Babymaten | kledingmaat én schoenmaat

babymaten

Zijn ze niet schattig, die ini-mini babykleertjes? Tijdens de zwangerschap is het een fantastische hobby: babykleding shoppen! Maar welke maat heb je nu eigenlijk nodig? Wat zijn de richtlijnen voor babymaten? In dit artikel lees je alle informatie over de kledingmaat en schoenmaat van baby’s. Lees snel verder!

Babymaten en verschillende merken

Ben je al aan het babyshoppen geslagen? Veel aanstaande moeders (en soms vaders!) vinden het erg leuk om de eerste kleding voor hun toekomstige kindje uit te zoeken. Toch blijkt het in de praktijk nogal lastig, want welke maat heb je nu nodig voor een pasgeboren baby? Maat 50 of toch maat 56? Om het nog lastiger te maken, verschillen de maten ook nog eens per merk.

Zo valt het merk Noppies Baby bijvoorbeeld erg klein, terwijl babykleding van de H&M erg ruim valt. HEMA babykleding zit hier een beetje tussenin en zo heb je nog veel meer andere merken die anders vallen. Het is dus ook gewoon een kwestie van proberen.

Ook zijn er ontzettend veel soorten babykleding. Boxpakjes, jumpsuits en onesies? Dat is toch hetzelfde? Of toch niet helemaal? Rompertjes, broekjes, sweatshirts. Wil je weten wat je echt nodig hebt om de babyuitzet compleet te maken? In ons andere artikel bekijk je de complete babyuitzetlijst!

Schatting geboortegewicht kindje en babymaten

Het geboortegewicht van je kindje is belangrijk voor de eerste babykleding. Wordt je kindje rond de 3000 gram geschat? Dan is maat 50 perfect voor de eerste tijd. Verwacht je een kindje van minimaal 3500 gram? Dan is maat 56 beter geschikt voor de eerste tijd. Toch zijn schattingen van het geboortegewicht niet altijd even accuraat. Lees: het kan soms wel een kilo schelen! In ons andere artikel lees je meer over prematuur kleding voor baby’s die prematuur geboren worden.

Baby maten tabel – kleding

Let op dat de babymaten in deze tabel een richtlijn zijn. Sommige baby’s worden groter en zwaarder geboren dan andere baby’s. Ook groeien niet alle baby’s op hetzelfde tempo. Soms heeft een kindje een groeispurt, terwijl een ander kindje deze groeispurt later heeft.

Je kindje wordt in het begin van zijn leventje een aantal keren gewogen op het consultatiebureau, mits je ervoor kiest om dit bureau te bezoeken. Bij ieder consult wordt de lengte gemeten, het gewicht gewogen en de hoofdomtrek opgenomen.

In de volgende tabel kun je per leeftijd de kledingmaat, schoenmaat en hoofdmaat bekijken. De hoofdmaat heb je (soms) nodig bij het uitzoeken van zonnehoedjes, petjes en mutsjes. Over het algemeen wordt de maat van mutsjes aangegeven in de kledingmaat. Voor een kindje tot drie maanden is de maat van een muts bijvoorbeeld vaak 50/62 of 0-3 maanden.

LeeftijdKledingmaatSchoenmaatHoofdmaat
Prematuur<50<10<34
0 tot 1 maand5010-1234
1 tot 2 maanden5610-1237
2 tot 4 maanden6213-1540
4 tot 6 maanden6816-1843
6 tot 9 maanden7416-1845
9 tot 12 maanden8019-2146
12 tot 18 maanden8622-2447
18 tot 24 maanden9222-2449

Babymaten kledingmaat en een snelle groei

Kleding wordt op een dusdanige manier geproduceerd, dat de lengte van je baby meestal gelijk is aan de kledingmaat. Deze maat geldt voor bijna alle babykleding. Voor mutsjes, petjes en zonnehoedjes kun je kijken naar de hoofdomtrek. Vaak wordt de maat van de mutsjes e.d. aangegeven in de leeftijd van de baby (bijv. 0-3, 0-6, of 6-12 maanden) of in de kledingmaat van de baby (bijv. 50-62 en 68-86).

De eerste maanden van het leven van een baby gaan ontzettend snel. Ook de groei gaat zo snel, dat je soms binnen twee weken alweer een nieuwe maat babykleding nodig hebt. Het komt ook voor dat een kindje twee maanden in maat 56 zit, om vervolgens maat 62 over te slaan en direct door te groeien naar maat 68. Je kindje heeft dan een flinke groeispurt en dit is niet ongewoon!

Schoenmaat baby – zorg dat het goed past

Wanneer je kindje net geboren is, heeft hij/zij natuurlijk helemaal nog geen schoenen nodig. Tegenwoordig kun je wel veel leuke slofjes en (zachte) schoentjes kopen voor baby’s. Op die manier blijven zijn voetjes lekker warm en het staat natuurlijk ook erg schattig!

Dit wordt anders wanneer je baby begint te lopen. Sommige kinderen lopen al na negen maanden, wat een probleem kan opleveren met het aanschaffen van (goede) eerste loopschoentjes. Omdat er over het algemeen weinig kinderen zijn die (vlot) lopen onder de twaalf maanden, is de collectie bij veel merken beperkt qua kleine maten.

Schoenen moeten op dat moment niet alleen mooi zijn, maar vooral comfortabel en van goede kwaliteit. De eerste jaren groeien de voeten erg snel en goede, stevige schoenen zijn dan erg belangrijk en in ons andere artikel lees je er alles over.

De juiste schoenmaat kiezen voor je kindje

Het is erg belangrijk om de juiste schoenmaat te kiezen wanneer je kindje begint te lopen. De schoen mag niet (veel) te groot zijn en zeker niet te klein. In een (goede) schoenenwinkel kun je advies krijgen van een medewerker en het voetje laten opmeten. Wil je online schoenen bestellen? Dan kun je zelf ook de voetjes opmeten.

Let op! Ieder merk verschilt in schoenmaten. Vaak staan er tabellen bij met de centimeters. Op de volgende manier kun je gemakkelijk de voet opmeten van je kindje:

1Pak een A4 papier en zet je baby erop met blote voetjes
2Teken de voetomtrek
3Meet nu de afstand vanaf de hiel tot het puntje van de grote teen. Je hebt nu de voetlengte in centimeters opgemeten.

Schoenmaat tabel

Heb je zojuist de voetjes van je kindje opgemeten en is het ene voetje iets langer dan de ander? Ga dan uit van het langste voetje. Hieronder zie je de algemene maten van schoenen. Dit kan echter verschillen per merk en zelfs per schoen, al is deze van hetzelfde merk. Toch is deze richtlijn handig, omdat de meeste merken hierop aansluiten.

Heb je pasvorm van de schoen gecontroleerd? Sommige kindjes hebben erg brede voetjes, terwijl het andere kindje een heel smal voetje heeft. Ook de wreef (hoog of laag) is belangrijk. Het is niet de bedoeling dat de schoenen het voetje afknellen of juist veel te los zitten. Dit is niet goed voor de ontwikkeling van de voetjes.

SchoenmaatLengte voetje
169,2 – 9,8
179,9 – 10,5
1810,6 – 11,2
1911,3 – 11,8
2011,9 – 12,4
2112,5 – 13,1
2213,2 – 13,7
2313,8 – 14,2
2414,3 – 15,0
2515,1 – 15,6
2615,7 – 16,2

Babymaten – babykleding – layette tips

Als aanstaande ouder kun je vast wat hulp en tips gebruiken bij het aanschaffen van de layette, oftewel, de eerste garderobe van je kindje!

Broeken met een verstelbare/aanpasbare/adjustable taille.
De meeste (jeans) broekjes hebben tegenwoordig een handige band in de taille. Met deze band kun je de broek wat strakker maken, zonder dat je een riem nodig hebt. De broeken zakken dan niet meer af.

Op de groei babykleding kopen. Baby’s groeien hartstikke snel. Veel kleding kun je in een iets grotere maat kopen, zodat je baby er langer mee kan doen. Een mouwtje en broekspijp zijn gemakkelijk om te slaan. Sta niet raar te kijken als je na een week alweer nieuwe kledingmaten moet aanschaffen.

Let op aanbiedingen/sale/kortingen. Veel winkels hebben vaak “sale”. In die periode kun je babykleding voor een habbekrats aanschaffen. Zeker voor de eerste maanden is dit een goede tip. Baby’s dragen de eerste maten vaak maar heel kort.

Kleine maten? Niet teveel! De allerkleinste kleertjes zijn het meest schattig. Toch ga je deze maten heel weinig en kort gebruiken. Voordat je het door hebt, past je kleintje dat schattige setje in maat 74. Het is handig om rompers in verschillende maten te kopen. De romper zit direct op het lichaampje van je kind en irriteert snel wanneer het te klein is.

Ook babykleding krimpt. Baby’s spugen en poepen volop. Ondergepoepte rompers en broekjes zullen dan ook veel voor gaan komen. Wil je alles schoon krijgen? Dan moet het toch echt in de was op een hogere temperatuur. Dit kan ervoor zorgen dat de kleding krimpt. Ook de droger zorgt meestal voor het krimpen van babykleding.

Winkels met leuke babykleding

Bekijk hieronder een lijstje met de leukste aanbieders van babykleding en shop de juiste babymaten.

Zeeman

Er zijn niet veel mensen met kinderen die de textielsuper Zeeman niet kennen. Je kunt hier terecht voor allerlei babykleding, zoals: boxpakjes, rompers met lange én korte mouw, winterjasjes, zomerjasjes, t-shirts, broekjes, onesies, hydrofiele luiers en nog veel meer babyaccessoires.

Naast baby- en kinderkleding kun je hier ook terecht voor dames- en herenkleding in alle soorten, kleuren en maten. Wanneer je op zoek bent naar bijvoorbeeld handdoeken, theedoeken, vaatwasdoekjes of andere huis-, tuin- en keukenspullen, ben je hier ook op het juiste adres. Wist je dat de collectie erg groot is en tegenwoordig ook te verkrijgen is in de webshop van Zeeman? Op deze pagina kun je de gehele collectie bekijken.

Noppies Baby

Het merk Noppies is bij veel ouders bekend en erg populair. Let wel op, want de babykleding valt meestal een stuk kleiner dan babykleding van andere merken. Noppies Baby verkoopt de leukste boxpakjes, jasjes, slaapzakken, rompers en nog veel meer. Ook voor de zwangere vrouw heeft Noppies een speciale positiekleding-collectie.



HEMA babykleding en babyuitzet

Op het gebied van baby’s- en kinderen is HEMA een zeer uitgebreide winkel. Je kunt hier niet alleen terecht voor de leukste babykleding, maar óók voor de overige babyuitzet. Denk aan een babybadje inclusief een thermometer, een voedingskussen (+hoezen), slaapzakken, speelgoed, beddengoed, hydrofiel textiel (zoals hydrofiele luiers en hydrofiele washandjes) enzovoort.

Kleertjes.com

Deze website heeft vaak érg leuke aanbiedingen en de leukste merken. Alle topmerken kinderkleding kun je op deze website vinden. Feetje, Noppies, Tumble ‘N Dry, Dirkje, Name It, Bess, Babyface, Adidas, B. Nosy, Quapi, Like Flo en Mim-Pi zijn een kleine greep uit de enorme collectie. Op deze pagina kun je de uitgebreide webshop van Kleertjes.com bekijken.

Relevante artikelen

Scroll naar boven