Coronavaccin en zwanger | hoe zit het nu echt?

coronavaccin en zwanger

Coronavaccin en zwanger, wat zijn tot nu toe de feiten? Heeft het coronavaccin gevolgen voor de gezondheid van je ongeboren kindje? Kun je beter wachten met zwanger worden (kinderwens) als je gevaccineerd bent? Lees in dit artikel de meest recente informatie over het coronavaccin tijdens je zwangerschap of kinderwens.

Laatste update: februari 2021

Disclaimer: raadpleeg altijd je behandelend arts voordat je overgaat tot vaccineren. De zorgprofessional is de enige persoon die een passend advies per vrouw kan geven. Onderstaande informatie gaat over de vaccins van Moderna en Pfizer.

Zwangerschap en vaccinaties

Tijdens de zwangerschap kun je meerdere vaccinaties krijgen die allen veilig zijn. Al ruim zestig jaar lang krijgen zwangere vrouwen vaccinaties toegediend, die hen bescherming biedt tegen allerlei ziektes. Eén van de meest bekende inentingen is de 22-wekenprik. Deze prik zorgt voor bescherming tegen kinkhoest. Er is een wetenschappelijk onderzoek geweest die aangeeft dat deze vaccinatie veilig is.

De 22-wekenprik zorgt voor bescherming tegen kinkhoest bij moeder én baby. De eerste maanden van zijn leventje is je kindje dus beschermd tegen kinkhoest.

Wat is het coronavaccin?

De klassieke vaccinaties (van vroeger) bevatten een verzwakte ziekteverwekker, waar je lichaam op reageert door antistoffen aan te maken. Dat is nu anders. Het coronavaccin zorgt ervoor dat het lichaam eiwitten gaat maken, die hetzelfde karakter hebben als het coronavirus. Je kunt dit zien als een beetje informatie van het coronavirus, maar dan niet-levend.

Je afweersysteem reageert op deze eiwitten en begint met het aanmaken van antistoffen. Deze stoffen beschermen je lichaam tegen ziekteverwekkers. Door jezelf te laten vaccineren, maak je dus antistoffen aan, maar wordt je niet erg ziek.

Wanneer je besmet raakt met COVID-19 ná de vaccinatie, heeft je lichaam afweer opgebouwd en het virus wordt direct aangevallen. De kans dat je nog ziek wordt is dan erg klein.

Coronavaccin en zwanger | veilig of niet?

Op dit moment (februari 2021) zijn de meningen verdeeld over het coronavaccin en zwangerschap. Er wordt nog steeds aangeraden om te wachten met het coronavaccin wanneer je een gezonde, zwangere vrouw bent. Er is nog niet genoeg informatie verzameld over het vaccin en eventuele schadelijke gevolgen voor de ongeboren baby. Europa wilt het liefst zoveel mogelijk gegevens verzamelen en dan pas een conclusie trekken.

Wanneer je gezondheidsproblemen (hart- en of longproblemen) hebt, heb je ook automatisch een hogere kans om ernstig ziek te worden na een besmetting met COVID-19. De voordelen kunnen dan groter zijn dan de nadelen.

Ook wanneer je in een verpleeghuis, ziekenhuis of ander zorgberoep werkt, wordt geadviseerd om jezelf te laten vaccineren.

De laatste week zijn er in de media verschillende berichten gedeeld. Zo is bekend geworden dat de Verenigde Staten zwangere vrouwen gewoon laat vaccineren en dat dit als veilig wordt beschouwd. Ook verschillende Belgische zorgprofessionals (gynaecologen e.d.) laten van zich horen. Lees hieronder meer.

Verenigde Staten vaccineren zwangere vrouwen

In de Verenigde Staten zijn er inmiddels 9000 zwangere vrouwen gevaccineerd met het Pfizervaccin. Verder werden er ook nog eens 8500 gevaccineerd met het Modernavaccin. Ter informatie: dit zijn de vaccins die gebruikt worden voor het zorgpersoneel. Deze vaccinaties zijn de boeken ingegaan als “veilig”.

Verschillende Belgische gynaecologen vinden dat we meer moeten kijken naar de Verenigde Staten. In Europa wilt men meer gegevens afwachten en meer studies doen en is men dus een stuk voorzichtiger. Op basis van de samenstelling zou direct al duidelijk zijn geweest dat het coronavaccin zwanger is voor zwangere vrouwen.

Conclusie januari 2021: het RIVM raadt het coronavaccin nog steeds af voor gezonde, zwangere vrouwen. Vrouwen met onderliggende ziekten/gezondheidsproblemen wordt wel aangeraden om zichzelf te laten inenten.

Inenting melden

Besluit je jezelf te laten inenten met het coronavaccin tijdens de zwangerschap? Dan wordt gevraagd of je dit wilt melden bij het centrum Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen (Lareb). Dit centrum onderzoekt de veiligheid van geneesmiddelen en vaccinaties tijdens de zwangerschap.

Coronavaccin zwanger & angsten

Zwangere vrouwen zijn best huiverig voor vaccinaties tijdens de zwangerschap en hebben vaak ook nog twijfels over de vaccins tegen COVID-19. Het coronavaccin is in een zeer korte tijd ontwikkeld, waardoor veel mensen vraagtekens plaatsen bij het vaccin.

De coronacrisis gaat de hele wereld over, waardoor iedereen samenwerkt. Natuurlijk wordt er ook gebruikgemaakt van eerdere kennis, zodat coronavaccins sneller goedgekeurd kunnen worden. Ieder nieuw vaccin doet stof opwaaien. Sommige mensen vrezen voor een verandering in het DNA, wat natuurlijk niet het geval is. Toch zijn er genoeg complottheorieën de wereld in geholpen in het afgelopen jaar.

Verder is het ook belangrijk om te weten dat het niet gaat om een levend vaccin. Je krijgt dus geen corona door de vaccinatie en na de inenting gaat je lichaam ook geen levend virus maken.

Coronavaccin zwanger | soorten vaccins

In Nederland zijn er drie soorten coronavaccins die gebruikt worden/gaan worden. Meerdere farmaceutische bedrijven werken momenteel aan het coronavaccin, omdat er ontzettend veel vaccins nodig zijn op korte termijn. Deze vaccins zijn nog niet allemaal goedgekeurd.

AstraZeneca

Dit vaccin wordt in Nederland nog niet gebruikt, omdat dit coronavaccin nog niet is goedgekeurd. AstraZeneca zal worden gebruikt voor gezonde mensen onder de zestig jaar. Momenteel (5 februari) is er wel een positief advies gegeven. Als de Europese Commissie het advies overneemt, mag dit vaccin gebruikt worden in de Europese Unie bij mensen vanaf 18 jaar.

Let op! AstraZeneca is niét goedgekeurd voor kinderen, omdat er geen duidelijkheid is over de veiligheid en werkzaamheid bij kinderen. De klinische studies hebben zwangere vrouwen uitgesloten, waardoor er geen zicht is op de veiligheid.

Pfizer BioNTech

De Pfizer vaccinatie bestaat uit twee prikken. Drie weken na de eerste vaccinatie moet je terugkomen voor de tweede prik. Wanneer je de laatste prik hebt gehad, ben je na een week beschermd. Er zijn inmiddels onderzoeken geweest, die aantonen dat er van de 100 mensen na een inenting nog maar 5 ziek worden.

Pfizer wordt niet afgeraden voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en vrouwen met een kinderwens. Het is verstandig om in ieder geval twee maanden te wachten met een zwangerschap na de vaccinatie.

Deze adviezen worden vaker gegeven wanneer er nog te weinig informatie is over een medicijn. Verder is er ook nog (te) weinig onderzoek gedaan naar dit vaccin en kinderen onder de 16.

Moderna

Bij het Moderna vaccin wordt er ook gebruik gemaakt van twee prikken. De tweede prik krijg je vier weken na de eerste. Zo’n twee weken ná de tweede prik ben je pas goed beschermd. Bij dieren zijn er geen aanwijzingen geconstateerd dat het vaccin schadelijk is tijdens een zwangerschap.

Er wordt geadviseerd om zwangere vrouwen alleen te laten vaccineren met Moderna wanneer de voordelen écht opwegen tegen de eventuele risico’s.

Antistoffen baby na coronavaccin zwangerschap

Iedere pasgeboren baby heeft antistoffen gekregen van zijn moeder via de placenta. Hierdoor zijn baby’s tegen infectieziekten bescherm in de eerste maanden van hun leven. Een aantal maanden na de geboorte verdwijnen de antistoffen weer. Waarschijnlijk is dit ook het geval bij de antistoffen van het coronavaccin. Ook dit is nog niet onderzocht, maar het wordt verwacht.

Ben je al bevallen en geef je borstvoeding? Volgens het RIVM zijn er geen aanwijzingen dat het coronavaccin in de moedermelk terechtkomt.

Na de vaccinatie

Veel mensen denken, onterecht, dat je weer “normaal” kunt gaan leven wanneer je gevaccineerd bent. Jammer genoeg is dit niet het geval. Andere mensen kunnen jou besmetten, waardoor jij besmettelijk bent voor anderen. Ondanks dat jij waarschijnlijk niet ziek wordt door de besmetting, kun je anderen wel in gevaar brengen.

Het advies is dan ook om jezelf aan de huidige coronamaatregelen te houden, ook na de vaccinatie. Houd afstand tot anderen, schud geen handen, was je handen regelmatig enzovoort.

Coronavaccin en zwanger worden | kinderwens

Het RIVM geeft aan dat de vruchtbaarheid niet beïnvloedt wordt door het coronavaccin. Ben je bezig met vruchtbaarheidsbehandelingen? Dan moet de gynaecoloog bepalen wat het meest geschikte moment is voor de vaccinatie.

Heb je een kinderwens of ben je bezig met een vruchtbaarheidsbehandeling? Dan is er geen bezwaar tegen vaccineren. Toch wordt er wel afgeraden om binnen 2 maanden zwanger te worden. Latere studies moeten meer duidelijkheid/bevestiging geven over dit onderwerp.

De meningen zijn verdeeld. Diederik Gommers, IC-arts, zegt dat het beter is om een zwangerschap uit te stellen tot ná de vaccins. Je hebt immers minder longinhoud tijdens de zwangerschap, waardoor je sneller met je ademinghaling in de problemen kunt komen.

Thuis testen op corona – spoedtest

Ben je op zoek naar een Corona spoedtest / COVID spoedtest / Spoed PCR test? Onderstaand bedrijf verzorgt sneltesten inclusief een testresultaat dat is goedgekeurd door de Rijksoverheid. Deze worden ook gebruikt door het GGD.

De testen worden afgenomen door een BIC-geregistreerd arts en duurt ongeveer 5 minuten. Binnen 15 tot 60 minuten krijg je per e-mail de testresultaten. De test wordt nasaal afgenomen, oftewel via de neus.

Het bedrijf werkt onder andere samen met: Politie, Koninklijke Landmacht, Boeing en DHL. Momenteel zijn er twee testlocaties beschikbaar, in Bunnik en Schiphol. Handig, bij het vliegveld! Bekijk op deze pagina meer informatie over de snelle PCR testen.

Lees ook:

Scroll naar boven