AliExpress, goedkoop shoppen | Mijn ervaring!

Tegenwoordig kun je bijna niet meer om deze webshop heen. AliExpress is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet één enkele winkel. Op deze website plaatsen honderden, zo niet duizenden, webshops hun producten. Let op: inmiddels zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd, waardoor je meer moet betalen voor pakketpost vanuit buiten Europa.

Welke producten koop je bij AliExpress?

Op AliExpress kun je voor allerlei soorten producten terecht. Onlangs even getest: wat we ook intypen, het is allemaal op AliExpress te vinden. De ene webshop is nog goedkoper dan de ander. Veel webshops verkopen nagenoeg dezelfde producten, waardoor het soms lijkt alsof er vaak dezelfde advertenties voorbij komen. Dit is in principe ook zo, maar dan wel van verschillende verkopers/aanbieders.

Is AliExpress betrouwbaar?

Anno 2023 zijn er nog steeds mensen die geen vertrouwen hebben in deze uitgebreide webshop. Dat is jammer, want er zijn echt veel leuke en nuttige dingen te koop. Wat ook een groot voordeel is: de klant heeft een kopersbescherming.

Jij koopt een product en vervolgens wordt er een termijn vastgesteld waarbinnen het product moet zijn geleverd. Is het product dan nog niet geleverd? Dan kun je een zogenaamd “geschil (of dispute)” openen. AliExpress gaat op dat moment bemiddelen tussen koper en verkoper. Uiteindelijk kun je er dan voor kiezen om het geld terug te krijgen. Dit is overigens ook zo als je een kapot of beschadigd product ontvangt.

AliExpress is dus wel degelijk een betrouwbare webshop. Krijg je een product niet of beschadigd binnen? Krijg je een product binnen dat niet voldoet aan de omschrijving? Dan kun je een geschil indienen, waarna je je geld terug zult ontvangen. Betrouwbaar? Jazeker.

Kwaliteit of rommel?

Veel kleding is van prima of zelfs erg goede kwaliteit. Andere kopers schrijven vaak reviews en plaatsen hierbij foto’s van de producten die zij hebben besteld. Bij iedere advertentie kun je deze reviews vinden, dus vergeet deze vooral niet door te nemen. Aan deze foto’s kun je zien of het product hetzelfde is als de omschrijving aangeeft. De reviews / ervaringen van andere klanten kunnen je behoeden voor een miskoop.

Soms lange levertijden

Een minpunt aan deze webshop is de lange levertijd. Dit is overigens niet voor ieder product zo, want sommige items komen na twee weken “al” binnen. Er zijn nog steeds genoeg mensen die liever iets langer wachten, in plaats van tien keer zoveel betalen in Nederland. Wanneer je slim inkoopt op AliExpress, kun je erg veel geld besparen.

Veel klanten kopen al december cadeaus tijdens de zomermaanden. Deze producten zijn na de feestdagen en lang ervoor namelijk een stuk goedkoper! Je weet zeker dat het cadeau op tijd is én je hoeft een stuk minder geld te betalen. Heb je bepaalde producten op korte termijn nodig? Dan adviseren we je om ergens anders te kijken.

Je kunt overigens ook extra geld betalen voor de verzending, waardoor het allemaal iets sneller gaat. Het product ontvang je eerder, maar je betaalt dan ook direct meer geld. Is het dan nog aantrekkelijk om op AliExpress te kopen? Dat moet je zelf bepalen.

Verzendkosten

Als je op zoek gaat naar dat leuke jurkje of die gave smartwatch, vink dan even “gratis verzendkosten” aan. Je krijgt dan alleen producten te zien die gratis verzonden worden. Mocht je dan niet vinden wat je zoekt, kun je altijd nog bekijken wat eventuele verzending gaat kosten.

De verzendkosten vanuit China en andere landen zijn een stuk lager dan we in Nederland en België gewend zijn. Gratis verzending komt bij veel producten vaak voor.

UPDATE: let op! Per 1 juli dient er BTW te worden betaald over goederen die je buiten Europa koopt. Dit geldt voor alle pakketjes, van welke waarde dan ook. De zogenaamde inklaringskosten kunnen best snel oplopen.

Contact met de verkopers

Een tijdje terug heb ik een simpele smartwatch gekocht. Het horloge werd erg snel verzonden na twee weken lag hij op de mat. Echter, toen ik hem om wilde doen, brak er iets af. Ik kon op dat moment dus geen gebruik meer maken van het horloge. Dezelfde middag heb ik een geschil geopend.

Nog voordat AliExpress zelf begonnen was aan de bemiddeling, had ik al een berichtje in mijn mailbox van de verkoper. Ik legde hem mijn probleem uit en nog dezelfde dag ging er een nieuw bandje op de post. Even balen, maar inmiddels heb ik veel plezier van mijn horloge. Dit trouwens voor de prijs van: 4 euro! Hier zit een tevreden klant hoor! (Oké, dit was door een kortingsvoucher voor nieuwe klanten. Het horloge is te koop voor 4,32 euro en dan komen er nog 2,55 euro aan verzendkosten bij)

AliExpress te mooi om waar te zijn?

Nee, met een beetje gezond verstand kun je leuke producten scoren voor weinig geld. Het is natuurlijk een fractie van wat je in Nederland zou moeten betalen. Maar krab jezelf wel achter de oren als je heel dure producten ziet, die aangeboden worden voor heel weinig geld. Ik denk maar zo: bespaar jezelf de teleurstelling. Geld terug is altijd een optie, maar het lange wachten en dan teleurgesteld worden is wel vervelend.

Welkomskorting AliExpress

Als je jezelf inschrijft bij AliExpress, krijg je direct een leuke korting. Mocht je een groot fan worden van deze webshop, krijg je steeds meer kortingen. Deze coupons / kortingsvouchers krijg je dagelijks op je AliExpress account, wat het shoppen natuurlijk nog veel leuker maakt! Bij sommige kortingsbonnen dien je wel een minimum bedrag te besteden.

Grotere/duurdere producten en BTW/invoerrechten

Onderstaande informatie is inmiddels niet meer van toepassing. Binnenkort geven we dit artikel een grondige update.

Niks is vervelender dan dat je pakketje wordt onderschept door de douane, waarna je veel extra kosten moet betalen. Dit is dan ook één van de redenen dat veel Nederlanders nog huiverig zijn om te bestellen bij AliExpress. Tientallen euro’s betalen voor een inklaring bij de douane maakt het bestellen bij AliExpress namelijk niet voordeliger.

Hieronder kun je wat informatie vinden over de BTW en invoerrechten.

  • Tot 22 euro is er helemaal niets aan de hand. Je pakketje komt aan en je hoeft hier verder geen invoerrechten of btw over te betalen.
  • Vanaf 22 euro tot 150 euro hoef je alleen BTW te betalen. Het percentage verschilt per product. Voor telecom en fashion betaal je 21%, voor boeken 6%. Mocht je precies willen weten wat je voor een product zou moeten betalen, kijk dan even op de website van de Belastingdienst.
  • Boven de 150 euro moet je invoerrechten betalen. Tarieven vind je ook op de website van de belastingdienst.
  • Zendingen worden niet altijd onderschept. Er is een kans dat jouw pakketje gecontroleerd wordt, maar dit is lang niet altijd het geval. Je kunt dus ook geluk hebben, ga daar alleen niet vanuit.
  • Inklaringskosten postbedrijf. Het is mogelijk dat het postbedrijf bij jou in de buurt inklaringskosten rekent. Dit komt, denk ik, vooral voor bij bestellingen boven 150 euro. Ik heb dit niet eerder meegemaakt. Je bent overigens niet verplicht om deze kosten te betalen, maar je krijgt dan ook geen pakket.

Tip: boven de 150 euro shoppen en niks extra betalen

Als je veel kleding en bijvoorbeeld sieraden of make-up wilt bestellen, verspreid de bestellingen dan. Plaats steeds een nieuwe bestelling of kijk bij andere aanbieders met hetzelfde product. Op deze manier blijf je onder de 22 euro.

Als je favoriete product meer dan 22 euro kost, vraag jezelf dan af of het dat risico waard is. Wat kost het product in Nederland? Mocht je BTW en eventuele inklaringskosten moeten betalen, is het verschil dan nog groot genoeg?

Ben jij enthousiast geworden en wil je ook eens rondsnuffelen? Via deze link kun je jezelf makkelijk aanmelden en gelijk de korting pakken.


Relevante artikelen

Scroll naar boven