Het coronavirus (COVID-19) is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Als je dan ook nog eens zwanger of net bevallen bent, is dat geen pretje. COVID-19 en zwangerschap: Waar moet je op letten? Is dit virus extra gevaarlijk voor zwangere vrouwen? Lees het hier!
Update december 2021
Inmiddels zijn we in de laatste maand van het jaar 2021 aangekomen en is de coronacrisis nog volop aan de gang! De laatste dagen hoor je steeds vaker dat zwangere vrouwen heel ziek in het ziekenhuis terecht komen. Het kabinet benadrukt dat het erg belangrijk is om de basisregels na te leven: was je handen, houd 1,5 meter afstand en blijf thuis wanneer je klachten hebt.
Corona-pandemie a la 2021
De corona-pandemie houdt de hele wereld al ruim een jaar bezig. De maatregelen worden continu aangescherpt en onze vrijheid is beperkt. Het virus is erg vervelend, maar nog net iets vervelender wanneer je zwanger bent! Ook wanneer je op het eind van je zwangerschap aan bent gekomen, kun je jezelf best wel wat zorgen maken.
Je maakt je druk om de gezondheid van je kindje en van jezelf. Wat kan allemaal wel? Waar moet je (extra) goed op letten wanneer je zwanger bent?
Is COVID-19 extra gevaarlijk voor zwangeren?
Tot nu toe (maart 2021) is bekend dat het coronavirus niet zorgt voor een verhoogde kans op aangeboren afwijkingen of een miskraam. Dat is dus al een zorg minder. Ook verloopt de ziekte bij zwangere vrouwen hetzelfde als bij personen die niet in verwachting zijn van een kindje. Je hebt ook geen grotere kans om het coronavirus op te lopen, wanneer je zwanger bent.
Vanaf 28 weken wordt het serieuzer
Omdat de longen van een zwangere vrouw minder ruimte krijgen door het groeien van de buik (na 28 weken), kan het coronavirus ernstiger verlopen. Dit is overigens ook het geval wanneer je een “normale longontsteking” zou oplopen bijvoorbeeld.
Besmet en hoge koorts | COVID-19 en Zwangerschap
Wanneer je besmet bent met het COVID-19 virus als zwangere vrouw, moet je natuurlijk extra goed op jouw gezondheid letten. Bij het virus komt meestal hoge koorts voor. Door hoge koorts kunnen weeën ontstaan en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als je hoge koorts hebt, dan moet je zeker contact opnemen met jouw huisarts of de verloskundige.

Werken | COVID-19 en Zwangerschap
Meestal worden er op de werkvloer genoeg maatregelen getroffen. Denk aan spatschermen, looproutes en het dragen mondkapjes. In veel bedrijven zijn er speciale regels voor zwangere vrouwen. Je kunt dit op je werk navragen. Vaak is dit beter geregeld in zorgberoepen, dan in andere beroepen.
Voorzorgsmaatregelen | COVID-19 en Zwangerschap
Voor alle zwangeren gelden de normale voorzorgsmaatregelen. Denk hierbij aan het vermijden van druktes, de 1,5 meter afstand houden, hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog en vaak de handen grondig wassen.
Ik zie vaak zwangere vrouwen in de winkel met mondkapjes en handschoenen. Dit is geen verplichte maatregel, maar voor een zwangere vrouw vind ik dit wel een goede tip! Let wel op dat je jouw mond/gezicht niet aanraakt, als het mondkapje irriteert. Het advies is ook: eerst handen wassen thuis, daarna het mondkapje af doen.

Persoonlijk zou ik het bezoek aan bijvoorbeeld terrasjes of pretparken uitstellen. Op alle plekken waar veel mensen zijn is de kans op besmetting groter.
Klachten COVID-19 en Zwangerschap
Voor zover bekend verloopt de ziekte bij zwangere vrouwen dus hetzelfde als bij niet-zwangere vrouwen. Ben je verkouden of benauwd? Moet je veel hoesten en heb je verhoging of koorts? En heb je minder of geen reukvermogen? Dan is het tijd om aan de bel te trekken. Better safe than sorry in dit geval.
Borstvoeding geven tijdens besmetting
Omdat borstvoeding veel goede anti-stoffen bevat, bevelen artsen het geven van borstvoeding aan. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat de moeder goed haar handen wast en een mondkapje draagt. Er is nog niet aangetoond dat borstvoeding een rol speelt in het besmetten van de baby. Er is inmiddels wel onderzocht of het virus zich bevond in de moedermelk en dit was niet het geval.
Bij het afkolven van moedermelk moet er worden gezorgd voor een perfecte hygiëne. Het is dan zaak om de kolf en eventuele hulpmiddelen grondig en hygiënisch schoon te maken. Het is namelijk wel mogelijk om de besmetting via de handen over te brengen.
Bevallen tijdens een besmetting
De bevalling begint. Heb je op dat moment een besmetting opgelopen? Dan krijg je het advies om in het ziekenhuis te bevallen. Dit geldt niet wanneer je gaat bevallen en de besmetting is langer dan 14 dagen geleden vastgesteld.
In het ziekenhuis kunnen de artsen de baby in de gaten houden met behulp van een CTG. Omdat de ziekte nog relatief nieuw is, willen ze geen risico’s nemen.
Heb je al een inleiding of keizersnede op de planning staan? Dan kan men besluiten om de afspraak te verzetten. Als dit niet lukt, in verband met weeën bijvoorbeeld, word je opgenomen in een geïsoleerde kamer. Vaak mag je in het ziekenhuis ook maar één of twee personen meenemen.
Kraambezoek | COVID-19 en Zwangerschap
Wat een leuke tijd hoort te zijn, is nu niet zo vanzelfsprekend meer.
Dit is best vervelend tijdens het zwanger zijn in “corona-tijd”. Het inplannen van kraambezoek wordt al enige maanden afgeraden om nieuwe besmettingen tegen te gaan. Je kunt er creatief mee omgaan! Plan een (k)raambezoek of plan bezoek klein in en neem ze mee naar de tuin. Als je gepaste afstand kunt houden, is er weinig aan de hand.
Besmette baby, levensgevaarlijk?
Tot nu toe is bekend dat baby’s niet heel ziek worden door het virus. Vooral oudere mensen of mensen met onderliggende ziektes zijn ernstig ziek of overlijden. Toch is er nog te weinig bekend over het virus en zou ik ten alle tijden het zekere voor het onzekere nemen.
Kinkhoestvaccinatie 22 weken
Wanneer je 22 weken zwanger bent, kun je de kinkhoestvaccinatie halen. Ik heb zelf helemaal geen ervaring met deze prik, omdat hij relatief nieuw is. Tijdens mijn laatste zwangerschap bestond dit nog niet. De discussie wel/niet vaccineren ga ik hier niet aan, maar de artsen raden aan om de vaccinatie wel te halen. Mits je natuurlijk gezond bent en geen klachten hebt. Heb je die wel? Geef dit dan door, zodat je een nieuwe afspraak kunt maken.
De corona-app | COVID-19 en Zwangerschap
UPDATE 2021: inmiddels is de CoronaMelder al een tijd geleden in werking gesteld. De app is dus gewoon te downloaden/gebruiken.
De verwachting is dat de app “CoronaMelder” op 1 september 2020 gelanceerd gaat worden. Vanaf vandaag (17 augustus 2020) is hij al te downloaden en te testen voor de regio’s: Drenthe, Gelderland-Zuid, Twente, IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland.
De app stuurt een melding naar alle personen die in de omgeving zijn geweest van iemand die besmet is met COVID-19. Je krijgt dan ook advies. Op die manier wordt het risico lager om andere mensen te besmetten.
Via bluetooth herkent de telefoon andere telefoons. Er is veel kritiek op de app (geweest) omwille van de privacy. De app weet echter niet waar je bent en wie je bent. Als je besmet bent, kun je dat doorgeven in de CoronaMelder-app en dan zal er een bericht uitgaan naar de mensen met wie je in contact bent gekomen.
Verplichting tot gebruik app?
De CoronaMelder is niet verplicht. Zowel de overheid als bijvoorbeeld de werkgever mag jou niet verplichten om de app te installeren. Wanneer je zwanger bent, is het wel verstandig om de app te downloaden. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.
Voor actuele informatie omtrent COVID-19 kun je kijken op de website van het RIVM.
Lees ook:

Hi, ik ben Nicole! Als moeder van 4 kinderen vind ik het geweldig om op zoek te gaan naar de beste producten voor (aanstaande) ouders. Wat begon als een hobby, is uitgegroeid tot dagelijks uren checken van de beste deals, beste producten en leukste items voor kinderen en hun ouders.