Hoe zit het ook alweer met de ovulatie en de vruchtbare dagen? Is de eisprong hetzelfde en wat is de Billings-methode? Werkt temperaturen ook goed om de vruchtbare dagen en de ovulatie op te sporen? Wanneer ben ik het meest vruchtbaar? In dit artikel lees je alles over de ovulatie en methoden om de eisprong op te sporen!
De ovulatie = eisprong
De ovulatie wordt ook wel de eisprong genoemd. Op het moment van de ovulatie komt er een eitje vrij uit een van de eierstokken. Wist je dat een eicel een van de grootste cellen in het menselijk lichaam is? In tegenstelling tot zaadcellen kunnen eicellen zichzelf niet voortbewegen.
Wanneer is de ovulatie / eisprong?
Eén keer per maand vindt er een eisprong plaats in het lichaam van de vrouw. Dit is bij een normale cyclus ongeveer halverwege de cyclus. Sommige vrouwen zijn echter vroeg of juist laat. Wanneer een vrouw laat is met haar eisprong, heeft zij een korte luteale fase. Dit is de tijd tussen de eisprong en de menstruatie.
Het komt ook voor dat er twee eicellen tegelijk vrijkomen. Wanneer deze beiden bevrucht worden en goed innestelen, ben je zwanger van een tweeling.
Omdat de eicel een sprong moet maken om in de eileider terecht te komen, noemt men dit de eisprong. Vanaf daar moet de eicel in de baarmoeder terecht komen, zodat er een eventuele bevruchting plaats kan vinden.
Hoe lang leeft een eicel?
De eicel leeft maximaal 24 uur. Zaadcellen kunnen echter een stuk langer leven, waardoor het mogelijk is om zwanger te raken van een wilde avond dagen voor de eisprong. Wil je graag zwanger worden? Bereken dan jouw vermoedelijke ovulatiedatum en zorg dat je gemeenschap hebt in de dagen ervoor.
Geen eisprong
Sommige vrouwen krijgen geen ovulatie / eisprong, wat anovulatie wordt genoemd. Ondanks dat deze vrouwen geen eisprong hebben, kunnen zij wel gewoon ongesteld worden. Deze vrouwen komen uiteindelijk vaak bij de dokter terug, in verband met een uitblijvende zwangerschap. Bij 25% van deze vrouwen is anovulatie hiervan de boosdoener. Zonder eisprong kan er geen eicel bevrucht worden en is er dus geen kans op een zwangerschap.
Signalen van een naderende eisprong
Er zijn meerdere signalen van een naderende eisprong. Het lichaam laat merken dat het klaar is voor een bevruchting. Zeker wanneer je al een tijdje bezig bent met zwanger worden, kun je heel duidelijk merken wanneer de eisprong eraan komt. Hieronder kun je deze signalen van de naderende eisprong lezen.
Stijgende temperatuur net na de eisprong
Officieel is dit geen symptoom van een naderende eisprong, maar de stijgende temperatuur kan je wel helpen met het bepalen van je vruchtbare dagen. Door de temperatuur consequent bij te houden per cyclus, krijg je uiteindelijk een mooi overzicht van de vruchtbare dagen / eisprong. Net na de eisprong stijgt de lichaamstemperatuur met maximaal 0,5 graden. Temperaturen zorgt voor inzicht in je cyclus.
De LH-piek en de eisprong
Zo’n twee dagen voor de eisprong stijgt het luteïniserend hormoon gehalte (LH). Wanneer je gebruik gaat maken van ovulatietesten, kun je de piek aan zien komen. Zodra de LH-piek aangetoond wordt door deze ovulatietesten, ben je aangekomen op de meest vruchtbare dagen in de cyclus. Ovulatietesten kunnen dus een zeer positieve bijdrage leveren wanneer je graag zwanger wilt worden, maar geen regelmatige cyclus hebt.
✓ Hier kun je goede, betaalbare ovulatietesten kopen en hier kun je meer lezen over de beste ovulatietesten
Andere afscheiding / slijmveranderingen
De afscheiding (cervixslijm) is anders tijdens de dagen dat een vrouw vruchtbaar is. Het cervixslijm is helder, nat en voelt glibberig aan. Sommige vrouwen volgen de Billings-methode, waarover je verderop in dit artikel meer informatie kunt lezen.
De ovulatie / eisprong voelen
Niet iedere vrouw voelt de eisprong, maar er zijn wel degelijk vrouwen die de ovulatie kunnen voelen. Deze vrouwen ervaren dit als een pijnlijke steek, ter hoogte van een van de eileiders. Voel je geen eisprong? Maak je dan geen zorgen. Ondanks dat je geen eisprong voelt, kun je deze alsnog wel hebben.
Veranderingen baarmoedermond
Ook aan de baarmoedermond kun je merken dat de vruchtbare dagen eraan komen. Vlak voordat de eisprong zal plaatsvinden, is de baarmoedermond iets zacht, open en ligt deze hoger. Heeft de eisprong / ovulatie plaatsgevonden? Dan sluit de baarmoedermond weer en wordt hij ook weer harder.
Vrouwen die al een tijdje bezig zijn met zwanger worden, hebben deze methode vaak al onder de knie. Veranderingen aan de baarmoedermond controleren vergt enige oefening.
Geef het lichaam wat tijd
Wanneer je besluit om voor een kindje te gaan, ben je meestal nog volop bezig met anticonceptie. Stop je hiermee? Dan kan het lichaam wat tijd nodig hebben om hieraan te wennen. Probeer je lichaam deze tijd te geven. Het is overigens niet wetenschappelijk bewezen dat het (langdurig) gebruik van anticonceptie ervoor zorgt dat het zwanger worden langer duurt. Het gebruik van hormonen heeft echter altijd wel enige invloed op een vrouwenlichaam.
Ovulatietesten gebruiken om de ovulatie op te sporen
Een handige manier om een beter inzicht te krijgen op de menstruatiecyclus is het gebruiken van ovulatietesten. Deze ovulatietesten zijn handig, betrouwbaar en bij sommige webshops ook zeer betaalbaar. Over het algemeen beginnen vrouwen pas na een aantal cycli met ovulatietesten, om de vruchtbare dagen te bepalen. Zwanger & Kids biedt goede, betaalbare ovulatietesten aan.
Heb je een erg lange cyclus? Bepaal dan zelf een moment waarop je begint met testen. Let op: ovulatietesten geven bijna altijd twee strepen. Pas wanneer de teststreep even donker of nog donkerder dan de controlestreep is, mag de test als positief worden beschouwd. Wordt dus niet meteen dolenthousiast bij een tweede streep op een ovulatietest.
✓ In ons andere artikel lees je alles over de beste ovulatietest
Temperaturen & de ovulatie
Heb je een onregelmatige cyclus? Dan is het bijhouden van je lichaamstemperatuur (temperaturen) een goede zet. Deze manier is makkelijk én gratis! Wanneer je al deze gegevens goed bijhoudt, kun je precies zien wanneer de ovulatie nadert en wanneer je dus vruchtbaar bent. De temperatuur-gegevens kun je gemakkelijk bijhouden in een speciale curve, op bijvoorbeeld FertilityFriend. Op deze website kun je speciale kaarten vinden, die je vervolgens weer kunt delen op fora.
Op de eerste dag van je cyclus, de dag dat je menstruatie begint, begin je met het opmeten van de temperatuur. Het is belangrijk om de temperatuur op te nemen wanneer je nog in bed ligt, ’s ochtends. Zodra je opstaat, stijgt de temperatuur namelijk meteen. Doe dit iedere ochtend op dezelfde manier, zodat je betrouwbare resultaten krijgt.
Ongeveer 12 tot 24 uur nadat de eisprong heeft plaatsgevonden, stijgt de temperatuur met ongeveer 0,5 graden. De temperatuur daalt weer, zodra de menstruatie zijn intrede maakt. Dit is een goede methode om inzicht in de cyclus te krijgen. Wanneer de temperatuur stijgt, heeft de eisprong namelijk al plaatsgevonden en zijn de meest vruchtbare dagen voorbij.
De Billings-methode & de ovulatie
Deze methode wordt ook wel de “cervixslijm methode” genoemd. Het komt erop neer dat je de eisprong vaststelt aan de hand van veranderingen in het cervixslijm. Als de eisprong voorbij is, wordt er geen cervixslijm meer aangemaakt. Officieel is dit een anticonceptie-methode, maar de methode wordt ook gebruikt als hulpmiddel om zwanger te worden.
Iedere dag bekijk je hoe het slijm eruit ziet, hoeveel het is, hoe het aanvoelt en hoe rekbaar het is. Op de dag van de eisprong merk je dat er erg veel helder, rekbaar slijm aanwezig is. Dit is een vruchtbare dag. De Billings-methode is een intensieve methode om een eisprong vast te stellen, waarbij je erg consequent moet zijn.
Advies: de ovulatie en zwanger worden
Wanneer je nog maar net bezig bent met proberen zwanger te worden, kun je het beste genieten van de voorpret. Te vroeg beginnen met ovulatietesten kan de pret behoorlijk bederven, waardoor het zwanger worden uiteindelijk alleen maar langer kan gaan duren.
Ben je al een tijdje bezig en heb je geen idee van je menstruatiecyclus? Begin dan met ovulatietesten. Op die manier kun je gemakkelijk en snel inzicht krijgen in de cyclus en gerichter “stappen” ondernemen. De andere methodes zijn vrij intensief en meer geschikt voor wanneer het écht niet lukt. Bedenk dat deze methodes erg veel tijd en discipline kosten.
Dit vind je misschien ook leuk
✓ De beste zwangerschapstesten, welke kies jij?
✓ Als zwanger worden niet lukt | Clomid, IVF, ICSI en IUI
✓ Gezond zwanger (worden) met OvaBalance

Hi, ik ben Nicole! Als moeder van 4 kinderen vind ik het geweldig om op zoek te gaan naar de beste producten voor (aanstaande) ouders. Wat begon als een hobby, is uitgegroeid tot dagelijks uren checken van de beste deals, beste producten en leukste items voor kinderen en hun ouders.