel kreeg ik een telefoontje en stemde ik in met een persoonlijk gesprek aan huis. Nog geen week later stond er een aardige dame op de stoep.

Ze had een tas met zich mee, waarin onder andere informatiefolders zaten en een zwangerschapstest. De test wat uiteraard knalpositief, dus zij ging verder met haar uitleg. In deze uitleg kwamen onder andere de deelnamevoorwaarden en praktische uitleg aan bod.

Na haar uitleg kreeg ik de tas, waarin ook nog een lekker zacht dekentje voor de baby zat, als bedankje voor mijn deelname aan het programma. De kratten met acht flessen en twee maatbekers liet zij direct achter. Ik kon dus gelijk beginnen! Best grappig… De maatbekers mag je na deelname houden. Ik vraag mij nog steeds af waarom… (-;

Misselijkheid en plassen

Elke week krijg je een krat met acht flessen. Voor elke dag kun je een nieuwe fles gebruiken. De geur in de flessen is verschrikkelijk, ik kan er niets anders van maken. Ik had best wat last van “ochtendmisselijkheid” en de geur van die flessen maakten mijn leven er niet makkelijker op. Toch bleef ik netjes mijn urine opvangen. Hier zijn overigens de twee maatbekers voor. Die vul je en daarna giet je het over in de fles. Tip: neus dichthouden wanneer je de fles opent! Je ruikt nu eenmaal veel sterker wanneer je zwanger bent en dat is in dit geval allesbehalve handig!

Het ophalen van de kratten

Elke week komt er een chauffeur langs om de gevulde flessen in de kratten op te halen. Er worden dan gelijk nieuwe flessen gebracht. Maak je geen zorgen als niet alle flessen heel vol zijn. Met elke druppel is Moeders voor Moeders blij. Bij mij kwam het ook weleens voor dat ik een dag écht niet mee kon doen, dus dat scheelde dan een fles. Handig om te weten: de kratten en flessen zijn discreet, net als de chauffeur die de flessen op komt halen. Niemand zal door jouw deelname te weten komen dat je zwanger bent.

Algemene informatie

Aanmelden

Afgezien van de Waddeneilanden is Moeders voor Moeders door heel Nederland actief. Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, kun je jezelf aanmelden. Er wordt dan contact opgenomen voor een intakegesprek. Aanmelden kan tot de elfde zwangerschapsweek.

Deelnamevoorwaarden

Uiteraard zijn er voorwaarden om deel te kunnen nemen. Tijdens het huisbezoek wordt dit allemaal uitgebreid uitgelegd. Je kunt jouw urine niet inleveren:

 • Als je aan Hepatitis lijdt
 • Wanneer je HIV positief bent
 • Wanneer je tussen 1980 en 1996 langer dan 180 dagen in het Verenigd Koninkrijk bent geweest (Engeland, Wales , Noord-Ierland, Schotland, het eiland Man of de Britse Kanaaleilanden)
 • Wanneer  je ooit een bloedtransfusie hebt gehad
 • Wanneer in jouw familie de ziekte van Creutzfeldt-Jacob voorkomt
 • Wanneer  je ooit een behandeling met groeihormonen hebt gehad
 • Wanneer  je op dit moment een chronische nierontsteking hebt
 • Wanneer  je ooit een hoornvliestransplantatie hebt gehad
 • Wanneer  je ooit een hersenvliestransplantatie hebt gehad
 • Wanneer je aan diabetes type 1 of type 2 lijdt
 • Wanneer je overmatig alcohol of intraveneus drugs gebruikt

Bron lijst: Moeders voor Moeders deelnamevoorwaarden. Je kunt op deze link klikken om uitgebreide informatie te lezen over bovenstaande uitsluitingen.

Wat doet Moeders voor Moeders?

MvM zamelt urine in van zwangere vrouwen. In de urine van een zwangere vrouw zit namelijk het hCG-hormoon. Dit hormoon wordt gebruikt voor geneesmiddelen die gebruikt worden tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen. Zonder hCG geen vruchtbaarheidsbehandeling en daardoor dus geen zwangerschap voor vrouwen die moeilijk zwanger kunnen worden.

Ervaringsverhalen

Op de website van MvM kun je meerdere ervaringsverhalen lezen van zwangere vrouwen, die mee hebben gedaan aan dit programma. Mocht je het leuk vinden om deze verhalen te lezen, klik dan hier.

Misbruik hCG hormoon

Er is een tijd een “rel in de zwangerschapswereld” geweest, waarbij Moeders voor Moeders betrokken werd. Er waren namelijk artsen die de geneesmiddelen voorschreven aan mensen die wilden afslanken. MvM levert echter urine voor de productie van geneesmiddelen die de vruchtbaarheid verhogen. Vele vrouwen wilden een tijdlang niet meedoen, omdat zij het idee hadden dat zij in de maling genomen worden. Het uitgangspunt van zwangere vrouwen is natuurlijk het helpen van andere (nog niet zwangere) vrouwen.

Sinds ongeveer tien jaar wordt er scherper toezicht gehouden op het gebruik van het hCG-hormoon. Overigens is er ook niet vastgesteld dat dit hormoon daadwerkelijk helpt bij het afslankproces. Toch worden er vandaag de dag nog geneesmiddelen op basis van hCG aangeboden.

Aanmelden

Wil je graag meedoen of wil je liever nog wat meer lezen? Neem dan een kijkje op hun website. Zelf heb ik maar twee keer meegedaan, maar ik heb er geen moment spijt van. Ik kan mij niet voorstellen hoe het is om niet of minder vruchtbaar te zijn en wens dat niemand toe.

Nog niet uitgelezen? Lees hier dan meer over de zwangerschap.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *