checklist zwangerschap

Checklist zwangerschap : dit moet je regelen

Op het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent, heb je wel duizend vragen. Wanneer moet je een afspraak maken bij de verloskundige? Moet je eerst de dokter bellen? Hoe zit het met mijn zorgverzekering en welke prenatale onderzoeken zijn er allemaal? Lees hier dé Checklist Zwangerschap, zodat je niks vergeet!

Aanmelden bij de verloskundige

Tegenwoordig hoef je niet eerst meer naar de dokter om vast te stellen dat je zwanger bent. Heb je een positieve zwangerschapstest? Dan kun je rechtstreeks naar de verloskundige bellen. Zij zullen een intakegesprek inplannen, waarbij je meestal ook direct een “vitaliteitsecho” krijgt.

Tijdens de vitaliteitsecho bekijkt de verloskundige of echoscopist of er een levende vrucht in de baarmoeder aanwezig is. Ze bekijken of het hartje klopt, of het vruchtje op de juiste plaats ingenesteld is en of er eventuele afwijkingen in de baarmoeder aanwezig zijn. Meer informatie over echo’s en onderzoeken volgt later.

Tip: schrijf de datum op van de eerste dag van jouw laatste menstruatie. Hier vraagt de verloskundige naar en zo kunnen ze via een echo bekijken of dat klopt met de zwangerschapsduur op de echo.

Update februari 2021: er zijn speciale coronamaatregelen in werking gesteld. Tijdens een bezoek aan de verloskundigenpraktijk wordt gevraagd om een mondkapje te dragen. Voor de actuele coronamaatregelen kun je de website van het RIVM óf de website van je verloskundige in de gaten houden.

checklist zwangerschap

Erkenning ongeboren vrucht

Als je niet getrouwd bent, is het zaak om het ongeboren kindje te laten erkennen door de aanstaande vader. Dit kan kosteloos bij jouw gemeente. Bekijk op de website van jouw gemeente wat je nodig hebt voor de aanvraag. Op dat moment besluit je ook welke achternaam het ongeboren kind krijgt.

Let erop dat de vader niet automatisch het ouderlijk gezag krijgt over het ongeboren kindje. Na de geboorte kun je het ouderlijk gezag online aanvragen bij de rechtbank. Dit kan ook per post.


Foliumzuur slikken

Was je al bezig met zwanger worden? Dan ben je vast al begonnen aan het slikken van foliumzuur. Doe je dit nog niet? Begin er dan direct mee. Het beste is om vier weken voor een eventuele bevruchting mee te beginnen. Foliumzuur kun je hier bestellen. Je kunt ook kiezen voor een compleet supplement tijdens de zwangerschap, zoals Davitamon Compleet Zwanger. Deze kun je hier vinden.

Extra foliumzuur slikken verkleint de kans op afwijkingen bij jouw ongeboren kindje en ondersteunt je kindje bij zijn ontwikkeling en groei. Ook vitamine D wordt aangeraden.


Gezondheidsadviezen | checklist zwangerschap

Er zijn vele adviezen voor zwangere vrouwen, zo ook voor voeding. Verdiep jezelf in wat je wel en niet mag eten. Ook worden bepaalde dingen afgeraden. Denk aan: röntgenfoto’s die schadelijk kunnen zijn, het stoppen met roken, drank en/of drugs, het eten van rauw vlees enzovoort. Hier volgt later nog een aparte post over. Zorg er voor dat je gezond eet! Ook zijn aanvullende voedingssupplementen een prima idee.

Bekijk hier de beste boeken met voedingsadviezen voor zwangere vrouwen.

checklist zwangerschap

Kraamzorg aanvragen

Wist je dat het belangrijk is om je ruim op tijd in te schrijven voor kraamzorg? De meeste kraamzorginstanties hebben het liefst dat je jezelf voor de 14 weken zwangerschap inschrijft. In verband met de planning en de garantie op kraamzorg na je bevalling is het dus handig om jezelf hier alvast in te verdiepen.

Er zijn per regio verschillende kraamcentra. Meestal krijg je van de verloskundige een folder van verschillende kraamzorginstanties in jouw regio.


Babyuitzet | checklist zwangerschap

Let bij het aanschaffen van een babyuitzet goed op. Veel babyuitzet lijsten zijn namelijk hartstikke commercieel ingericht! Als (nieuwe) ouder heb je waarschijnlijk geen idee wat je nu echt nodig hebt voor je kindje. Bekijk dit artikel en je weet direct wat je zéker nodig hebt en wat niet.


Geboortekaartjes , soms zelfs gratis!

Een geboortekaartje is in Nederland heel normaal. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel websites die allerlei mogelijkheden aanbieden op het gebied van geboortekaartjes. Vaak kun je de kaartjes tot op de laatste detail zelf ontwerpen en dat kan leuk zijn! Je kunt natuurlijk ook een kant-en-klaar kaartje uitkiezen.

Tip: bij Kaartje2go maak je érg leuke en betaalbare geboortekaartjes. Je kunt ook kiezen uit standaard layouts en de kaartjes verder aanpassen naar jouw wens. Ook leuk: beval je op de uitgerekende datum? Dan krijg je de geboortekaartjes helemaal gratis! Bekijk de geboortekaartjes van Kaartje2go hier!


Verzekeringen bekijken | checklist zwangerschap

De basiszorgverzekering is in Nederland qua vergoedingen hetzelfde. Bij een zwangerschap, bevalling en kraamperiode komen veel kosten kijken. Niet alle kosten worden gedekt door de basiszorgverzekering, dus kan het verstandig zijn om je zorgverzekering hierop aan te passen.

In november kun je weer overstappen. Het is verstandig om per zorgverzekeraar een aantal vergoedingen te vergelijken, zoals: kraamzorg (eigen bijdrage), prenataal onderzoek, (pret)echografie, lactatiedeskundige zorg en bijvoorbeeld anticonceptie ná de geboorte. Ook betaal je voor een niet-medische bevalling in het ziekenhuis een eigen bijdrage. Sommige zorgverzekeraars bieden een vergoeding voor deze kosten in aanvullende pakketten.

Lees ook mijn artikel: Zorgverzekering & zwangerschap. Voorkom onnodige kosten waar je jezelf tegen kunt verzekeren!


Kinderopvang | checklist zwangerschap

In Nederland hebben moeders 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Wil je na de geboorte van je kindje blijven werken? Dan is het verstandig om je kleintje alvast in te schrijven voor het kinderdagverblijf. Bij de meeste creches zijn er lange wachtlijsten! Veel vrouwen zijn zich hier niet van bewust en schrijven hun kindje te laat in. Voorkom dat je geen plekje hebt bij de kinderopvang en schrijf je kindje zo snel mogelijk in.

Tip: de kosten voor de kinderopvang worden (deels) opgevangen door de overheid. Soms kom je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Op de website van de Belastingdienst kun je de voorwaarden bekijken.


Werk en zwangerschap | checklist zwangerschap

Je bent verplicht om je werkgever uiterlijk drie weken vóór je zwangerschapsverlof door te geven dat je zwanger bent. In de praktijk geven zwangere vrouwen dit veel eerder door. Verstandig, want je werkgever is dan wettelijk verplicht om je te beschermen. Denk aan nachtdiensten en veilig werk. Het is ook wel zo netjes om ervoor te zorgen dat je werkgever langer de tijd heeft om een vervanger te vinden voor jouw functie.

Let op! Ben je zzp’er/zelfstandig ondernemer en zwanger? Dan kun je bij het UWV een ZEZ-uitkering aanvragen.


Zwangerschapscursus | checklist zwangerschap

Wil je graag een zwangerschapscursus gaan volgen? Dan kun je jezelf alvast oriënteren op de mogelijkheden. Zwangerschapsgym, zwangerschapsyoga, haptonomie, een cursus borstvoeding geven, zwangerschapszwemmen of bijvoorbeeld een online bevalcursus! Er is voor iedereen wat wils.


Zwangerschapsdagboek- en boeken

Vind je het leuk om een zwangerschapsdagboek in te vullen? Bekijk dan dit artikel met de leukste dagboeken voor tijdens de zwangerschap. Wanneer je graag meer informatie wilt lezen en op zoek bent naar een goed boek over de zwangerschap: lees dit artikel! Hierin vindt je de 25 leukste zwangerschapsboeken!

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *