Cordring bestellen? Lees hier meer info en bekijk de beste!

cordring

Normaal gesproken wordt er door de verloskundige of gynaecoloog een navelklem gebruikt voor het afnavelen na de geboorte. Tegenwoordig kiezen steeds meer ouders voor het gebruiken van een cordring (ook wel navelring genoemd) als milieuvriendelijk alternatief voor de plastic navelklem. Wat is een cordring en waar kun je deze kopen? Je leest alles wat je moet weten over de cordring in dit artikel!

Wat is een cordring of navelring?

Wist je dat er vroeger vaak een veter werd gebruikt om de navelstreng af te klemmen (afnavelen)? Niet iedereen vond dit even hygiënisch en vanaf de jaren 80 werd de navelklem gebruikt. We kennen hem (bijna) allemaal wel: zo’n grote, plastic klem in de kleur blauw of wit. Sinds een paar jaar wordt er vaak gebruikt gemaakt van een cordring: een klein rubberen ringetje dat je om de navelstreng kunt schuiven. De navelstreng wordt afgeklemd en daarna doorgeknipt.

Een belangrijke reden om te kiezen voor een cordring is het materiaal: de ringen zijn gemaakt van natuurrubber en dus een stuk beter voor het milieu. Daarnaast is een cordring ook zeer licht en bijna niet te zien. Dit is fijn, want een pasgeboren baby omkleden met zo’n grote, plastic navelklem is nogal een dingetje voor de meeste ouders. Vergeet vooral ook niet het comfort voor je kindje, want een cordring zit een stuk prettiger dan een harde navelklem.

Cordring vs navelklem

In de standaard kraampakketten vind je nog steeds een plastic navelklem. Je kunt ervoor kiezen om een natuurlijk kraampakket aan te schaffen van bijvoorbeeld Dalalou (BOL.com), zodat je meteen een milieuvriendelijke cordring in huis hebt. Wil je geen uitgebreid kraampakket bestellen maar wel een navelring? Dan kun je deze uiteraard ook gewoon los aanschaffen. Een cordring biedt vele voordelen ten opzichte van een plastic navelklem.

Ten eerste is een cordring van milieuvriendelijk materiaal gemaakt, zodat je een kleinere ecologische voetafdruk achterlaat. Men is zich er steeds meer van bewust dat we vriendelijk met de aarde om moeten gaan en alle kleine beetjes helpen. Een andere belangrijke reden om te kiezen voor een cordring is het comfort voor je kindje. Weg met zo’n grote, plastic navelklem! Je kindje zal een cordring niet voelen en dat is wel anders bij het gebruik van een navelklem. Een navelring blijft niet haken achter de kleding van je kersverse baby en dat is erg fijn!

Wist je dat de kans op ontstekingen kleiner is wanneer je gebruikmaakt van een cordring? Dat is natuurlijk ook een fijn voordeel! Zo’n navelring blijft nergens achter hangen en houdt de navel van je kindje mooi en gezond. Wil je graag een duurzaam alternatief voor de navelklem? Dan kies je voor een cordring voor je baby.

Kraampakket met cordring

Het liefst haal je natuurlijk alles in één koop in huis, zodat je klaar bent voor de bevalling. De meeste standaard kraampakketten bevatten een plastic navelklem, maar je kunt ook kiezen voor een natuurlijk kraampakket. In natuurlijke pakketten vind je allerlei producten voor tijdens- en na de bevalling, welke een stuk duurzamer zijn dan klassieke kraampakketten. Een klein nadeel is de prijs van deze pakketten, want je betaalt vaak net iets meer.

Hierboven zie je het populaire, natuurlijke kraampakket van het merk Dalalou. Je kunt van deze aanbieder twee verschillende kraampakketten aanschaffen: het Natuurlijk Kraampakket & het Natuurlijk Kraampakket Luxe. Er is ook een apart pakket voor tijdens de kraamtijd verkrijgbaar, welke vaak als cadeautje gegeven wordt. In beide pakketten vind je duurzame kraamproducten én natuurlijk de cordring.

Duurzaam kraampakket met Cetro cordring

Natalis is een grote naam op het gebied van kraampakketten en de kans is groot dat je het merk kent. Voor de fans van duurzame producten hebben we goed nieuws, want je kunt tegenwoordig ook een natuurlijk kraampakket aanschaffen van Natalis! In dit pakket zit een wasbare onderlegger (matrasbeschermer), welke tot wel 300 keer gewassen kan worden! Hierdoor heb je lang plezier van de beschermer en kun je hem zelfs bij een evt. volgende zwangerschap gebruiken.

In het kraampakket vind je verder de Cetro cordring (zonder latex), Natalis alcohol (70%, dierproefvrij, op natuurlijke wijze verkregen), Natalis handgel, Bel Nature zigzag watten van biologisch katoen, Natracare kraamverband van biologisch katoen, Natracare super maandverband van biologisch katoen (plasticvrij), wasbare stretchbroekjes die gewassen mogen worden op 60 graden, eco onderleggers van 60x90cm en Natalis wondkompressen van 10x10cm.

Cordring latexvrij

Sommige ouders zijn overgevoelig voor latex en dan is een cordring van natuurrubber niet fijn. De eerste weken heb je veel huid-op-huid contact met je kindje, waardoor je zelf kan reageren op de latex in de ring. Als je weet dat je overgevoelig bent voor latex, kun je kiezen voor een latexvrije cordring. Een klein nadeel is dat de latex-vrije navelring iets stugger aan te brengen is, maar de verloskundige weet hier zeker wel raad mee.

Dalalou biedt latexvrije cordrings aan in het natuurlijk kraampakket. Wanneer je zo’n kraampakket gaat bestellen via BOL.com (dat kan hier!), kun je bij de bestelling aangeven dat je graag een latexvrije variant wilt ontvangen.

Hoe werkt een cordring?

Wanneer je een cordring hebt besteld, krijg je hier altijd een gebruiksaanwijzing bij. Veel ouders kiezen er tegenwoordig voor om te wachten tot de navelstreng uitgeklopt is, voordat ze deze doorknippen. Wanneer de navelstreng uitgeklopt is, wordt hij afgeklemd door de verloskundige. Daarna wordt de navelstreng doorgeknipt en schuift ze de ring over de navelstreng. Deze ring sluit de navelstreng helemaal af en je kunt het handvat nu afknippen. Hierna blijft er alleen een klein ringetje over.

Waar kun je een cordring kopen?

We schreven het al eerder: een cordring zit niet in het standaard kraampakket. Kies je voor een natuurlijk kraampakket? Dan vind je daar wel een cordring in. Een andere optie is het online bestellen van de ring óf een navelring vragen aan de verloskundigenpraktijk. Veel praktijken bieden deze cordrings voor een paar euro aan!

Relevante artikelen

Scroll naar boven