Kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen!

De Kinderboekenweek vindt ieder jaar plaats in oktober en is een ontzettend leuk evenement dat ruim een week duurt! Ook de Kinderboekenweek 2022 was weer erg leuk! Het evenement heeft ieder jaar een ander thema en dit jaar is dat Gi-ga-groen! Lees in dit artikel meer over de mooiste thematitels en het gave Kinderboekenweekgeschenk!

Wanneer is de Kinderboekenweek 2022?

De Kinderboekenweek 2022 vindt plaats van 5 tot en met 16 oktober en duurt dus eigenlijk langer dan een week. Op dit moment is er nog geen nieuw lied uitgekomen dat bij deze speciale week hoort, maar Kinderen voor Kinderen zorgt altijd voor een passend lied! Zodra het lied bekend is, geven we het artikel een update.

Thema Kinderboekenweek 2022

Ieder jaar krijgt deze speciale boekenweek een ander thema. In 2021 was dat “Worden wat je wil” en in 2022 is het thema Gi-ga-groen! De boeken die bij deze Kinderboekenweek horen sluiten aan op dit thema en gaan vooral over de natuur en dieren. Ga jij mee op ontdekkingsreis?

Thematitels groep 1 & 2 – Kinderboekenweek 2022

De volgende titels staan centraal tijdens de Kinderboekenweek 2022 in oktober en horen bij groep 1 & 2. Bekijk ze snel hieronder!

De blaadjesdief – Alice Hemming

Eekhoorn is echt boos! Er zaten zoveel mooie blaadjes aan zijn boom, maar vandaag zijn er een paar weg. Hij denkt dat er een paar gestolen zijn en dat betekent dat er een blaadjesdief rondloopt! Dit grappige verhaal gaat over een eekhoorn die nogal verbaasd is over de veranderingen tijdens de verschillende seizoenen.

Een krekel in mijn slaapzak – Suzanne Weterings

Ga je mee op ontdekkingstocht in de natuur? Met blote voeten in hartje zomer? Pluk een rijpe framboos, luister naar zoemende insecten en kijk op je buik naar een mier! De natuur is prachtig en met haar versjes probeert Suzanne Weterings kinderen te inspireren. Kijk beter naar de planten en dieren om je heen!

Anansi de Spin Sterker dan Olifant – Iven Cudogham

‘Sterker dan Olifant’ is alweer het tweede deel van de boeken ‘Anansi de Spin’, geschreven door Iven Cudogham. Anansi is niet groot en sterk, maar wel heel erg slim. De slimme spin heeft de lekkerste bananen ooit zien hangen in een boom en klimt snel naar boven. En dan… worden de banaantjes ingepikt door de grote, sterke Olifant! Anansi daagt Olifant uit voor een potje touwtrekken en de winnaar krijgt het fruit.

Olifant kan daar geen nee tegen zeggen, want zij is de sterkste van het hele woud! Anansi heeft een slim plan bedacht, zodat ze iedereen op het verkeerde been kan zetten! Wie wint de heerlijkste banaantjes?

Het begint met een zaadje – Laura Knowles

Ook dit mooie boek is een thematitel van de Kinderboekenweek 2022. Hoe kan het toch? Zo’n klein zaadje dat het begin is van een grote boom? In dit boek reis je mee door de jaren (en seizoenen) en zie je een zaadje veranderen. Eerst in een mini-boompje en uiteindelijk in een grote boom met wortels en takken. Er komen steeds meer dieren in de boom wonen, zoals vlinders en uilen. Je ontdekt in dit boek hoe een zaadje uitgroeit tot een paradijs voor dieren!

De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn – Erik van Os

In dit boek lees je over Heer Hermelijn. Hij begint een moestuintje en stopt zaadjes in de grond. Uiteraard hoort daar een gietertje met water bij, een beetje mest en heel veel geduld. Het kan toch niet zo moeilijk zijn? Toch is het een hele uitdaging met invloeden van luizen, rupsen, muizen en mollen! Gelukkig kan Heer Hermelijn rekenen op de hulp van Kereltje Konijn.

Thematitels groep 3 & 4 – Kinderboekenweek 2022

Ook voor groep 3 & 4 staan er weer vijf mooie titels klaar tijdens de Kinderboekenweek 2022! Bekijk de thematitels hieronder!

Het Schitterende Samen Boek – Yuval Zommer

Voor de groepen 3 & 4 vind je dit mooie boek van Yuval Zommer tussen de thematitels. Weet je dat we allemaal bij de natuur horen? Dat heremietkreeften een huisje hebben en dat ook vlinders op tijd moeten gaan slapen? In dit boek lees je over de mens en de natuur en hoe zij met elkaar verbonden zijn op een bijzondere wijze.

De boom met het oor – Annet Schaap

In dit boek lees je over een klein jongetje dat na schooltijd heel graag wilt vertellen wat hij allemaal heeft meegemaakt! Maar helaas, zijn ouders zijn nog aan het werk en iedereen lijkt het te druk te hebben om naar hem te luisteren. Zelfs de dieren in het park hebben geen tijd! De dieren vertellen wel over de allerhoogste boom van het hele park! De mensen weten het niet, maar de dieren wel: in de stam van de boom zit een oor dat écht luistert! Een luisterend oor is ontzettend belangrijk en dat is de boodschap die Annet Schaap meegeeft in dit boek.

Een tijger in je bed – Bibi Dumon Tak

Je moet er toch niet aan denken? Een tijger die echt in je bed heeft geslapen? Toch is het zo! In dit boek lezen kinderen die net zelf kunnen lezen over tijgers, zodat ze een beetje mee kunnen praten. Deze waargebeurde verhalen zijn informatief en leren je van alles over dit mooie dier! Wist je bijvoorbeeld dat de huid van een tijgers net zo gestreept is als de vacht? Lees de meest coole feiten over tijgers in dit boek van Bibi Dumon Tak.

Mack van Gageldonk

In dit prachtige boek staan heel veel mooie foto’s en kun je natuurlijk heel veel informatie over de wonderen van het bos lezen. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar, die gek zijn op de natuur! Wist je dat bossen heel veel dier- en plantensoorten herbergen? Lees over paddenstoelen, vliegende zaden en slimme struiken! En natuurlijk over hoe groot een zwam kan worden en hoe een boom pannenkoekensiroop voor je maakt!

De aarde heeft jou nodig – Philip Bunting

De titel van het boek geeft precies aan waar het boek over gaat: de aarde heeft ons nodig! In dit prentenboek voor kinderen vanaf 5 jaar lees je meer informatie over afval en de recycling hiervan. Hoe kun je de hoeveelheid afval verminderen? En hoe ontstaat afval eigenlijk? Waar gaat het naartoe en wat zijn de beste manieren om de grote berg afval te verminderen? Uiteraard is het boek op een grappige én begrijpelijke manier geschreven.

Thematitels groep 5 & 6 -Kinderboekenweek 2022

Voor groep 5 & 6 zijn er vijf boeken uitgezocht welke perfect aansluiten op de leeftijd van de kinderen in deze leerjaren. Je kunt ze hieronder bekijken!

Silas en de wolf – Selma Noort

Eén van de thematitels voor de groepen 5 & 6 is het spannende boek van Selma Noort, geschikt voor kids vanaf 9 jaar. Silas maakt nieuwe vrienden en gaat op een spannend avontuur in het bos. Ondanks dat de handen van Silas heel koud werden, merkte hij dit niet op. Eens zat Silas met zijn mama in de bus en beloofde hij aan haar dat hij het bos niet in zou gaan. Maar de bazige Rinke was in het bos en zij wilde iets gevaarlijks en stoms doen! Van Johanna mag hij aan niemand vertellen wat hij in het bos heeft gezien.

Het grote reptielenboek – Sterrin Smalbrugge

In ‘Het grote reptielenboek’ staan heel veel weetjes en gave foto’s over fascinerende reptielen. Doorgaans zijn reptielen niet erg populair onder de mensen en dat vindt de schrijfster van het boek onterecht, want ze zijn heel belangrijk voor de natuur. Lees over de gekko met zijn gave pootjes en over de koningscobra die als enige slang ter wereld een nestje voor haar kindjes maakt. Je kunt ook lezen over het gif van de gilamonser, waarvan een medicijn gemaakt wordt tegen diabetes type 2! Dit boek is geweldig voor reptielen-fans of mensen die graag kennis willen maken met deze fascinerende dieren!

Kalle en het Oerwoudgoud

Dit boek is het derde deel in de Kalle-serie en in dit deel duikt hij op in Suriname! Samen met zijn moeder is hij naar dit land gereisd om zijn stomme zus op te zoeken, die stage loopt in een ziekenhuis. Speciaal voor de kinderen heeft Kalle’s moeder een jungletocht georganiseerd, zodat zij lekker kan relaxen aan het zwembad met een drankje. Kalle’s zus krijgt een speciale rondleiding in een marrondorpje, terwijl Kalle vlucht voor een reuzenspin! In het oerwoud heeft Kalle een ontmoeting met een oude bekende.

Noordpool/Zuidpool – Michael Bright

Tussen de thematitels voor groep 5 & 6 vind je ook een mooi omdraaiboek: Noordpool/Zuidpool. De Noordpool leert je alles over de natuur op die plek, van temperaturen tot witte ijsberen! En welke dieren wonen daar eigenlijk nog meer? En wist je dat er ook testlocaties voor raketlanceringen zijn? Zodra je het boek omdraait leer je van alles over de Zuidpool. Leer over de orka en de pinguïns, maar ook over de race in 1911. Wie bereikte de pool als eerst?

De Knerpers – Tom Fletcher

Lucy wordt op een ochtend wakker. Hoe kan dat? Alle volwassen zijn ’s nachts verdwenen! Samen met haar vrienden gaat Lucy op zoek naar alle ouders en dan ontmoet ze de Knerpers. Alle kids in het dorp eten veel snoep en blijven laat op, maar de held Lucy onderzoekt wat er nu eigenlijk is gebeurd. Midden in de nacht kruipen er vier wezen door haar slaapkamer en die weten precies wat er is gebeurd!

Thematitels groep 7 & 8 – Kinderboekenweek 2022

De laatste vijf boeken in dit artikel zijn de thematitels voor de groepen 7 & 8 tijdens de Kinderboekenweek 2022. Bekijk ze hieronder!

Elke dag broerdag – Tineke Honingh

In dit boek lees je over vijf broers: Noa, Kees, Robbe, Tibbe en Dook, voor wie het iedere dag broerdag is! Ze zijn onafscheidelijk en het maakt hun echt niets uit dat ze niet allemaal dezelfde papa en mama hebben. Ze ravotten in het bos, bouwen de mooiste hutten en kunnen altijd op elkaar rekenen. Op een dag ligt er een envelop met de naam van een advocaat en hij roept een broeralarm uit! Ze willen weten wat de brief betekent en komen woorden tegen als: voogdij, nieuwe woonsituatie en ouderschapsplan.

De broers kunnen niet zonder elkaar, maar wél zonder ouders! Ze besluiten weg te lopen en hopen bij elkaar te kunnen blijven. In het bos ontdekken ze wat ze echt aan elkaar hebben en dat je soms niet alles kunt vertellen aan elkaar.

Palmen op de Noordpool – Marc ter Horst

Anno 2022 is het onderwerp klimaatverandering niet meer weg te denken, maar er zijn maar weinig mensen die het echt begrijpen. Wanneer je dit boek hebt gelezen weet je precies wat er aan de hand is! De auteur schrijft over vulkan, stoommachines, smeltende gletsjers en verwoestende orkanen. Lees over de opwarming van de aarde en leer alles over dit belangrijke onderwerp.

Ga je mee naar Yellowstone? – Aleksandra Mizielinska

In Polen is nog 1 Europees oerbos en in dat bos wonen twee vrienden: eekhoorn Ula en bizon Kuba. Samen reizen ze door acht nationale parken in allerlei verschillende continenten. Van Yellowstone in Amerika, naar het Amazonebekken in Peru tot de Afrikaanse Namibwoestijn. Je ontdekt welke dieren op de verschillende continenten wonen en leert meer over de Loka planten.

De ontdekkingsreiziger – Katherine Rundell

In ‘De ontdekkingsreiziger’ lees je over 4 kinderen die met een vliegtuig crashen, nadat de piloot een hartaanval heeft gehad. Ze komen terecht in een mysterieuze stad in de jungle en zijn heel ver weg van de bewoonde wereld en hulp. De jungle is ontzettend mooi, maar ook meedogenloos. De kinderen redden een babyluiaard, eten larven en een tarantula en bouwen een vlot.

De kans op een redding wordt steeds kleiner, maar dan vinden ze een kaart! Op de kaart staat een stad aangegeven en ze ontdekken dat ze niet de eerste mensen zijn die op deze plek zijn terechtgekomen. Zullen ze de verloren stad vinden?

Van Honingbij tot hagelslag – Joël Broekaert

Wist je dat je heel veel voedsel van een struik of boom kunt plukken? Tegenwoordig denken we hier weinig over na, omdat de meeste producten kant-en-klaar verpakt zijn. Toch komt heel veel voedsel van planten, net als de grondstoffen van producten die we vaak gebruiken. Denk aan vanille, chocola en kaneel. In dit boek kun je lezen over de oorsprong van ons voedsel: de plant. Dit leerzame boek voor groep 7 & 8 is een aanrader!

Kinderboekenweekgeschenk 2022

In 2022 vindt er een unieke gebeurtenis plaats: voor het eerst wordt het Kinderboekenweekgeschenk geschreven door een buitenlandse auteur, namelijk Andy Griffiths en Terry Denton. De kans is groot dat je de boekenreeks “De waanzinnige boomhut” kent, welke geschreven is door deze auteur. We zijn erg benieuwd naar het geschenk en geven dit artikel een update zodra er meer bekend is.

Prentenboek van de Kinderboekenweek 2022

Marije Tolman is dit jaar verantwoordelijk voor het Prentenboek van de Kinderboekenweek. Wist je dat Tolman ooit een boek schreef over een boomhut? In 2019 werd haar prentenboek ‘Vosje’ bekroond met een Zilveren Penseel. Tijdens de Kinderboekenweek 2022 kun je het Prentenboek van Marije Tolman gratis verkrijgen wanneer je een boek van tenminste €12,50 aanschaft. Je kunt het boek ook tegen een gereduceerde prijs bestellen.

Relevante artikelen

Nicole
Scroll naar boven