Laatste update 24/08/2023 by Nicole
Volgens veel (voormalig) zwangere vrouwen is dit een musthave wanneer je last hebt van bekkeninstabiliteit: de bekkenband. Zo’n speciale bekkenband zou het bekken en de bekkenbodem ontlasten en steun bieden. Is dit echt zo? Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n bekkenband en welke bekkenband is tijdens de zwangerschap het beste? Bekkenband zwangerschap: lees in dit artikel de informatie die je nodig hebt.
Top 5 : Bekkenband Zwangerschap
Op dit moment worden er meerdere, goede bekkenbanden voor tijdens de zwangerschap en de periode daarna aangeboden. Deze bekkenbanden zijn uiteraard ook geschikt voor wanneer je niet zwanger bent (geweest), maar let dan goed op de maat. Onder de top 5 kun je meer informatie lezen over de bekkenband in het algemeen en bekkeninstabiliteit.
Tegenwoordig bestaan er meerdere soorten bekkenbanden / bekkenbraces. Wij lichten er in dit artikel een paar voor je uit.
1. Serola bekkenband
De Serola bekkenband (geproduceerd in Amerika) staat niet voor niets op nummer 1. Deze bekkenband is erg populair en wordt door veel mensen aangeraden. Je vindt hem dan ook vaak terug op verschillende zwangerschapsfora en fysio-websites. De Serola bekkenband drukt de SI-gewrichten samen en zorgt voor ondersteuning. Hierdoor is er minder spanning op de gewrichtbanden, waardoor er minder bekkeninstabiliteit en pijn is.
De Serola bekkenband / bekkengordel wordt vooral gebruikt bij bekkeninstabiliteit en bekkenpijn, maar ook bij pijn in de onderrug tijdens- of na de zwangerschap. Ook fijn: de bekkenband is verkrijgbaar in vier verschillende maten. De verstelbare zijbanden zorgen ervoor dat de bekkenband individueel aangepast kan worden qua sterkte. Door de verschillende maten en verstelbare zijbanden is deze bekkenband geschikt voor alle vrouwen.
Serola bekkenband reviews
Vrouwen geven aan dat je heel goed voelt dat je de bekkenband om hebt, in positieve zin. “Een zeer goede band, van goede kwaliteit, makkelijk aan te passen door middel van klittenband, draagt comfortabel, een prima ondersteuning van het bekken, zacht om de huid, eindelijk pijnverlichting!”
2. Matchu Sports bekkenband
“Een fijne bekkenband die de juiste stevigheid biedt” is één van de lovende recensies die de bekkenband van Matchu Sports krijgt. Deze bekkendband zorgt voor steun en compressie aan het gewricht. De zachte bovenrand zorgt voor een goed draagcomfort. Met behulp van de klittenbandsluiting aan de voorkant kun je de bekkenband sluiten.
De bekkenband van Matchu Sports wordt geïndiceerd bij bekkeninstabiliteit en symfysiolyse en is gemaakt van hoogwaardig materiaal. Op dit moment kun je de band in drie verschillende maten aanschaffen: S, M en L.
Serola bekkenband reviews
“Een stuk fijner wandelen of boodschappen doen, dat kan met deze band! Hij voldoet aan de verwachting en is makkelijk in gebruik. Goede kwaliteit, geeft veel steun en verlichting.”
3. Lofrader bekkenband zwangerschap
Met bijna vijf sterren krijgt deze bekkenband van het merk Lofrader een zeer goede beoordeling. Moet je tijdens de zwangerschap veel lopen en/of staan? Dan kan deze verstelbare band heel wat verlichting brengen. De lage rugklachten zullen ook een stuk minder worden. Omdat de buikband erg luchtig is, blijft het een comfortabele bekkenband.
Lofrader geeft aan dat deze bekkenband helpt bij bekkeninstabiliteit, maar ook bij pijn in de onderrug. Er is één maat verkrijgbaar (one size), welke past bij iedere vrouw, wat de buikomvang ook is. De band wordt gesloten met een klittenbandsluiting.
Lofrader bekkenband zwangerschap reviews
“Makkelijk aan te krijgen, blijft goed zitten en wandelen is eindelijk weer mogelijk! De maat is goed, het klittenband is stevig en de bekkenband werkt verlichtend voor de buik en onderrug.”
4. Zendella Bekkenband zwangerschap
De Zendella bekkenband is een ondersteunende buikband die de druk van de groeiende buik verlicht. Vaak lopen en staan? Zorg met deze band voor de juiste ondersteuning. De Zendella bekkenband verbetert de bloedcirculatie en verlicht de druk op je blaas. Daarnaast corrigeert de band je houding, verlicht je onderrug en verlicht bekkenpijn.
Laat de baarmoeder en bekkenbanden ontspannen, zodat je harde buiken voorkomt. Door de extra ondersteuning aan de rug heb je minder last van buikpijn en de elastische riemen stabiliseren de buik. Verstel de band gemakkelijk en pas hem precies aan op je lichaam, door middel van klittenband. De band is lekker dun, zodat je hem gemakkelijk onder je kleding kunt dragen.
Zendella bekkenband zwangerschap reviews
Het dragen van de Zendella bekkenband wordt als prettig ervaren. “De band geeft steun, is gemakkelijk te verstellen, vrouwen kunnen weer werken met deze band en de rugklachten van een andere tevreden klant zijn sterk verminderd!”
6. Super Ortho Bekkenband zwangerschap
Eén van onze mommy’s heeft ervaring met de bekkenband van Super Ortho. Het bedrijf geeft in de advertentie aan dat je bij twijfel een maat groter moet nemen. Doe dit ook! De bekkenbrace valt namelijk écht klein uit. Deze bekkenband zorgt voor een fijne ondersteuning en verlichting van de pijn. Door het ademende materiaal zul je niet snel een zweterig gevoel ervaren en de brace blijft goed op zijn plek.
Gebruik de bekkenband van Super Ortho voor lage rugklachten, ondersteuning van de bank, bekkeninstabiliteit, bekkenpijn, standcorrectie van de rug en pijnen na de zwangerschap.
Super Ortho Bekkenband Reviews
“Een SUPER bekkenband, voelt echt als ondersteuning, klachten werden snel minder, de Super Ortho werkt betere dan de duurdere, ontzettend veel baat bij deze bekkenband, stabieler lopen en het helpt perfect bij bekkenpijn!”
Wat is een bekkenband?
Een bekkenband, ook wel bekkenbrace genoemd, is een stevige band. Deze band zorgt voor ondersteuning bij bekkenklachten en draag je over de billen en onderrug. Wanneer deze band strak vastzit, worden de gewrichten in je bekken dichter tegen elkaar aangedrukt. De extra steun zorgt ervoor dat het bekken en je bekkenbodem ontlast worden, zodat je minder / geen pijn ervaart.
Bekkenband zwangerschap : is het veilig?
Al jarenlang is de bekkenband een zeer bekend en geliefd hulpmiddel bij bekkeninstabiliteit / bekkenpijn. Het product wordt niet zomaar geprezen door vele zwangere vrouwen. De extra ondersteuning en het kunnen bewegen zonder pijn zijn de belangrijkste motivatie om de band aan te schaffen. Maar kun je zo’n bekkenband tijdens de zwangerschap wel veilig gebruiken? Wij zochten het voor je uit!
Redenen om wél te kiezen voor een bekkenband zwangerschap
Zoals bij elk hulpmiddel zijn er voor- en tegenstanders van bepaalde producten, zo ook voor de bekkenband. Heb je als zwangere vrouw erg veel last van de bekkenpijn? Dan kan deze band je leven een stuk gemakkelijker maken. Door de extra stabiliteit kun je eindelijk weer een beetje normaal bewegen. Wanneer je pijn hebt, ga je een andere houding aannemen, wat niet erg goed is. De bekkenband voorkomt dit.
In sommige, ernstige gevallen kunnen vrouwen bijna de deur niet meer uit, omdat zij zoveel pijn ervaren door de bekkeninstabiliteit. Zij grijpen maar wat graag naar de bekkenband, zodat zij niet aan huis gekluisterd zijn. Deze vrouwen zijn dus dankbaar voor deze uitvinding, maar wat zijn dan de nadelen van de bekkenbrace? De meningen zijn hier over verdeeld.
Redenen om niét te kiezen voor een bekkenband zwangerschap
Misschien heb je het ook al van de verloskundige gehoord: een bekkenband maakt de spieren lui. De personen die de bekkenband niet aanraden geven aan dat de spieren een stuk minder hard hoeven te werken en daardoor kunnen verslappen. Op de korte termijn zou je baat hebben bij de bekkenband, maar op langere termijn zou je de instabiliteit alleen maar verergeren. Wat is nu écht waar?
De waarheid over de bekkenband en zijn veiligheid
Een bekkenband kan een zeer goede oplossing zijn voor vrouwen die veel pijn ervaren door bekkeninstabiliteit. Toch wordt er aangeraden om deze speciale bekkenband tijdens de zwangerschap niet vaak te dragen. Probeer de bekkenband alleen te dragen wanneer je fysiek zwaar werk doet, aan het eind van de zwangerschap. Vaak geeft een therapeut aan dat het tijd is voor een bekkenband. Vraag hem/haar dus ook om advies.
Wat is een goede bekkenband?
Er zijn meerdere goede bekkenbanden verkrijgbaar, dus het kan lastig zijn om de beste bekkenband te vinden. Daarnaast is ieder vrouwenlichaam anders, waardoor de ene vrouw een andere voorkeur heeft dan de andere zwangere vrouw. De Serola bekkenband wordt het meest aangeraden en is momenteel het meest populair, maar ook de andere vier bekkenbanden in het lijstje worden aangeraden.
Welke bekkenband zwangerschap?
Een bekkenband moet niet verward worden met een zogenaamde buikband. Een buikband is over het algemeen voor de sier, maar er bestaan ook buikbanden met een licht ondersteunende werking. Hieronder kun je een voorbeeld bekijken van zo’n buikband.
Deze buikbanden zijn dus géén bekkenbanden en bieden geen extra ondersteuning aan het bekken. De Serola bekkenband is erg populair, maar ook de bredere Zedella bekkenband wordt aangeprezen. Je moet voor jezelf bepalen welke ondersteuning je wilt en welke soort band je wilt gaan dragen.
Hoe doe je een bekkenband om?
Het is erg belangrijk om de bekkenband op de juiste manier te dragen, zodat je geniet van optimale ondersteuning. De band plaats je aan de bovenrand van het bekken en vervolgens trek je hem strak genoeg aan. Het is een kwestie van uitvogelen hoe de band het beste zit. Loop een stukje en bekijk of er sprake is van genoeg ondersteuning. Denk eraan: een bekkenband is voor tijdens het lopen. Ga je zitten? Dan kun je de band beter afdoen, want dit zit niet lekker.
Bekkeninstabiliteit : wat is het?
Hormonen, hormonen. Deze vervelende dingen veroorzaken soms een hoop vervelende zwangerschapskwaaltjes. Eén van deze kwaaltjes is bekkeninstabiliteit. Omdat alle gewrichten en bijbehorende banden een stuk soepeler worden, kun je pijn voelen in het bekken door instabiliteit. Wist je trouwens dat bekkeninstabiliteit ook na de zwangerschap nog aanwezig kan zijn?
Beknopte uitleg: het bekken bestaat uit drie delen, die bij elkaar gehouden worden (stabiel) door gewrichten en gewrichtsbanden. Tijdens de zwangerschap worden de ligamenten een stuk soepeler en meer beweeglijk. Aan het eind van de zwangerschap moet de baby door het bekken passen, dus het heeft allemaal écht een nuttig doel. Jammer genoeg kun je hier veel pijn door ervaren.
Bekkeninstabiliteit is het verschuiven van de bekkendelen. Omdat het lichaam de bekkenspieren aanspant, kun je hierdoor pijn ervaren.
Bekende symptomen van bekkeninstabiliteit
Er zijn een aantal symptomen die vaak voorkomen wanneer je last hebt van deze vervelende zwangerschapskwaal. Uiteindelijk kan hevige bekkenpijn ontstaan, die vaak op komt wanneer je plotselingen bewegingen maakt of wanneer je teveel hebt gedaan. Heb je last van bekkenpijn? Neem dit serieus en probeer het rustiger aan te doen. Het huishouden in etappes uitvoeren is bijvoorbeeld verstandig.
- Uitstraling van de pijn naar de onderrug, je suitje, het schaambeen/schaambot of bovenbenen.
- Vrouwen ervaren naast bekkeninstabiliteit vaak ook incontinentieproblemen of darmklachten.
- Sneller moe zijn, wanneer je een tijdje in dezelfde positie zit, staat of ligt.
- Startpijn, bijvoorbeeld bij het uit bed komen of opstaan van de bank.
- Een scherpe pijn die constant aanwezig is / kan zijn.
RELEVANTE ARTIKELEN
Hallo, ik ben Nicole! Als moeder van vier kinderen begrijp ik als geen ander hoe waardevol persoonlijk koopadvies van andere ouders kan zijn. In de afgelopen jaren heb ik me verdiept in de wereld van baby- en kinderproducten en voorzie ik maandelijks duizenden ouders van deskundig koopadvies. Op MamaGroeit.nl vind je uitgebreide reviews, handige top 10 lijsten van de meest gewilde producten, en uiteraard de allerbeste aanbiedingen en prijstips!