Kinderboekenweek 2021 : Informatie en tips!

Op 6 oktober 2021 is het zover: de start van de Kinderboekenweek 2021! Welk boek is dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk? Wie schrijft dit boek en welke titels zijn er genomineerd voor de Gouden Griffel? In dit artikel kun je het laatste nieuws lezen over de Kinderboekenweek! Wat wil je eigenlijk worden later? Het Kinderboekenweek 2021 thema is “worden wat je wil”! Beroepen staan centraal en de keuze is reuze! Bekijk ook tips om de leukste boeken over beroepen aan te schaffen!

Wat is de Kinderboekenweek?

Sinds 1955 vindt de Kinderboekenweek jaarlijks plaats in de maanden september en oktober. De Kinderboekenweek duurt tien dagen lang en staat in het teken van de leesbevordering. Vooral op basisscholen wordt er veel aandacht besteedt aan deze week en scholen kunnen dan ook een speciaal informatiepakket aanschaffen. Ieder jaar wordt er een Kinderboekenweekgeschenk (boek) geschreven door een Nederlandse auteur.

Handig om te weten: bij aanschaf van boeken vanaf een bepaald bedrag (meestal €12,50) krijg je gratis het Kinderboekenweekgeschenk van het betreffende jaar. Tijdens de Kinderboekenweek 2021 gaat dit om het boek Tiril en de Toverdrank, geschreven door Bette Westera. Het boek wordt tijdens de Kinderboekenweek 2021 (van 6 oktober tot en met 17 oktober) aangeboden bij deelnemende boekwinkels. Let op: niet iedere winkel neemt deel aan deze actie.

Thema Kinderboekenweek 2021

De Kinderboekenweek 2020 stond in het teken van vroeger: de geschiedenis werd tot leven gebracht en we ontdekten wereld van vroeger. Het thema van de Kinderboekenweek 2021 is “Worden wat je wil” en staat dus in het teken van de toekomst van de kinderen. Wat willen zij later worden? Brandweervrouw? Kok? Of wil je misschien een chirurg worden?

Alle kinderboeken rondom het onderwerp beroepen staan centraal en daarin is de keuze groot genoeg! Het onderwerp is ook op een leuke manier vorm te geven op bijvoorbeeld basisscholen. Nodig een schilder, brandweerman, bakker of ICT’er uit en laat hen alle ins en outs over hun beroepen vertellen. Dit is zeer leerzaam voor kinderen, dus wij zijn fan van het Kinderboekenweek 2021 thema! Welke ambites hebben de kids?!

Kinderboekenweekgeschenk 2021

Momenteel is het Kinderboekenweekgeschenk 2021 al te reserveren via verschillende webshops. Vanaf 6 september 2021 kunnen de sets worden geleverd. De onderstaande sets zijn verkrijgbaar en te reserveren / aanschaffen via de links naar BOL.com hieronder.

  1. Kinderboekenweek 2021 – Set 25 x Kinderboekenweek Prentenboek 2021 geschreven door Mark Janssen €175,99
    Speciale prijs voor KBb Plusleden €126,61
  2. Kinderboekenweek 2021 – Set 10 x GrootLetter Kinderboekenweekgeschenk 2021 €13,08
    Speciale prijs voor KBb Plusleden €6,54
  3. Kinderboekenweek 2021 – Set 100 x Kinderboekenweekgeschenk 2021 €130,80
    Speciale prijs voor KBb Plusleden €65,40

Kerntitels Kinderboekenweek 2021

Ieder jaar worden er thematitels / kerntitels voorgesteld per leerjaar. Hieronder kun je de kerntitels van de Kinderboekenweek 2021 bekijken. Alle voorgestelde boeken hebben te maken met verschillende boeken.

Groep 1 & 2 : thematitels kinderboekenweek 2021

Per leergroep worden er vijf boeken voorgesteld. Lees meer informatie over het boek en schaf het eventueel aan bij BOL.com via de links. De meeste kinderboeken zijn ook als luisterboek en eBook verkrijgbaar.

1. Ik weet wat ik worden wil

Auteur: Erik van Os & Elle van Lieshout

Het boek “Ik weet wat ik worden wil” sluit perfect aan op het Kinderboekenweek 2021 thema. Het prentenboek van dit echtpaar is al 12 jaar lang zeer geliefd en bevat normaal gesproken een cd. In deze vernieuwde uitgave kun je geen cd meer vinden, maar de versjes kunnen nog wel beluisterd worden via Spotify.

In het prentenboek staan 35 geïllustreerde kinderversjes die allen gaan over beroepen. Je kunt de gezichtjes zingen, waardoor het boek zeer geschikt is voor groep 1 en 2.

2. Boze juffen, blije juffen

Auteur: Siska Goeminne

Blije juffen hebben bijzondere krachten! In dit boek wordt een ode gebracht aan de blije meester en juf, waarbij kinderen graag leren. Het grappige prentenboek bevat veel mooie illustraties en grapjes. Soms zit er tussen veel blije juffen ook een boze juf, die niet geduldig is of vrolijk en lief. Dat is echt pech hebben! Een voordeel: je hebt de boze juf maar een jaartje en daarna krijg je weer een blije juf!

3. Prinses Arabella gaat naar de kapper

Auteur: Mylo Freeman

Een prachtig geïllustreerd boek van Mylo Freeman. Het boek krijgt mooie recensies, waarin aangegeven wordt dat de illustraties nog veel meer laten zien dan je kunt lezen. Prinses Arabella gaat naar de kapper is deel van een reeks boeken over Prinses Arabella. Zij is een Surinaams meisje dat eigenlijk helemaal geen prinses wilt zijn, omdat ze dacht dat er geen donkere prinsessen bestaan in de wereld. Gelukkig heeft ze een eigen wil en is ze heerlijk eigenwijs.

Door de mooie illustraties is dit boek perfect geschikt voor groep 1 en 2 tijdens de Kinderboekenweek 2021!

4. Ada Dapper, wetenschapper

Auteur: Andrea Beaty

Problemen oplossen en nooit opgeven, daar gaat het boek Ada Dapper, Wetenschapper over. Ada’s hoofd zit vol vragen en ze is hartstikke nieuwsgierig, zoals de meeste kinderen. Je krijgt niet altijd antwoord op een vraag en soms leiden vragen zelfs tot nog meer vragen.

5. Dit is voor jou

Auteur: Sanne te Loo

Het boek Dit is voor jou van Sanne te Loo is bekroond met een Zilveren Penseel. Op een dag, wanneer het heel hard regent en de tekeningen van de stoep spoelen, komt er ineens een man langs. Anselmo is een oude schilder en nodigt de jonge tekenaar uit om te komen schuilen in zijn huis. Uit het land van de papegaaien, daar komt Anselmo vandaag en hij maakt fantastisch mooie schilderijen.

Er ontstaat een heel speciale vriendschap en het huis van Anselmo wordt een fijne plek waar de tekenaar kan ontwikkelen. Op een bepaald moment gaat Anselmo weg, maar hij heeft wel voor de toekomst van de tekenaar gezorgd. Men noemt dit boek een eerbetoon aan mensen die kinderen op waarde schatten.

Groep 3 & 4 : thematitels kinderboekenweek 2021

Na de boeken voor groep 1 & 2 zijn de boeken voor groep 3 & 4 aan de beurt. Deze boeken zijn uiteraard geschikt voor de leeftijd van de kinderen in deze leerjaren. De boeken zijn verkrijgbaar in hardcover- en eBook variant.

1. Dokter Vos

Auteur: Daan Remmerts de Vries

Vos, wat voer je toch in je schild? Er hangt ineens een bord voor Vos zijn huis met de tekst: “Dokter Vos maakt u beter!”. Vos wacht en luistert af en toe naar zijn hart met een speciaal apparaatje dat hij heeft gekocht. Zijn hart klopt zo langzaam dat hij nogal somber wordt. Er komt helemaal niemand langs die beter gemaakt wilt worden en de dieren zien er allemaal gezond uit.

Vos bedenkt een plan, maar het is nogal een sluw plan dat anders uitpakt dan hij had gedacht. Hoe loopt dat af?

2. Willewete – De Haven

Auteur: Sanne Ramakers en Merel de Vink

Veel juffen en meesters zijn gek op de informatieve prentenboeken van de serie Willewete, omdat de combinatie van informatief in de vorm van een verhaal erg goed overkomt bij kinderen. De prentenboeken geven antwoord op vragen die jongere kinderen hebben, over verschillende onderwerpen. Zowel de natuur en de wereld, het leven in het nu en in het verleden komen aan bod.

Dit Willewete prentenboek is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar en gaat over de haven. Als kinderen van alles willen weten over de haven, is dit prentenboek erg leuk en geschikt voor in de klas. Leer over de kapitein, de schepen, laden/lossen, de havenmeester en nog veel meer onderwerpen die relevant zijn in de haven. Waarom zijn havens eigenlijk zo belangrijk?

Verder vind je in dit boek ook nog een zeemanslied, een miniquiz en een uitklappagina.

3. Wat is jouw beroep?

Auteur: Silvie Sanza

Het boek Wat is jouw beroep? is natuurlijk perfect geschikt als thematitel voor de Kinderboekenweek 2021. Wat voor een werk doet een chirurg eigen allemaal? Welke mensen kunnen kapitein worden van een schip en waar kun je gaan werken als je later groot bent? In dit boek staan 17 hoofdstukken, waarin je kunt leren over ongeveer 300 beroepen. Bijzondere beroepen, gewone beroepen: ze komen allemaal aan bod.

Op sommige bladzijden staan kleurrijke, mooie illustraties waar allerlei bezigheden op te zien zijn, zoals het werk op een boerderij of op een vliegveld.

4. Agent en Boef: de grap van boef-baard

Auteur: Tjibbe Veldkamp

Nog een leuke thematitel van de Kinderboekenweek 2021: Agent en Boef: de grap van boef-baard! Dit grappige avontuur op het water is geschikt voor kinderen van groep 3 en 4! Het betreft een AVI M3 boek, zodat het boek perfect is voor de beginnende lezer.

5. Tim de kleine boswachter

Auteur: Jan Paul Schutten en Tim Hogenbosch

Tim is al van alles te weten gekomen over het bos en alle dieren die in het bos wonen, want zijn vader is boswachter. Voor zijn verjaardag krijgt hij een écht boswachtersuniform en een Turbotrapper, zodat hij een echte boswachter is. In het bos kun je hutten bouwen, stampen in de plassen, maar je moet ook gewonde dieren kunnen helpen als boswachter.

Tom zijn vriendinnetje Tippi wilt misschien ook boswachter worden en hij krijgt van haar wat hulp. Wist je dat het verhaal tot stand is gekomen door waargebeurde verhalen? Een aanrader voor de Kinderboekenweek 2021!

Groep 5 & 6 : thematitels kinderboekenweek 2021

Ook voor groep 5 en 6 zijn er dit jaar weer leuke, toepasselijke boeken uitgekozen. Hieronder kun je meer informatie lezen over de verschillende boeken + links naar de website waar je de boeken kunt gaan aanschaffen.

1. Baas van de wereld

Auteur: Pieter Koolwijk

De auteur van dit boek brak al eerder door met zijn boeken over Vlo en Stiekel en Bens Boot. In dit boek weten Ivo en Mila niet wat hen overkomt als er ineens een zwerver voor hun neus staat. De zwerver beweert dat hij de baas van de wereld is! Niet veel later komen ze erachter dat Baas niet zomaar een vieze zwerver is, maar dat hij de toekomst kan voorspelen. Ze worden betrokken bij een plan om de wereld te redden. Zal het allemaal goed gaan komen met de wereld?

2. Handboek voor Superhelden deel 1

Auteur: Elias Vahlund

De naam doet het al vermoeden: er zijn meerdere handboeken voor Superhelden geschreven! In deel 1 moet Lisa heel erg wennen op haar nieuwe school en wordt ze gepest vanwege haar flaporen. Op een dag vlucht ze de bibliotheek in, wanneer ze weer eens wordt gepest. Haar aandacht wordt getrokken door een boek en dat is het begin van Lisa’s transformatie tot superheld, genaamd: Het Rode Masker.

3. Hoe maak je een boek?

Auteur: Annemarie Bon

Annemarie Bon is geen onbekende in de wereld van kinderboeken. Met succes schreef zij ontzettend veel leuke boeken voor kids van alle leeftijd. In het boek Hoe maak je een boek? legt Annemarie precies uit hoe boeken worden gemaakt, hoe schrijvers op de ideeën voor een boek komen en geeft ze vragen op andere antwoorden.

In het boek krijg je ook tips van bekende schrijvers en een tekenaar, zodat je snel zelf aan de slag kunt!

4. Geheim agent Max

Auteur: Manon Sikkel

Ook Geheim agent Max is een thematitel van de Kinderboekenweek 2021. Geheim agent Max is onderdeel van een serie boeken, geschreven door Manon Sikkel. Handig om te weten: je kunt ieder deel los van elkaar lezen.

In de zomer zijn alle vrienden van Max op vakantie en zelfs zijn oma is weg. Zijn oma is geheim agent en moest voor een Zeer Geheime Missie naar Zuid-Amerika, met behulp van een andere geheim agent, Faisel. Max heeft beloofd dat hij de moestuin van Faisel water zou geven en bij het tuinhuisje ontmoet hij de robot Gember.

Gember is een uitvinding van Faisel, maar ze werkt nog niet helemaal zoals het hoort. Gember wordt ontvoerd, omdat ze gebruikt moet worden als bewakingsrobot. Max moet zorgen dat de robot zo snel mogelijk terugkomt, voordat het helemaal misgaat!

5. Te gekke beroepen die echt bestaan

Auteur: Natalie Labarre

Het laatste boek voor groep 5 & 6 is Te gekke beroepen die echt bestaan: een informatie en grappig boek over rare beroepen! Ook al lijkt het een beetje gek, je kunt het allemaal worden! Wist je dat je professioneel slaper kunt worden? Of de schoonmaker van een bioscoopscherm? Ook het beroep golfbalduiker is een grappig onderdeel in het boek!

In het boek legt Natalie Labarre uit waarom sommige beroepen zo raar / bijzonder zijn en dat ze helemaal niet zo makkelijk zijn als we denken.

Groep 7 & 8 : kerntitels Kinderboekenweek 2021

We zijn inmiddels aangekomen bij de laatste kerntitels van de Kinderboekenweek 2021: de thematitels voor groep 7 en 8. De volgende vijf boeken zullen in de spotlight staan tijdens de Kinderboekenweek 2021 en hieronder lichten we de boeken voor je uit!

1. Weet je wat ik worden wil?

Auteur: divers

Een van de thematitels van de Kinderboekenweek 2021: Weet je wat ik worden wil?. In dit boek komen meerdere auteurs aan bod, zoals Arend van Dam, Jacques Vriens, Esther Walraven en nog meer bekende schrijvers. In het boek lees je leuke verhalen over beroepen! Het boek is speciaal geschreven voor de Kinderboekenweek 2021, door 12 topauteurs.

Wat als je superonhandig bent en je vooral te horen krijgt wat je vooral niet zou moeten worden? Of dat je nog helemaal geen zin hebt om na te denken over wat je laten wilt worden?

2. Van boswachter tot YouTuber

Auteur: Arwen Kleyngeld

De titel lijkt aan te geven dat je in dit boek zult lezen hoe je van boswachter een YouTuber kan worden, maar niets is minder waar. In dit boek kun je meerdere interviews lezen met mensen die een droomberoep hebben. Ze vertellen bijvoorbeeld welke opleiding je nodig hebt voor dat beroep, wat de inhoud van hun baan is en wat er dan zo leuk aan is (en minder leuk).

Wil je slimme tips en geheimen lezen over allerlei beroepen? Dan is dit boek heel geschikt! Denk aan je toekomstdromen!

3. De Veger

Auteur: Jonathan Auxier

Vijf jaar geleden verdwijn hij: De Veger. Nan heeft sinds die tijd geen andere kezen en moet werken als schoorsteenveger voor Wilkie Crudd, wie meedogenloos is. Nan komt vast te zitten in een brandende schoorsteen en wordt gered door een golem. Een golem is een klein wezentje, gemaakt van roet en as.

De golem, Charlie, is onschuldig, lief en heel nieuwsgierig naar de wereld. Ze ontwikkelen een hechte vriendschap en proberen samen te ontsnappen aan de wrede Wilkie Crudd. Zal het lukken?

4. Rekenen voor je leven

Auteur: Edward van de Vendel en Ionica Smeets

Rekenen, saaie sommen die kinderen liever niet doen. Ook de leerlingen van groep 7 van de Rover Hoepsika-school vinden rekenen saai en komen in opstand. Weg met dat saaie rekenboek! Er wordt een contract afgesloten door groep 7 met de juf en meester: dit schooljaar moeten ze rekenen met vragen die belangrijk zijn voor hun leven. Elke week en iedereen één vraag. Deze lessen zullen alles veranderen!

Er komen verschillende leuke, grappige vragen aan bod.

5. De Zweetvoetenman

Auteur: Annet Huizing

Rechtzaken en regels, wie had ooit kunnen denken dat dit soms zelfs grappig zou zijn? En interessant en spannend? In dit boek lees je waargebeurde verhalen. Lees bijvoorbeeld over het zeilmeisje Laura, over wie je misschien weleens in de krant hebt gelezen. Of over de man die “Fuck de koning!” riep? Ook rapper Typhoon en Lucia de B komen ter sprake in het boek.

Ontdek hoe het recht eigenlijk werkt en hoe de rechter tot zijn oordeel komt. Wat als je per ongeluk de verkeerde om het leven brengt? En heeft een hond eigenlijk inspraak? Zou je je fiets terug mogen stelen? Een ontzettend leerzaam boek met actuele vraagstellingen die interessant zijn voor kinderen van deze leeftijd.

Veelgestelde vragen over de Kinderboekenweek 2021

Ieder jaar vindt de Kinderboekenweek plaats en wordt er gratis een Kinderboekenweekgeschenk verstrekt, wanneer je een ander boek aanschaft boven een bepaald bedrag. Veel basisscholen vieren de Kinderboekenweek en er zijn dan ook weinig mensen die niet op de hoogte zijn van deze speciale week in oktober. Lees hieronder de veelgestelde vragen over de Kinderboekenweek 2021.

Kan ik het Kinderboekenweekgeschenk kopen?

Tiril en de Toverdrank is dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk, geschreven door Bette Westera. Je kunt dit boek niet kopen, maar wel gratis krijgen bij de aankoop van een ander boek. Ben je een boekwinkel en wil je ook deelnemen aan deze leuke actie? Dan kun je een pakket van 100 boeken. Bovenaan dit artikel kun je lezen over welke pakketten het gaat of kijk hier op BOL.com.

Bruna Kinderboekenweek 2021

Bruna is een zeer bekende boekenwinkel, waar je tegenwoordig allerlei producten kunt kopen. Veel mensen vinden hun weg naar Bruna tijdens de Kinderboekenweek, maar ook voor schoolspullen is Bruna een bekende winkel. Ook dit jaar doet Bruna mee met de Kinderboekenweek, zodat je hier het Kinderboekenweekgeschenk kunt ontvangen.

Wat was het eerste thema van de Kinderboekenweek?

Ondanks dat de eerste Kinderboekenweek in 1955 plaatsvond, kwam er pas voor het eerst in 1962 een “thema”. De eerste paar jaren waren de thema’s de titel van het boek, maar vanaf 1965 kreeg ieder jaar een écht eigen thema. In 1965 was het thema “Kind en de Dierenwereld”.

Wanneer begint de Kinderboekenweek 2021?

De Kinderboekenweek 2021 begint op 6 oktober en duurt tot en met 17 oktober. Doorgaans begint de Kinderboekenweek iets eerder (september), maar dit jaar zal de eerste dag in oktober plaatsvinden.

Kinderen voor Kinderen en de Kinderboekenweek 2021

Jammer genoeg is er nog niet heel veel bekend, maar we weten wel dat het lied van Kinderen voor Kinderen “Worden wat je wil” zal heten. Niet verrassend, aangezien dit het thema is van de de Kinderboekenweek 2021.

Prentenboek van de Kinderboekenweek 2021

Natuurlijk is er ook dit jaar weer een prentenboek voor de Kinderboekenweek. Dit jaar is het prentenboek gemaakt door Mark Janssen, die bekend is van vele boeken die hij eerder illustreerde. Je kunt tegenwoordig al best wat boeken van Mark vinden, zoals: Eiland, Eén Eenhoorn, alsjeblieft! en Sinterklaasliedjes.

Het prentenboek gaat over Aron, die onderweg naar huis is vanaf school en piekert. In de klas hebben ze namelijk besproken wat iedereen later wilt worden, maar hij heeft nog geen idee van wat hij later wilt worden.

Het boek kan niet los aangeschaft worden, maar wel in sets, voor bijvoorbeeld scholen. Voor KBb Plusleden zijn er speciale prijzen beschikbaar (€126,71)

Relevante artikelen

Scroll naar boven