Beste orthodontie verzekering 2024 : tips & informatie

orthodontie verzekering

Het kan best even schrikken zijn: het kostenplaatje dat een beugel of “beugelen” met zich meebrengt. Jammer genoeg is orthodontie een luxe in Nederland, waar je zelf voor moet betalen. De kosten hiervan worden niet gedekt vanuit de basisverzekering! Wat is dan de beste orthodontie verzekering in 2023? En welke verzekering heeft geen wachttijd voor orthodontie? Je leest in dit artikel meer informatie over orthodontie en de verzekering hiervan. 

Beste orthodontie verzekering 2023 : welke is dat?

Voor iedere zorgverzekering geldt: er is geen beste zorgverzekering en dus ook geen beste orthodontie verzekering. Waarom? Omdat ieder mens een andere zorgbehoefte heeft. Iedere basiszorgverzekering dekt dezelfde kosten, maar er zitten grote verschillen in aanvullende verzekeringen. 

Voorbeeld: de ene zorgverzekeraar biedt in een aanvullend pakket een ruime vergoeding voor orthodontie én vergoedingen voor de tandarts. De andere zorgverzekeraar biedt in een aanvullend pakket enkel een vergoeding voor orthodontie, waardoor je weer een aanvullend pakket moet nemen voor de kosten van de tandarts. Heb je beiden nodig? Dan ben je duurder uit bij de ene zorgverzekeraar. Heb je alleen een tandartsverzekering nodig? Dan ben je goedkoper uit bij een andere verzekeraar. 

Om erachter te komen wat de beste orthodontie verzekering in 2023 voor jou/jullie is, zul je zelf moeten vergelijken. Hiervoor kun je gebruik gaan maken van verschillende vergelijkers of je gaat handmatig op zoek naar een vergoedingenoverzicht. 

Orthodontie verzekering 2023 vergelijken

Gelukkig kun je op veel websites verschillende vergoedingen en premies met elkaar vergelijken, zodat je uiteindelijk bij de best passende zorgverzekeraar terechtkomt. Onderaan het artikel kun je gebruikmaken van een vergelijker! Lees hier meer uitgebreide informatie vinden over orthodontie, verzekeringen en bijvoorbeeld de verplichte wachttijd van een verzekering. 

Veelgestelde vragen over de orthodontie verzekering 2023

Wist je dat bijna de helft van alle kinderen een beugel nodig heeft? Helaas krijgt niet ieder kind een beugel, omdat de kosten heel hoog zijn en niet ieder gezin dit kan betalen. Gelukkig zijn er mogelijkheden om jezelf te verzekeren tegen de kosten, maar er zijn een aantal dingen waar rekening mee gehouden dient te worden. Hieronder kun je veelgestelde vragen bekijken over orthodontie en de kosten hiervan. 

Is orthodontie verzekerd?

Kort, maar krachtig: nee. De kosten die komen kijken bij een beugel (orthodontie) komen niet in aanmerking voor een vergoeding vanuit de basiszorgverzekering. In verband met de torenhoge kosten wordt er vaak gekozen voor een aanvullende verzekering, zodat een groot deel van de kosten vergoed worden. In sommige gevallen wordt zelfs de gehele rekening betaald. 

Hoe orthodontie verzekeren in 2023?

Ieder jaar worden in november en december de nieuwe premies en vergoedingen bekendgemaakt van alle verzekeraars. Vanaf dat moment kun je zelf gaan vergelijken welke zorgverzekering (en aanvullend pakket) het best bij jou en je situatie past. Vaak wordt orthodontie als aparte aanvullende verzekering aangeboden, maar in sommige gevallen zit deze verzekering bij de aparte tandartsverzekering in. 

Omdat iedere zorgverzekeraar zelf aanvullende verzekeringen mag samenstellen, dien je zelf goed te kijken naar welke het beste bij jou past. Zit er orthodontie in het aanvullende pakket? Worden de tandartskosten ook vergoed of moet dat apart verzekerd worden? 

Wat is de beste verzekering voor orthodontie? 

Zoals we eerder aan hebben gegeven is dit antwoord voor iedereen anders. Het kan verstandig zijn om te bekijken welke kosten je verwacht voor het komende jaar en dan te gaan vergelijken. 

Wat kost een beugel? 

De kosten van een beugel lopen vaak zeer hoog op, maar zijn wel afhankelijk van een aantal factoren. Welke beugel is er nodig? Is er een beugel nodig voor de boven- en onderkaak of alleen voor de bovenkaak? Doorgaans kost een beugel tussen de 2000 en 3000 euro, wanneer het hele gebit gecorrigeerd moet worden. 

Let wel op: deze kosten komen nooit allemaal in één keer. Het eerste jaar van het hebben van een beugel is meestal het duurst, omdat dit het jaar is dat de beugel wordt geplaatst. Het dragen van een beugel duurt doorgaans twee of drie jaar, waardoor de kosten hiervan ook worden gespreid over deze tijd. 

Welke verzekering heeft geen wachttijd voor orthodontie?

Voor wie last minute een beugelverzekering af wilt sluiten: helaas. De meeste zorgverzekeraars hanteren een wachttijd van minimaal 1 jaar, voordat je recht hebt op een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. Dat hele jaar dient de volledige premie betaald te worden. Waarom? Omdat veel ouders zichzelf tegen deze hoge kosten verzekeren, gebruikmaken van de vergoedingen en vervolgens de verzekering weer opzeggen. Dit kost de zorgverzekeraar veel geld en daardoor zou de premie voor andere verzekerden omhoog moeten. 

Sommige zorgverzekeraars hebben geen wachttijd, maar ook dit is niet altijd voordeliger. De vergoedingen zijn doorgaans een stuk lager (bijv. maximaal €1000,00) en de premies voor de aanvullende pakketten zijn veel hoger. In de vergelijker kun je zelf bekijken wat de kosten en voorwaarden van de betreffende verzekering zijn. 

Waarom wachttijd orthodontie?

We legden het net al kort uit. Veel ouders vrezen de torenhoge rekening van de orthodontist en besluiten zich snel te verzekeren, zodat er een groot deel wordt vergoed. Na de beugelperiode vertrekken veel verzekerden weer naar een goedkopere verzekering, waardoor de kosten voor een zorgverzekeraar hoger zijn dan dat het iets oplevert. Om hier geen verlies op te maken, zou de premie van andere verzekerden omhoog moeten, wat niet helemaal eerlijk zou zijn.

Hierdoor betaal je een jaar lang extra premie per maand, voordat je recht hebt op een vergoeding voor orthodontie. Na een jaar heb je een soort spaarpotje opgebouwd, waardoor de zorgverzekeraar niet al teveel geld verliest na het vergoeden van een beugel. In totaal betaal je dan minimaal twee jaar lang extra premie voor de orthodontist. 

Zelf sparen voor een beugel 

In de meeste gevallen is al vrij snel bekend dat een kind een beugel moet. Is je kind nog aan het wisselen? Dan is het ook mogelijk om zelf te sparen voor een beugel. In veel gevallen duurt het nog zo’n twee jaar voordat er een beugel geplaatst wordt en is er dus ook twee jaar de tijd om te sparen voor deze kosten. Let ook zeker op de wachttijd bij de orthodontist: sommige praktijken hebben wachtlijsten van drie jaar!

Orthodontie verzekering volwassenen

We vinden het allemaal steeds belangrijker om een mooi, recht gebit te hebben. Sommige mensen zijn van nature gezegd met een prachtig recht gebit, andere mensen hebben hiervoor een beugel nodig. De laatste jaren kiezen steeds meer volwassenen om de stand van hun gebit te laten corrigeren door middel van een beugel.

Let goed op: sommige orthodontie verzekeringen richten zich speciaal op kinderen tot 18 jaar, andere aanvullende pakketten richten zich op volwassenen. Wanneer je op zoek gaat naar de beste orthodontie verzekering, is het verstandig om goed te kijken naar de voorwaarden en voor welke leeftijd deze voorwaarden gelden.

Heb ik recht op een beugel?

Nee, in Nederland zit een beugel (orthodontie) niet in de basiszorgverzekering. Wil je graag een beugel of wil je er graag eentje voor je kind? Dan dien je deze kosten zelf te betalen. Met een aanvullende verzekering worden soms alle kosten gedekt en in sommige gevallen wordt de rekening gedeeltelijk betaald door de zorgverzekering. 

In sommige (extreme) gevallen wordt een beugel wel betaald door de zorgverzekeraar, bijvoorbeeld bij een schisis (hazenlip).

Wanneer heb je een beugel nodig?

Wanneer de stand van de tanden niet juist is, kan een beugel ervoor zorgen dat dit gecorrigeerd wordt. Sluiten de kiezen niet goed op elkaar aan of staan de tanden juist te ver naar voren? Ook dan kan een beugel dit corrigeren. Ten eerste is het een stuk fijner wanneer je een mooi en recht gebit hebt, maar het is ook erg praktisch. 

Is de stand van de tanden niet goed? Dan kun je problemen krijgen met het gebit. Soms kunnen de tanden minder goed gepoetst worden of gaat het kauwen een stuk moeilijker. In andere gevallen kunnen kinderen (en volwassen) zelfs problemen met hun spraak hebben. 

Scroll naar boven