Kraamweek ongemakken – tips en informatie

Kraamweek ongemakken

De kraamweek. Niet meer zwanger, de bevalling zit erop, eindelijk genieten! Think again! Tijd voor stuwing, lekkende borsten, naweeën en nog veel meer. Lees snel verder en ontdek mogelijke kraamweek ongemakken met tips, zodat je goed voorbereid bent!

Zes verschillende bevallingen

Na zes compleet verschillende bevallingen (en kraamweken) durf ik mezelf inmiddels wel een expert te noemen. Geen enkele bevalling was hetzelfde, geen enkele kraamweek was hetzelfde. Van lieve tot irritante kraamverzorgsters, van geweldige zorg tot erg minimale zorg. Ik heb het allemaal meegemaakt en ik heb hiervan geleerd dat je áltijd duidelijk moet aangeven wat jouw wensen en grenzen zijn.

Kraamweek ongemakken

Natuurlijk had ik al wat informatie over de bevalling en de tijd daarna gelezen. Toch viel vooral de eerste échte kraamweek mij tegen. Ik was namelijk niet helemaal op de hoogte van de ongemakjes die na een bevalling de kop op kunnen steken. Natuurlijk heeft niet iedere vrouw last van (dezelfde) ongemakken in de kraamperiode. Toch ervaart het overgrote deel van de vrouwen één van de onderstaande klachten in de week na de bevalling. Lees hieronder welke probleempjes het meest voorkomen en hoe je hiermee om kunt gaan.

Naweeën

Huh?! Weeën horen toch alleen bij een bevalling? Niet dus. Meestal zijn naweeën het meest erg na een heel snelle bevalling. Tijdens het geven van borstvoeding wordt dit nog een stukje erger. Je voelt hoe de baarmoeder aan het krimpen is, erg vervelend! Een warme kruik kan verlichting bieden, maar het is vooral even doorzetten. Na een paar dagen is dit al een stuk minder. Door de naweeën krijgt de baarmoeder weer zijn oorspronkelijke vorm terug. Naweeën zijn, net als normale weeën, samentrekkingen van de baarmoeder.

Heb je erg veel last van de naweeën? Dan kun je er ook voor kiezen om jouw kindje vaker aan te leggen. Het herstelproces gaat dan een stuk sneller en dan ben je dus ook sneller van de pijn af. Verder kun je ook de baarmoeder masseren om de pijn wat weg te nemen. Een warme kruik kan ook enige verlichting bieden. Sommige vrouwen hebben helemaal geen naweeën, the lucky ones!

Bloedverlies

Bloedverlies na een bevalling is heel normaal. Dit bloedverlies is meestal veel heviger dan tijdens een normale menstruatie. Kom maar op met die kraamlappen! Er bestaan ook vrouwen die weinig bloedverlies hebben na de geboorte van hun kindje. De hoeveelheid bloedverlies wordt nauwkeurig bijgehouden door de kraamverzorgster. Zij checkt ook gelijk de hechtingen, mits deze aanwezig zijn. Het is ook heel normaal om stolsels te verliezen na de bevalling. Heb je het gevoel dat je teveel bloed verliest of heb je wel héél grote stolsels? Overleg dit dan altijd met de verloskundige of kraamverzorgster.

De kunst is nu om zo lief mogelijk voor jezelf te zijn. Goed en gezond eten, genoeg drinken en extra vitamines nemen. Zeker wanneer je borstvoeding geeft heb je dit extra hard nodig.

Tip! Vrouwenmantelthee van Jacob Hooy! Deze thee kun je gebruiken na de bevalling om de baarmoeder te helpen herstellen tot de oorspronkelijke grote. Ook zal het weefsel sneller herstellen. Vrouwenmantel werkt samentrekkend en is infectie werken. Je kunt de thee hier aanschaffen (BOL.com).

Er is speciaal kraamverband te koop. Soms zit er te weinig kraamverband in het kraampakket. Een extra pakje in huis hebben is daarom wel handig. Zelf heb ik goede ervaringen met het Natalis kraamverband. Deze kun je hier (BOL.com) vinden. Ook het kraamverband van Heltiq is fijn. Krijg je geen kraampakket van jouw zorgverzekering? Dan kun je er hier (BOL.com) eentje aanschaffen.

Stuwing | Kraamweek ongemakken

Misschien heb je in de informatieblaadjes al iets gelezen over stuwing. Zware, volle en vooral gespannen borsten. Toegegeven, een paar dagen op Pamela Anderson lijken is leuk, maar de gevoeligheid/pijn is wel een groot nadeel. Stuwing ontstaat door de aanmaak van melk en een vergrote doorbloeding. Jammer genoeg krijg je hier hoe dan ook last van, zelfs wanneer je besluit om geen borstvoeding te gaan geven. Meestal geeft de kraamverzorgster hier uitgebreide informatie over.

Tips: koude koolbladeren of bevroren maandverbandjes tegen je borsten leggen. Dit zorgt voor directe verlichting. Zorg wel dat de bevroren maandverbandjes in een doekje gewikkeld zijn. Ook is het fijn om de druk wat van je borsten af te halen, door wat melk af te kolven. Een warme douche kan ook fijn zijn. Wil je geen borstvoeding gaan geven? Zorg dan dat je niet teveel melk afkolft. Hierdoor denkt het lichaam namelijk dat het meer melk aan moet maken.

Aambeien

Een erg vervelend zwangerschapskwaaltje, aambeien. Misschien heb je hier tijdens de zwangerschap al last van gekregen, maar de kans is groter dat je deze oploopt tijdens de bevalling. Wanneer je aan het persen bent, komt er een enorme druk op de anus te staan. Hierdoor kunnen aambeien (spataderen bij de anus) ontstaan. De aambeien kunnen zéér pijnlijk zijn! Heb je last van getromboseerde aambeien (deze zijn hard en er staat veel druk op)? Volg dan onderstaande tips en overleg met de kraamverzorgster/verloskundige.

Tip 1: Gouden Tip tegen Aambeien: een combinatie van Curanol tabletten en zalf. Veel verloskundigen, huisartsen én kraamverzorgster raden Curanol aan. Binnen een dag voel je al enorme verlichting en binnen een week zijn de aambeien meestal geheel verdwenen. Belangrijk: de combinatie van zalf én tabletten is belangrijk. Vaak werkt Curanol minder wanneer je één van de twee gebruikt. Zorg dat je dit middel van tevoren in huis hebt, wanneer je verwacht last te krijgen.

Tip 2: voor directe verlichting kun je een bevroren maandverbandje tegen de aambeien houden. Ze zullen hierdoor slinken, waardoor de druk iets af kan nemen. Aambeien kunnen een zeer pijnlijk en stekend gevoel geven, zeker wanneer ze getromboseerd zijn. Dit is één van de meest vervelende kraamweek ongemakken.

Koorts | Kraamweek ongemakken

Tijdens de kraamweek kan een kraamvrouw koorts krijgen. De kraamverzorgster neemt meerdere malen per dag de temperatuur op. Heb je koorts (alles boven de 38 graden) en is de kraamverzorgster er niet? Neem dan contact op met de verloskundige. Koorts kan veroorzaakt worden door stuwing, borstonsteking en bijvoorbeeld blaasontsteking. Heel soms is er een restje placenta achtergebleven in de baarmoeder, wat erg gevaarlijk kan zijn. Het is zeldzaam, maar zeker niet onmogelijk. Bij koorts is het dus altijd verstandig om je zorgverlener hiervan op de hoogte te stellen.

Hechtingen

Niet iedere vrouw komt ongeschonden uit de strijd. Soms kunnen er tijdens de bevalling scheurtjes ontstaan in bijvoorbeeld de schaamlippen. Sommige vrouwen lopen een (sub)totaal-ruptuur op. Wanneer je veel hechtingen nodig hebt, kan dit voor veel pijn en ongemak zorgen tijdens de kraamweek.

Het is erg belangrijk om voor een goede hygiene te zorgen. Hechtingen kunnen gaan ontsteken en dat doet nog meer pijn. Gebruik voor het schoonmaken van de vagina geen zeep, maar water. Tijdens het plassen kun je een kannetje met water gebruiken, zodat het niet zo erg prikt. Sommige verloskundigen raden een zitbadje met (groene) Biotex aan, maar ook een zitbadje met vrouwenmantel wordt aangeraden. Dit werkt goed ter bescherming tegen infecties.

Verder is het belangrijk om het kraamverband zeer regelmatig te verschonen, zodat de kans op infecties klein is. Tegen de zwelling kun je een koud kompres gebruiken. Ga lekker op bed liggen zonder ondergoed en laat de boel lekker luchten. Dit bevordert het herstel van de wond.

Borstontsteking (mastitis) | Kraamweek ongemakken

Meestal krijg je een borstontsteking in één van de borsten. Deze ontsteking kan door meerdere oorzaken ontstaan. Meestal komt het door stuwing, die door verstopte melkkanalen ontstaat. Ook borsten die niet genoeg worden geleegd, stress, onregelmatig voeden van de baby en een infectie zijn mogelijke boosdoeners.

Ervaar je pijn tijdens het voeden van je baby? En ook tussendoor? Heb je pijnlijke, warme, rode plekken op je borst en voel je je niet lekker en zelfs een beetje grieperig? Dan is de kans groot dat je een borstontsteking hebt. Vermoeidheid, spierpijn en koorts zijn een aantal herkenbare symptomen. De harde plekken ontstaan door melk die in de klieren achterblijft.

Tips om van een borstontsteking af te komen

  1. Raadpleeg een lactatiekundige. Via de verloskundige kun je de contactgegevens krijgen van een goede lactatiekundige in de buurt. Zij/hij kan je nuttige tips en informatie verschaffen.
  2. Blijven voeden. De kans is groot dat je hier geen zin in hebt, omdat je je niet lekker voelt. Toch is het legen van de borsten erg belangrijk en dat gaat het beste met live voeden.
  3. Meerdere borstvoedingshoudingen. Probeer je kindje eens op een andere manier aan te leggen.
  4. Algehele gezondheid en weerstand verbeteren. Het is belangrijk om zoveel mogelijk uit te rusten, ook al is dit moeilijk met een pasgeboren baby. Ook gezonde voeding is nu extra belangrijk.
  5. Medicijnen/pijnstillers. Ibuprofen werkt ontstekingsremmend. De zwelling en pijn zouden moeten verminderen. Het is belangrijk om dit eerst te overleggen met de huisarts of verloskundige.
  6. Goed aanhappen. Als je kindje niet goed aanhapt, kun je (nog meer) last krijgen van tepelkloven. Een ontsteking is dan wéér dichterbij.
  7. De ontstoken borst eerst. Dit lijkt logisch, maar fijn is het natuurlijk niet. De ontstoken borst moet zo goed mogelijk geleegd worden, dus kun je deze beter als eerste geven aan je kindje.
  8. Voeden op verzoek. Geef je kindje borstvoeding wanneer hij/zij daar behoefte aan heeft. Is de borst niet helemaal leeg? Dan kun je ervoor kiezen om de borst leeg te kolven. Lees hier meer over borstkolven.
  9. Koel de borst na de voeding. Heb je veel last na het voeden? Je kunt de pijn iets verlichten door middel van koelen.

Heb je al langer dan 24 uur koorts en nemen de klachten niet af? Zorg dan dat je huisarts op de hoogte is!

Ontlasting | kraamweek ongemakken

Dit is even een dingetje na de bevalling. Soms lukt het snel, soms kan een laxeermiddel nodig zijn. Poepen na de bevalling is nu eenmaal hartstikke spannend! Er is zoveel gebeurd “down there” en een klein beetje angst is niet gek. Sommige vrouwen hebben ontzettend veel last van aambeien, wat de grote boodschap ook niet makkelijker maakt.

De kraamverzorgster kan hier meer over vertellen. Neem de tijd en probeer! Lukt het niet? Dan probeer je het later nog een keer. Wanneer je echt niet “kan”, is het verstandig om dit echt even met de kraamverzorgster te bespreken.

Kraamtranen en postnatale depressie

Verloopt de kraamweek zonder ongemakken, maar moet je ineens heel erg huilen? Don’t worry! Dit zijn de welbekende kraamtranen, of babyblues. Onverwachtse huilbuien en heftige stemmingswisselingen, het hoort er allemaal bij. Meestal komen de kraamtranen tussen de derde en vijfde dag opzetten. Vergeet niet dat je negen maanden lang zwanger bent geweest en dan ook nog een bevalling hebt moeten doorstaan.

Tel daarbij op dat je de dag van de bevalling weinig slaapt en daarna waarschijnlijk ook. Vermoeidheid, zere borsten (stuwing) en hormonen kunnen ervoor zorgen dat alles even teveel is. Kraamtranen verdwijnen normaal gesproken vanzelf weer na een dag.

Gaan deze gevoelens niet weg? Dan kan het zijn dat je last hebt van een postnatale depressie. Een depressie ontstaat zonder dat je hier erg in hebt.

Heb je last van vermoeidheid, wisselende stemmingen, lusteloosheid, angstgevoelens, afwezig zijn, gespannen en/of moeilijk slapen? Trek dan aan de bel. Sommige vrouwen hebben geen gevoel voor hun kind en voelen zich erg schuldig. In dit geval kan het zijn dat je hulp nodig hebt. Deze postnatale depressie wordt ook wel postpartumdepressie genoemd. Neem het niet te licht op.

Geraadpleegde bronnen: Wikipedia

Relevante artikelen

Scroll naar boven