De beste oorlogsfilms | 14 van mijn favorieten

Oorlogsfilms

De beste oorlogsfilms, mijn favorieten. Netflix, Pathé Thuis, Videoland. Er zijn tegenwoordig allemaal streamingdiensten die zorgen voor urenlang kijkplezier. Ik deel een lijst met oorlogsfilms die je gezien moet hebben!

Pearl Harbor

In dit artikel over Pathé Thuis komt deze film ook voor. Pearl Harbor (uitgebracht in 2001) móet je gezien hebben. De film is al twintig jaar oud! Ik heb deze film al heel vaak gezien en af en toe bekijk ik hem nog steeds. Momenteel kun je hem huren (of kopen) via Pathé Thuis.

Ben Affleck, Josh Hartnett en Kate Beckinsale hebben de hoofdrollen in deze film en dat zorgt voor een groot succes. In de film zie je de liefde opbloeien tussen Rafe en Evelyn, maar Rafe “sterft” nadat hij uitgezonden wordt naar Duitsland. Ondertussen wordt Pearl Harbor gebombardeerd, waar Danny en Evelyn inmiddels gestationeerd zijn.

Veel meer wil ik niet over de film vertellen, zodat ik niet teveel verraad. Kijken dus! De film kun je hier vinden op Pathé Thuis. Je huurt hem al voor €2,99.

Midway

Midway lijkt wel een vervolg op Pearl Harbor. Ik schreef al eerder dat ik deze film écht heel goed vind! Pearl Harbor zal altijd op nummer 1 blijven staan, maar Midway komt ook echt in de buurt.

In deze film zie je hoe de Amerikanen een tegenaanval op Japan voorbereiden, naar aanleiding van de aanval op Pearl Harbor. Je ziet hoe Pearl Harbor gebombardeerd wordt en welke actie Amerika daarna neemt. De hoofdpersonen spelen het goed en het verhaal zit goed in elkaar. Niet zo zoetsappig als Pearl Harbor, wel een film vol actie die je moet zien!

Midway is te huur en te koop op Pathé Thuis.

Schindler’s List

Schindler’s List is een film van Steven Spielberg. Deze oscar-winnende film werd uitgebracht in 1993. De film is bijna helemaal in het zwart-wit. Ik vond dit nogal bijzonder, maar het went snel.

In eerste instantie is het Itzhak Stern die begint met het redden van de levens van vele Joden. Oskar Schindler doet niks, maar komt er uiteindelijk achter wat er gebeurt met alle Joden. Schindler koopt Joden om hen te laten werken in zijn fabriek én om hen te beschermen. Hij koopt ook een groep vrouwen, wie daardoor gered worden van de dood. Een aangrijpende film met een mooi verhaal, welke je momenteel op Netflix kunt kijken.

Saving Private Ryan

Ook Saving Private Ryan is een film geregiseerd door Steven Spielberg. Tom Hanks en Matt Damon spelen de hoofdrol. Twee toppers die voor een heel goede film zorgen! De film stamt uit 1998.

James Ryan en zijn drie broers zijn allemaal uitgezonden. Wanneer een van de broers omkomt, komen ze erachter dat er nog twee broers omgekomen zijn. James is de laatste van de vier en door een speciale regeling mag hij naar huis. Hij is echter gedropt in Frankrijk voor een missie.

Onderweg gebeuren er vreselijke dingen en wordt er meerdere keren gevraagd waarom het leven van een enkele soldaat zoveel waard is. Saving Private Ryan kun je gewoon bekijken op Netflix. Heb je geen abonnement? Huur hem dan voor €2,99 op Pathé Thuis.

American Sniper

Deze film gaat over een Navy SEAL scherpschutter. Chris Kyle is de meest dodelijke scherpschutter ooit. Hij is een belangrijke man in de geschiedenis, die streed tegen terrorisme na de aanslagen van 11 september 2001. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Bradley Cooper en Sienna Miller.

Clint Eastwoord is de regisseur van deze film. Je ziet in de film onder andere hoe Chris Kyle zijn leven als Navy SEAL probeert te combineren met het gezinsleven. Hoe verder je in de film komt, hoe meer je merkt wat een impact alle gebeurtenissen op hem maken. Een aanrader!

Ook American Sniper is nog steeds te bekijken op Netflix. Op Pathé Thuis kun je film huren voor €2,99.

Riphagen

De film Riphagen werd uitgebracht in 2016. Dries Riphagen is een Amsterdamse crimineel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij maakte jacht op Joodse onderduikers en sloot zich aan bij de Duitsers. Hij werd hierdoor erg rijk en dacht dat niemand hem iets kon maken.

Een verzetsstrijder (en tevens politieagent) wilt een stokje steken voor zijn activiteiten en doet er alles aan om hem te stoppen.

Ik ben normaal gesproken echt geen fan van Nederlandse films, maar dit is een te goede film om weg te laten uit mijn lijstje favorieten. Gewoon te bekijken op Netflix en Pathé Thuis. In 2017 is er ook nog een miniserie uitgebracht.

The Pianist

Een prachtig verhaal over een getalenteerde pianist die onder moet duiken. Tijdens een optreden wordt de locatie van de Poolse omroep gebombardeerd en beseft Wladyslaw Szpilman hoe ernstig de situatie is. De film vertelt hoe zijn leven er hierna uitziet.

Hij moet en zal overleven in de nieuwe samenleving en krijgt hulp van andere mensen. Wat mij vooral raakte, was dat het zo’n lieve man is, die geen vlieg kwaad doet. Wat een leed veroorzaken oorlogen toch. Een aanrader als je een film zoekt. Op Netflix is de film momenteel niet te streamen, maar je kunt hem hier vinden op Pathé Thuis.

The Boy in Striped Pajamas

Deze film is geweldig. Mooi, maar ook ontzettend verdrietig. Bruno speelt de hoofdrol. Hij is het zoontje van een SS’er, die gepromoveerd wordt tot commandant van het concentratiekamp Auschwitz.

Het gezin verhuist en Bruno (en zijn zus Gretel) missen hun vriendjes en vriendinnetjes. Het gezin heeft een Joodse bediende, die eigenlijk arts is. Hij wordt niet goed behandeld. Bruno snapt daar niets van. Hij is wat eenzaam en gaat opzoek naar vriendjes.

In de “achtertuin” is een “boerderij” waar mensen lopen en dat is natuurlijk erg interessant. Je ziet hoe er een vriendschap ontstaat tussen Bruno en een Joods gevangen kind. De gevangenen dragen verplicht gestreepte uniformen.

Ik durf verder niet veel te schrijven over de film, omdat ik bang ben dat ik belangrijke details zal verraden. Wil je een goede film zien? Kijk deze dan zeker! Jammer genoeg kun je hem niet op Netflix vinden, wel op Pathé. Overigens onbegrijpelijk dat deze film op plek 66 staat.

Fury

Oorlogsfilms met Brad Pitt, daar zeg ik sowieso geen nee tegen. Het is april 1945 en een paar soldaten worden op een erg gevaarlijke missie gestuurd. Zij moeten in de kern van Nazi Duitsland binnendringen, maar zijn hoe dan ook in de minderheid.

Als je van plan bent om deze film te kijken, moet je niet vies zijn van wat bloed en losse stukjes vlees. Al vrij snel zie je een half gezicht in een tank hangen. Deze film is wel een “must-see”! Hij heeft ooit op Netflix gestaan, maar momenteel is hij niet te vinden. Op Pathé kun je hem huren.

Hacksaw Ridge

Mel Gibson is de regisseur van deze film. Ik zag hem voor het eerst in de bioscoop. Desmond Doss is een vrij bijzondere verschijning en ook geen type om een soldaat te zijn. Zijn vader is een dronkelap en zijn moeder laat zich slaan. Desmond vindt geweld vreselijk.

Desmond besluit al snel dat hij zijn land wilt gaan dienen, maar dan wel als hospik. Hij geeft al snel aan dat hij géén wapen wilt dragen tijdens de militaire opleiding en dat komt niet goed over bij de andere soldaten.

Uiteindelijk neemt Desmond Doss wel deel aan de oorlog en redt veel van zijn medesoldaten. De uiteindelijke oorlog zorgt voor mooie scénes.

Bekijk Hacksaw Ridge hier op Pathé Thuis voor €2,99.

Braveheart

Ik heb deze film ontelbare keren gekeken. Mel Gibson is sowieso één van mijn favoriete (oudere) acteurs. Zijn films stellen (bijna) nooit teleur. Braveheart is een film uit 1995 en scoort een 8,3 op IMDB.

Mel Gibson speelt William Wallace, in het einde van de dertiende eeuw. Hij is Schots en rebels. Toen hij nog maar een klein kind was, was hij getuige van de moord op zijn vader en broer, tijdens een poging om Schotland te bevrijden.

Als er weer een dierbare sterft, zoekt hij lotgenoten en begint een leger. Dit lijkt in het begin nergens op, maar het leger wordt steeds sterker en beter. Mooie scénes, goed in elkaar gezet en een prachtig verhaal. Kijken! Op Pathé voor €2,99.

Black Hawk Down

Deze 2 uur en 24 minuten uit 2001 zorgt voor genoeg actie. Een missie loopt volledig mis. Het was simpel: binnen een uur moest de klus geklaard zijn. Uiteindelijk worden er meerdere helikopters neergehaald en duurt het 15 uur.

Josh Hartnett speelt zijn rol weer geweldig. De missie: 2 Somalische spionnen ontvoeren en zo snel mogelijk weer terug. Doordat de helikopters neergeschoten zijn, moet een groep terug lopen. Bekijk de film op Pathé.

Dunkirk

Dunkirk is een goede film uit 2017. Er gebeuren zoveel dingen, dat het bijna onmogelijk is om een beschrijving te maken, zonder iets te verraden. Het speelt zich af op de zee, in de lucht en op de pier.

De film zelf gaat over de evacuatie van de British Expeditionary Force. Zij moeten gered worden van het strand bij Duinkerke, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Operatie Dynamo (zoals deze evacuatie genoemd werd) vond plaats tussen 26 mei en 4 juni 1940. Dit was dus aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Ook deze film kun je huren via Pathé Thuis.

Der Untergang

Hitler wilt Berlijn niet verlaten en is met zijn vrouw Eva en zijn handlangers in een bunker onder Berlijn. Hij is net 56 jaar geworden en heeft zijn verjaardag gevierd.

De situatie is uitzichtloos voor hem en je ziet de laatste dagen van zijn heerschappij. Berlijn is inmiddels omringd en dit heeft voor burgerslachtoffers gezorgd. De zwaar gewone soldaten zitten ook in de bunkers, maar er is geen verpleging en ook medicijnen ontbreken. Der Untergang is te streamen via Netflix.

Relevante artikelen

Scroll naar boven