De ovulatie | hoe werkt het ook alweer?

De ovulatie

Hoe zit het ook alweer met de ovulatie en de vruchtbare dagen? Wat is de Billings-methode en hoe werkt dat temperaturen eigenlijk? Wanneer ben ik het meest vruchtbaar? Lees hier meer over de ovulatie!

De ovulatie = eisprong

De ovulatie wordt ook wel de eisprong genoemd. Op het moment van de ovulatie komt er een eitje vrij uit de eierstok. Wist je dat een eicel een van de grootste cellen in het menselijk lichaam is? In tegenstelling tot zaadcellen kunnen eicellen zichzelf niet voortbewegen.


Wanneer is de ovulatie / eisprong?

Eén keer per maand vindt er een eisprong plaats in het lichaam van de vrouw. Dit is bij een normale cyclus ongeveer halverwege de cyclus. Sommige vrouwen zijn echter vroeg of juist laat. Wanneer een vrouw laat is met haar eisprong, heeft zij een korte luteale fase. Dit is de tijd tussen de eisprong en de menstruatie.

Het komt ook voor dat er twee eicellen tegelijk vrijkomen. Wanneer deze beiden bevrucht worden en goed innestelen, ben je zwanger van een tweeling.

Omdat de eicel een sprong moet maken om in de eileider terecht te komen, noemt men dit de eisprong. Vanaf daar moet de eicel in de baarmoeder terecht komen, zodat er een eventuele bevruchting plaats kan vinden.


Hoe lang leeft een eicel?

De eicel leeft maximaal 24 uur. Zaadcellen kunnen echter een stuk langer leven, waardoor het mogelijk is om zwanger te raken van een wilde avond dagen voor de eisprong. Wil je graag zwanger worden? Bereken dan jouw vermoedelijke ovulatiedatum en zorg dat je gemeenschap hebt in de dagen ervoor.


Geen eisprong

Er zijn ook vrouwen die geen ovulatie krijgen. Men noemt dus anovulatie. Ook zonder eisprong kunnen deze vrouwen ongesteld worden. Als vrouwen bij een uitblijvende zwangerschap bij de dokter terechtkomen, is anovulatie ongeveer 25% de boosdoener hiervan. Zonder eisprong kan er natuurlijk geen eicel bevrucht worden.


Signalen van een naderende eisprong

Er zijn meerdere signalen van een naderende eisprong. Het lichaam laat merken dat het klaar is voor een bevruchting. Zeker wanneer je al een tijdje bezig bent met zwanger worden, kun je heel duidelijk merken wanneer de eisprong eraan komt. Stijgende temperatuur. Net na de eisprong stijgt de lichaamstemperatuur met maximaal 0,5 graad. Als je een tijdje gaat temperaturen, kun je inzicht krijgen in jouw cyclus.

LH – piek. LH staat voor luteïniserend hormoon. Dit hormoon stijgt 2 dagen voor de eisprong. Wanneer je ovulatietesten gebruikt, kun je de piek aan zien komen en weet je wanneer je vruchtbaar bent. Goede ovulatietesten kopen? Klik dan hier.

Slijmveranderingen. Het cervixslijm (afscheiding) is anders tijdens de dagen dat een vrouw vruchtbaar is. Het is helder slijm, dat nat en glibberig aanvoelt. Sommige vrouwen volgen de Billings-methode. Hierover later meer.

Voelen van een eisprong. Er zijn vrouwen die een eisprong kunnen voelen. Dit wordt meestal ervaren als een pijnlijke steek ter hoogte van een eileider. Zelf heb ik dit nog nooit meegemaakt.

Verandering baarmoedermond. De stand van de baarmoedermond is iets zachter, open en ligt hoger net voor de eisprong. Na de eisprong sluit deze weer en wordt harder. Als je langer bezig bent met zwanger worden, heb je deze methode vast al eerder gevonden.


Geef het lichaam wat tijd

Wanneer je besluit om voor een kindje te gaan, ben je meestal nog volop bezig met anti-conceptie. Als je hiermee stopt, heeft het lichaam wat tijd nodig om hieraan te wennen. Geef dit ook wat tijd. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat het gebruik van anticonceptie ervoor zorgt dat het langer duurt om zwanger te worden, maar het gebruik van hormonen heeft altijd wel enige invloed op een vrouwenlichaam.


Ovulatietesten gebruiken

Het gebruiken van ovulatietesten is een handige manier om een beter inzicht in jouw cyclus te krijgen. Mijn advies: begin hier niet te snel mee. Zelf heb ik met positief resultaat de ovulatietesten van Zwanger & Kids gebruikt. Ik had een “perfecte” cyclus van 28 dagen en toch bleek mijn eisprong vroeger te zijn.

>> Bekijk hier de ovulatietesten van Zwanger & Kids

Wanneer je een erg lange cyclus hebt, moet je zelf bepalen wanneer je begint met testen. Ovulatietesten geven altijd twee strepen. Pas wanneer de teststreep even donker of nog donkerder dan de controlestreep is, is de test positief. Wordt dus niet te blij door een tweede streepje op een ovulatietest.


Temperaturen & de ovulatie

Temperaturen is vooral bij een onregelmatige cyclus een goede zet. Op deze manier kun je makkelijk (en gratis) zien wanneer jouw ovulatie eraan komt.
Het is verstandig om deze gegevens bij te houden in een speciale curve. Op FertilityFriend.com vind je speciale kaarten, die je ook kunt delen.

Je begint op de eerste dag van je menstruatie met het opmeten van de temperatuur. Het is belangrijk om de temperatuur op te meten als je nog in bed ligt, ‘s morgens. Nadat je opstaat, stijgt je temperatuur namelijk. Doe dit elke ochtend, op dezelfde manier.

Ongeveer 12 tot 24 uur nadat de eisprong heeft plaatsgevonden, stijgt de temperatuur met ongeveer 0,5 graden. De temperatuur daalt weer, zodra de menstruatie zijn intrede maakt. Dit is een goede methode om inzicht in de cyclus te krijgen. Wanneer de temperatuur stijgt, heeft de eisprong namelijk al plaatsgevonden.


De Billings-methode & de ovulatie

Deze methode wordt ook wel de “cervixslijm methode” genoemd. Het komt erop neer dat je de eisprong vaststelt aan de hand van veranderingen in het cervixslijm. Als de eisprong voorbij is, wordt er geen cervixslijm meer aangemaakt. Officieel is dit een anticonceptie methode, maar de methode wordt ook gebruikt als hulpmiddel om zwanger te worden.

Iedere dag bekijk je hoe het slijm eruit ziet, hoeveel het is, hoe het aanvoelt en hoe rekbaar het is. Op de dag van de eisprong merk je dat er erg veel helder, rekbaar slijm aanwezig is. Dit is een vruchtbare dag. De Billings-methode is een intensieve methode om een eisprong vast te stellen.


Mijn voorkeur

Wanneer je nog maar net bezig bent met proberen zwanger te worden, kun je het beste genieten van de voorpret. Te vroeg beginnen met ovulatietesten kan de pret behoorlijk bederven, waardoor het zwanger worden uiteindelijk alleen maar langer kan gaan duren.

Ben je al een tijdje bezig en heb je geen idee van je menstruatiecyclus? Begin dan met ovulatietesten. Op die manier kun je gemakkelijk en snel inzicht krijgen in de cyclus en gerichter “stappen” ondernemen. De andere methodes zijn vrij intensief en meer geschikt voor wanneer het écht niet lukt. Bedenk dat deze methodes erg veel tijd en discipline kosten.


Lees ook: