Moeders voor moeders | mijn ervaring en informatie

Moeders voor Moeders

Een zwangerschap is niet vanzelfsprekend voor iedereen. In sommige gevallen heeft de natuur wat hulp nodig en jij als zwangere vrouw kan daaraan bijdragen. In de urine van zwangere vrouwen zit het zwangerschapshormoon hCG, welke nodig is voor vruchtbaarheidsbehandeling. Wil je weten hoe je kan helpen? Lees in dit artikel alles over Moeders voor Moeders en draag je steentje bij.

Huisbezoek

Heb je een positieve zwangerschapstest? Vanaf dat moment kun je jezelf aanmelden via de website van Moeders voor Moeders. Na deze aanmelding zal een medewerker telefonisch contact met je opnemen om een afspraak in te plannen. Afhankelijk van hoe lang je zwanger bent, zal een medewerker van MvM thuis bij je langskomen voor een persoonlijk gesprek.

De medewerker neemt een speciale tas voor je mee. Hierin zitten onder andere informatiefolders over MvM en een zwangerschapstest. Deze zwangerschapstest is een soort symbool voor veel zwangere vrouwen. Wanneer deze test positief is, krijg je verder uitleg over de deelname aan het programma. Tijdens deze uitleg komen er praktische zaken aan bod, maar ook deelnamevoorwaarden.

Na het gesprek mag je de tas houden, waar ook nog een kleinigheidje in zit voor je kindje. De laatste tijd is dit een zacht dekentje, dat je kunt gebruiken na de geboorte van je kindje. Dit dekentje is een bedankje voor de deelname aan dit programma.

Verder zal de medewerker direct een krat met flessen en twee maatbekers achterlaten. Je kunt na het gesprek dus meteen beginnen! De maatbekers mag je na deelname houden.

Misselijkheid en plassen

Iedere week wordt er een krat met acht flessen geleverd door een koerier. Je gebruikt één fles per dag en hebt dus één fles extra, voor wanneer je vaak/veel moet plassen. Let op: de geur in de flessen wordt als verschrikkelijk ervaren. Zeker wanneer je last hebt van “ochtendmisselijkheid” of misselijkheid in het algemeen kan het best lastig zijn om vol te houden.

Probeer toch de urine op te blijven vangen in de maatbekers. Deze maatbekers kun je na het plassen overgieten in de speciale flessen. Tip: houd je neus dicht wanneer je de fles gaat openen! Wanneer je zwanger bent, heb je een extra sterke reuk en dat is niet handig in dit geval.

Het ophalen van de kratten

De koerier komt iedere week terug om de kratten met gevulde flessen op te halen en nieuwe, lege flessen af te leveren. Je hoeft je geen zorgen te maken als niet alle flessen vol zijn. Moeders voor Moeders is blij met elke druppel zwangerschapsurine!

Heb je heel slechte dagen door bijvoorbeeld misselijkheid? Sla dan gewoon een dag over en begin de dag erna weer met het opvangen van urine. Direct stoppen is niet nodig! De kratten en flessen worden discreet geleverd, zodat de buren niet kunnen zien wat er afgeleverd wordt. Niemand zal er dus door de deelname achterkomen dat je zwanger bent.

Algemene informatie

Lees meer over jezelf aanmelden en de deelnamevoorwaarden. Niet iedereen kan zomaar meedoen aan Moeders voor Moeders. Lees de checklist en bepaal of je geschikt bent voor deelname.

Aanmelden

Afgezien van de Waddeneilanden is Moeders voor Moeders door heel Nederland actief. Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, kun je jezelf aanmelden. Er wordt dan contact opgenomen voor een intakegesprek. Aanmelden kan tot de elfde zwangerschapsweek.

Deelnamevoorwaarden

Uiteraard zijn er voorwaarden om deel te kunnen nemen. Tijdens het huisbezoek wordt dit allemaal uitgebreid uitgelegd. Je kunt je urine niet inleveren:

 • Als je aan Hepatitis lijdt
 • Wanneer je HIV positief bent
 • Wanneer je tussen 1980 en 1996 langer dan 180 dagen in het Verenigd Koninkrijk bent geweest (Engeland, Wales , Noord-Ierland, Schotland, het eiland Man of de Britse Kanaaleilanden)
 • Wanneer  je ooit een bloedtransfusie hebt gehad
 • Wanneer in jouw familie de ziekte van Creutzfeldt-Jacob voorkomt
 • Wanneer  je ooit een behandeling met groeihormonen hebt gehad
 • Wanneer  je op dit moment een chronische nierontsteking hebt
 • Wanneer  je ooit een hoornvliestransplantatie hebt gehad
 • Wanneer  je ooit een hersenvliestransplantatie hebt gehad
 • Wanneer je aan diabetes type 1 of type 2 lijdt
 • Wanneer je overmatig alcohol of intraveneus drugs gebruikt

Bron lijst: Moeders voor Moeders deelnamevoorwaarden. Je kunt op deze link klikken om uitgebreide informatie te lezen over bovenstaande uitsluitingen.

Wat doet Moeders voor Moeders?

In de urine van een zwangere vrouw zit het zwangerschapshormoon hCH. MvM zamelt deze urine in, zodat het gebruikt kan worden voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Het hormoon hCG wordt gebruikt voor geneesmiddelen die tijdens deze behandelingen worden gebruikt. Zonder dit hormoon kunnen er geen vruchtbaarheidsbehandelingen worden aangeboden en kunnen minder vruchtbare vrouwen dus niet zwanger worden.

Ervaringsverhalen Moeders voor Moeders

Op de website van MvM kun je meerdere ervaringsverhalen lezen van zwangere vrouwen, die mee hebben gedaan aan dit programma. Mocht je het leuk vinden om deze verhalen te lezen, klik dan hier.

Misbruik hCG hormoon Moeders voor Moeders

Een rel in de zwangerschapswereld. Dat was een tijdlang de werkelijkheid voor Moeders voor Moeders. Een aantal artsen hebben hCG-houdende geneesmiddelen voorgeschreven aan mensen die graag wilden afslanken. MvM levert de urine voor de productie van geneesmiddelen die de vruchtbaarheid verhogen.

Door deze rel wilden zwangere vrouwen een lange tijd niet meedoen, omdat ze dachten dat ze in de maling werden genomen. Het uitgangspunt van deze vrouwen is natuurlijk het helpen van andere (niet zwangere) vrouwen.

Sinds ongeveer tien jaar wordt er scherper toezicht gehouden op het gebruik van het hCG-hormoon. Overigens is er ook niet vastgesteld dat dit hormoon daadwerkelijk helpt bij het afslankproces. Toch worden er vandaag de dag nog geneesmiddelen op basis van hCG aangeboden.

Aanmelden Moeders voor Moeders

Wil je graag meedoen of wil je liever nog wat meer lezen? Neem dan een kijkje op hun website. Zelf heb ik maar twee keer meegedaan, maar ik heb er geen moment spijt van. Ik kan mij niet voorstellen hoe het is om niet of minder vruchtbaar te zijn en wens dat niemand toe.

Relevante artikelen

Scroll naar boven